Home Ontdek Hamburg De NDR wilde weten: “Hoe Hollands is Hamburg?”

De NDR wilde weten: “Hoe Hollands is Hamburg?”

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Deze prangende vraag drong zich aan de NDR op omdat de Hafengeburtstag voor de deur staat, en Nederland dit jaar Partnerland is. Er moest dus een ‘echte Holländerin’ gevonden worden, en via Twitter kwam verslaggever Jon bij mij terecht:

Op weg naar eeuwige roem - Standort Hamburg

Het leek hem ganz witzig om met een ‘echte Holländerin die in het Nederlands over Hamburg schrijft’ een rondje door de haven te touren, en dan te klessebessen over ‘Hamburg’ (aangenaam breed onderwerp) en ‘de relatie met Holland’. Uiteraard zei ik hierop ja, want eeuwige roem enzo.

Hoe ziet een echte Holländerin eruit?

Naast de voor de hand liggende paniek in de categorie “Zit mijn haar goed?!” sloeg de schrik mij natuurlijk ook een beetje om het hart omdat ik 1) helemaal niet weet hoe een ‘echte Holländerin’ eruit ziet, en 2) ook niet bijster veel weet over ‘Hamburg en de Hollanders’ (Jo, ik schrijf over Hamburg, ja.)

Extra dimensie was bovendien dat het interview in het Duits zou plaatsvinden. Nu spreek ik prima Duits, maar heb ik mijzelf nog nooit in het Duits teruggehoord, dus daar begon ik me toch buitensporig enigszins druk over te maken toen de Dag van het Interview naderde.

Als echte Hollaenderin - Standort Hamburg

Bij gebrek aan een Frau Antje outfit besloot ik uiteindelijk dat een echte Holländerin een oranje armbandje van de Etos (? of was het Hema) om haar pols heeft en ze haar reporter een echt Wilhelminapepermuntje aanbiedt (had ik gelukkig toevallig het weekend ervoor in Berlijn van Leonieke gekregen).

Een echte Reporterin heeft een camera bij zich

Opdat ik eruit zou zien als een ‘echte Reporterin’, had ik mijn camera bij me en werd ik veelvuldig foto’s knippend in beeld gebracht. We begonnen aan wal, bij de Landungsbrücken, met een loopje dat de kijker gelegenheid gaf ‘vast fysiek kennis met mij te maken’. Dit zou bewerkstelligd worden door mij al fotograferend en rondkijkend op de cameraman toe te laten lopen.

Het moest een paar keer over omdat ik meermaals onder de voet werd gelopen door bejaarden met rollators en mensen met kinderwagens. En omdat ik als een echte pro bij het eerste loopje vergat de lensdop van mijn camera te halen.

In de hafen - Standort Hamburg

Te land, ter zee Elbe…

Na het loopje-aan-land ter fysieke kennismaking gingen mijn entourage en ik aan boord van de ferry, alwaar het interview begon. Ook dit werd vastgelegd, en ook dit werd meermaals vastgelegd. De meneer hier in beeld liep namelijk een weinig in de weg.

NDR en de Bloggerin gaan aan boord - Standort Hamburg

Jon vroeg me onder andere wat voor betekenis ‘water’ voor de Nederlanders heeft, wat ik hier in Hamburg ‘als Nederlands ervaar’ (ik vrees dat mijn antwoorden op deze vragen niet zo bijster intelligent overkomen), wat Hamburg zo bijzonder maakt (haven, geschiedenis, Altbau), en welke typisch Hamburgse gerechten ook in Nederland verkrijgbaar zijn (matjes, ofwel rauwe haring – jakkes).

Ook vanaf het water schoot ik vele foto’s, de meeste onbruikbaar omdat het er vooral om ging mij met camera in beeld te brengen.

Speicherstadt vanaf het water - Standort Hamburg

De jongens stelden me gerust door te zeggen dat mijn Duits veel beter is dan dat van Rudi Carrel….

met de rode ferry door de haven - Standort Hamburg

Deze Holländerin kletst akelig veel over geschiedenis en Altbau

De kans is vrij groot dat ik iets te lang heb gebabbeld over Altbau en geschiedenis… Jon vroeg me welk verhaal uit de geschiedenis ik ‘het leukst’ vond, welk verhaal me het meest geraakt had. Het eerste wat in me opkwam was de Altonaer Blutsonntag, waarover ik heb uitgeweid tot de cameraman begon te pruttelen over vermeende accuproblemen.

NDR team in actie tijdens interview - Standort Hamburg

Het interview ging in de Museumshafen verder

Ik vertelde wat mijn doel was met mijn blog, waarom ik over Hamburg schreef voor een Nederlandse doelgroep – om Berlijn van haar troon te stoten als populairste bestemming voor een Duitse stedentrip. Berlijn is namelijk Wahnsinn maar Hamburg nog wahnsinniger.

Daarop voortbordurend vroeg Jon wat mijn lezers het liefste lezen, welke stukken het het beste doen. Dat zijn de blogs over mijn belevenissen als Dutchie in Hamburg, wat me opvalt, verbaast en irriteert, én de stukken over geschiedenis, die ik het allerliefste schrijf. (Oh nee, gáát ze weer, cut her short! – beeldde ik me een kleine eye roll in?)

Tijdschriftje lezen in Museumshafen - Standort Hamburg

Jon leek verbaasd: zijn er dan zulke verschillen tussen Nederlanders en Duitsers?

Een strikvraag!

O.a. de hysterische houding ten opzichte van privacy schoot door mijn hoofd, maar dat leek me niet zo’n lekker thema om uit te diepen. Gelukkig was daar de wirwar aan formulieren die ik op dagelijkse basis invul om me uit deze vraag te redden.

Onderweg kwamen we de inmiddels gepensioneerde archivaris van de NDR tegen:

We kwamen ook nog iemand tegen - Standort Hamburg

Elbstrand - Standort Hamburg

Er was ook nog live actie

Om die Bloggerin in actie te zien werd me ook gevraagd iets live te Instagrammen. Ik schoot deze foto en uploadde die naar Instagram en Twitter terwijl ik gefilmd werd.

NDR Hafenfoto Instagram - Standort Hamburg

Vervolgens wilde Mark, de cameraman, over mijn schouder meekijken hoe ik een foto schoot en die vervolgens uploadde. Ik moest de camera zo houden dat de hij goed zicht had. Hierdoor had ik zelf nauwelijks zicht en fotografeerde alzo deze fraaie prullenbakken, die ik uploadde met het onderschrift: “Hamburger Hafen, is het geen plaatje?”

Ik fotografeerde prullenbakken in de haven - Standort Hamburg Uitzending en eeuwige roem, enzo

Het item over Holland en de Hafengeburtstag wordt tijdens de Hafengeburtstag uitgezonden op NDR. Dat is op 8 mei. Zelf krijg ik het volledige item op dvd, leuk voor het nageslacht. Maar of ik zelf durf te kijken weet ik heel eerlijk gezegd nog niet… Het was namelijk een ganz lustiger Nachmittag en een heel ongedwongen interview, maar ik betwijfel of NDR me een eigen Altbaushow gaat aanbieden…

Zonder selfie met verwaaid haar een feetie met kapotte sok (die dingen hebben bij mij een gemiddelde levensverwachting van 10 minuten) is deze blog natuurlijk niet compleet:

Op naar Hamburg!

Zelf ontdekken of je iets Hollands in Hamburg kunt ontdekken? Plan meteen je reis!

Meer inspiratie? Heb ik:

Heb je deze artikelen al gelezen?

14 reacties

Esther 1 mei 2015 - 09:50

LOL!! Nou heb ik zin in haring… potdomme :-)

Antwoorden
Fem 1 mei 2015 - 13:33

Neem jij lekker een haring, neem ik een Franzbrötchen! Of een Apfelplunder, nomnom!

Antwoorden
Margot 1 mei 2015 - 20:30

Klinkt goed! Ben benieuwd naar de uitzending :)

Antwoorden
Fem 1 mei 2015 - 20:34

Ik ben heul zenuwachtig daarover… ;)

Antwoorden
Ximaar 1 mei 2015 - 21:20

Ik ga het wel even opzoeken bij de NDR.

Leuk verslag.

Doet me bedenken dat ik voor het eerst voor een camera kwam bij de Ukrainse TV. Geen idee of het locaal, regionaal of nationaal was. De uitzending heb ik nooit gezien. Ik mocht iets vertellen over een fabriek die we daar gingen bouwen en bij gebrek aan hogergeplaatsten moest ik iets vertellen. Ik was niet hooggeplaatst, maar m’n 2 collega’s waren ingehuurd.

Dat was 20 jaar geleden. De laatste 8 jaar ben ik een paar keer op de provinciale TV en Hart voor Nederland geweest ivm m’n vrijwilligerswerk. Ik kan mezelf moeilijk terugzien, maar schijnbaar heeft de meerderheid daar last van. Eigenlijk vind ik het gedoe van ‘ga daar of daar staan vanwege het zonlicht’ erger. Dat is allemaal cosmetica waardoor je van het echte onderwerp gebracht kan worden.

Antwoorden
Fem 2 mei 2015 - 12:07

Ha, ja, ik vond het ook lastig om ‘het loopje’ te doen, de crew te negeren en ‘gewoon wat foto’s te nemen’. (en dat dan 3x achter elkaar) Ik had niet het gevoel dat het heel onnatuurlijk overkwam, maar het was wel een stukje waar op dat moment niets gebeurde waar ik normaal gesproken een foto genomen zou hebben.
Nuja, mal sehen. Ik heb alweer iets anders om me druk over te maken ;) namelijk de rondleiding die ik voor 4 NL journalisten moet verzorgen in het weekend dat het item wordt uitgezonden…

Antwoorden
Robert | Traveljunks 3 mei 2015 - 07:10

Haha de reactie van Duitsers als je iets over hun duistere periode vertelt of vraagt is meestal een uiting van onnodig “Fremdschämen”… Ik gooi er dan maar even een bakkie Oost-indische Compagnie tegenaan om het “auszugleichen” ;-)

Der Rudi sprak in het echt overigens grammaticaal behoorlijk goed Duits, maar overdreef zijn Hollands accent enorm, waardoor hij als een clown overkwam. Duitsers willen Holländer graag zo als taal- en accentstumper zien, want dat heeft voor hun het maximale knuffelgehalte..

Antwoorden
Fem 4 mei 2015 - 18:07

Ik hoorde in een docu laatst nog een jongen van 15 die met z’n schoolklas op bezoek was in Bergen-Belsen nog zeggen dat hij zich schuldig voelt. Ik vind dat nogal wat…
Nederlandse accenten vinden ze hier inderdaad altijd heul schattig, Joost mag weten waarom… (van mij wordt vaak gedacht dat ik uit Engeland kom – tegelijkertijd beweren ze dat het Duits van Nederlanders voor een Duitser exact hetzelfde klinkt als dat van Engelsen.)

Antwoorden
Marjolein 5 mei 2015 - 15:11

Je hebt het vast en zeker geweldig gedaan Fem! Ik ga het zeker kijken! Leuk trouwens om zo via je blog een kijkje te krijgen achter de schermen, vind het altijd fascinerend om te zien hoeveel mensen er met zo’n item bezig zijn.

Antwoorden
Fem 5 mei 2015 - 16:52

:) Ik vond het heel grappig om te zien dat toch best veel mensen in de haven aan Jon kwamen vragen wanneer het uitgezonden wordt. Ik doe nog even mijn hoofd in het zand voorlopig. Maar mijn ouders + oma zijn deze week hier, en die kunnen het dus ‘live’ uitgezonden zien worden, dat is leuk. :)

Antwoorden
Judith 6 mei 2015 - 11:49

Mark en Jon… er zat dus geen Sven in het team?

Antwoorden
Fem 6 mei 2015 - 13:27

Haha! Nee, duidelijk geen Urhamburger! (daar staat tegenover dat de nieuwe vriend van mijn buurvrouw, vorige week bij haar ingetrokken, wel weer Sven heet, dat herstelt de balans in het universum weer!)

Antwoorden
Fem 10 mei 2015 - 09:26

Ik ben wel blij met hoe het geknipt is :) Der Christiaan is geen familie, hoewel de naam uit de regio Osnabrück komt, dus heel ver zou het kunnen…

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid