Home Ontdek Hamburg Hoe ik bij de Kebap Gießdienst terechtkwam

Hoe ik bij de Kebap Gießdienst terechtkwam

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

En hoe ik daar eigenlijk weer van af wil omdat ik me zorgen maak over het voortbestaan van de Kebap-tuin…

Urban gardening in Hamburg, dat is hot en b(l)ooming. Maar…. hoewel bloemen en planten van mensen houden, houden ze niet van mij. Hoe ik mijn best ook gedaan heb, al wat groen is sterft in mijn handen een gewisse en voortijdige dood.*

 

Dus toen mijn buurvrouw me vroeg of ik meeging naar Kebap, het urban gardening project in de buurt van een van de Hochbunkers hier in de buurt, keek haar vriendin me bezorgd aan (het is gek hoe snel je een reputatie als plantmoordenaar kunt opbouwen), maar dacht ik, na, das kriegen wir hin, een beetje tomaatjes planten. Aldus ging ik mee, nog net geen schepje in de hand.

(Ich weiß, dit bord zou je op kunnen vatten als een waarschuwing… ;))

De Hochbunker aan de Holsteinstraße stond tot voor kort nog stand-by, mocht er nog iets gebeuren waarvoor je een Hochbunker nodig zou hebben. Nu dat niet meer het geval is, is er een strijd gaande over de bestemming van de bunker (een beetje zoals de Meelfabriek in Leiden, die ook al tig jaar staat te verpieteren). Kebap wil de bunker van de stad overnemen en er een cultureel centrum van maken.

KEBAP möchte in Hinblick auf zukunftsfähige Kultur- und Energiekonzepte im städtischen Raum einen Beitrag leisten: Wir planen eine Basisversorgung der Menschen bei den Grundbedürfnissen Kultur & Energie, die lokale Ökonomie und Ökologie miteinander verbindet.

De discussie over het bestemmingsplan woedt nog wel even voort, maar ondertussen is naast de bunker het urban gardening project al ontstaan.

Een paar dagen geleden was ik dus met mijn buurvrouw mee naar Kebap, en op de een of andere manier lijkt het er nu op dat ik ben ingedeeld voor de Gießdienst. En dat, lieve dames en heren, baart mij toch enige zorgen. Want een beetje tomaatjes potten en radijsjes plukken, dat kan ik wel. Maar een dag in de week de verantwoordelijkheid voor het begieten en in leven houden van de gehele tuin, dat is toch andere koek.

Urban gardening in Hamburg

Tomaten potten. Dit kan ik ook.

Radijsjes oogsten bij de urban garden in Altona

Radijsjes oogsten (al dan niet aangevreten door slakken), ook dat kan ik.

Sure, een beetje met een gieter over allerlei groen spritzen, dat lukt mij wel. Maar dan moet er eerst water in die gieterd zitten, en het hele ingewikkelde verhaal over het pompsysteem met regenwater dat van het dak van de bunker komt met een ingewikkelde slang die op een bepaalde manier opgeknoopt moet worden, dat beangstigt me een beetje. (Ik heb ook niet heel goed opgelet, want op dat moment wist ik nog niet dat ik pardoes op de gietlijst beland was – ik dacht gewoon toeschouwer te zijn)

street art in de Urban Garden Kebap

Hier groeit nog niet heel veel, dat gaat nog.

Kruidentuin bij Urban Garden Kebap in Altona

Maar hier is bijvoorbeeld de kruidentuin met allemaal tere frutsels erin…

Ik geloof dat dit aardappels zijn

En hier groeien aardappels en die zien er zo schattig uit. Die wil ik niet om zeep helpen.

Volgens de dame die me met enige argwaan instructies gaf heeft deze pompoen ook al een bijna-dood-ervaring gehad. Nee, geruststellend…

Hier groeit ook van alles, maar ik heb niet zo goed opgelet wat. Het ziet er wel gezellig uit en het ziet er ook niet al te kwetsbaar uit.

Bovenop de rails groeit ook van alles. Om dat te begieten moet ik op een laddertje klauteren. Met een volle gieter. Ook dit baart me best wel zorgen.

Also, bottom line: een mooi initiatief, dat Kebap, waar ik succesvol tomaatjes heb gepot en radijsjes heb geoogst. Op de een of andere manier ben ik op de gietlijst terecht gekomen, maar om te voorkomen dat alle kebappers mij dadelijk met grilspiesen heel Altona door jagen, geloof ik dat het toch beter is om me op de lijst voor potten&planten te laten zetten…
Mijn oogst, in mijn geval 1 hele radijs, heb ik overigens gisteren opgegeten. Van de rest was dankzij slakkengeteisem niet veel meer voor mij over.

Ben je op zoek naar andere urban gardening projecten in Hamburg, duurzame winkels, vega restaurants en andere groene tips? Bekijk dan mijn duurzame reistips!

(Update, trouwens, ik zit inmiddels 2020 allang niet meer bij Kebap, omdat ik verhuisd ben naar een andere wijk, maar ik heb nu wél een grote balkontuin en zowaar, ik heb groene vingers gekweekt! Dat je het even weet. 😉 )

Op naar Hamburg!

Kun je nu niet wachten om zelf naar Hamburg te gaan en Hamburgs groene kant te ontdekken, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

*Update 2023, ik voel toch de behoefte om te vermelden dat ik inmiddels een heuse jungle in huis heb en ook zeker in staat ben een groot balkon vol planten in leven te houden. Ik wil alleen nog steeds niet bij de Kebap Gießdienst….

Heb je deze artikelen al gelezen?

10 reacties

Esther 4 juni 2014 - 08:52

LOL! Wel weer typisch Duits dat je op lijst A of B moet staan, want wee je gebeente als je eens een tomaat zou plukken terwijl je eigenlijk had moeten gieten!! 😉

Antwoorden
Fem 4 juni 2014 - 11:23

Dat zou het systeem maar in de war schoppen, idd, dat wil ik niet op mijn geweten hebben!

Antwoorden
Nanda 4 juni 2014 - 12:46

Haha! Giessen und geniessen… Wel heel inspirerende foto’s, het ziet er allemaal reuze hip uit. Ik heb dat ook met planten. Toch, ik ben op het moment vaak thuis, komt de klik er langzamerhand.

Antwoorden
Fem 4 juni 2014 - 16:47

“Giessen und geniessen”, dat is een mooie 🙂 Ik wacht nog op die klik en ben niet heel hoopvol gestemd. Blijf dapper proberen; op een dag zal ik toch een plant in leven weten te houden!

Antwoorden
Nanda 4 juni 2014 - 12:47

LOL, ik zie nu je copyright regel… 😀

Antwoorden
Fem 4 juni 2014 - 16:46

😀

Antwoorden
Natasja 4 juni 2014 - 12:48

Hahaha, hou ons op de hoogte! Hier ook geen groene vingers en met twee knagende katten is een plant hier in huis al helemaal geen lang leven meer beschoren.

Antwoorden
Fem 4 juni 2014 - 16:48

Misschien moet ik ook gewoon een kat. Dan heb je namelijk wel een prachtige reden voor het overleden groen in huis! (plus katten zijn soooo niedlich… Misschien toch de huisbaas eens lief aankijken)

Antwoorden
jessie 4 juni 2014 - 14:31

Ziet er gaaf uit en planten gaan ook weer niet zo maar dood hoor. Wij hebben van de winter onze zorgplantje (bijna uitgestorven NL plantje via Natuurmonumenten) bijna laten doodvriezen (of eigenlijk zo goed als laten doodvriezen): er was alleen nog maar 1 heel dapper ieniemienie stukje groen steeltje, maar na een verpotting en bergen water is het inmiddels toch echt al weer een plantje. Van bijna-dood-ervaringen krijgt een plantje karkater zou ik zeggen.

Antwoorden
Fem 4 juni 2014 - 16:50

Ich weiß en ik zie je punt. Maar. Tot nu toe heeft niet één plant het in mijn nabijheid overleefd. Iets in mijn aanwezigheid tart ze tot het uiterste waardoor ze vroeg of laat toch allemaal suïcidaal worden… Ook de speciale plant voor mensen die niet met planten om kunnen gaan die Yvonne voor me kocht, de speciale zogenaamde “makkelijke” plant die oma mijn huis binnendroeg en de cactus. Om te zwijgen van empfindliche types als cyclamen enzo.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid