Home Ontdek Hamburg Havenrondvaart in Hamburg ⚓

Havenrondvaart in Hamburg ⚓

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een havenrondvaart in Hamburg, dat hoort er natuurlijk eigenlijk toch wel bij. ⚓Hamburg heeft een van de grootste havens van Europa en het zal je vast niet verbazen dat er hier altijd iets te beleven is. En wat is nou een betere manier om Hamburg eens vanaf een andere kant te verkennen dan een rondleiding vanaf het water?

Tijd voor een Perspektivwechsel dus: dit artikel staat propjevol met leuke tips voor een havenrondvaart in Hamburg.

Welke havenrondvaarten zijn er in Hamburg?

In een stad als Hamburg, waarvan de geschiedenis voor een belangrijk deel gevormd is door de haven, is een rondvaart door die haven natuurlijk een van de populairste toeristische attracties. Er zijn meerdere rederijen die rondvaarten aanbieden, in allerlei smaken. We gaan samen de leukste tours uitzoeken.

Over het algemeen kun je de havenrondvaarten in vijf categorieën verdelen:

Kleine Hafenrundfahrt

De kleine Hafenrundfahrt duurt een uur en laat je alle basics zien die je in de haven van Hamburg gezien moet hebben. Heb je niet al te veel tijd, maar wil je wel veel zien, kies dan voor deze compacte rondleiding. Je ziet o.a. de historische Speicherstadt en HafenCity, de Elbphilharmonie, de containerterminals, de vismarkt en de scheepswerven van Blohm und Voss.

Je kunt de kleine Hafenrundfahrt boeken bij o.a.:

(Havenrondvaarten hebben de neiging te doen alsof ze condoomverpakkingen zijn, alles is XL. Ook de kleine Hafenrundfahrt…)

Große Hafenrundfahrt

De große Hafenrundfahrt duurt anderhalf tot twee uur. Je krijgt een uitgebreide indruk van de omvang van de haven van Hamburg, en ontdekt nog meer over de geschiedenis en betekenis van de haven. Alle bezienswaardigheden aan de haven komen uiteraard ook aan bod. 

Je kunt de große Hafenrundfahrt boeken bij o.a.:

Lichterfahrt: rondvaart in de avond

Hangt er romantiek in de lucht of wil je de haven gewoon zien glinsteren bij zonsondergang? Maak dan een havencruise als de schemering invalt, of ’s avonds. De containers hebben ’s avonds een wat futuristische look, terwijl de Speicherstadt juist in zacht romantisch licht gehuld is. Het allerleukst zijn de avondlijke Glüwhein-boottochtjes in het kerstseizoen

Boek je avondcruise door de haven o.a. bij:

Barkassenfahrt

Heb je wel eens van een Barkasse gehoord? Deze beroemde Hamburgse havenboten waren tussen de jaren 1920 en 1960 een belangrijk onderdeel van het havengebied en voerden allerlei taken uit, van het bezorgen van post tot het vervoeren van goederen tussen schepen.

Tegenwoordig worden de traditionele Hamburgse boten niet alleen gebruikt als sleepboten voor binnenvaartschepen, maar ook voor rondvaarten in de haven van Hamburg. Het grootste voordeel van zo’n Barkasse is dat het een zeer laag schip is. Ze kunnen dus ook bij een ongunstige waterstand de Speicherstadt in varen, wat de grote schepen niet kunnen. Bovendien zit je echt heel dicht op het water, dus prachtig zicht. De routes zijn vergelijkbaar met de bovengenoemde boottochten door Hamburg. Je kunt een grote of kleine tour ook maken met een Barkasse, het enige verschil is het type rondvaartboot.

Kijk voor tickets bijvoorbeeld bij:

Boottocht in een Barkasse in Hamburg | Standort Hamburg

Barkassen zijn laag en kunnen ook bij een ongunstige waterstand de Speicherstadt binnenvaren

 

Budget rondvaart in Hamburg: met de HVV-Fähre | Standort Hamburg

Budget boottocht in Hamburg: met de HVV-Fähre door de haven varen

Themarondvaarten

Tot slot zijn er nog de themarondvaarten. Van Glühweinfahrt tot een boottochtje met Hamburger cultlegende Olivia Jones: je kunt het zo gek niet bedenken, of er is in Hamburg een havencruise voor!

In het kerstseizoen zijn er speciale Glühweinfahrten (houd rederij Abicht in de gaten!) en wil je eens flink uitpakken, dan is er ook een speciale rondvaart op oudjaarsavond.

Als je iets te vieren hebt, dan kun je een aantal schepen ook afhuren. Ik ben bijvoorbeeld eens op een bruiloft op een rondvaartboot geweest! Privé boottochten met gids zijn er ook, bijvoorbeeld deze privétour.

Welke bezienswaardigheden zie je tijdens een Hafenrundfahrt?

Een havenrondvaart is ook een goede manier om een deel van de belangrijkste bezienswaardigheden van Hamburg in één keer te zien. De volgende bezienswaardigheden trekken aan je voorbij als je over de Elbe dobbert, en kun je goed combineren met een boottocht:

Speicherstadt

De 19e-eeuwse pakhuizen van rode baksteen zijn het grootste historische pakhuizencomplex ter wereld. Niet voor niets staat de Speicherstadt samen met het Kontorhausviertel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Vanaf het water heb je een uniek uitzicht op de historische Speicherstadt.

Struin na de boottocht zeker nog even rond, want je vindt hier het Internationales Maritimes Museum, het koffiemuseum, Miniatur Wunderland, en nog heel veel meer. 

Elbphilharmonie

Het concertgebouw is bovenop een oud pakhuis gebouwd en werd na een wat moeizame start al snel een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Hamburg met zijn spectaculaire vorm! De Elbphilharmonie is bijzonder goed te bewonderen vanaf het water – ik zweer je, ze ziet er vanuit élke hoek weer anders uit.

St Pauli Landungsbrücken

De Landungsbrücken zijn niet alleen het vertrekpunt van de meeste havenrondvaarten, maar ook een belangrijke bezienswaardigheid aan de Elbe. De historische aanlegsteigers zijn meer dan 100 jaar oud en het is er altijd een drukte van belang. Je vindt hier ook de ingang van de alter Elbtunnel – zeker even naar beneden gaan, en minimaal het trappenhuis bewonderen. Bij stevige trek helpt de traditionele Duitse kost van Blockbräu je uit de brand.

Containerterminals in de haven

Hamburg is een van de grootste containerhavens ter wereld en tijdens je havenrondleiding kun je van dichtbij zien hoe containers worden geladen en gelost – en je verbazen over hoe enorm de containerschepen zijn! Cruiseschepen van imposante omvang vind je trouwens ook in de haven van Hamburg!

Tips & tricks voor het plannen van je havenrondvaart in Hamburg

Een goede planning is het halve werk, zeker in onze haven, waar veel te zien is en de tickets voor de rondvaarten zo uitverkocht kunnen zijn. Hierbij dus een paar tips & tricks voor een stressvrije boottocht in Hamburg.

Regel je tickets op tijd

Vooral in het hoogseizoen, bij mooi weer en in het weekend kan het snel beredruk worden op het water. Vooral de Barkassen, die ook door de Speicherstadt varen, hebben maar beperkt plaats. Je kunt daarom het beste van tevoren reserveren, zodat je zeker bent van een plekje.

Route en timing

Wat wil je nog meer zien als je in de omgeving van de haven bent? Zijn er dingen die je per se wilt zien vanaf het water? Als je bijvoorbeeld op zondag ook de Fischmarkt wilt bezoeken, dan kun je ’s morgens in alle vroegte naar de Fischmarkt gaan, en van daaruit richting Landungsbrücken wandelen, daar een beetje rondkijken en dan aan boord gaan. Sommige rondleidingen bieden ook andere uit- en opstappunten, bijvoorbeeld bij de Elbphilharmonie. 

De bekendste rondvaartboot van Hamburg: de Louisiana Star | Standort Hamburg

De bekendste rondvaartboot van Hamburg: de Louisiana Star

Wat is de leukste rondvaart in Hamburg?

Een beetje flauw, maar wel waar: wat de leukste havenrondvaart in Hamburg is, hangt vooral af van waar je zelf naar op zoek bent, wat je graag wilt zien en met wie je op reis bent. Voor een rondvaart op de legendarische en lekker hysterische Louisiana Star, kom je bijvoorbeeld bij rederij Rainer Abicht uit. Wil je liever met een zeilboot de Elbe onveilig maken, dan vaar je met de Elbsegelei. 

Kun je niet goed kiezen, dan kun je altijd een hop-on-hop-off ticket kopen waarmee je de hele dag zelf kunt bepalen waar en wanneer je aan boord gaat.

Wil je de Speicherstadt vanaf het water zien? Maak een Barkassenfahrt

Zorg ervoor dat de boot een binnenvaartschip is, want die zijn laag genoeg om de Speicherstadt te kunnen binnenvaren en onder de bruggen door te kunnen als het waterpeil ongunstig is. (Grotere rondvaartboten kunnen hier niet komen.)

Trek laagjes aan

Jaja, daar istie, de ’trek je wel een hemd aan’-tip! Maar ja, het weer in Hamburg wil nog wel eens onstuimig zijn, en op het water kan het flink waaien. Wil je buiten op het dek staan, doe dan in elk geval maar iets aan wat wind en regen buiten houdt.

Budgettip: de inofficiële havenrondvaart van de HVV

Stel, je wilt wel graag door het havengebied varen, maar een gids, dat hoeft van jou niet. Of je vaart met je kinderen en die vinden een rondleiding niet interessant, of je hebt geen zin om de gids voor ze te vertalen. Ga dan gewoon lekker op en neer met een van de ferry’s. Als je een Hamburg Card hebt, kun je onbeperkt met elke HVV-Fähre heen en weer varen, net zolang tot je er genoeg van hebt. Vaar bijvoorbeeld naar Blankenese, ga even op bezoek bij de duivel, en ga naar Finkenwerder om lekker in het buitenbad te zwemmen.

➤ Tip: bekijk hier meer budgettips voor je stedentrip Hamburg

Alternatieven voor een havenrondvaart in Hamburg

Om veel van de haven te zien hoef je niet per se het water op. Heb je niet bepaald zeebenen en blijf je liever aan wal, dan is dat dus geen enkel probleem. Wat dacht je bijvoorbeeld hiervan?

  • Voor een mooi uitzicht over de haven, ga je naar het Plaza van de Elbphilharmonie, of beklim je kantoorgebouw Dockland.
  • Je kunt de haven ook op de fiets verkennen: de Hafenerlebnisroute leidt je door de hele haven.
  • Ik noemde het hierboven al even: de HVV-Fähre is inbegrepen bij je Hamburg Card, voor een paar euro heb je ook al een losse dagkaart voor al het ov in Hamburg. De verschillende routes van de HVV laten je ook een boel van de haven zien, alleen zonder gids.

FAQ: havenrondvaart Hamburg

Rondvaarten over de Alster

In de haven is het vrijwel altijd druk. Heb je nu meer zin in een wat rustigere, meer relaxte boottocht, dan niet getreurd, want Hamburg heeft nog zo’n leuk water, namelijk de Binnenalster en de Außenalster. En ook op de Alster kun je mooie boottochten maken:

Voor de liefhebber die liever zelf gaat varen zijn er bootjes te huur. Huur je bootje bijvoorbeeld bij Bobby Reich of Barca. Je kunt je zelfs aan het SUP-pen wagen, mocht je daar dringende behoefte aan hebben. 😉

➤ Tip: Alle bezienswaardigheden aan de Alster

Boottocht over de Alster, Hamburg | Standort Hamburg

Rondvaart over de Alster

Meer havenplezier in Hamburg

Rondvaart in Hamburg: alle tips voor een boottocht door de Haven en over de Alster | Standort Hamburg

Boottochten in Hamburg: alle tips voor een boottocht door de Haven en over de Alster | Standort Hamburg

Ahoi, op naar Hamburg!

Heeft de zeebonk in jou zin gekregen in een stedentrip Hamburg? Dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan eens hier. Nog meer inspiratie nodig? Heb ik voor je! Bekijk bijvoorbeeld deze artikelen:

Powered by GetYourGuide

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid