Home Ontdek Hamburg Weinig spannende maar handige tips voor als je gaat emigreren

Weinig spannende maar handige tips voor als je gaat emigreren

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ja, jongens, ik ga even een saai verhaal schrijven. Maar wel nuttig. Voor als je naar Duitsland gaat emigreren dan.

Tip 1: Regel De Dingen zo snel mogelijk

Weet je al dat je echt voor langere tijd in Duitsland gaat wonen, regel dan zo snel mogelijk De Dingen. Je verhuist binnen de EU, je hoeft dus helemaal geen vreselijk ingewikkelde dingen te regelen, maar hoe sneller je dingen organiseert, hoe beter.

  • Regel bijvoorbeeld meteen je uitschrijving uit Nederland en je inschrijving in Duitsland. Je Meldebestätigung en je belastingnummer heb je namelijk nog voor heel veel dingen nodig, dus hoe sneller je die hebt, hoe beter.
  • Zorg dat je vast iemand vindt die je kan helpen met je M-biljet (je laatste belastingaangifte in Nederland), en zoek uit of je in Duitsland een Steuerberater nodig hebt. (Ik raad het je wel aan, ook als je in loondienst bent – als je in loondienst bent, kan een Steuerverein je vaak ook al helpen.)
  • Zorg (in godsnaam) dat je meteen een goede zorgverzekering regelt. Geloof me, ik spreek uit ervaring. Ik heb me destijds slecht laten adviseren en het was uiteindelijk een dure grap om het allemaal goed geregeld te krijgen.

Denk niet ‘ach, dat kan ik altijd nog wel regelen’. Dat kan inderdaad, maar dat kan dan voor een hoop gezeur en gedoe zorgen, en dat is het laatste waar je behoefte aan hebt als je bijvoorbeeld naar de dokter moet.

  • In dezelfde categorie: sluit zo snel mogelijk een WA-verzekering af (Haftpflichtversicherung). Ook hier spreek ik helaas uit ervaring. Net die ene maand dat je niet verzekerd bent gebeurt er iets. Murphy’s Law. Daarna nooit meer, maar dan ben je in elk geval verzekerd.

Bekijk ook:

Tip 2: Word vrienden met locals

Natuurlijk is het af en toe even prettig om over satésaus en roze koeken en de HEMA te praten met andere Nederlanders. Maar de behoefte om in het nieuwe land meteen op zoek te gaan naar Hollanders en daar ook een beetje te blijven plakken, dat snap ik allemaal nooit zo. (Misschien als je naar de binnenlanden van China verhuist en de taal nog niet spreekt, maar als je in Duitsland gaat wonen?)

Je hebt er ook niet zo veel aan. Je voelt je veel sneller thuis als je (ook) met locals optrekt. Bovendien is het altijd handig om een hulplijn in te kunnen schakelen die de taal perfect spreekt als je iets moet regelen en je komt er niet uit.

Tip 3: Leer zo snel mogelijk de taal

Nu we het toch over taal hebben: hoe sneller je het Duits onder de knie hebt, hoe sneller je erbij hoort. Hoe makkelijker het wordt om dingen te regelen, hoe makkelijker het wordt om aansluiting te vinden bij de buren, op clubjes enz. en hoe sneller je dus vrienden kunt maken.

Heb ik ook tips voor, dat Duits leren:

Tip 4: Maak er een spel van. En een gezellige boel.

Leer woorden in het wild en leer de stad kennen, dat kan zelfs gewoon op de fiets. (In Hamburg althans.) Doe een doe-het-zelf rondleiding door Othmarschen of maak een rondje met de U3.

Bezoek een Flohmarkt, sluit je aan bij een urban gardening project of doe een cursus bij de Volkshochschule. Neem een hond. Zit een eigen hond er even niet in, overweeg dan een leenhond, bijvoorbeeld via Hundelieb.

Tip 5: En wees ook niet te streng voor jezelf

Voel je je wat verloren en voelt Hamburg (of Duitsland) nog niet als thuis, dan is het goed om altijd wat hulptroepen paraat te hebben staan:

  • Regel iemand met wie je even over saté en roze koeken kunt praten. In Nederland, of in Hamburg. Op Facebook zijn bijvoorbeeld meerdere groepen van Nederlanders in Hamburg/Duitsland, op Twitter hangen er ook een heleboel rond.
  • Of bestel iets in de webshop van de HEMA (alles met Takkie erop helpt, vind ik zelf).
  • Luister naar het gebrom van Maarten van Rossem in zijn podcast, of juist naar het gezellige gekeuvel van Paulien Cornelisse in de hare. En sla zéker Aaf en Lies lossen het wel weer op niet over.
  • Gniffel mee over de taalbelevenissen van andere Nederlanders in den vreemde.
  • Henrico Prins vertelt in Emigreren voor beginners heel mooi over zijn tijd in Nieuw-Zeeland, en Ik mis alleen de HEMA is ook een fijn boekje.

Klaar om te emigreren? Al mijn emigratietips vind je hier.

Hamburg-inspiratie nodig?

Zie je Hamburg wel zitten, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid