Home Emigratie Inschrijven bij de gemeente Hamburg

Inschrijven bij de gemeente Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Leude! Het is zover, ik ben officieel aangemeld bij het Einwohnermeldeamt in Bezirk Altona, Woop woop! Ik ben nu dus ingeschreven bij de gemeente Hamburg en ben daarmee sinds vandaag helemaal voor het echie inwoonster van Hamburg.

Dat ging zo:

Inschrijven in Hamburg – appeltje, eitje!

Om goed voorbereid te zijn, wilde ik natuurlijk weten wat ik mee moest nemen naar het Einwohnermeldeamt. De website van de gemeente Hamburg is helaas een beetje een doolhof en voor de normale mens schier ondoorgrondelijk. Het helpt ook niet echt dat de Engelstalige informatie niet overeenkomt met Duitstalige informatie over hetzelfde onderwerp.

Aangezien het Hamburg Welcome Center daarbovenop nóg weer andere informatie gaf over het aanvragen van een Meldebestätigung, had ik voor de zekerheid maar alles meegenomen: paspoort, kopie van geboorte-akte, kopie van huurcontract, pasfoto’s, Anmeldeschein, en € 12, want je komt Hamburg niet gratis binnen.

Wat heb je nodig om je in Hamburg in te schrijven?

Het bleek allemaal niet nodig. Het enige dat ik nodig had om me als inwoner van Hamburg in te schrijven was:

Bij mijn aanmelding was dit nog niet zo, maar sinds 2015 is het verplicht om nog iets anders mee te nemen, namelijk:

  • Een Wohnungsgeberbestätigung – dit is een formulier waarop je huisbaas aangeeft dat jij inderdaad van hem een woning huurt. In principe is deze ondertekende bevestiging voldoende, maar ik zou voor de zekerheid ook je huurcontract meenemen, want je weet maar nooit.

Even over het Anmeldeschein…

Het Anmeldeschein is geen superingewikkeld formulier, maar toch erg leerzaam. Ik weet nu bijvoorbeeld dat het erg belangrijk is om te vermelden op welke verdieping je woont, en dat je als huurder in Duitsland gemeentelijke belastingen niet zelf betaalt, maar via de Nebenkosten in de huur.

Op deze manier betaal je ook voor de roze vuilniszakken die je in Altona (dit verschilt per wijk!) aan de straat mag leggen (die dan om de zoveel maanden op volslagen willekeurige momenten bezorgd worden, waardoor je eigenlijk altijd superspaarzaam bent met je vuilniszakken – goed voor de afvalbewustwording, dat wel).

Tip: op het formulier wordt ook naar je religie gevraagd. Als je niet van de reli bent, moet je dat ook aangeven op het formulier, anders word je aangemeld voor Kirchensteuer. Verder kun je ook meteen aangeven of religieuze, en politieke instanties je mogen benaderen, en of je opgenomen wilt worden in een openbaar register.

Wat kost je inschrijving bij het Einwohnermeldeamt?

Om je te kunnen inschrijven in Hamburg, moet je € 10 betalen (althans in Hamburg-Altona, verschilt per stad, mogelijk ook per Bezirk), wat ik toch een beetje beschouwde als afzetterij.

Uiteindelijk is het best een goede deal, want bij mijn welkomstpakket kreeg ik ook twee vrijkaarten voor een theatervoorstelling naar keuze in Theater Altona.

Bij een verhuizing binnen Hamburg betaal je dan helaas ook weer € 10 en dan krijg je er geen vrijkaarten of andere goodies bij… 🙁

Het resultaat: je eigen Meldebestätigung

Tien euro verder* was ik in het bezit van een Meldebestätigung, een officiële bevestiging die bewijst dat je woont waar je zegt dat je woont. Ik moet zeggen, het papiertje zelf viel wel een beetje tegen. Het is namelijk niet meer dan dat, een papiertje.

* Toen ik naar Hamburg verhuisde, kostte de aanmelding nog € 10. Inmiddels (2019) kost het € 12.

Ik kreeg geen kek geplastificeerd pasje ofzo, maar een simpel A4-tje op off-white papier, waarop staat dat ik in Hamburg woon, en op welk adres dat is. Punt. Dit papiertje moet ik, net als mijn paspoort, altijd bij me dragen, voor het geval de Polizei me staande houdt.

Op Duitse ID-kaarten staat namelijk ook het adres van de eigenaar van de ID-kaart. Op buitenlandse ID-kaarten staat dat niet, dus moet je als import-Duitser je Meldebestätigung bij je hebben. Super handig dus, want dat A4-tje is natuurlijk binnen mum van tijd een vod.
(Update 2019: ik heb altijd gewoon een kopie en een scan op zak. Dit werd me bij mijn laatste verhuizing op het Einwohnermeldeamt door de Beamte aangeraden.)

Een kopie van je Meldebestätigung moet je daarom ook meesturen bij alle aanvragen waarvoor je een kopie van je paspoort/ID-kaart moet meesturen (bij het openen van een bankrekening, bij het aanvragen van internet, zorgverzekering, WA-verzekering, inboedelverzekering, und so weiter, und so fort).

Vanaf heden ben ik dus officieel inwoner van Hamburg. Nu kan ik, eindelijk, een bankrekening openen, en, belangrijker, lid worden van de sportschool!

Online je verhuizing aanmelden kan nu ook

Sinds september 2022 kun je je verhuizing binnen Hamburg, revolutionair, online kunt aanmelden. Nog revolutionairder: dit is gratis. Meer info: Online Wohnsitz ummelden.

Let op: online je verhuizing doorgeven kan alleen voor verhuizingen binnen Hamburg. Verhuis je dus net vanuit Nederland, dan kun je je (nog) niet online aanmelden.

Handige links

Op naar Hamburg!

Denk je nou, Hamburg, dat lijkt me wel wat, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

8 reacties

Ivo 3 juni 2013 - 09:48

Ik had als titel eigenlijk “Ich bin ein Hamburger” verwacht!

Antwoorden
Fem 3 juni 2013 - 12:38

Nein, Ivchik, dat zou toch voorspelbaar zijn 🙂

Antwoorden
Alexandra 3 juni 2013 - 12:21

Jeetje, het is sinds 1997 (toen ik naar Duitsland verhuisde) toch wel extreem veel eenvoudiger geworden …

Antwoorden
Fem 3 juni 2013 - 12:38

🙂 dat heb ik meer mensen horen zeggen! Ik had me op veel rompslomp voorbereid, maar het viel dus echt heel erg mee.

Antwoorden
augie 3 juni 2013 - 16:16

Kongratuliere!!

Antwoorden
Fem 3 juni 2013 - 16:19

Danke! 🙂

Antwoorden
Anja 26 november 2014 - 00:56

Dat is maf, ik ben naar een dorpje in Beieren verhuisd en ik hoefde geen € 10,- betalen en ze hebben niks gezegd over dat papier altijd bij je te dragen.

En als ik dit bericht zie, denk ik dat we rond dezelfde tijd zijn verhuisd.

Btw ik heb die brieven, kijk en luistergeld genegeerd. 2 x gehad, daarnaar niets meer van ze ontvangen. Dacht namelijk eerst dat het van die spookfacturen waren 😛

Antwoorden
Fem 26 november 2014 - 08:42

In Berlijn kost het geloof ik ook niks om je aan te melden. In Hamburg dus wel, en zelfs als je binnen Hamburg verhuist, moet je weer € 10 betalen.
Die Rundfunktypes bleven me bestoken met brieven en gedreig, zodat ik me uiteindelijk maar heb aangemeld. Het zijn 18 euri die elke maand weer pijn doen… 😉

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid