Moin Leude, gezellig dat jullie er zijn! De Holsten-Brauerei is inmiddels verhuisd, dus er worden op deze locatie geen rondleidingen meer gegeven. Over nieuwe rondleidingen is helaas nog niets bekend, maarrrr ik heb wel de Hamburg Craft Beer gids voor je!
Ja, ik! Bij een rondleiding door de Holsten-Brauerei! Ik ben namelijk voor verschillende projecten met bier bezig, o.a. met een ultieme craft beer gids voor Standort Hamburg (met compleet overzicht van alle bierlocaties en -activiteiten in heel Hamburg) en een craft beer wandelroute voor de 100% Hamburg gids van Mo’Media.
Daarvoor is natuurlijk grondig onderzoek nodig, al dan niet met hulp van bierminnenden om mij heen. In dat kader ging ik op bezoek bij de Holsten-Brauerei in Altona-Nord, die ook het bezoeken waard blijkt als je eigenlijk niet zo van bier houdt.
De Holsten-Brauerei in Altona
Hamburg heeft een lange brouwerijgeschiedenis, die heeft geleid tot een aantal typische Hamburgse biertjes. Holsten doet in die hele geschiedenis al een aardig tijdje mee, al vanaf 1879, en is de brouwer van een aantal van die typische Hamburg-Biere, onder andere (logisch…) Holsten, Astra (het cultbier van de Urhamburger) en Duckstein. Sinds 2014 hoort Holsten bij het Carlsberg imperium.
De reusachtige brouwerij staat midden in Altona-Nord – als de wind verkeerd staat ruik ik de brouwerij in mijn straat. Omdat het bier midden in een woonwijk gebrouwen wordt, wordt er alleen van zondag tot en met donderdag gebrouwen.
De Holsten-Brauerei zoals je hem nu ziet werd gebouwd in 1926/1927, raakte, zoals zoveel gebouwen in Hamburg, zwaar beschadigd in de oorlog en werd daarna weer in elkaar gezet.
Tijdens de rondleiding heb ik er niets over gehoord, maar Holsten/Carlsberg wil het liefst verhuizen en steggelt met de gemeente over verkoop van het terrein. Onder monumentenzorg valt het gebouw vreemd genoeg nog niet…
Rondleiding door de Holsten-Brauerei
De instructie bij mijn aanmelding voor de rondleiding was duidelijk: de gids wacht bij de ingang op de groep. Dus toen ik buiten een groepje mannen zag hangen, heb ik me bij hen aangesloten en degene die zich opwierp als leider van dit groepje – en die ik per abuis hield voor de gids – geld gegeven.
Helder, toch?
De heren, die een onduidelijke studiegroep bleken te zijn, vonden het wel best om mij te adopteren, gingen naar binnen en meldden zich bij… de gids.
Aha.
Binnen zat nog een groep mannen te wachten, een bejaardenclub uit Kassel. En twee dames op leeftijd uit Altona. Met dit gezelschap ging ik de brouwerij in.
Ik had het idee dat ik niet helemaal tot de doelgroep behoorde… Ik was ook de enige die eigenlijk meer interesse had in de architectuur van de brouwerij dan in het proces van bier maken, waarmee je je bij zo’n rondleiding misschien ook niet onmiddellijk heel geliefd maakt.
De boys leken echter hun adoptie niet te heroverwegen.
Hoe bier gemaakt wordt bij Holsten
Dit is dus het moment waarop ik trots zou moeten vertellen wat ik nu weet over het maken van bier en over wat ik allemaal gezien heb, maar dat uh, zal helaas niet gaan omdat ik niet heel veel van het verhaal opgeslagen heb.
Dat lag aan mij, en aan een aantal vragen van de bejaardenclub uit Kassel, niet aan de gids. In ieder geval zijn we in de Sudstraße geweest, hebben we gezien hoe alles wat er met het bier gebeurt met computers in de gaten gehouden wordt, en hebben we gezien waar en hoe alle biertjes vervolgens verpakt worden. (Liters en liters bier heb ik aan mij voorbij zien trekken en om me heen horen kolken in grote trechterachtige dingen.)
Niemand had oog voor deze prachtige biermozaïek ergens in een trappenhuis in het labyrint dat de Holsten-Brauerei is…
Samengevat weet ik zelf dus heel eerlijk gezegd nog steeds de ballen van bier, maar er is nog hoop, ik moet bijvoorbeeld ook nog bij de Ratshernn-Brauerei op bezoek… Van de proeverij stak ik in elk geval op dat ik nu meer onderscheid kan maken in biersmaken (anders dan ‘dat smaakt ook naar bier’)…
Bierproeverij in de Holsten-Brauerei
Bij een rondleiding door een bierbrouwerij hoort natuurlijk een bierproeverij. En ik moet zeggen: de proeverij was zéker veel uitgebreider dan ik verwacht had.
Uitgebreid bier proeven
Verwachting: 1 glaasje bier zum Ausprobieren; realiteit: een tafel vol met verschillende flesjes bier en bierachtigen én een mevrouw die met een eindeloze trits versgetapte biertjes langskomt. En een stuk brood met rauwe ham. (Zelfs ik moet toegeven dat dat voor € 7 toch unschlagbar is en dat je daar bij een wijnproeverij niet op hoeft te rekenen.)
Wat ik een beetje miste was uitleg over wat ik precies aan het proeven was, vooral bij de vers getapte bieren. Wát er werd uitgelegd heb ik ook grotendeels gemist omdat de enige twee andere dames in het gezelschap er bij de jongemannen maar op bleven hameren dat ze naar de Lange Reihe in St. Georg moesten gaan, de bekende homobuurt van Hamburg en volgens deze dames de ‘donkere kant van Hamburg’ (??) – wat meer over de dames zegt dan over Hamburg, natuurlijk. Bovendien leken ze de homobuurt vooral zélf heel spannend te vinden. (Overigens kan ik een bezoek aan St. Georg alleen maar aanbevelen, want dat is een hartstikke leuke wijk.)
De jongelui hadden meer interesse in het bier, en ik miste door het gekakel essentiële info over wat ik naar binnen klokte.
In ieder geval kan ik rapporteren dat de kleurige Somersby cidertjes niet te hachelen (want mier- en mierzoet) zijn, dat Holsten-Premium ook voor een niet-bierfan zoals ik best prima smaakt en dat de Astra Rakete (op smaak gebracht met ‘citroen-wodka’, ik verzin het niet) mij wat te zoet is.
O ja, en er was een biertje in een sierlijk glas, met veel schuim, dat ook best lekker was. Daar was ook ‘iets’ met de hopsamenstelling, maar toen daar iets over gezegd werd begonnen die dames prompt weer over de Lange Reihe…
Gouden tip bij het proeven van bier…
Als iemand je hop, gerst en andere graankorrels aanbiedt om te proeven waar bier van gemaakt wordt, trap er dan niet in en zeg dat je geen vogel- en paardenvoer vreet. (Want mijn hemel, ik had na de hopbrokjes – op het oog en vermoedelijk ook op smaak zeer eenvoudig te verwarren met paardenbrokjes – serieus bier nodig om die akelige smaak weg te spoelen.)
Holstenbrauereifest [2023: vindt niet meer plaats]
Heb je nou niet per se zin in een rondleiding door een brouwerij, maar wil je best een kijkje op het terrein van de Holsten-Brauerei nemen, dan kan dat.
Omdat bier goed samen gaat met een muziekje, currywurst en andere feestelijkheden, nodigt de brouwerij elke lente heel Hamburg en iedereen daarbuiten uit voor een gezellig feestje: het Holstenbrauereifest. Ik nam dit jaar voor het eerst een kijkje en was aangenaam verrast.
De Holsten-kolos bleek achter zijn muren een enorme buitenplaats te herbergen met ruimte voor twee podia en vele standjes om vele soorten bier uit te proberen, hapjes te scoren of een potje voetbal te spelen, waar een heel gezellig festival gaande was.
Maar ik houd helemaal niet van bier, wat nu?!
Nee, ik ook niet. En ik ben na mijn bezoek ook zeker niet tot bierfanaat bekeerd. Toch vind ik dat jij eigenlijk ook even bij de brouwerij langs moet gaan, al was het maar vanwege het gebouw zelf. De proeverij was echt goed – ook met alcoholvrije bieren. (Het enige wat niet op het menu stond was wijn, maar dat moet kunnen voor een keertje…)
Houd je echt niet van bier, of interesseert het productieproces je echt geen drol, dan ga je volgend jaar gewoon naar het Holstenbrauereifest.
Ik houd wél onwijs van bier en lust er nog wel eentje!
Ook dat kan, kijk maar eens in de grote craft beer gids voor Hamburg!
Zum Wohl!
Op naar Hamburg!
Zie je het nu wel zitten om een keer een biertje te komen drinken in Hamburg, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:
4 reacties
Hi Fem, leuk om te lezen over deze brouwerij. Nu gaan wij een weekend naar Hamburg maar redden wij het niet om vrijdag op tijd te zijn voor deze rondleiding en op maandag gaan wij weer retour. Weet jij een leuke rondleiding in een brouwerij die ook op zaterdag en/of zondag beschikbaar is?
Hi Jelle, de Ratsherrnbrauerei in de Schanze doet ook in het weekend rondleidingen!
L.S.,
In mijn bezit zijn 4 bierglazen: ” Holsten Pilsener”. Ze hebben de vorm van een groot cognac-glas. Op internet heb ik geen afbeelding van deze glazen gevonden. Zijn ze voor een speciale gelegenheid gemaakt ? Ik heb geen Fabebook e.d. dus een afbeelding kan ik nu niet sturen. Graag uw reactie en, indien mogelijk, ook uw e-mailadrwes opdat ikeen foto van de glazen aan u kan laten zien.
Dat zou best kunnen, dat het een jubileumglas of iets dergelijks is. De brouwerij weet er waarschijnlijk het antwoord op!