Home Ontdek Hamburg Herfst op het Ehrenfriedhof

Herfst op het Ehrenfriedhof

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Moin Leude! Ik probeer nog even zo veel mogelijk schitterende herfstblaadjes mee te pikken voor ze dadelijk allemaal op de grond liggen. De beste plek om dat te doen is wat mij betreft het Ehrenfriedhof op het Hauptfriedhof Altona. Een Geheimtipp in een Geheimtipp, als het ware! Maar echt, dit is de mooiste plek op de begraafplaats. Zeker in de herfst. Kijk maar.

Laatste rustplaats: Ehrenfriedhof onder de wilgen

Het Hauptfriedhof Altona is als je het mij vraagt sowieso de mooiste begraafplaats van Hamburg. En de allermooiste begraafplaats op deze mooiste begraafplaats is het Ehrenfriedhof met graven van zowel soldaten als burgerslachtoffers van de bombardementen op Hamburg in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de oorlog zijn slachtoffers en gesneuvelden verspreid over het Hauptfriedhof Altona begraven. Aan het einde van de jaren ’60 zijn ze allemaal herbegraven op een centrale plek: onder de wilgen, met een gigantisch kruis in het midden. En die treurwilgen, die ervoor zorgen dat dit een van de sereenste plekken is die ik ken. Ze zijn honderden jaren oud, komen rechtstreeks uit zowel The Shire als Alice in Wonderland. (Maar echt… ❤) De soldaten zijn tussen en rondom de wilgen begraven, de slachtoffers van de bombardementen daaromheen, in totaal meer dan 1.800. Een lijst met alle namen van mensen die hier begraven liggen staat op de site van de Volksbund.

Over het Altonaer Hauptfriedhof

Net als het Altonaer Volkspark werd het Hauptfriedhof Altona ontworpen door de toenmalige Gartenbaudirektor Ferdinand Tutenberg. Het werd in 1923 geopend als groene begraafplaats waar ook mensen die het niet zo breed hadden een mooie laatste rustplaats konden krijgen. En dat is goed gelukt. Héél goed zelfs. De begraafplaats is niet voor niets sinds 2013 een monument.

Ik roep wel vaker dat elk seizoen geschikt is voor een tripje naar Hamburg, en dat meen ik ook. Maar als je echt moet kiezen… dan zeg ik dat je twee stedentrips moet inplannen, namelijk eentje in de lente om de bloesem te zien, en eentje in de herfst om je onder te dompelen in het goud en rood en oranje van de blaadjes. Het Hauptfriedhof heeft van allebei misschien wel de beste van de hele stad.

Herfst in Hamburg, er is meer!

Natuurlijk is er nog veel meer te beleven in herfstig Hamburg.  Check bijvoorbeeld mijn herfsttips, en stop ook je camera in je tas, want dit zijn de mooiste plekken om de goldener Herbst te fotograferen. Hamburg heeft trouwens ook een eigen ‘aardbevingenzone’, en wel in Bahrenfeld. En ook daar is het momenteel herfst. Gewoon even gaan kijken. Daarna loop je door naar de sprookjestoren van Bahrenfeld, want ik vind dat je die ook even moet hebben gezien.

En ja, het is inmiddels november, it’s the season, en het kan weer, jawel, ik heb het over het Kerstmarktenseizoen, natuurlijk!Kerstmarkten in Hamburg: overzicht 2022 Hohoho!

Andere bijzondere begraafplaatsen in Hamburg

Wandel je ook graag over bijzondere en historische begraafplaatsen, dan moet deze in elk geval bezoeken als je in Hamburg bent:

Andere mooie parken en tuinen in Hamburg

Ben je nog niet uitgewandeld, dan hoef je vanaf het Hauptfriedhof alleen maar de straat over te steken, en hop, je staat zomaar in het Altonaer Volkspark. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer fijne parken, tuinen en natuurgebieden, kijk maar eens in dit artikel.

Leent het weer zich voor een goed boek op een bankje in het park? Dan is Das doppelte Spiel, in de Ken Takeda-serie, dé Krimi om te lezen. Het verhaal speelt zich gedeeltelijk in het Volkspark af en is spannend zoals we van Takeda gewend zijn!

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Hans 7 november 2021 - 11:57

Ik kijk uit naar de “Grave Affairs”.
Spannend en leuk.

Antwoorden
Fem 10 november 2021 - 09:06

🙂 Ik heb er zin in!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid