Home Ontdek Hamburg Hiep Hiep Hafengeburtstag

Hiep Hiep Hafengeburtstag

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Hafengeburtstag in Hamburg: de ‘echte Hamburger’ heeft er eigenlijk een hekel aan, maar gaat stiekem toch elk jaar wel érgens even kijken.

Logisch, want er worden zó veel feestjes en alternatieve feestjes gevierd dat je om de Hafengeburtstag eigenlijk niet heen kunt.

Vandaag dompelen we ons dus onder in het grootste havenfeest van de wereld en geef ik je mijn tips voor een gezellige, maar ook ontspannen verjaardag.

Programma Hafengeburtstag Hamburg 2019

Hamburger Hafengeburtstag, jazeker, wij vieren de verjarie van de haven

De haven is Hamburgs grote trots en de stad pakt daarom elk jaar in het weekend (vrijdag, zaterdag, zondag) dat het dichtst bij de echte verjarie ligt (7 mei) groots uit om de verjarie van de haven te vieren.

En voor een beetje verjarie nodig je al je vrienden uit, dus elk jaar komen schepen van over de hele wereld de haven feliciteren tijdens grote parades. Ieder jaar voert een ander land het feestje aan met een themafestival-in-het-festival. In 2015 was dat bijvoorbeeld Nederland (zie De NDR wilde weten: hoe Hollands is Hamburg? over mijn legendarische *kuch* interview bij het NDR nieuws).

Verder is er een speciale kerkdienst voor de haven, pre-party’s, afterparty’s, kermisachtige toestanden, vlooienmarkten, overal bootjes, overal drank en Krakauer Wurst, een Harbour Pride, een uitgebreid Bühne-Programm, uiteraard ook een vuurwerkshow, een Kinder-Programm, enge clowns, alternatieve partijtjes en ga zo maar door.

P1060404_Standort Hamburg Hiep Hiep Hafengeburtstag

Highlights van de havenverjarie

Parade, Schlepperballet en vuurwerk

Highlights van de verjarie zijn de grote aankomstparade op vrijdag en de uitzwaaiparade op zondagmiddag, waarbij schepen van over de hele wereld de haven binnenrollen (resp. weer verlaten).

Botenparade Hafengeburtstag Hamburg

Van alles vaart voorbij, van museumschip tot brandweerschip, van vissersboot tot cruiseschip. In totaal paraderen zo’n 300 schepen aan je voorbij.

Op zaterdagmiddag dansen de bootjes:

botenparade Hafengeburtstag Hamburg

Ziehier namelijk de lineup voor een van de andere hoogtepunten van de Hafengeburtstag, het Schlepperballet. En dat moet je heel letterlijk nemen, want deze Schlepper dansen op zaterdag een heuse choreografie. Wie geluk heeft weet een plekje te bemachtigen aan de Landungsbrücken en krijgt natte voeten.

’s Avonds gaat het spektakel verder met de grote vuurwerkparade. Het beste zicht heb je hier vanaf de Landungsbrücken, maar daar bevindt zich ook de rest van Hamburg. Fijner is het om wat verder in de richting van Övelgönne te lopen. Aan de kade bij Dockland zit je een stuk relaxter en heb je nog steeds mooi havenzicht.

Hamburg Hafengeburtstag Christian Spahrbier

Foto: www.mediaserver.hamburg.de / Christian Spahrbier

P1060487_Standort Hamburg_Hafengeburtstag 2016_kade

Ook bij de parade, of ’s morgens vroeg is het goed toeven op de kade tussen Dockland en Neumühlen en word je niet onder de voet gelopen door hele volksstammen die allemaal hetzelfde willen doen als jij.

Harbour Pride

Hamburg heeft drie keer per jaar een Pride: natuurlijk de grote Christopher Street Day/Hamburg Pride in de zomer, de kerstmarkt tijdens Winter Pride en Harbour Pride tijdens de Hafengeburtstag, tussen de Fischauktionshalle en wijnbar La Vela.

Het kleine ‘Gay Village’ heeft een eigen Bühne-Programm en prima uitzicht op de voorbij varende bootjes. En ook meneren in nautische pakjes. (Vreemd genoeg heb ik geen mevrouwen in nautische pakjes gezien… :()

De Harbour Pride sluit af met de Harbour Pride Cruise, waarbij de MS. Hamburger Deern (met DJ aan boord) mee vaart in de grote uitzwaaiparade.

M20160506_Standort Hamburg Hafengeburtstag 2016 - Harbour Pride

Harbour Pride

Foto: Harbour Pride

Scheepsinspectie: Open Ship

Op verschillende deelnemende schepen kun je je innerlijke zeebonk/Hyacinth (“Ahoy there, Lock-keeper. I must warn you that we’ve sailed on the QE II. As an experienced mariner…”)* de vrije teugel geven tijdens een scheepsbezoek.

P1060498_Standort Hamburg Open Schiff Hafengeburtstag

Niet alleen Hamburgs eigen museumschepen doen mee aan Open Ship, ook een paar bezoekende schepen (check het overzichtje hier)

P1060497_Standort Hamburg Hafengeburtstag open schip

P1060464_Standort Hamburg - Hafengeburtstag 2016 - scheepsinspectie

Hafenmeile

Je komt er niet onderuit, de Hafenmeile. Een combinatie van de Hamburger Dom + markt + Bratwurst + alcohol + vaak dubieuze muziek + heel veel mensen, samengepakt direct aan de Elbe, tussen de Fischmarkt en Speicherstadt.

Meestal vind ik dat ik toch een kijkje moet nemen en meestal wil ik al vrij snel heel snel weer weg, maar dat kan dan niet omdat er een miljoen mensen om me heen lopen. Soms zie ik dan toch wel weer mooie dingen.

Iedereen gaat natuurlijk op zijn paasbest de deur uit voor dit feestje 🙂

P1060406_Standort Hamburg - Hafengeburtstag 2016

M20160507_Standort Hamburg - Hafenmeile Hafengeburtstag

P1060414_Standort Hamburg - Hafengeburtstag 2016 - hafenmeile

Meer dan genoeg gelegenheid om op de haven te proosten…

Hafengeburtstag zonder de grote drukte

Uitzicht Bei der Erholung

Het gebied rond de Landungsbrücken is drie dagen lang dé plek waar het allemaal gebeurt. Bijgevolg kun je je er je kont ook niet keren. Krijg je daarvan (zoals ik) geen vlinders in je buik, dan niet getreurd: voor meer schaduw, meer rust en tóch een mooi uitzicht klauter je naar het straatje Bei der Erholung, boven de Landungsbrücken.

Ook daar ben je niet helemaal alleen, maar is het een stuk rustiger.

P1060377_Standort Hamburg_Hafengeburtstag 2016_stintfang

Grillen en chillen in het gras en toch bootjes kijken!

P1060374_Standort Hamburg_Hafengeburtstag 2016

P1060376_Standort Hamburg_Hafengeburtstag 2016_Stintfang en omgeving

Museumshafen Oevelgönne

Een andere fijne optie iets verder van het doldrieste feestgedruis is Museumshafen Oevelgönne. Hoewel het hier ook druk kan worden, is het aanzienlijk aangenamer dan in de buurt van de Landungsbrücken. Bovendien heb je hier meteen een paar mooie museumschepen tot je beschikking staan, en een nautische vlooienmarkt (!), én is het Elbstrand altijd in de buurt.

P1060450-Standort Hamburg - Hafengeburtstag 2016 - Museumshafen

P1060468_Standort Hamburg- Hafengeburtstag in museumshafen

Gewoon een beetje bijkletsen kan natuurlijk ook:

P1060459_Standort Hamburg - Hafengeburtstag in de Museumshafen

Een gepaste outfit wordt overigens tijdens de Hafengeburtstag overal wel gewaardeerd… Je hoeft niet meteen in vol ornaat te gaan, maar een subtiel streepje doet het toch ook al erg leuk…

P1060463_Standort Hamburg - chillen in de museumshafen met Hafengeburtstag

En vergeet de hoed niet.

Alternative Hafengeburtstag

Als tegenhanger van de toch behoorlijk toeristische Hafenmeile vind je direct daarnaast in de Hafenstraße en rond Park Fiction de alternatieve havenverjaardag.

NB: de alternatieve Hafengeburtstag vindt helaas niet elk jaar plaats. (Maar goede kans dat je lievelingskroeg wel speciaal voor de havengerjarie een extra feestje geeft.)

P1060429_Standort Hamburg - Alternative Hafengeburtstag 2016

Hier geen Bratwurst of Schmalzkuchen (een mierzoete gefrituurde ja-wat-is-het-eigenlijk waar ik geen fan van ben), maar veganistische burgers (waar ik overigens net zo min fan van ben) en exotische cocktails.

Geen zeemansliederen en NDR, maar punk en reggae. De sfeer is links, alternatief en open voor iedereen. Uitzicht op de Elbe heb je natuurlijk ook nog steeds. En als je een gezellige boom wilt opzetten over feminisme of integratieproblematiek, dan zit je hier ook goed. 😉

P1060431_Standort Hamburg - Alternatieve Hafengeburtstag

P1060388_Standort Hamburg - Alternatieve Hafengeburtstag

M20160506_Standort Hamburg_Hafengeburtstag 2016_Park Fiction

Ook bij Park Fiction is het gezellig druk, maar kun je nog best ontspannen zitten:

M20160506_Standort Hamburg_Hafengeburtstag 2016_ Alternative bij Park Ficiton

P1060421_Standort Hamburg - Hafengeburtstag - Hafenmeile

(De enge clown zag mijn camera en vond dat ik dichterbij moest komen, maar daar trapte ik natuurlijk mooi niet in!)

Goede voorbereiding is het halve werk…

Kom je volgend jaar ook de haven feliciteren? Gezellig!

Houd er wel rekening mee dat Hamburg beredruk is rond de verjarie en dat hotels snel vol lopen en duurder worden. Tijdig boeken helpt, natuurlijk.

Het laatste nieuws over de Hafengeburtstag vind je op Hamburg.de/hafengeburtstag. De verjaardagsplanning tot en met 2022 ziet er als volgt uit:

8-10 mei 2020 (digitaal)
7-9 mei  2021 (digitaal)
16-18 september  2022 (!!) (Dit is eenmalig i.v.m. corona en dergelijke)

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

* Een kans om Hyacinth te citeren moet je nooit voorbij laten gaan.

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Yvonne 9 mei 2016 - 21:22

Jeetje, die Hafengeburtstag lijkt me echt HET moment om naar Hamburg te gaan, ziet er super uit allemaal. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, leuk dat je dit hier deelt!

Antwoorden
Fem 13 mei 2016 - 11:41

Zeker erg leuk, helemaal als je de tijd neemt voor alles. Er zijn ook veel programma’s speciaal voor kinderen tijdens de Hafengeburtstag.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid