Home Duitse steden Herfst in Monschau, waar het altijd kerst is, maar waar gelukkig ook nog meer te doen is

Herfst in Monschau, waar het altijd kerst is, maar waar gelukkig ook nog meer te doen is

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Vakwerkhuizen zijn heus schattig, maar ik word er op de een of andere manier altijd een beetje nerveus van.

Monschau staat er vol mee. Bovendien is er een winkel waar het áltijd kerst is, namelijk het Monschauer Weihnachtshaus, en er lopen heel veel toeristen rond.

Maar… Daar staat dan wel weer tegenover dat de omgeving erg mooi is, vooral in de herfst, en dat de Halloweenversieringen in oktober toch ook wel weer heel koddig zijn. En er zijn katten in het bos. En oké, die Fachwerkhäuser hebben zeker ook charme, en er is een fotomuseumpje, dus ook voor mij bleek een minitrip naar Monschau best geschikt.

Parel van de Eifel

Het stadje ligt in een vallei in de Eifel, op zo’n 35 km van Aken. De gemeente Monschau heeft een oppervlakte van in totaal 95 vierkante km, waarvan 45% uit bos bestaat. Veel van de huizen in Monschau staan onder Denkmalschutz.

Behalve het middeleeuwse centrum van Monschau is de burcht (uit de 13e eeuw) een bezoekje waard. In de zomer worden er openluchtconcerten georganiseerd, vooral erg geliefd bij operaliefhebbers (zie ook Monschau Klassik).

In hotel-restaurant Altstadt-Post kun je niet alleen slapen en eten, maar ook naar het museum: het Fotographica & Filmmuseum, waar je beelden van Monschau en omgeving van de Keizertijd tot nu ziet, afgewisseld met tentoonstellingen van fotografen uit de regio. Aanrader!

Jalloween in Monschau

Halloween in Monschau

„Halloween, das ist wie Karneval im Dunkeln!“

In de weken voor Halloween (zeg grofweg de laatste twee weken van oktober) zet Monschau zijn knokigste botjes voor en is het hele stadje versierd met pompoenen, skeletjes en spinnen.

Uiteraard is ook de straatverlichting aangepast en kun je ’s avonds door een spook door het centrum laten rondleiden. Overdag is er markt, live muziek en zijn er heel veel mensen op straat. (Wat best gezellig is, maar je moet er wel rekening mee houden.)
Meer info: Happy Halloween

Herfst in Monschau: tips voor Halloween

Weihnachtshaus en de kerstmarkt

Ik was al hard aan het Monschauer Weihnachtshaus voorbij gerend, want van kerstfrummels als het geen kerst is word ik nog zenuwachtiger dan van een overdaad aan Fachwerkhäuser. Ik had echter niet met mijn moeder gerekend, die mij aan mijn jas terug trok en mededeelde dat ze toch graag ‘even naar binnen wilde’.

Aldus geschiedde natuurlijk, en daarom kan ik je nu zeggen dat het winkeltje, over drie etages, opgebouwd is als een soort Ikea: er is maar één route (waarschijnlijk ook door ruimtegebrek), waardoor je het hele winkeltje verplicht door moet. Je vindt er alles wat met kerst te maken heeft, behalve, godzijdank, Wham (groot voordeel). Er waren me iets teveel enge kerstmannen met glimmende wangen, maar als je op zoek bent naar een bepaald kerstfrutsel, dan vind je het hier bestimmt. Het Weihnachtshaus is van maart-december open.

Mét Glühwein en ook met Wham, maar wereldberoemd vind je hier vanaf eind november ook de Monschauer Weihnachtsmarkt. Monschau pakt dan groots uit: niet alleen op de kerstmarkt klingelen de klokjes, maar ook alle restaurants en winkels passen hun aanbod aan het kerstthema aan. Ook de kerstlichtjes ontbreken niet, er wordt gezongen en er is een levende kerststal.

Bijzondere events tijdens de Weihnachtsmarkt vind je hier: Weihnachtsmarkt Monschau.

Monschau

Wandelen en wellness

Omdat Monschau zo klein is, is het centrum snel vol. Des te fijner is de rust in de bossen in de omgeving van het stadje. Ook al ben je niet de enige met het idee aan de drukte te ontsnappen, je kunt toch door de bossen banjeren zonder al teveel mensen tegen te komen. Ik vond het een verademing. De herfst in Monschau is bovendien prachtig.

Hier vind je een paar ideeën voor wandelingen in de omgeving: Wandelroutes rondom Monschau.

Idee voor na het wandelen: achteroverleunen in de sauna van je wellnesshotel 🙂 (Ik sliep in het Carat Vitalhotel, wat prima beviel.)

Oh ja, die katten… Ik weet niet of de op de bewegwijzering aangeduide dieren katten (of leeuwen?) zijn, maar ik blijf graag in de waan dat het katten zijn…

Stedentrip Monschau

Mein Fazit, ofwel moraal van dit verhaal:

Monschau is behoorlijk toeristisch, maar leuk voor een dagje (zo groot is het nou ook weer niet) of iets langer als je vooral ook veel van de omgeving wilt zien. (Herfstkleuren zijn mooi, maar de zomer staat de Eifel ook zeker goed, zie foto onder.)

Het Weihnachtshaus heeft ook een Facebook pagina, maar het druist tegen mijn principes in om daarnaar te linken…

Overigens is de herfst in Hamburg ook heel mooi! Just sayin’… 😉

Op zoek naar inspiratie voor andere boeiende Duitse steden? Bekijk hier mijn tips, of doe eens gek, en kom een keer naar Hamburg! 😉

Heb je deze artikelen al gelezen?

6 reacties

Ximaar 28 oktober 2015 - 09:38

Zelf trof ik het een paar jaar terug eind-september met beter fotoweer: https://ximaar.wordpress.com/fi11d09/#96
Je kan er ook een prachtige wandeling maken langs de Rur (die van Roermond) naar Einruhr (waar dus een h teveel in staat.)

Antwoorden
Fem 29 oktober 2015 - 17:03

Woa, ja, je had inderdaad aanzienlijk fotogenieker weer, schön!

Antwoorden
Marcel 28 oktober 2015 - 09:39

Die kattenbordjes in de Eifel verwijzen vast en zeker op de wilde lynxen. 🙂

Antwoorden
Fem 29 oktober 2015 - 17:03

Haha, dat houdt het spannend en avontuurlijk, zo’n wandeling!

Antwoorden
Esther 28 oktober 2015 - 09:51

Ah ja, sehr süß!! Dat ligt niet zo ver van de NL grens… toch eens even over nadenken.

Antwoorden
Fem 29 oktober 2015 - 17:04

Ja, en goed te combineren met iets anders! (want echt niet zo heel groot)

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid