Home Duitse steden Feest in Lübeck: het Hansekulturfestival

Feest in Lübeck: het Hansekulturfestival

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

We waren nog niet bekomen van de Hamburger Hafengeburtstag of de volgende Hanzestad meldde zich met een mooi festival, namelijk Lübeck, dat dit jaar op het allereerste Hansekulturfestival trakteerde.

Drie dagen lang kon je je in de historische binnenstad van Lübeck volledig onderdompelen in muziek, toneel, zang, dans, kunst, musea en ga zo maar door.

Ik was van de partij en wist nog net te vermijden dat ik mezelf voor joker zette bij een middeleeuwse dansles, ontsnapte aan de builenpest, deinde mee op de zang van het Shanty-koor, ging op bezoek bij een Nederlands koggeschip en was te gast op verschillende hofjesfeesten. Kortom, genoeg om over te praten, dus ga gezellig met me mee:

P1060537_Standort Hamburg_Hansekulturfestival Luebeck

Het Hansekulturfestival in Lübeck

De ‘Hansetag’ was in de Hanzetijd het moment waarop de hanzesteden bij elkaar kwamen in een van de lidsteden. Deze hanzedagen stonden in het teken van presentatie, uitwisseling en handel. De moderne hanzedagen hebben meer als doel het idee van de Hanze in leven te houden en hebben ook een wat feestelijker karakter.

In 2014 organiseerde Lübeck de Hansetage, een groot internationaal cultuurfestival dat een enorm succes werd. Het festival beviel de stad zelfs zo goed, dat besloten werd het feestje nog eens ‘dunnetjes’ over te doen met een tweejaarlijks terugkerend festival. En voilà, het eerste Hansekulturfestival was geboren.

M20160520105838_Standort Hamburg_Hansekulturfestival Luebeck

Met dat ‘dunnetjes’ viel het overigens wel mee: de hele stad puilde uit van de feestelijkheden. Ik had een beetje verwacht dat ik vrij gemakkelijk een programmaatje voor mezelf op kon stellen – tenslotte is Lübeck niet echt een metropool -, maar dat bleek nog best een klus.

Op onderstaand kaartje is ieder icoontje eigenlijk een ander feestje.

Wahlstress dreigde zich meester van mij te maken, waarop ik maar besloot het idee van een ‘plan’ te laten varen en gewoon maar rond te banjeren en te zien waar ik uitkwam. Dat bleek een goede beslissing 🙂

Festivalmap_Hansekulturfestival Luebeck

Gängefest: Hanze-feest in de hofjes

Hoe klein sommige hofjes ook zijn, in de meeste ervan was het feest, compleet met slingers, optredens en pop-up cafeetjes. Soms een beetje passen en meten, maar zeker gezellig.

M20160521123831_Standort Hamburg_Hansekulturfestival_hofjesfeest

Soms was het ook even zoeken naar het juiste hofje, want vele liggen een beetje verstopt. De gekleurde ballonnen aan de muur ten teken dat er hier iets festivalachtigs loos was hielpen op zich wel, maar naar het Birnbaumhof en de Rosengang heb ik me echt een ongeluk gezocht.

Om er toen ik het bijna opgegeven had bij toeval op te stuiten en te ontdekken dat er achter zo’n smal steegje een grote binnenplaats schuil kan gaan:

M20160521145959_Standort Hamburg bij het Hansekulturfestival

M20160520120434_Standort Hamburg bij het Hansekulturfestival

Shantychor Möwenschiet en bezoek aan Nederlands koggeschip

In de Hansahafen lagen twee koggeschepen klaar voor een ‘Koggentreff’, ofwel een bezoekje aan boord: de Lisa von Lübeck en de Kamper Hanze Kogge uit, inderdaad, Nederland. De Lisa von Lübeck was niet voortdurend beschikbaar, omdat de boys van Shantychor Möwenschiet vanaf dit schip stonden te shanty-en.

Het was verbazingwekkend om te zien, en vooral te horen, dat het grootste deel van het publiek alle liederen mee kon zingen. Hit van de dag was het traditionele De Hamborger Veermaster (hoog Ohrwurmpotentieel, ik waarschuw).

P1060754_Standort Hamburg_Hansekulturfestival Luebeck

Told ya so… (dit zijn over niet de Möwenschiet Boys, maar dat had je waarschijnlijk al vermoed…)

De Nederlandse Kogge ben ik wel op geklauterd overigens, maar leuker vond ik het vanuit zo’n fijne Sylter strandstoel dat alles zo een beetje te bestuderen…

P1060761_Standort Hamburg bij het Hansekulturfestival

Maritime Meile met historische markt – en bessenwijn

Een Hansekulturfestival kan natuurlijk niet zonder Maritime Meile en die kan weer niet zonder historische markt, en dáár mag dan de bessenwijn niet ontbreken. Gelukkig was dat in de Hansahafen allemaal prima geregeld. Nooit geweten dat er zó veel verchillende soorten bessenwijn zijn!

M20160521123016_Standort Hamburg_Hansekulturfestival_Maritime Meile

En nog meer (Floh)markt…

Een feestje zonder moderne (Floh)markt is hier ook geen feestje, dus daarin was ruim voorzien. Van kleine Flohmarktjes in hofjes van het type haalt-allen-uwen-zolder-leeg tot typisch Lübecker producten, van hyper hip tot minder hip: overal viel over markten te struinen.

P1060741_Standort Hamburg_Hansekulturfestival

M20160521155_Standort Hamburg bij het Hansekulturfestival

Middeleeuwse dansles en modeshow en ontsnapt aan de builenpest

Op de binnenplaats van het Burgkloster werd ondertussen gedanst alsof het 1299 was. Ik bleef op veilige afstand staan, want ik heb een behoorlijke fobie voor gedwongen participatie in dit soort gein. Gelukkig ging de dansles al fluks over in een modeshow waarbij de kleren van ridders, rijke kooplieden en de burgemeester uitvoerig besproken werden.

M20160521114213_Standort Hamburg bij het Hansekulturfestival

Aan de pest ontsnapt echter niemand, hoe duur je outfit ook is: een voor een vielen de deelnemers aan de modeshow ten prooi aan de builenpest – ik vind dit helemaal niet zo’n gek idee voor een talentenjacht, bedenk ik me nu.

Ik bedacht me ook dat ik eigenlijk vrij weinig over de builenpest wist en herinnerde me weer dat ik Year of Wonder, a Novel of the Plague van Geraldine Brooks nog steeds ongelezen in mijn (digitale) kast had staan. Daar ben ik bij thuiskomst meteen in begonnen (aanrader, maar dat terzijde).

Meer over de pest kom je trouwens ook in het Hansemuseum te weten, waar een van de ruimtes op de route door de Hanzegeschiedenis gewijd is aan het spoor van vernietiging dat de pest door Europa trok.

P1060733_Standort Hamburg_Hansekulturfestival_Hanse Museum

P1060707_Standort Hamburg bij het Hansekulturfestival

Lübecks Freibeutermukke

Min of meer per ongeluk belandde ik vervolgens bij een optreden van Lübecks Freibeutermukke. Nu is dat een fanfaregezelschap (altijd uitgedost in Pirates of the Caribbean-achtig tenue) en dat is an sich niet mijn muziekstijl, maar het plezier van die gasten in wat ze aan het doen waren werkte ontzettend aanstekelijk, waardoor ik uiteindelijk ruim een half uur heb staan luisteren.

P1060814_Standort Hamburg_Hansekulturfestival_Luebecks Freibeutermukke

Serieus, de dirigent ging richtig los en ik heb ook zelden slagwerkers en trompettisten zó uit hun dak zien gaan. Wirklich der Hammer. (Ik was ook danig onder de indruk van de spierkracht van de slagwerkers, want man, man, toegift op toegift volgde en die gasten bleven maar vol gas geven…)

P1060810_Standort Hamburg_Hansekulturfestival_Luebecks Freibeutermukke

Museumtag in Lübeck

In het kader van het festival zetten ook de Lübecker musea hun deuren wagenwijd open: voor museumdag, dus gratis toegang tot alle musea en museumactiviteiten.

Het Museumsquartier St. Annen is er een voor op je lijstje, en ik wandelde ook nog even bij het Günther Grass-Haus naar binnen, maar mijn favoriet blijft het fonkelnieuwe Europäisches Hansemuseum, in het oude Burgkloster. Sla zeker ook het kloostergedeelte van het museum niet over!

Eten, muziekje erbij…

De Koberg, het plein aan het Heiligen-Geist-Krankenhaus en bij het Schiffergesellschaft om de hoek (een van de dingen om zeker een blik te gaan werpen in Lübeck), was tijdens het festival dé plek om naartoe te gaan voor een drankje, of om naar een bandje te luisteren vanuit een strandstoel – de kindjes hieronder hadden al heel goed door hoe dat in z’n werk gaat.

P1060787_Standort Hamburg_Hansekulturfestival_Koberg

P1060783_Standort Hamburg_Hansekulturfestival_Koberg Luebeck

Bij het sorteren van mijn foto’s viel me op dat ik vooral de middeleeuwen in gedoken ben tijdens dit festival, maar dat was verre van het enige wat er tijdens het festival gedaan werd, en ook ik heb heus nog wel andere dingen uitgeprobeerd. Er werd ook genoeg heel modern gedaan, o.a. met verschillende bandjes, straattheater en salsalessen (de laatste heb ik vanwege mijn participatiefobie natuurlijk even overgeslagen…).

Wanneer vindt het volgende HanseKulturFestival plaats?

Denk je nou, dat wil ik ook, dan heb ik goed nieuws: het festival was een groot succes en beleeft van 10-12 juni 2022 een nieuwe editie.

HanseKulturFestival gemist? Geen nood!

Op het volgende Hansekulturfestival moeten we nog even wachten, maar gelukkig is er tot die tijd genoeg te doen in Lübeck:

  • Lübeck is klein, maar best wel fijn en puilt uit van de musea en leuke cafeetjes. Lees hier mijn tips: 20x doen in Lübeck.
  • De binnenstad zelf is eigenlijk ook één groot museum en staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dat is in de winter natuurlijk een perfect decor voor een kerstmarkt, en Lübeck pakt dan ook flink uit met maar liefst zeven kerstmarkten.
  • Ook aan zomerfestivals geen gebrek: wat dacht je van het Schleswig-Holstein Musikfestival (juli-augustus) of het Duckstein Festival (augustus)?
  • Lübeck en Travemünde zijn niet de enige mooie plekken aan de Oostzee. Er zijn verschillende wandeltochten en fietsroutes waarmee je de hele kustlijn kunt ontdekken. (Hoog op mijn lijstje staan de stad Stralsund en het eiland Rügen, al denk ik stiekem dat ik me daar met de trein naartoe ga bewegen en pas ter plekke op een fiets klauter ;)).
  • Ben je vooral nieuwsgierig naar het Hanze-aspect van dit alles, bezoek dan (koekoek) vooral Hansestadt Hamburg een keer, maar sla zeker een dagtrip naar Stade ook niet over. Meer inspiratie voor leuke steden in Noord-Duitsland vind je hier.

Zwaai je even naar Hamburg als je naar Lübeck afreist?

M20160520103753_Standort Hamburg_Hansekulturfestival_Koberg

M20160521171502_Standort Hamburg_Hansekulturfestival_Koberg

Heb je deze artikelen al gelezen?

6 reacties

Esther 6 juni 2016 - 11:07

Spot ik daar een aperol? A year of wonder is idd een aanrader (ik hoop op een verfilming met Sean Bean).

Antwoorden
Fem 11 juni 2016 - 12:58

Een Aperol Sprizze indeed 🙂 Soms is het daar gewoon tijd voor. Enne, hoop jij niet bij alle verfilmingen op Sean Bean? 😉

Antwoorden
Yvonne 6 juni 2016 - 12:32

Wat is dat toch met Hanzesteden en die gekleurde parasolletjes? 😉 Vorige week in Deventer maakte ik een foto met exact zulke parasolletjes erop. Een tochtje langs de mooie plaatsen aan de Oostzee staat hier nog op het verlanglijstje. Helaas dit jaar alleen nog tijd rond de Kerst en ik twijfel of dat niet te koud/donker gaat zijn om er echt van te genieten… het lijkt me op de 1 of andere manier meer een zomerse bestemming. 🙂

Antwoorden
Fem 11 juni 2016 - 12:54

Ja, vrolijk he, in Deventer vond ik ze ook al zo leuk 🙂 De oostzeekust zou voor mij in de winter inderdaad niet zo op het lijstje staan, hoewel stadjes als Lübeck dan wel weer flink uitpakken met kerstmarkten enzo…

Antwoorden
Nikki 2 augustus 2016 - 10:08

Wat ziet dat er leuk uit zeg! Wat een goeie tip, zelf ben ik nog nooit in Hamburg geweest! gr, Nikki

Antwoorden
Fem 2 augustus 2016 - 10:26

Wel in Lübeck? 😉

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid