Home Emigreren Kurzurlaub Blankenese

Kurzurlaub Blankenese

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Juli is bijna voorbij en we zijn hard bezig aan de zomer, hoewel het weer dat nog niet zo door lijkt te hebben. En omdat ik plots de dringende behoefte voelde om op Standort Hamburg ook weer wat meer te babbelen over mijn bezigheden als Dutchie in Hamburg (een heel serieuze functie is dat), dacht ik, kom, ik doe eens een overzichtje van mijn maand.

35 in Glückstadt

Het weekend van mijn verjarie begon nogal dramatisch dankzij de rellen rond de G20, maar vanaf het moment dat ik een kamer had in het Lindner Park-Hotel Hagenbeck werd het weekend aanzienlijk beter.

Mijn verjarie zelf brachten we door in het zonovergoten Glückstadt, waar ik Matjes (rauwe haring) in rodewijnsaus at en het niet vies vond (!). We deden er wat serieuze sightseeing (vakwerkhuisjes, baksteenarchitectuur) en bezochten de open dag van de muziekschool (ik zou zeggen: nog even oefenen, jongens!). We slenterden over de dijk terwijl we met de schaapjes in gesprek gingen. We namen er een slok op aan een zonnig terras. En bij terugkomst in Hamburg werd de champoepel geplopt op mijn eeuwige jeugd.

Glückstadt ligt overigens 46 km ten westen van Hamburg, ook aan de Elbe. Met de RE ben je er in een uurtje. Met de auto ben je er in 30-45 minuten.

Standort Hamburg_Verjarie in Glückstadt

M20170709172242_Standort Hamburg_Glueckstadt

Kurzurlaub Blankenese

Kort na mijn verjarie kwam mijn oudste mattie uit NL op bezoek, hoej! (Oud in de zin van ‘we kennen elkaar al 22 jaar’, want we zijn ondanks onze vorderende leeftijd natuurlijk nog steeds uiterst fris en fruitig.) We gingen voor een minivakantie naar Blankenese. Een bezoek aan Blankenese is voor mij natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Lühmanns Teestube. Normaal gesproken ga ik daarnaartoe voor de scones, maar het is ook een uitstekende plek voor een goed ontbijt. Hieronder was ik bezig het Großes Frühstück te verorberen:

M20170718101056_Standort Hamburg_Kurzurlaub Blankenese

DSC_1635_Standort Hamburg_Kurzurlaub Blankenese

Uiteraard klauterden we door het Treppenviertel, wandelden we naar het strand en liepen we door tot aan de Falkensteiner Ufer. Dat viel nog niet mee, want ik had (ijdel als ik ben) besloten mijn splinternieuwe gympen aan te trekken en mijn voeten vonden er al snel niets meer aan. Na verschillende terrassen was de volgende stop dan ook de zeer schattige Blankeneser Kino.

Daar zagen we Ihre beste Stunde / Their Finest. Met Bill Nighy, een van mijn lievelingsacteurs. Dus ik dacht dat het feit dat de film nagesynchroniseerd was wel goed zou maken. Dat was helaas niet het geval. Een erg sterke film is het geloof ik ook niet in de Originalfassung, maar in het Duits komt Bill’s geniale super awkwardness helemaal niet over. Hij duurde ook wat lang. Daarna hadden we geen andere keus dan op een terras te ploffen en de film na te bespreken met ondersteuning van een glaasje en een pizza. :)

Als je nieuwsgierig bent naar Blankenese, of naar de scones – lijkt me heel terecht -, lees dan hier verder: Wijken in Hamburg: de leukste tips voor Blankenese

DSC_1686_Standort Hamburg_Kurzurlaub blankenese

DSC_1683_Standort Hamburg_Kurzurlaub Blankenese

Anders dan Altona?

Hoewel ik gepassioneerd van mijn Altbauhuis houd, begin ik ook wel de voordelen van nieuw(er)bouw te zien en droom ik in het geheim wel eens van een huis waarin mijn tenen er in de winter niet afvriezen. En ik wil heel graag een balkon (of een tuin, maar laten we eerlijk zijn, daar kan ik ook weinig mee met mijn plantdodende vingers). En omdat ik in het diepst van mijn gedachten een bejaarde ben, kijk ik heel stiekem ook naar andere wijken dan Altona… Ik had ook niet gedacht dat ik het ooit zou zeggen, maar ik doe het toch. Ik heb hier alles – winkels, sportschool, bioscoop, restaurantjes, cafés, openbaar vervoer. Het is hier alternatief, bont en levendig, en dat is leuk. Maar er is ook altijd wel veel gedoe en drukte op straat.

Heel voorzichtig kijk ik een beetje naar Altona-Nord (niet te ver van de Heimat gaan, om te beginnen…), het noorden van Eimsbüttel, en jawel, ook naar het zuiden van Niendorf. Mal sehen, rondkijken kan geen kwaad… (Het opkweken van een geldboom trouwens ook niet, want voor sommige woningen wordt een exorbitant hoge huur verlangd!)

P1070368_Standort Hamburg_Altona

Tegen dit optrekje in Altona zou ik overigens zeker geen nee zeggen…

Vroemmm

Jawel! Na ruim 14 jaar zit ik weer achter het stuur. Mocht je Hamburg bezoeken, je hoeft je geen zorgen om je veiligheid te maken, want 1. ik heb weer lessen genomen, van een rijschool die gespecialiseerd is in mensen die al een rijbewijs hebben maar nooit rijden en 2. deze rijschool bevindt zich in Berne, in Timboektoe Hamburg-Oost, waar je waarschijnlijk niet zult komen. Ik weet in elk geval dat ík er niet wil wonen. Het is 20,2 km van Altona, maar omdat ik de Bahnverbindung enorm ruk vind, ga ik elke keer gewoon op de fiets.

Anyhow, het rijden bevalt me goed, terwijl ik er vroeger geen bal aan vond. Heeft er ongetwijfeld ook mee te maken dat ik nu automaat rijd (geniale uitvinding, ik wil nooit meer iets anders) en dat ik me in het verkeer veel zekerder voel. (Ik ben mijn eigen Hyacinth. “Mind the pedestrian, dear.”)

DSC_1134_Street-Art-in-de-Bellealliancestrasse_Standort-Hamburg

Er werd ook nog gewerkt

Vrij veel zelfs – mijn balboekje is zo vol dat ik tegen een aantal nieuwe projecten nee heb moeten zeggen de laatste tijd. Jammer, maar een goed teken, natuurlijk. Ik ben o.a. bezig met de voorbereiding van artikelen over street art voor een van mijn klanten. Binnenkort verschijnt er dus ook weer verse street art op mijn eigen blog. :)
Gelukkig heb ik ook veel vertaal- en redactiewerk waarvoor ik de deur niet uit hoef, want met name de laatste week doet het weer een beetje alsof we hier tegenwoordig een moesson hebben.

Aan Standort Hamburg heb ik trouwens ook fanatiek geklust de laatste tijd. Ik heb oudere blogs opgelapt, en ik heb de categoriën een makeover gegeven waardoor alles (als het goed is) beter vindbaar is. De Duitse steden staan bijvoorbeeld allemaal weer netjes bij elkaar.

Ik ben altijd een beetje jaloers op bloggers die in hun statistieken allemaal spannende zoektermen tegenkomen, zoals Judith in China. Hoewel er steeds meer mensen via Google naar Standort Hamburg afreizen (hoera!), zijn deze mensen niet op zoek naar heel wilde dingen. (De spannendste zoekterm had te maken met bejaarden en porneau, maar dat is alweer jaren geleden.)

Daar staat tegenover dat ik wel veel leuke vragen per mail gekregen heb de laatste tijd. Ik denk dat meer mensen iets aan de antwoorden kunnen hebben, dus binnenkort ga ik die vragen (ook) hier op de blog beantwoorden.


Preview augustus

In augustus staan, als het weer een beetje gezellig meedoet, tripjes naar Lauenburg an der Elbe en Münster op de planning. Mijn rijlessen brengen me deze maand op de Autobahn, wat ik best spannend vind. Op dit moment vind ik 100 km/u al vergelijkbaar met ‘snelheid van het licht’. (Mijn rij-instructeur van vroeger zej altijd ‘je rijdt als me [sic] oma!’…)

Verder ben ik druk op zoek naar een geschikte wijncursus/opleiding, want ik heb besloten dat ik ‘iets met wijn’ wil doen. Of in elk geval meer over wijn wil weten. Ik zou graag in september beginnen, dus er is enige haast bij mijn zoekerijen.

Achter de schermen ben ik ook bezig met een ander blogproject bezig waar hopelijk komende maand een beetje schot in komt. Dat wordt een beetje schipperen, want mijn andere projecten lopen gewoon door en ik wil naast de (hopelijk) geplande tripjes ook een paar dagen vrij nemen om gewoon op de bibbus in de zon te zitten. :)

Hoe is jullie zomer tot nu toe? Hebben jullie ook een Kurzurlaub gepland? (Naar Hamburg?!) Of juist een grote?

DSC_1673_Standort Hamburg_Kurzurlaub Blankenese

Heb je deze artikelen al gelezen?

6 reacties

Lisa 30 juli 2017 - 09:30

Ik vind Kurzurlaub een leuk woord. Bestaat ‘Langurlaub’ dan ook? Mooie plannen heb je verder!

Antwoorden
Fem 1 augustus 2017 - 13:26

Goede vraag! Nee, volgens mij is dat dan gewoon een ‘Urlaub’…

Antwoorden
Cynthia 30 juli 2017 - 20:17

Zo te lezen een heel bezig bijtje!!! Leuk.

Antwoorden
Fem 13 augustus 2017 - 19:09

:)

Antwoorden
Joost 13 augustus 2017 - 19:05

Nou, gefeliciteerd he, ouwetje ;) (Lekker laat, maar toch gemeend hoor!) Leuk om te lezen waar je zo mee bezig bent.

Antwoorden
Fem 13 augustus 2017 - 19:09

Tnx, Joost, sprak oma ;)

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid