Home Ontdek Hamburg Krugkoppelbrücke

Krugkoppelbrücke

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als je om de Außenalster heen wandelt, kom je ‘m vanzelf tegen, deze Krugkoppelbrücke, in het noorden, tussen Harvestehude en Winterhude.

De Krugkoppelbrücke – architectuurplaatje

In 1891 werd hier een houten brug gebouwd, naar ontwerp van Franz Andreas Meyer die eerder de Schwanenwikbrücke had ontworpen. Het was een van de laatste houten bruggen die Hamburg liet bouwen. Uit praktische overwegingen werd de brug in 1927 werd vervangen door het bouwwerk waar je nu overheen loopt, naar ontwerp van Fritz Schumacher en Gustav Leo.

De drie gewelven aan de buitenkant van de brug zijn versierd met ‘waterwezens’, mosselachtigen en wijnranken. (Heb dit nog niet zelf waargenomen, te afgeleid door Altbau en water om de brug heen. En door de lantaarntjes!) (Merkwaardige combinatie van ornamenten toch ook…) Het wapen van Hamburg is ook in de brug verwerkt. De ornamenten zijn het best te zien vanaf het water – en dat komt mooi uit, want er is naast de Krugkoppelbrücke een halte waar de Alsterboten kunnen aanmeren.

De Krugkoppelbrücke staat, net als heel veel bruggen in Hamburg, onder Denkmalschutz. De naam komt van de straat Krugkoppel, die zijn naam (vermoedelijk) dankt aan een 16e eeuwse Gaststätte met de naam Krug Koppel. Hamburg heeft nog veel meer interessante straatnamen – Schwübb, anyone? Wil je daar meer over weten, dan heb ik hier dit artikel op Standort Hamburg, en hier twee boeken over Hamburgse straatnamen.

Hier vind je de Krugkoppelbrücke

Waar vind je de brug: aan de noordkant van de Außenalster (Google Maps)

➤ Doen in de buurt: aan de Alster raak je niet uitgekeken. Maak je een rondje om de Außenalster, dan kom je bovendien nog veel meer fraaie bruggen tegen. Ben je liever op het water, dan kun je een boottocht over de Alster maken. Of gaan SUP-pen, als je durft. Uhlenhorst is ook een mooie wijk!

“Hansestadt Hamburg”, 1930, Heinrich von Seggern, public domain, collectie MKG

Over de Hamburger bruggenserie op Standort Hamburg

Hamburg heeft meer bruggen dan Venetië, naar het schijnt. In elk geval zijn het er zo’n 2.500 en zijn veel bruggen ware kunstwerken. Volg hier de hele serie op Standort Hamburg!
Kun je niet wachten tot mijn serie compleet is, lees dan vast het boek Brücken von Hamburg, van Eigel Wiese.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid