Home Ontdek Hamburg De Kibbelstegbrücke: een Doppelpack

De Kibbelstegbrücke: een Doppelpack

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Kibbelstegbrücke is een van de langere bruggen in de Speicherstadt. Het is een Bogenfachwerkbrücke en hij loopt van Bei den Mühren over de Binnenhafen (water), over de Brooksfleet (land) en over de Kehrwiederfleet (water) tot aan Am Sandtorkai.

De Kibbelstegbrücken: oud en nieuw

De nieuwe Kibbelstegbruggen (2002) verbinden de HafenCity met de oude binnenstad van Hamburg via de historische Speicherstadt.

De bruggen in de historische Speicherstadt bruggen zijn vaak filigrane stalen boogconstructies uit de overgangsperiode tussen de 19e en 20e eeuw. Zie bijvoorbeeld de Neuerwegsbrücke over de St. Annen Fleet. Het design van de nieuwe Kibbelsteg-bruggen bouwen voort op deze methode, die ook na 100 jaar nog prima blijkt te werken, en vooral goed past in het monumentale ensemble dat de Speicherstadt al had. Want zeg zelf, met de bakstenen bekleding, kademuren, brugpijlers en metallic grijs geschilderde boogstructuren past het nieuwe brugcomplex precies bij de look & feel van de Speicherstadt.

De overbrugging van het Zollkanal, de Brooksfleet en de Sandtorkai over een totale lengte van 200 m bestaat uit drie bruggen en verbindende loopbruggen op een hoogte van 7,50 m boven normaal niveau is bestand tegen stormvloeden en ontworpen voor zware brandweer- en reddingsvoertuigen. Hebben we het zo nog even over. De bruggen verbinden bruggenhoofden van verschillende hoogtes en zijn ook voorzien van voet- en fietspaden op straatniveau.

Kibbelstegbrücke in de Speicherstadt van Hamburg

Doppelpack voor noodgevallen

Bijzonder aan deze voetgangersbrug is niet alleen dat hij lang is en uit drie bruggen achter elkaar bestaat, maar ook dat het een Doppelpack is: twee bruggen in één, of een brug met twee verdiepingen. De bovenste verdieping is de officiële vluchtweg uit de (laag gelegen) Speicherstadt en HafenCity in geval van overstromingen (zoals bijvoorbeeld tijdens orkaan Xaver). De brug is zo ontworpen dat politie, ambulance en brandweer snel over de brug kunnen karren in geval van nood. Om te voorkomen dat ze elkaar op de brug tegenkomen, staat er aan elk uiteinde een zilveren ‘pijler’ met een rode kop. Dit geeft de hulpdiensten de mogelijkheid om contact te leggen met de andere kant van de brug en om met het rode licht aan te geven dat de route over de brug op dat moment in gebruik is. De bovenste brug is dus barrierefrei, zodat rolstoelgebruikers, kinderwagens en voertuigen van hulpdiensten er makkelijk overheen kunnen.

Kibbelsteg, wat is dat voor een naam?

Ja, goede vraag. Uit de losse pols zou je als Hollander, of spreker van het Platt-Düütsch, misschien denken ‘steeg waar geruzied wordt’. Kan natuurlijk, maar ‘kibbel’ is ook de rugzak die handelaren vroeger vaak bij zich hadden, wat in de Speicherstadt geen vreemde verwijzing is.

Hier vind je de Kibbelstegbrücke

Kibbelsteg, van Bei den Mühren tot Am Sandtorkai (Google Maps).

➤ Doen in de buurt: de Speicherstadt, en de Elbphilharmonie natuurlijk, en aan deze brug ligt ook restaurant Vlet voor als je op sjiek dineren wilt. Een wandeling door het havengebied is ook altijd leuk.

Over de Hamburger bruggenserie op Standort Hamburg

Hamburg heeft meer bruggen dan Venetië, naar het schijnt. In elk geval zijn het er zo’n 2.500 en zijn veel bruggen ware kunstwerken. Volg hier de hele serie op Standort Hamburg!
Kun je niet wachten tot mijn serie compleet is, lees dan vast het boek Brücken von Hamburg, van Eigel Wiese.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid