Home Ontdek Hamburg Kattwykbrücke: Hamburgs Ikea-brug

Kattwykbrücke: Hamburgs Ikea-brug

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Kattwykbrücke, over de Elbe, noem ik ook wel de ‘Ikea-brug’, vanwege zijn kleuren. Het was toen hij gebouwd werd de grootste ‘Hubbrücke’ van de wereld. Wat dat betekent wist ik ook niet, maar Google bood uitkomst: een hefbrug! Als er een schip aan komt dat niet onder de brug door kan, wordt de brug niet opengeklapt of opzij geschoven, nee, hij wordt in z’n geheel omhoog geschoven tot het schip eronderdoor past. Daar moeten we meer over weten!

De Alte Kattwykbrücke

De Kattwykbrücke, gebouwd in 1973, vervoerde 40 jaar lang spoor- en wegverkeer over de Süderelbe. Als er een schip passeert, is de brug korte tijd gesloten voor verkeer en gaat dan flexibel open, afhankelijk van de hoogte van het passerende schip. Open betekent in dit geval: omhoog. In z’n geheel. Met een hefhoogte van 46 meter, een doorvaarthoogte van 53 meter en een doorvaarbreedte van 96 meter was het tot 2020 de grootste hefbrug in Duitsland tot nu toe. Toen hij gebouwd werd, was het zelfs de grootste hefbrug ter wereld.

Dankzij zijn opvallende architectuur kun je de Kattwykbrücke niet over het hoofd zien. Het is de belangrijkste verbinding tussen de westelijke en oostelijke havengebieden, maar je kunt hem ook gebruiken om bijvoorbeeld naar Wilhelmsburg te rijden. Omdat treinen, vrachtwagens en auto’s de brug tot 2020 moesten delen, werd de brug elke keer dat er een goederentrein overheen moest gesloten voor het wegverkeer. De Alte Kattwyk-brug vervoert nu alleen nog auto’a, fietsers en voetgangers, dus je hoeft nu niet meer op voorbijkomende treinen te wachten.

Kattwykbrücke, Hamburg

De Neue Kattwykbrücke

Na 40+ jaren begon de Kattwykbrücke een beetje krakerig te worden. Er reed én wegverkeer én spoorverkeer overheen en met de toenemende vervoersdrukte zorgde dat niet alleen voor een belasting voor de brug, maar ook gewoon voor vertraging. En daar houden wij niet van. (Pünktlichkeit ist schöner als jede Entschuldigung, zeg ik altijd maar.)

Afijn, tussen 2017 en 2020 werd er dus een nieuwe Kattwykbrücke gebouwd, naast de brug die er al was, zodat de oude brug nog wat langer mee zou kunnen en de doorstroom beter werd. Over de nieuwe Kattwykbrücke rijdt alleen treinverkeer. De titel grootste hefbrug van Duitsland heeft de Alte Kattwykbrücke aan zijn jongere buur moeten afstaan. Hij overbrugt ruim 130 meter en is daarmee ook de langste hefbrug van Europa.

De bruggen hebben vaste openingstijden waarop er grote schepen onderdoor kunnen varen en verkeer overheen kan rijden.

Hier vind je de Kattwykbrücke(n)

Kattwykdamm (Google Maps)

➤ Doen in de buurt: fiets de Hafenerlebnisroute

Bekijk hier al mijn tips voor fietstochten door Hamburg. Ga je liever met een gids mee? Zoek dan bij Baja Bikes een leuke tour uit, of kies voor een privétour.

Kattwykbrücke, Hamburg | foto Tim Gerdts

Over de Hamburger bruggenserie op Standort Hamburg

Hamburg heeft meer bruggen dan Venetië, naar het schijnt. In elk geval zijn het er zo’n 2.500 en zijn veel bruggen ware kunstwerken. Volg hier de hele serie op Standort Hamburg!
Kun je niet wachten tot mijn serie compleet is, lees dan vast het boek Brücken von Hamburg, van Eigel Wiese.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid