Home Ontdek Hamburg Kerstmarkten in Hamburg: overzicht 2022

Kerstmarkten in Hamburg: overzicht 2022

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het duurt niet lang meer voor het weer zover is… de tijd van glinsterlichtjes, klingklokjeklingelingeling, Glühwein en heel veel kerstkransjes – of, voor de liefhebber Lebkuchen. Ik zet de kerstmarkten in Hamburg voor dit jaar per wijk voor je op een rijtje.

Kerstmarkten in Hamburg

Klik hier direct door naar de wijk waar je nieuwsgierig naar bent:

Kerstmarkten Altona/Ottensen

Ottenser Weihnachtsmarkt

Een Katzensprung van Altona Bahnhof begint de Ottenser kerstmarkt, waar je niet alleen het gebruikelijke kerstmarkthoutsnijwerk vindt, maar ook een internationale markt met Scandinavische en Afrikaanse frutsels. Punsch en Glühwein regel je tijdens het Glühwein Happy Hour bij de Glühwurm of Hexenkessel.

locatie: Ottenser Hauptstraße, direct achter Bahnhof Altona
S: Altona

Weihnachtsmesse Altonaer Museum

Originele kerstcadeautjes koop je in het Altonaer Museum: ruim 60 Noord-Duitse kunstenaars en ontwerpers verkopen hier sieraden, decoratie voor in huis (of de kerstboom), papierkunst, speelgoed, houtsnijwerk, enz. Voor kinderen zijn er speciale rondleidingen in het museum, knutselsessies en sprookjesvertellingen.

locatie: Altonaer Museum
S: Altona

kerstmarkten-in-hamburg-2016_standort-hamburg_ottensen

Kerstmarkten Altstadt/Neustadt

Historischer Weihnachtsmarkt Rathausmarkt

De grootste en bekendste kerstmarkt van Hamburg met de nadruk op handwerk, veel Glühwein, veel Lebkuchen, veel boerenkool en een vliegende kerstman die drie keer per dag langskomt. Tijdens de Adventssonnabenden (de zaterdagen vóór de adventszondagen) loopt de Weihnachtsparade langs.

locatie: Rathausmarkt, direct voor het Rathaus
U/S: Rathausmarkt/Jungfernstieg

Mönckenbergstraße en Spitalerstraße

Grote kerstmarkt die bijna overloopt in de kerstmarkt bij het Rathaus en uit meerdere kleinere marktjes bestaat, o.a. met een ‘Wald’ bij het Thalia-Theater voor de deur. Op de hoek Mönckenbergstraße/Spitalerstraße staat elk jaar een constructie die geloof ik ‘kerstpiramide’ heet, waarop het kerstverhaal uitgebeeld wordt (zie foto, het is in mijn ogen meer een soort molen).

locatie: omgeving Mönckenbergstraße, Spitalerstraße, St. Petri-Kirche
U: Mönckenbergstraße

Weißer Zauber an der Alster

Aan de Binnenalster witte tenten en witte kerstversiering in plaats van hout. Op de Alster drijven de verlichte sprookjesschepen waar elk jaar een Eisprinzessin gekozen wordt en waar sprookjes voorgelezen worden. Ook hier komt de Weihnachtsparade voorbij.

locatie: Binnenalster
U/S: Jungfernstieg/Rathausmarkt

Kerstmarkten in Hamburg | foto door Tom Witkowski | Standort Hamburg

p2232103_kerstmarkten-in-hamburg-2016_standort-hamburg

Weihnachtsmarkt Gänsemarkt

Vaste prik op de Gänsemarkt, met als motto ‘Alle Jahre wieder’. Kleine kerstmarkt met livemuziek uit Europa, Afrika en Zuid-Amerika.

locatie: Gänsemarkt
U: Gänsemarkt

Fleetinsel

Ik denk niet dat het een geheim is dat ik niet van kerstmarkten houd. Het zegt dus wel iets dat ik deze wél leuk vind. Je vindt de Fleetinselweihnachtsmarkt tussen de Rödingsmarkt en de Stadthausbrücke in geplet. Hij is vrij klein, ligt vrij rustig en heeft een ‘maritiem thema’.

locatie: Fleetinsel bij de Stadthausbrücke
S: Stadthausbrücke

Weißer Zauber: kerstmarkt in Hamburg, aan de Jungfernstieg

Victorian Christmas Market

‘Victoriaanse kerstvrolijkheid ontmoet Europese Jugendstil’. Ofwel, stort je volledig in de kerstprullaria, Victoriaanse kostuums, carols en punch en scones (en shortbread, maar dat is niet lekker).

locatie: Hotel Baseler Hof, Esplanade 15
U: Stephansplatz
Meer info: Victorianchristmas.de

Weihnachtsmarkt am Michel

De kerstmarkt aan en in de Michaeliskirche is de oudste van Hamburg (gestart in 1919). Kerstshoppen kun je op de Kirchplatz en in de Krypta, Glühwein drink je in het Adventscafé.

locatie: Michaeliskirche
U: Rödingsmarkt

HolyShitShopping – Design zum Anfassen

Hamburg heeft z’n eigen editie van HolyShitShopping: een Messehalle vol pop-up stores van jonge ontwerpers, begeleid door streetfood en muziek.

locatie: Messehalle B1 I Eingang Nord / Karolinestraße
U: Messehallen
tickets vanaf € 5
Meer info: HolyShitShopping.de

standort-hamburg_kerstmarktenoverzicht-2016
standort-hamburg_kerstmarkten-in-hamburg-2016_lichtjes

Kerstmarkt Blankenese

Klönschnack Blankeneser Winterfest

De kerstmarkt van Blankenese draait om lekker eten van over de hele wereld. Je drinkt Glühwein bij je Russische blini’s en neem je zelfgemaakte Italiaanse pesto mee naar huis. Er wordt natuurlijk ook allerhande Handwerk verkocht, maar dat is toch een beetje bijzaak, als je het mij vraagt…

locatie: pleintje voor S-Bahn station Blankenese
S: Blankenese

Kerstmarkten Eimsbüttel

Winterdorf Osterstraße

Kerstmarktje met een Scandinavisch tintje waar je je opwarmt aan een knetterend vuurtje en kerstliedjes zingt. Verder is er elke dag iets anders te beleven, van live muziek tot bezoek van een heks of een clown tot poppentheater. Bekijk hier het programma.

locatie: Fanny-Mendelsohn-Platz
U: Osterstraße

Kerstmarkt Apostelkirche

Deze kleine, romantische kerstmarkt is er dit jaar voor de vierde keer bij.  Er komen vooral buurtbewoners die gezellig rond het vuur zitten. Punsch en hapjes komen vooral van lokale producenten.

locatie: Apostelkirche
Bus: Apostelkirche

p1050261_kerstmarkten-in-hamburg-2016_-standort-hamburg

Kerstmarkten in Hamburg | foto door Michael Beyer | Standort Hamburg

Kerstmarkten Eppendorf/Rotherbaum

Weihnachtsbummel Eppendorf

Een klein kerstmarktje, waar kinderen (tot 12) in de ‘Zwergenhütte’ eigengeknutselde decoratie en hapjes kunnen verkopen.

locatie: Marie-Jonas-Platz
U: Kellinghusenstraße

Christgrindelmarkt

De Christgrindelmarkt in het Grindelviertel is samen te vatten als ‘cultuurkerstmarkt’. Er wordt hier namelijk niet alleen gekerstshopt, lokale artiesten komen hier ook muziek maken en toneelspelen. Voor (kleine en grote) kinderen is er een sprookjesverteller.

locatie: Allendeplatz
Bus: Grindelhof
Meer info: christgrindelmarkt.de

MARKK[T] der Kulturen und Künste in het MARKK

Voor nog meer originele kerstcadeaus bezoek je de MARKK[T] der Kulturen und Künste in het MARKK, voorheen de Markt der Völker in het Museum für Völkerkunde. (Dat museum heeft tegenwoordig een nieuwe naam en heet nu MARKK.)

Je vindt heir handgemaakte producten van over de hele wereld.

locatie: MARKK
U: Hallerstraße
Meer info: markk-hamburg.de

Kerstmarkt HafenCity

Weihnachtsmarkt HafenCity

Een kerstmarkt voor schaatsliefhebbers! Op 240 m2 kun je zelf rondzwieren, of naar anderen kijken. Soms worden er ook shows gegeven!

locatie: Überseeboulevard
U: Überseequartier
‘Engel und Bengel’ schaatsen: dagelijks 12-18 u gratis schaatsen voor kinderen

p1050216_kerstmarkten-in-hamburg-2016_-standort-hamburg

Kerstmarkt Niendorf

Weihnachtsmarkt Tibarg

Het marktplein van Niendorf verandert elke Adventszeit in een ‘nordisch – weihnachtliches Wunderland’. Dat mag je vrij letterlijk (of vrij noordelijk) nemen: je vindt er reusachtige Scandinavische tipi’s, en veel hout. Er is een levensgrote kerststal, en, sinds 2017, twee ‘selfie-sets’: er hangt een mistletoe (kennelijk is het daar de bedoeling dat je niet alleen degene met wie je eronderdoor loopt een zoen geeft, maar tegelijkertijd ook nog een selfie schnappt) en in het Weihnachtswald.

locatie: Tibarg, Niendorf
U: Niendorf Markt

Kerstmarkten St. Georg

Winterpride

In St. Georg is kerst roze en vrij van Wham. De Winter Pride is namelijk de grootste schwul-lesbische Weihnachtsmarkt in Noord-Duitsland en er wordt geen kerstmuziek gedraaid, wat op zichzelf al een reden is om hiernaartoe te gaan. Glühwein, Lebkuchen, feestjes, maar géén Wham!!

locatie: aan het begin van de Lange Reihe
U/S: Hauptbahnhof
Meer info: winterpride.de

MKG-Messe Kunst und Handwerk

Strikt genomen geen kerstmarkt, maar wel leuk als je van handwerk van aanstormend talent houdt.

locatie: Museum für Kunst und Gewerbe
U/S: Hauptbahnhof
Meer info: kunstundhandwerkmesse.de

Adventsmesse Koppel 66

Nog meer handwerk en design (Hamburg is er dol op!) tijdens de Adventsmesse in Koppel66. Heb je geen zin om te shoppen, dan ga je gewoon even een stuk rodewijntaart eten in het café van Koppel. (Serieus lekker, trouwens, rodewijntaart. Zie ook: St. Georg, toch best een leuk Viertel)

locatie: Koppel 66, Lange Reihe 75
U/S: Hauptbahnhof

Kerstmarkten in de Altstadt van Hamburg

 

 

 

Hamburg-Kugel

Kerstmarkten St. Pauli

Santa Pauli

Santa Pauli is de ‘geilster Weihnachtsmarkt Hamburgs’. De kerstman doet met zijn ‘heiße Engeln’ een stripshow, er is Pornokaraoke, en als je genoeg Glühwein gedronken hebt koop je hier je nieuwe vibrator of ander kek speeltje. Of je laat meteen een intiempiercing zetten, of neemt een schaamhaartoupet (de ‘Intimtoupet’, het bestaat echt – wat je ermee moet, geen idee).

locatie: Spielbudenplatz
U/S: St. Pauli of Reeperbahn

Skandinavische Weihnachtsmärkte Seemannskirchen

De vier Seemannskirchen in het Portugiesenviertel (Deens, Zweeds, Fins en Noors) hebben ook dit jaar weer elk een eigen kerstmartk, incl. typische hapjes. De Finse kerk heeft zelfs een Finse supermarkt in de kelder.

locatie: Seemannskirchen Hamburg, Ditmar-Koel-Straße
U: Baumwall
entree gratis, alleen de Deense kerk rekent een euro entree

kerstmarkten-in-hamburg-2016_standort-hamburg_santa-pauli

St. Pauli Wintergarten

De Wintergarten bij de Rindermarkthalle is een van de kleinste kerstmarkten van Hamburg. De nadruk ligt er op sofaconcerten, streetfood en design van vooral Hamburgse kunstenaars. (Maar ook van daarbuiten, zo was vorig jaar bijvoorbeeld El Bocho erbij). Dit jaar is er een kleine baan waar je kunt Eisstockschießen (het lijkt nog het meest op curling).

locatie: Rindermarkthalle
U: Feldstraße

Winterdom

Kermis en kerstmarkt in een, zie ook: Een rondje over de Winterdom. Tip: woensdag is familiedag – attracties zijn dan goedkoper.

locatie: Heiligengeistfeld
U: St. Pauli of Feldstraße

p1050270_kerstmarkten-in-hamburg-2016_standort-hamburg

Kerstmarkt Wandsbek

WinterZauber Wandsbek Markt

De Wandsbeker WinterZauber is de kerstmarkt waar je het langst plezier van kunt hebben, hij duurt namelijk ruim twee maanden. Bind hier je schaatsen onder en zoef over het ijs, of parkeer de bibbus in de blokhut ernaast om met een dampende kop chocolademelk toe te kijken. Wil je rustig schaatsen, ga dan ’s morgens, dan is er nog niet zoveel loos. Ga je voor de gezelligheid, dan ga je aan het eind van de middag/’s avonds.

locatie: Wandsbek Markt
U: Wandsbek Markt

Kerstmarkten Winterhude

Weihnachtsmarkt Goldbekhaus

Cultuurcentrum en theater het Goldbekhaus in Winterhude organiseert elk jaar een kleine kerstmarkt waar je vooral handgemaakte kunst vindt.

locatie: Goldbekhaus, Moorfuhrtweg 9
Bus: 6 of 25 (Goldbekplatz)
Meer info: goldbekhaus.de

Favorieten

Zo, dat was me nogal een lijst met kerstmarkten in Hamburg, oder? En dit waren ze nog niet eens allemaal. Mocht je last van keuzestress krijgen, dit zijn mijn eigen favorieten uit het lijstje:
Fleetinsel, Christgrindelmarkt, Osterstraße en Santa Pauli.

Alternatieve en kleine kerstmarkten Hamburg

Dit waren nog lang niet alle kerstmarkten! Adventsmarkten, designerkerstmarkten, alternatieve kerstmarkten, pop-up kerstmarkten, we kunnen nog wel even doorgaan. Ik heb de leukste alternatieve adventsmarkten natuurlijk voor je verzameld.

7x verschillende kerstsferen proeven in Hamburg

Met zo veel kerstmarkten is het lastig kiezen. En waarom zou je ook kiezen? Met deze kerstmarktenroute kun je op 7 kerstmarkten in het centrum van Hamburg de sfeer proeven.

Wanneer zijn de kerstmarkten open?

De meeste kerstmarkten openen hun (spreekwoordelijke) deuren in de laatste week van november, in de meeste gevallen tussen 23 en 27 november. De Winterdom begint altijd als eerste, in de eerste week van november.

Tot en met 23 december kun je overal kerstmarkten bezoeken. Een aantal blijft open tot 30 december, een enkele zelfs tot Driekoningen, maar deze zijn gesloten op 24 december, de kerstdagen en 1 januari. (Grofweg, een enkele kerstmarkt is bijv. tweede kerstdag wel open. Check zeker even de data op bijv. hamburg.de.)

Alles dat je moet weten over kerst in Hamburg

Behoefte aan nog meer klingelklokjes en kerstlichtjes? Bereid je goed voor en plan de ultieme kersttrip naar Hamburg.

Handige hotels voor je kerstmarktenstrooptocht

Als je speciaal voor de kerstmarkten naar Hamburg komt, dan wil je waarschijnlijk een hotel hebben dat centraal ligt, zodat je vanuit je kamer direct meerdere kerstmarkten op kunt wandelen. Deze hotels liggen daarvoor handig:

Motel One am Michel
Bij Motel One weet je wat je krijgt: een prima kamer voor een redelijke prijs. Het Motel One am Michel ligt op loopafstand van Santa Pauli, de Winterdom, en de St. Pauli Winter Garden, maar ook van de Weißer Zauber, de kerstmarkt aan de Rathausmarkt, en die bij de Spitalerstraße/Mönckebergstraße/St. Petri Kirche. O, en bij de kerstmarkt aan de Michel zelf, natuurlijk!

Lindner Hotel am Michel
Iets luxer (en met sauna) ligt direct naast Motel One am Michel het Lindner Hotel am Michel.

ibis Hotel Hamburg St. Pauli Messe
Budgetvriendelijke optie midden in St. Pauli: perfect voor de kerstmarkten van St. Pauli, maar ook niet ver van die in de Altstadt/Neustadt.

Steigenberger Hotel Hamburg
Het luxe Steigenberger ligt pal naast de kerstmarkt aan het Fleetinsel, dus een kerstmarkt ‘aan huis’ heb je alvast. Ook de kerstmarkten in de Altstadt en Neustadt zijn goed te belopen. Iets verder, maar nog steeds beloopbaar zijn St. Pauli en HafenCity.

Meer hotelinspiratie? Bekijk de pagina met mijn hoteltips.

En als je toch bezig bent…

Pssst, houd je nou echt helemáál niet van kerstmarkten? Bekijk dan mijn overlevingstips voor als je onverhoopt toch op een kerstmarkt belandt. ;)

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om in Hamburg kerst te komen opsnuiven, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

6 reacties

Felieke 18 november 2016 - 07:45

Ik ben diep onder de indruk van alle verschillende soorten kerstmarkten in Hamburg. En van je onderzoek naar alle kerstmarkten! Ik ben ook geen kerstmarktliefhebber, maar je hebt ook niet-traditionele kerstmarkten gevonden, wat wel nieuwsgierig maakt :)

Antwoorden
Fem 19 november 2016 - 15:47

En dit waren ze nog niet eens allemaal! De niet-zo-klassieke kerstmarkten vind ik ook het leukst (ik vind een geringer Wham-risico al snel leuk)..

Antwoorden
henriette 9 november 2017 - 00:51

Hoi Fem! Weet je inmiddels al meer over de openingstijden van de kerstmarkten dit jaar? Ik wil graag Hamburg bezoeken in het weekend van 24/25 november (vrijdag en zaterdag) en hoop dan dat er al een aantal kerstmarkten geopend zijn. Weet jij hier meer van of waar ik meer informatie kan vinden? Elke website lijkt namelijk wat anders te zeggen… Groetjes Henriëtte

Antwoorden
Fem 9 november 2017 - 07:05

Hoi Henriette, leuk dat je naar Hamburg wilt komen! De actuele openingsdagen van de kerstmarkten 2017 heb ik al in mijn blogpost staan (met jaartal 2017 erachter zijn de actuele data). De meeste kerstmarkten gaan dit jaar 26/27 november open, maar op de Winterdom kun je bijvoorbeeld al eerder wat kerstsfeer opsnuiven.

Antwoorden
Lisa 6 december 2017 - 23:04

Hoera, glinsterlichtjes en Glühwein! Ik kan nu al niet wachten om volgende week naar de kerstmarkt te gaan!!! Maar naar welke?? Zoveel keus!

Antwoorden
Fem 10 december 2017 - 11:01

Haha, ja. Ik vind de kleinere kerstmarkten meestal fijner.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid