Home Emigratie Is Nederland “Expat Unfriendly”?

Is Nederland “Expat Unfriendly”?

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Maakt dat malle taaltje het onmogelijk voor expats zich thuis te voelen en is het niet te doen om vrienden te worden met een Nederlander? Is Nederland ‘expat unfriendly’?

Amanda, een Britse in Nederland, schrijfster van de blog A Letter from the Netherlands vroeg dit zich af. Na het lezen van een survey onder expats, waaruit bleek dat meer dan de helft van de expats in Nederland veel moeite hadden zich thuis te voelen in hun nieuwe land, schreef ze  The Expat Unfriendly Netherlands. [Artikel niet meer online]

Maar liefst 87 comments volgden op haar blog, waarvan een groot deel van expats die inderdaad niet zo’n heel gelukkige indruk wekken.

Taal

Het Nederlands blijkt het eerste grote struikelblok voor veel expats. Ik heb het zelf nooit hoeven doen natuurlijk, maar als ik erover nadenk, lijkt Nederlands me niet de makkelijkste taal om te leren. Maar ’t hoort er wel een beetje bij.

Viajera zegt in reactie op Amanda’s blog:

“As for the language, everyone says ‘learn Dutch’, when there is no government support for learning the language, and the community support for listening to your broken Dutch is absent.”

Het lijkt mij vrij logisch dat je de taal leert van het land waar je woont, of daar nu government support voor is of niet, zeker als je als expat komt en niet als vluchteling. (Dit los van de onlogica van veel inburgeringstaalcursussen waarvan de websites zijn opgesteld in de taal die de doelgroep nog niet spreekt.)

Ik kom er hier in Duitsland niet onderuit om Duits te leren en de Duitsers zijn vrij streng tegen me. Dat is niet altijd leuk, maar ik vind het wel volstrekt logisch.

Ik heb de indruk dat veel expats door degene die ze naar Nederland haalt, hun baas, niet worden aangemoedigd om Nederlands te leren. Hoezo, iedereen roept maar de hele tijd dat je Nederlands moet leren?

De expats bij de uitgeverij waar ik werkte, werden op geen enkele manier gestimuleerd om Nederlands te leren. Het gros van de Engelstaligen onder hen deed dat dus ook gewoon niet en sprak dusdanig weinig Nederlands dat ze zelfs een doorgestuurd mailtje met de tekst “ik denk dat deze mail voor jou bedoeld is” niet begrepen. Alle Duitse expats in dit bedrijf spraken overigens keurig Nederlands.

Je kunt er in Nederland volgens mij heel aardig mee weg komen als je geen Nederlands leert. Mijn vroegere collega’s zagen na jaren en jaren (lees: meer dan 20 jaar!)  in elk geval nog geen reden om alsnog Nederlands te leren. Kwalijk, als je het mij vraagt, en ik snap ook niet waarom je de lokale taal niet zou willen leren. Maakt dat, om een dwarsstraat te noemen, het maken van nieuwe vrienden en het begrijpen van de cultuur van het land waar je woont niet heel veel makkelijker?

Wat ik me wel kan voorstellen is dat expats moeite hebben mogelijkheden te vinden om hun Nederlands te oefenen. Veel mensen willen hun eigen kennis van een vreemde taal showen, of zelf een taal oefenen, of denken “Oh, je spreekt nog niet zo goed Nederlands, misschien is het makkelijker om dit gesprek in het Engels te voeren.” (Dit gebeurt me in Duitsland dus nooit, maar dat terzijde).

Vrienden maken

“I’ve lived here for 18 months now, and I hate the way Dutch people avoid you. They simply don’t challenge their routines at all, they have no curiosity for expats, and they would never hang out with them.”

Aldus Anonymus, in reactie op Amanda’s blog. Ik vraag me af of hij soms in Staphorst is gaan wonen… Ik ben zelf in een gehucht opgegroeid, en zou daar als expat (en ook niet als native!) zeker niet willen wonen. Niet omdat het er niet expat friendly zou zijn (want dat kan ik eerlijk gezegd niet beoordelen), maar omdat er gewoon geen reet te doen is.

In mijn universiteitsstad en latere home town, Leiden, is wel van alles te beleven, en het wemelt er van de uitwisselingsstudenten en expats, en dat is toch echt wel een gezellige boel. Of dat was het in elk geval in mijn omgeving.

18 maanden is, als je erover nadenkt, helemaal zo lang ook nog niet…

Het weer

Het Nederlandse weer dook ook op als boosdoener. Het weer, I kid you not! Nu is het weer inderdaad niet echt een reden om naar Nederland te verhuizen, maar aan de andere kant vind ik ook wel weer dat als je vanuit Engeland naar Nederland verhuist, je niet moet zeuren over het weer.

Echt?

Is het echt zo bar om in Nederland te wonen als expat? Ik kan me er zo weinig bij voorstellen… Ik zou het tamelijk schokkend vinden als het echt schier onmogelijk blijkt om erbij te horen en vrienden te maken in Nederland…

Aan de andere kant: zo ijzersterk vind ik de argumenten van Amanda en haar lezers niet. Moet je in een land willen wonen als je niet bereid bent de taal te leren en gaat prutten over het weer?

Ik heb een idee, ga naar Hamburg!

Is het allemaal beter in Duitsland? Dat kan ik niet goed beoordelen, want ik was nooit expat in Nederland, natuurlijk, dus mijn eigen ervaring is eenzijdig. Mijn ervaring in Duitsland is dat mensen niet echt bereid zijn Engels te (proberen te) spreken en dat je vanzelf genoodzaakt wordt om de taal te leren. En nogmaals: ik begrijp niet waarom je in een land zou gaan wonen als je niet bereid bent om de taal te leren. (Want nee, dat moet ook niet afhangen van de overheid, koekoek.)

Afijn, ik zou zeggen, ga naar Hamburg. Het is er leuk, meer dan 50% van de inwoners is geen Urhamburger, en Duits is een mooie taal. Dus begin met een stedentrip, doe eens mal: deze pagina helpt je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

17 reacties

Debby 6 augustus 2013 - 09:40

Heel interessante blogpost! Leuk om over na te denken. Ikzelf ben altijd geinteresseerd in buitenlanders/anderstaligen en ben altijd bereid om ze te helpen, het maakt me niet echt uit of ze wel of geen Nederlands spreken. Of Nederlands een moeilijke taal is, hangt af van je moedertaal, maar toch ken ik ook genoeg mensen die het wel vloeiend hebben leren spreken. Je moet het zelf ook een beetje opzoeken denk ik. Toen ik in Spanje woonde probeerde ik het ook actief te leren, als je geen zin hebt dan hoeft het ook niet en dan meng je je inderdaad niet tussen de locals. Het weer, tja. Heb er ook een hekel aan maar ach, je doet er niks aan, daarom is het ook zo makkelijk om erover te klagen. Ik denk dat het nog niet zo slecht is om hier als expat te wonen. Ben laatst naar een expat bijeenkomst geweest, dat was wel interessant om bijvoorbeeld belastingsgewijs te zien wat voor hen nou zo ‘anders’ is.

Fem 6 augustus 2013 - 10:42

Dat geldt voor mij ook, ik ben erg nieuwsgierig. Het maakt misschien wel verschil waar je woont, maar zo gesloten en onavontuurlijk als in de reacties op Amanda’s blog wordt beschreven ken ik eigenlijk niemand.was de expatbijeenkomst van Internations? (daar ben ik hier in Hamburg lid van geworden)

Debby 7 augustus 2013 - 07:19

Nee, van het Holland Expat Center South! Ik woon in Eindhoven.

Fem 7 augustus 2013 - 10:21

kende ik niet, ff gegoogled: ziet er tof uit. Veel info ook, zo te zien!

Leonieke Aalders (@leonieke) 6 augustus 2013 - 10:07

Ha die Fem,
Goeie punten die je aandraagt!
En ik ben het gewoon met je eens!

Fem 6 augustus 2013 - 10:44

Dat horen wij natuurlijk graag 🙂 Maar het zijn wel dingen die ik me afvraag, en vergelijk met hoe het hier is. (al kan ik momenteel vanuit mijn keuken niet echt vergelijken, maar dat komt wel weer)

Mariët 7 augustus 2013 - 07:10

Hmm, kan me inderdaad goed voorstellen dat Nederland niet aanvoelt als een warm land waar je je welkom voelt. Zelf ben ik, net als Debby al omschrijft, juist altijd erg geïnteresseerd in mensen uit andere landen / culturen en vind ik het heerlijk om met mijn braziliaanse kennissen nederlands en portugees te brabbelen en elkaar zo iets te leren. Toch merk ik als Nederlandse ook wat een koud land dit is, letterlijk en figuurlijk. 😉

Leuk artikel! Ik vraag me diezelfde dingen nu ook af. :’)

Liefs

Fem 7 augustus 2013 - 10:28

Hi Mariët, ik heb er eigenlijk nooit iemand gehoord? Jij wel? Of ken je lompe&gesloten lieden die nergens voor open staan? Ik ben het helemaal met je eens: van elkaar leren (en je verbazen en erom lachen) is juist leuk 🙂

Thomas 10 augustus 2013 - 19:10

Mostly friendly, I made often good experiences.

Fem 11 augustus 2013 - 17:27

🙂 Where in NL have you been?

sebastien 23 augustus 2013 - 22:16

Yes the Netherlands is not a friendly country !!!
I use to travel and live a many country but now I confirm :
this country is not friendly,everywhere I went, try to find friendly people, but no nice experience…
people are always thincking about money, all times,,at work, outside..
The dutch administration is totally not correct. How it is possible ?
I haved in many country but here it is totally bullshit,

UNFRIENDLY, NO FAITH, no dream, only dramatic people

Fem 24 augustus 2013 - 07:23

Where in Nl have you lived? Big city? Small town?

Fem 24 augustus 2013 - 19:28

And do you speak Dutch?

Anneke de Bundel 16 september 2013 - 08:28

Wat mij opvalt aan mijn Engelstalige collega’s op de school waar ik werk is dat de meesten geen Nederlands leren. Mijn Duitstalige en Franstalige collega’s wel. Die laatste groep mengt met iedereen. De Engelstaligen blijven onder elkaar. Wat ik me wel voor kan stellen als ik buitenlander zou zijn in dit land dat ik mensen regelmatig bot en onbeschoft zou vinden. Ik moet zelf altijd weer wennen als ik uit het buitenland terug ben.

Fem 17 september 2013 - 19:36

Dat herken ik ook wel, zowel het wennen als de Engelstaligen die bij elkaar blijven plakken en geen Nederlands leren. Toch is het apart dat Duitstalige en Franstalige collega’s wél Nederlands leren (het gold voor mijn Duitse collega’s ook), en de Engelstaligen niet.

Mrgalak 6 maart 2017 - 17:59

Nederland = hokjesland. Hier passen “buitenlanders”, of het nu expats of allochtonen zijn, niet in.

Ik spreek uit eigen ervaring. Ben trouwens Vlaming, dus de taal zit er voor niet tussen.

Zelf heb ik ook in Duitsland gewoond, en het verschil met Nederland is enorm.

Kijk trouwens maar eens in het Financieele Dagblad. Hoe vaak wordt een manager van een Nederlands bedrijf opgevoerd die van buitenlandse of allochtone afkomst is ?

Nederland heeft nog een heel lange weg af te leggen om een open land te worden.

De zelfdunk “wat zijn we toch open” is typisch protestants, “holier than thou”, maar op niets gebaseerd.

Fem 6 maart 2017 - 18:07

Het lijkt me erg af te hangen van de omgeving waarin je terecht komt. Ik vind hier in Duitsland ook veel mensen bepaald niet open naar mensen die bijvoorbeeld de taal niet spreken. Nu spreek ik de taal vloeiend, maar ik zie het soms wel als ik bezoek heb van iemand die geen Duits spreekt.

Reacties zijn gesloten.

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid