Home Emigratie Ik heb een Steuerberater, dus nu hoor ik erbij

Ik heb een Steuerberater, dus nu hoor ik erbij

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Moin, goed dat je er bent! In deze blogpost beschrijf ik hoe ik via omwegen een Steuerberater vond en daarbij aanvankelijk niet erg succesvol bleek te zijn. Wil je meteen weten hoe je wél een goede Steuerberater in Hamburg vindt, bekijk dan hier mijn tips.

Soms begin ik mijn dag gewoon even met het Googlen van afbeeldingen van Steuerberater. Gewoon, ter opvrolijking.

Kijk eens wat een vrolijke heren allemaal. En kijk die meneer rechtsboven eens zwoel voor zich uit staren en op zijn pen knabbelen.

Doe-het-zelven

In Nederland was het allemaal niet zo moeilijk: ik had een gewone baan, ik was niet in het bezit van een huis, man, kinderen, onderneming, monumentaal pand, auto van de zaak of exorbitante bedragen aan spaargeld. Regelmatig kon ik studiekosten aftrekken, en dat kon ik allemaal zelf regelen.

Hier in Duitsland is doe-het-zelven dus geen optie als het gaat om de belastingaangifte. Zo goed als iedereen die ik hier ken heeft een Steuerberater en doet daar erg gewichtig over. Mijn plannen om het alleen te doen werden met hoongelach begroet. Ik ontdekte al snel waarom.

Informatie is doorgaans verstopt in enorme lappen tekst op beroerd opgemaakte websites die elkaar bovendien tegenspreken. Vijf minuten van dat soort ongein en ik was toen eigenlijk al bereid om me te laten beraten, maar goed, ik heb het toch nog even geprobeerd en gaf pas op bij het invullen van het aanmeldingsformulier voor zelfstandigen.

Ik werk hier al meer dan een jaar als zelfstandige, maar van deze aanmeldingsplicht was ik natuurlijk niet op de hoogte. Ik kwam hier bij toeval achter toen ik bij de Unternehmersberaterin was en heb toen als de wiedeweerga dit formulier opgesnord en geprobeerd in te vullen. Het waren maar zes pagina’s, voor Duitse begrippen een bijzonder kort formulier, maar ik liep al vast op p. 2.

Dag ging ‘m niet worden…

Integratie bereikt voorlopig hoogtepunt

Zodoende gooide ik dus mijn principes overboord en meldde mij schoorvoetend bij een Steuerberater. Die mij prompt afwees, want geen tijd. Ook de volgende had geen tijd en liet me dat via een derde Berater, die óók geen tijd had, weten. Toen kwam de dropveter die aangaf mij wel te willen beraten en vervolgens deed of hij dood was. Nooit meer iets van gehoord, ook niet na herhaaldelijk anpöbelen.

Je begrijpt, ik had er sowieso al de p in dat ik de rest van het jaar extra zou moeten werken om een Steuerberater te betalen, en dit gehannes maakte het niet beter – de Steuerberaterij is namelijk een vrij lucratieve business hier. Maar ondertussen had ik wel zo’n Typ nodig… Ook hier bleek de aanhouder te winnen, want na aanbeveling van vrienden en verscheidene smeekbeden heb ik nu eindelijk een Steuerberater die mij daadwerkelijk beraten wil en dat, als het goed loopt, nog lange tijd zal blijven doen. Als ik het goed begrijp komt een verbintenis met een Steuerberater namelijk neer op een soort huwelijk – afgaande op het drama waarmee mensen reageerden toen ik zei dat ik van de dropveter af wilde en een andere Steuerdude wenste te vinden.

Sinds kort ben ik dus in het bezit van zo’n Steuerberater. Hij opereert vanuit Hannover. Wat hij me gaat kosten is nog volslagen onduidelijk, want hij wil eerst persoonlijk kennis maken. Maar zijn collega heeft me wel al geholpen met het invullen van mijn zelfstandigenaanmeldingsformulier en de Kanzlei staat ook op mijn formulier vermeld als mijn Steuerberater, dus mijn belastingsasvieshuwelijk is feitelijk al begonnen.

En daarmee, lieve mensen, heeft mijn integratie in Duitsland toch een voorlopig hoogtepunt bereikt. Ik bedoel maar, wat kan me nu nog te wachten staan… ;)

Ik hoop dat mijn Beraterdude in Hannover net zo’n vrolijke peer is als Google me laat geloven…

Meer blije Steuerberater - Fem op reis

Dubbel pech of met de neus in de boter

De Berater in Hannover is overigens voor 2013 niet mijn enige belastingadviseur. Voor het jaar van emigratie wil de Belastingdienst NL namelijk dat je een zgn. M-biljet invult, een formulier van Duitse proporties dat om mij godsonduidelijke redenen uitsluitend op papier kan worden ingevuld. Dat gegeven alleen al zorgde voor extra complicaties, omdat de Deutsche Post een hekel aan mij heeft en meer zoekmaakt dan bezorgt.

Voordat ik het papierpakket überhaupt binnen had waren we verschillende verzendpogingen verder, en toen het er eenmaal was, bleek dat ik ook deze papierlawine niet alleen in kon vullen. Halsoverkop ging ik dus ook op zoek naar een belastingadviseur in Nederland, die ik uiteindelijk via een andere Nederlandse in Hamburg opgeduikeld heb. Ik wacht inmiddels op de definitieve aanslag van de Belastingdienst. Als alles goed gaat zal dat de laatste blauwe brief zijn. Als de Deutsche Post hem niet voor zichzelf houdt.

Van de nood een deugd maken

Hannover ligt niet naast de deur, maar ik moet wel bij de Steuermans op de koffie binnenkort. Dat los ik dus op met een stedentripje Hannover. Mocht het nu helemaal niks worden met mijn belastingshuwelijk, dan ben ik in elk geval een keer in Hannover geweest…

Van Hannover naar Eppendorf…

Juli 2017: de Steuerberater in Hannover bleek helemaal niets gemeen te hebben met de vrolijke meneren van Google. Hij bleek een enorme oelewapper die vooral goed was in zijn snor drukken en niets doen. Na een jaar gehakketak met deze zak hooi ben ik op zoek gegaan naar een Steuerberater/in in Hamburg en vond een dame in Eppendorf, die inmiddels alweer jaren jaar naar grote tevredenheid alle belastingzaken van femina docta regelt.

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Esther 20 augustus 2014 - 15:28

Oooooh, ik wil er ALLES over weten (of course). Ben je vlgd week (als we in Nantes zijn) al bij dit heerschap geweest? Klinkt als een onderwerp voor tijdens een wijntje of twee. Mijn belastingman heet Jeroen, is zo’n 30 kilo te zwaar en heeft een hondje named Koosje. Ik zeg: jij wint ;-)
Groetjes en tot volgende week!!

Antwoorden
Fem 20 augustus 2014 - 15:34

Haha! Ik houd nog even een slag om de arm, want ik weet op dit moment nog niet eens zeker of de man in Hannover zelf wel bestaat (alleen het bestaan van zijn collega kan ik bevestigen). Hannover is na Nantes, maar voor wijntjes ben ik ook zonder belastingdude er in. Wanneer kom je aan in Nantes? Ik stuur je even een mail!

Antwoorden
Esther 24 augustus 2014 - 09:58

Ik kom donderdagmiddag aan (héle korte overstaptijd in Parijs… dus fingers crossed). Mail me anders even je handi-nummer ;-)
Tot dan!!

Antwoorden
Fem 24 augustus 2014 - 10:15

mach’ich!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid