De Köhlbrandbrücke uit 1974 is misschien wel Hamburgs bekendste brug en zeker een van de meest gefotografeerde bruggen van de stad. Het is ook de langste kabelbrug van Duitsland, daarom wordt hij ook wel de Golden Gate Bridge van Hamburg genoemd. De brug verbindt het oostelijke deel van de haven met de Autobahn (A7)-Elbtunnel.
De Köhlbrandbrücke is niet te missen in de skyline van Hamburg en prijkt dan ook op menig poster, mok en ontbijtbordje. Als je Hamburgs ‘Golden Gate Bridge’ zelf wilt komen fotograferen – hij doet het zoals je ziet erg leuk op havenplaatjes – of eroverheen wilt rijden, moet je een klein beetje haast maken, want de stad is van plan hem in 2030 af te breken. Je moet ook (vind ik) stalen zenuwen hebben, want hij is behoorlijk hoog. Ik durf er niet op. 😉
Geschiedenis en ontwerp van de Köhlbrandbrücke
De haven van Hamburg is een van de drukste havens ter wereld. Sinds jaar en dag rijden goederen via een brug over een zijtak van de Süderelbe, de Köhlbrand. De huidige Köhlbrandbrücke werd in 1970 gebouwd ter vervanging van een oudere brug die het toenemende verkeer tussen de drukke haven en de stad niet meer aankon.
Vier jaar later konden de eerste auto’s over de brug rijden. Maar niet nadat de inwoners van Hamburg eerst drie dagen de tijd hadden gekregen om de kersverse Köhlbrandbrücke te voet te bedwingen, incl. herinneringsmedaille ter herinnering! Het animo was enorm, meer dan 600.000 wandelaars kwamen op het event af. De medailles waren dus ook binnen no-time op.
Het ontwerp
De ruim drie kilometer lange Köhlbrandbrücke is ontworpen door ingenieur Egon Jux en architect Fritz Leonhardt en is een tuibrug, ook wel kabelbrug: de brug wordt ondersteund door kabels die aan torens zijn bevestigd. Er zijn twee hoofdtorens van 136 meter hoog, die verbonden zijn via het platform waarop je rijdt. Dit wegdek hangt op het hoogste punt 50 meter boven de grond. (Nee, bedankt, mij niet gezien…). De 88 kabels die de brug ondersteunen zijn gemaakt van staal en zijn diep verankerd om stabiliteit te garanderen. Toch moesten ze in 1978 al deels vervangen worden!
Belang van de Köhlbrandbrücke voor de economie van Hamburg
De Köhlbrandbrücke is een onmisbare verbinding tussen de stad en de haven. Het is de belangrijkste route voor vrachtwagens en lading om de haven van Hamburg in en uit te karren. Zonder de Köhlbrandbrücke zou de haven niet efficiënt kunnen functioneren. De brug heeft er dus zeker aan bijgedragen dat de haven van Hamburg de op een na grootste haven van Europa kon worden.
➤ Tip: Architectuurfans opgelet, Hamburg heeft nog veel meer bijzondere bruggen! Bekijk ze hier in het grote bruggenoverzicht.
Toegankelijkheid en het uitzicht vanaf de Köhlbrandbrücke
De Köhlbrandbrücke is goed bereikbaar met de auto of een bus die over de brug rijdt. ’s Nachts is de brug spectaculair verlicht. Als voetganger mag je normaal gesproken natuurlijk niet op de Köhlbrandbrücke komen. Maar niet getreurd, er zijn elk jaar twee uitzonderingen voor voetgangers en fietsers: de Köhlbrandbrückenlauf en de Vattenfall Cyclassics. Wil je meedoen, meld je dan zo vroeg mogelijk aan, want het uitzicht zorgt ervoor dat deelnamebewijzen als warme broodjes gaan.
Heb je net als ik verschrikkelijke hoogtevrees en krijgt niemand jou die brug op, maar wil je toch genieten van de mooiste uitzichten over Hamburg? Geen nood, daar heb ik hier een artikel over. De meeste uitzichten in dit artikel zijn ook geschikt voor ons hoogtevrezigen!
De wat sombere toekomst van de Köhlbrandbrücke
Duizenden voertuigen tuffen dag in, dag uit over de Köhlbrandbrücke. Dat begint op een gegeven moment zijn tol te eisen. Regelmatig wordt de brug daarom opgelapt, maar in 2008 werd toch duidelijk dat het uiteindelijk onvermijdelijk is de Köhlbrandbrücke in z’n gegeheel met pensioen te sturen en te vervangen. Het goede nieuws in het rapport: als Hamburg regelmatig blijft repareren, moet de brug het tot 2030 uit kunnen houden.
De Köhlbrandbrücke kan (hopelijk) nog twintig jaar mee
In 2011 bleek toch dat moderne vrachtwagens aanzienlijk zwaarder zijn dan vrachtwagens uit de jaren ’70. In een poging de brug te ontlasten wordt er een inhaalverbod ingesteld. In 2012 wordt de Abriss van de brug officieel aangekondigd, men gaat ervan uit dat de brug nog zo’n twintig jaar in zich heeft.
Een Köhlbrandtunnel?! Of toch een nieuwe brug?
De toekomstplannen voor het post-Köhlbrandtijdperk zijn wat onduidelijk. Een Köhlbrandtunnel behoort tot de mogelijkheden. Dat is wel veel duurder dan een nieuwe brug, maar je hebt in elk geval niet het probleem dat er ooit schepen opduiken die niet onder de brug door passen. Begin 2023 is de Stand der Dinge nog steeds onzeker: misschien moet er tóch een nieuwe brug komen, maar dan gewoon een nóg hogere… De Hamburg Port Authority probeert het allemaal voor ons bij te houden….
Hier vind je de Köhlbrandbrücke
Voorlopig blijft-ie dus nog wel even. Je vindt hem hier: Köhlbrandbrücke, richting A7 (Google Maps)
➤ Doen in de buurt: Hamburg binnenrijden! 😉 Ben je de Hafenerlebnistour aan het fietsen, dan kun je de brug goed bewonderen.
Over de Hamburger bruggenserie op Standort Hamburg
Hamburg heeft meer bruggen dan Venetië, naar het schijnt. In elk geval zijn het er zo’n 2.500 en zijn veel bruggen ware kunstwerken. Volg hier de hele serie op Standort Hamburg!
Kun je niet wachten tot mijn serie compleet is, lees dan vast het boek Brücken von Hamburg, van Eigel Wiese.
Op naar Hamburg!
Kun je niet wachten om de Köhlbrandbrücke met eigen ogen te bewonderen, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! (Hoewel je voor deze brug misschien liever met de auto gaat?!)
Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie: