Home Duits Inspektor Takeda: een Japanse Inspektor in Hamburg #leestip

Inspektor Takeda: een Japanse Inspektor in Hamburg #leestip

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ik ben nu eenmaal een groot fan van Regionalkrimis, daar kunnen (en willen) we niet omheen. In dat kader gaan we vandaag de Inspektor Takeda-serie van Henrik Siebold lezen. Geloof me, voor je het weet ben je hooked.

Maak kennis met Inspektor Takeda

“Steckbrief”
Naam: Kenjiro Takeda
Beroep: Kommissar
Hobby’s: saxofoon spelen en Amerikaanse jazz

Inspecteur Kenjiro Takeda werkt eigenlijk bij Moordzaken in Tokio, maar loopt momenteel in het kader van een uitwisseling stage in Hamburg en wordt bij de meest uitlopende zaken geroepen. Hoewel het de bedoeling is dat Takeda nieuwe dingen van zijn Duitse collega’s leert, is het in de praktijk meestal andersom. Takeda is ook in Japan wat je noemt ‘een beetje anders’. Zijn nieuwe collega’s weten ook niet altijd raad met hem. Zijn Japanse gewoontes botsen nogal eens met die van zijn Duitse collega’s, en dat is zeker als Dutchie in Duitsland een vermakelijke zaak. (Maar geloof me, ook voor jou, waar je ook woont.)

Over ‘Henrik Siebold’

Henrik Siebold zei je? Ja, goed, ‘Henrik Siebold’… Hij werd op 31 juli 1967 in Bonn geboren als Daniel Bielenstein. Bielenstein besloot na zijn Abitur journalist te worden en via via kwam hij in contact met een groot Japans dagblad. Een paar jaar lang werkte hij vanuit Tokio. Ik was zelf echt een blauwe maandag in Tokio omdat Kyoto mijn naam net iets harder riep, desondanks vind ik de video’s van Tokyo Lens altijd erg vermakelijk. Dit allerdings geheel terzijde. (Ik begin een beetje te veranderen in Rose Nylund tegenwoordig, met mijn eigen St. Olaf-verhalen. Ook dit geheel terzijde.) Op een gegeven moment vond Bielenstein het journalistenbestaan te beperkt, dus besloot hij ook als schrijver naam te maken. En daar werd Henrik Siebold geboren, en nog belangrijker: Inspektor Takeda. Ik zeg, in alle ernst: niks meer aan doen.

Alle boeken in de Inspektor Takeda-serie

  • Inspektor Takeda und die Toten von Altona (2016) – Het eerste boek in de Takeda-serie speelt zo ongeveer om de hoek van mijn oude huis, in Altona-Altstadt. Het echtpaar Haubach wordt wordt aangetroffen in hun appartement en het lijkt zo klaar als een klontje: zelfmoord. Daarom is inspecteur Kenjiro Takeda, een lid van de moordbrigade van Tokio en momenteel als gastonderzoeker in Duitsland werkzaam, naar de plaats van de misdaad gestuurd: een makkelijke zaak om mee te beginnen. Maar Takeda is sceptisch. En terecht, zo blijkt, want er zijn allerlei sporen die op moord wijzen, en er zijn genoeg verdachten. Samen met zijn Duitse partner, hoofdinspecteur Claudia Harms, neemt Takeda het onderzoek op zich – op zijn eigen manier.
  • Inspektor Takeda und der leise Tod (2017) – Inspektor Takeda is met zijn voorliefde voor jazz en theeceremonies nog steeds een beetje een vreemde eend in de Duitse bijt. De dood van internetster Markus Sassnitz stelt hem en zijn collega’s voor een raadsel: Sassnitz werd niet alleen overreden, maar ook verstikt. Hij had blijkbaar veel vijanden, maar één persoon wordt meteen het doelwit van de klopjacht: zijn eigen vrouw. Hm, suspish… En het is uitgerekend deze mevrouw die Takeda mateloos fascineert…
  • Inspektor Takeda und der lächelnde Mörder (2018) – Opnieuw een zaak die duidelijk lijkt, maar dat toch niet is. De 17-jarige Simon heeft op een Hamburgs S-Bahn station een vrouw voor een trein geduwd. Hij ontkent het echter en plotseling zijn ook de getuigen onzeker over wat er precies gebeurd is. Inspektor Takeda en zijn collega Claudia Harms moeten Simon dus al vrij snel weer vrijlaten. Maar waar hij ook opduikt, er vallen overal meer doden. Claudia is wanhopig, want eenduidig bewijs ontbreekt. Maar Takeda, die graag zijn intuïtie volgt, heeft een ander vermoeden. Wat als iemand Simon gebruikt om te verdoezelen wat hij zelf op zijn kerfstok heeft?
  • Inspektor Takeda und das doppelte Spiel (2019) – Inspektor Takeda begint zich thuis te voelen in Hamburg. De zaak die nu op zijn bureau landt, schokt hem echter diep. Het lichaam van een man die bruut geëxecuteerd is, wordt gevonden op een industrieterrein ergens achteraf. En de dode is niet alleen een landgenoot, maar ook nog een celebrity: Ryūtarō Matsumoto is een profvoetballer bij HSV. Takeda en Harms denken eerst aan een misdaad in het voetbalmilieu. Maar dan ontdekken ze mysterieuze dingen in het verleden van de speler die reiken tot in hoge yakuza-kringen in Japan. Hoog tijd voor een under cover-reis naar Japan!
  • Inspektor Takeda und die stille Schuld (2021) – Acht bewoners komen om bij een brand in een bejaardenhuis in Hamburg. Alles wijst op brandstichting, dus nemen Takeda en Harms het onderzoek op zich. De wantrouwige directeur van het bejaardenhuis, familieleden die zich vreemd gedragen – veel van de ondervraagden maken zichzelf wel heel verdacht. Dan stuiten Takeda en Harms op een Duits-Japanse joint venture die een nieuw soort zorgrobot aan het testen is. Zou de aanslag door een robot gepleegd kunnen zijn?!
  • Inspektor Takeda und das schleichende Gift (2022) – Y’all! Zo heb je het idee je lezers eens te wijzen op een geweldige boekenserie en prompt verschijnt er een nieuw boek, dat ik natuurlijk meteen ook aan mijn Storytel-boekenplank heb toegevoegd! In het zesde deel van de Inspektor Takeda-serie wordt een bekende advocaat vermoord in zijn villa. De verdenking valt vrijwel meteen op zijn laatste cliënt… een beroemde acteur die wordt beschuldigd van verkrachting. Maar dan wijzen de aanwijzingen plotseling naar het verre verleden en wel naar een moord op een meisje op wie de advocaat als tiener verliefd was. En er was toen nog iemand bij de zaak betrokken – de burgemeester van Hamburg?! Ik weet wat ik in de kerstvakantie ga doen!

Te lui om zelf te lezen…

Je weet misschien inmiddels al dat ik een groot fan ben van luisterboeken. Dat is voor de Inspektor Takeda-serie niet anders, die wordt ingesproken door Denis Moschitto. Hoewel zijn vader uit Italië komt, zijn moeder uit Turkije en hijzelf geboren is in Keulen, is hij echt de perfécte Ken Takeda. Je vindt hem bij Audible en Storytel.

Lees je liever wél zelf, haast je dan naar Bol en sla alle delen in de Inspektor Takeda-serie in.

Meer boekentips

Meer leesvoer nodig? Heb ik voor je. Van romans die zich in Hamburg afspelen tot de beste Regionalkrimis en reisgidsen. Je vindt ze allemaal bij elkaar via: #boekentips.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid