Home Ontdek Hamburg Duitse mixdrankjes voor warme zomers

Duitse mixdrankjes voor warme zomers

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Daar Hamburg de afgelopen weken veranderd is in een buitengewoon tropisch oord, is het zaak het hoofd vooral koel te houden.

Deze noodzaak bracht mij tot een onderzoekje naar de Duitse gewoonte om alle mogelijke drankjes met elkaar te mixen.

Om te beginnen is daar de:

Weißweinschorle

Kan gemaakt worden met witte wijn of Sekt + Spa. Jawel, water bij de wijn doen. Dit is een zonde, lieve mensen, een zonde. Wijn moet je niet aanlengen met water of Spa. Dan kun je net zo goed limonade drinken. Geht gar nicht.

Een stuk beter te hachelen is een:

Alsterwasser

Ik vind bier normaal gesproken niet te hachelen. Maar Alsterwasser, dat is in de categorie toch best nog te pruimen: men neme 3/4 deel witbier naar keuze (bij voorkeur van een Hamburgse brouwerij natuurlijk) en 1/4 deel Sprite en werpe dat in een bierglas. (Overigens is de verhouding bier-Sprite bij veel horecagelegenheden omgekeerd, dus veel Sprite en bijna geen bier.)

Ik weet het, het klinkt weerzinwekkend. Het klinkt als iets dat een twaalfjarige die met de drankvoorraad van z’n ouders experimenteert heeft bedacht. Misschien is dat ook wel zo. Maar een ijskoud Alsterwasser bij 30°C is toch best lekker.

** edit** Experts zeggen me dat dit in Nederland bekend staat als een ‘Sneeuwwitje’, wat maar weer laat zien hoe weinig ik van bier weet. Maar goed. Alsterwasser klinkt toch leuker :) 

Ook dit klinkt ronduit obscuur, maar is best aardig:

Banane Weizen/Weiß

OK, dit is eigenlijk heel vies en tegelijkertijd toch ook wel lekker. Men neme 1/2 deel Bananenektar en 1/2 Weizenbier of (in mijn geval) witbier naar keuze. Tsja, wat zal ik er nog meer over zeggen… het mengsel ziet eruit als iets dat uit een potje Olvarit komt, of iets wat je ná het potje Olvarit in de luier van de baby terugvindt.

Het goede nieuws is dat de Bananenektar de smerige smaak van het bier neutraliseert en dat het bier de smerige smaak van de Bananenektar neutraliseert (werkelijk, Bananenektar moet je nooit puur drinken – yuk). Het resultaat is een wat zoet geheel met een licht bierrandje. IJskoud het lekkerst, maar haalt het niet bij het Alsterwasser of de Sprizze (zie onder).

Hier snap ik niks van:

Bier + Cola

Een half glas bier en een half glas cola. Levert een mengsel op dat stinkt, maar boven verwachting niet verschrikkelijk smerig smaakt. Lekker is daarentegen een veel te groot woord voor dit brouwsel.

Hiervan ook niet:

Cola + Sinas

Ook niet-alcoholische drankjes worden naar hartenlust door elkaar gegooid, een favoriet is bijvoorbeeld cola + een sinasvariant. Hier is zelfs een naam voor, die me ontschiet, omdat het gewoon niet te zuipen is. Ik herinner me dat ik dit ook wel eens gemixt heb, met een buurmeisje, toen we inderdaad twaalf waren.  Toch wordt het hier door volwassenen gedronken, wat ik niet helemaal begrijp.

**edit** OK, experts vertellen me dat dit smerige goedje Spezi heet. :)

Now we’re talking:

Een klassieker: Aperol Sprizze

Een Italiaanse klassieker die tot mijn grote vreugde erg populair is hier in Hamburg. We mengen Sekt, Aperol (kan ook met Campari, maar dan wordt het geheel walgelijk bitter), versgeperst sinaasappelsap en sinaasappelpartjes. Eventueel doe je er nog Spa bij, maar zie onder het kopje Weißweinschorle, dat is een zonde en ik ben tegen aanlengen met dingen die geen smaak toevoegen. Lychees, mandarijntjes of perziken doen het ook leuk in de Sprizze, en het sinaasappelsap kan ook weggelaten worden, natuurlijk.

Eigen probeersel: alcoholvrije cocktail met Sekt

Ofwel: don’t try this at home. Dit was een beetje een vergissing van mij, en van de Netto. Ik vond namelijk in het sapschap een verdwaald literpak alcoholvrije cocktail met rum- en kokossmaak. Ach, waarom ook niet, dacht ik. Note to self: omdat je aan de verpakking al kunt zien dat het bocht is! Maar goed, dat bedacht ik me later. Ik werd verleid door ‘rumsmaak’, kokos, en alcoholvrij.

Het goedje bleek helaas neonroze van kleur en mierzoet van smaak. Denk: glazuur springt van je tanden. Gelukkig had ik nog een fles Sekt staan om dit gif te neutraliseren. Met een scheut Sekt erdoor was het geheel nog enigszins geschikt voor consumptie, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dit literpak bij lange na niet leeg gekregen heb.

Meer zomerse verfrissing

Een koud drankje, of het nu bier, wijn, een cocktail of een groot glas Rabarberschorle is, smaakt het lekkerst op een fijn terras. Dit zijn de leukste Biergärten van Hamburg.

Alle tips voor een geslaagde zomer in Hamburg zette ik hier op een rij: Hamburgs zomertips

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

8 reacties

Leonieke 23 juli 2014 - 20:17

Weißweinschorle : sinds jaren bij ons thuis heet dit een sletje; afkomstig van hotello-studentenleven in Leeuwarden

Cola + Sinas : oooooooo Spezi! Zo zo lekker ;-)

Maar met die -schorle hebben ze wel wat ontdekt: na iedere trip uit een duitssprekend land breng ik gewoon minimaal 2l apfelschorle mee!

Antwoorden
Fem 24 juli 2014 - 07:52

Haha! Maar.. Apfelschorle, ja, OK, dat drink ik ook. Maar Weinschorle, nee, geht nicht…

En: oh ja, Spezi! Yukkie!

Antwoorden
Alexandra 23 juli 2014 - 22:44

De Cola-Fanta-combinatie wordt ” Spezi” genoemd.

Voor mij zijn al die drankjes ook niks.

Antwoorden
Fem 24 juli 2014 - 07:53

Heb de naam meteen na het drinken ervan verdrongen ;) Jakkes. :)

Antwoorden
susan 24 juli 2014 - 19:00

Bier en 7-up, das toch gewoon sneeuwwitje? Inderdaad voor 12-jarige met carnaval ;) Sinas/cola-mix is de favoriet van mijn nichtjes (jaar of 8). Maar een cocktail met RUM SMAAK zonder rum?? Dat kan echt niet.

Antwoorden
Fem 25 juli 2014 - 09:36

Haha, dat laat maar weer zien hoe weinig ik van bier weet ;) ‘Rumsmaak’ in die alcoholvrije cocktail moet je trouwens heel ruim opvatten…(ik denk de hele tijd aan Jack Sparrow: “Why is the rum gone?”)

Antwoorden
Judith 27 juli 2014 - 06:03

Doe mij maar een glas Alsterwasser, op het terras van dat kleine cafeetje aan de Altster, terwijl ik met mijn blote voeten in het echte Alsterwasser hang. :)

Antwoorden
Fem 28 juli 2014 - 08:13

Ik doe met je mee! Het weer van de afgelopen weken leent zich daar goed voor!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid