Home Ontdek Hamburg 9x Harry Potter in Hamburg

9x Harry Potter in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

“Of course it’s happening inside your head, Harry, why should that mean it’s not real?”

– Albus Dumbledore

Wat hebben Potterheads te zoeken in Hamburg? Nou, best veel. Als je je ogen een beetje toeknijpt, heeft Hamburg namelijk best veel weg van Hogwarts,* ook voor muggles. Vandaag gaan we dus op zoek naar Harry Potter in Hamburg. 

Hogwarts of Fernsprechamt?

Als je voor het Fersnsprechamt in de Schlüterstraße staat, met zijn prachtige klimopgevel, dan geeft het toch sterke Hogwarts-vibes, als je het mij vraagt. Je ziet hier toch zo Harry voorbij zoeven op een Firebolt? Afijn, het Fernsprechamt mag dan wel niet Hogwarts zijn, het is toch een beetje een magische plek, want hier werd in 1902 de eerste telefooncentrale van Hamburg ingericht. Bijzonder aan de centrale was dat er nu ook langeafstandstelefoonverkeer mogelijk was, o.a. met Altona en Wandsbek.

Harry Potter zul je er misschien niet tegenkomen, maar studenten loop je zeker tegen het lijf: het Fernsprechamt is nu nog een postkantoor, maar wordt binnenkort onderdeel van de universiteit.

➤ Fernsprechamt Schlüterstraße, Schlüterstraße 5 (Google Maps)

Harry Potter in Hamburg: Fernsprechamt

Gringots of het Finanzbehörde aan de Gänsemarkt?

Het gebouw van het Finanzbehörde aan de Gänsemarkt is op zich al een plaatje, een heuse Backstein-Beauty vol bijzondere geveldecoratie met Hanseatische motieven door Richard Kuöhl. Het gebouw is ontworpen door Fritz Schumacher, en er de bouw ging in 1914 van start. Door de oorlog en de inflatie werd het pas in 1926 voltooid. Ons gaat het echter even over de grote hal, ook wel de Bananenhalle genoemd, ook naar ontwerp van Richard Kuöhl. Kennelijk doet het ontwerp van de pilaren denken aan van bananenbomen. Ik zie het niet, moet ik zeggen, maar verwacht wel elk moment dat een goblin komt vragen om mijn identificatie, want zeg nou zelf, dit is toch gewoon Gringots? Ik vraag me af of ze ook een draak in de kelder hebben…

➤ Finanzbehörde, Gänsemarkt 36 (Google Maps)

Eskimo via IG

Astronomy Tower of het Planetarium in het Stadtpark?

De Astronomy Tower roept wat gemengde gevoelens op bij de gemiddelde Potterhead…

In het Planetarium in Hamburg daarentegen kun je als echte Potterhead een reis door de ruimte maken in het grote theater, en vanaf het dak van het Planetarium heb je prachtig uitzicht over het Stadtpark (knijp je ogen weer een beetje dicht, en hopla, daar heb je het Forbidden Forest) en Winterhude. 

➤ Planetarium Hamburg, Linnering 1 (Google Maps)

Potterheads in Hamburg: Planetarium of Astronomy Tower?

Planetarium Hamburg via IG

Trouwens, sterrenstaren á la Harry Potter kan ook bij de Sternwarte Bergedorf, die je zeker moet bezoeken als je bijvoorbeeld voor het monumentenweekend in Hamburg bent!

➤ Sternwarte Bergedorf, Gojenbergsweg 112 (Google Maps)

Harry Potter in Hamburg: Sterwarte Bergedorf

vivien_wrobel via IG

Greenhouses van Madame Sprout of Planten und Blomen?

Ga je naar de Tropengewächshäuser in Planten und Blomen (en waarom zou je dat niet doen, want aanrader), vergeet dan niet je oorwarmers als bescherming mee te nemen! Voor je het weet word je overvallen door krijsende mandrakes! Oké, het is in de tropische kassen waarschijnlijk iets minder lawaaierig dan in Madame Sprouts Greenery, en devil’s snare kom je er gelukkig ook niet tegen, maar niet minder boeiend. Hier vind je vleesetende planten, tropische schoonheden en een luchtvochtigheid die maakt dat je je haast een vlinder waant. 

➤ Tropengewächshäuser, Planten und Blomen (Google Maps)
(tijdelijk gesloten voor renovatie – tip: de botanische tuin in Klein-Flottbek is ook zeer de moeite waard)

Harry Potter in Hamburg: Tropengewächshäuser in Planten und Blomen

hamburgs.tropen via IG

Little Hangleton of het Ohlsdorfer Friedhof?

“I can touch you now, Harry Potter”

– Voldemort

O man, dat doolhof, en de Triwizard Cup die een portkey blijkt te zijn en tot de wedergeboorte van Voldemort leidt! Om nog te zwijgen van alle andere horror die uit dat doolhof komt! Hoef je niet bang voor te zijn in Hamburg, gelukkig. Maar als je op een gloomy herfstdag naar het Ohlsdorfer Friedhof gaat, kun je toch een beetje de sfeer van de begraafplaats van Little Hangleton opsnuiven. Inclusief duistere engelen, hoge heggen en verborgen crypten als het Riedemann Mausoleum.

Is dark tourism trouwens wel iets voor jou, bekijk dan ook dit artikel over de rafelrandjes van Hamburg.

➤ Ohlsdorfer Friedhof, Fühlsbütteler Straße 756 (Google Maps)

Harry Potter in Hamburg: begraafplaats Little Hangleton of Ohlsdorfer Friedhof?

De trappen van Hogwarts of de Hamburger Kunsthalle?

Je ziet de Fat Lady hier toch meteen tussen hangen? De kunstwerken in de Hamburger Kunsthalle praten en bewegen, voor zover ik weet, niet, maar een kijkje is absoluut de moeite waard. Statige portretten uit lang vervlogen tijden ga je hier hoe dan ook ontmoeten, en is moderne kunst meer jouw ding, dan zal de Kunsthalle ook niet teleurstellen. De trappen blijven wel waar ze zijn, in tegenstelling tot de trappen van Hogwarts. Ik ben op een leeftijd dat ik dat als een voordeel beschouw. 😉 

➤ Hamburger Kunsthalle, Glockengießerwall 5 (Google Maps)

➤ Tip: als je een Kunstmeilenpass koopt, heb je niet alleen toegang tot de Hamburger Kunsthalle, maar ook tot vier andere kunstmusea in Hamburg.

Harry Potter in Hamburg: Hamburger Kunsthalle

Von Daniela Kloth – Eigenes Werk, GFDL 1.2

Bibliotheek van de Sternwarte Bergedorf of Dumbledore’s kantoor?

Nog een eervolle vermelding voor de sterrenwacht van Bergedorf: de bibliotheek. Je hebt er geen wachtwoord voor nodig, en je gaat er (helaas) ook geen feniks aantreffen. Toch heeft de bibliotheek van de Sternwarte voor mij veel weg van het kantoor van Dumbledore. Het Hanseatisches Oberlandesgericht heeft in Hamburg ook de naam een echte Harry Potter-locatie te zijn, maar mijn voorkeur gaat uit naar de sterrenwacht.

➤ Sternwarte Bergedorf, Gojenbergsweg 112 (Google Maps)

the_female_reader via IG

Ollivander’s in de Pelikan-Apotheke?

Bij een apotheek denk je misschien als eerste aan Madame Pomfrey of St. Mungo’s, of misschien het domein van Severus Snape. Maar als ik de Pelikan-Apotheke zie, dan denk ik toch dat ik hier een toverstaf ga halen en geen paracetamol of Polyjuice Potion. Deze apotheek is voor mij toch een soort Ollivander’s. De buitenkant, met een zandstenen portaal uit 1913, heeft voor mij iets van Weasley Wizard Wheezes, maar dan in het blauw, en toegegeven, met behoorlijk wat fantasie. Maar de binnenkant, waarvan delen teruggaan tot de 17e eeuw, dáár ga je toch echt je staf halen als je 11 wordt.

➤ Pelikanapotheke, Großneumarkt 37 (Google Maps)

➤ Ook de antieke Schwanapotheke in het Haus Goldener Schwan doet mij sterk denken aan Ollivander’s.

Harry Potter in Hamburg: Pelikanapotheke of Ollivander's?

Pelikanapotheke

Meer Harry Potter in Hamburg

Smaakt dat naar meer? Geen probleem, er is nog veel meer magie op te snuiven in Hamburg.

Op naar Hamburg!

Zin gekregen in een stedentrip Hamburg? Dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo, hoewel een bezem waarschijnlijk sneller gaat. Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan eens hier. Nog meer inspiratie nodig? Heb ik voor je! Bekijk bijvoorbeeld deze artikelen:

Disclaimer en tip: steun transjongeren

Het is helaas nodig om te zeggen: ik houd van Harry Potter, maar ik sta absoluut niet achter de enge transfobe opvattingen van de auteur van de serie (ik zou willen zeggen: she who must not be named…). Daarom wil ik iedere HP-fan aanraden om een donatie te overwegen aan een organisatie die opkomt voor transjongeren (en transouderen, natuurlijk). Bijvoorbeeld aan:

*Vrij naar Aaf Brandt Corstius, Als je je ogen dicht hield, had het iets van glamour.

Powered by GetYourGuide

Magisch Hamburg: 9x Harry Potter in Hamburg | Standort Hamburg

Magisch Hamburg: 9x Harry Potter in Hamburg | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid