Home Duitse steden 15x Kunst in Hannover

15x Kunst in Hannover

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als je Hannover nog niet op je stedentriplijstje hebt gezet moet je dat nu meteen even doen. Vooral als je graag kunst bekijkt, want Hannover heeft kunstliefhebbers extra veel te bieden. Je kunt een van de musea in duiken, maar ook buiten ligt de kunst in Hannover gewoon voor het oprapen.
Laten we dat dus maar gauw gaan doen: ik neem je mee langs de mooiste kunst in Hannover. Gewoon op straat!

10x Gratis kunst in Hannover

6x Kunstroutes ‘Kunst in der Stadt

Het zal je al vrij snel opvallen dat je in Hannover overal kunst op straat vindt. Een sculptuur hier, een aparte fontein daar… Dat is dus geen toeval. De stad heeft in het kader van het project ‘Kunst im öffentlichen Raum‘ (kunst in de openbare ruimte) de afgelopen decennia meer dan 200 kunstwerken in Hannover neer laten zetten.

Bij mijn eerdere bezoeken aan Hannover ben ik gewoon kriskras door de binnenstad gelopen en stuitte ik steeds op allerlei kunstwerken, wat op zich geen slechte manier van ontdekken is.

Voor wie meer wil weten over de kunst op straat heeft de stad zes leuke wandelroutes uitgebracht die je langs alle kunstwerken voeren. Ik ben eigenwijs en kan moeilijk kiezen, dus heb ze deze zomer allemaal op mijn telefoon gezet en heb ze door elkaar gemixt.

Er zijn zes kunstroutes in Hannover, beschikbaar in het Engels en in het Duits. Hier is de eerste route: Art in the City, route #1.
De andere routes kun je hier: Art in the City (EN).

Kunst in Hannover: gratis kunstroute | Standort Hamburg

Kunstroute Hannover: gratis tips | Standort Hamburg

Street art in Hannover

Good ol’ street art mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzichtje! Gelukkig is street art in Hannover volop voorhanden!

In Hannover vind je de meeste murals in de wijk Linden, maar kijk vooral ook even in de Nordstadt en duik dan vooral ook de hofjes en steegjes in.

Bewoners zijn het erover eens: Linden is geen wijk van Hannover, Hannover hangt aan Linden. Het was ooit een arme wijk, tegenwoordig is het een bonte studentenscene waar je aparte winkels en veel cafeetjes vindt. De street art past hier helemaal bij.

Als je door Linden wandelt, loop dan ook even langs Kulturzentrum Faust – de schoorstenen van de oude fabriek zie je al van verre. Het is nu een populair cultuurcentrum waar je ook veel street art ziet. Bovendien is er een gezellige Biergarten. 🙂

Stedentrip Hannover: street art in Linden | Standort HamburgStreet art in Hannover | Standort Hamburg

Kunst in designbushokjes

Op de bus wachten hoeft in Hannover niet saai te zijn. Het kunstproject van de stad strekt zich namelijk ook uit tot bushokjes. Onder het motto ‘schöner warten’ werden negen bijzondere bushaltes door kunstenaars ontworpen. Je vindt ze door de hele stad verspreid.

Hieronder zie je ‘das Schiff’ bij het Neues Rathaus (ter gelegenheid van het Leibnizjaar wacht ook Leibniz hier gezellig met je op de bus), ‘das Flüstergewölbe’ aan de Nieschlagstraße in Linden, ‘die Lego-Landschaft’ aan de Steintor en ‘der gedeckte Tisch’ aan de Königsworther Platz. Op de website van het project kun je van elke kunstige bushalte een beschrijving lezen.

Meer bijzondere architectuur in Hannover vind je hier: 15x Architectuur in Hannover.

Kunst in Hannover: designbushokjes | Standort Hamburg

Kunst in Hannover: designbushokjes | Standort Hamburg

Kunst in Hannover: designbushokjes | Standort Hamburg

Kunst met een verhaal (voor mensen met een lange adem)

‘6 augustus 1945, 8.15.17’ – dat is de enige aanwijzing die dit brok steen naast de ruïne van de Aegidienkirche je geeft. Verder dan ‘een oorlogsmonument?’ en ‘hm…’ kwam ik niet. Gelukkig kon mijn fietstaxigids Hardy het me de volgende dag uitleggen:

Het is inderdaad een oorlogsmonument en herinnert aan de atoombom op Hiroshima, die op 6 augustus 1945 om 15 minuten en 17 seconden na 8 uur viel.

Wat het monument voorstelt? Geen idee. En het kan nog wel even duren voor dat duidelijk wordt. De kunstenares, Dorothee von Windheim, die ook de Schattenlinie (EN) in de kerkruïne zelf bedacht, werkt één keer per jaar aan het kunstwerk. Op 6 augustus, om 08.15 u. Dan beitelt ze met één beitelslag per seconde een minuut lang (als ik het goed onthouden heb) aan het monument…

Kunst in Hannover: monument 6 augustus 1945, 8.15.17 | Standort Hamburg

 

15x architctuur in Hannover | Standort Hamburg

Skulpturenmeile Hannover

Tussen de Niedersächsicher Landtag en de Herrenhäuser Gärten kijk je kunst vanuit de file. Je rijdt hier over de Skulpturenmeile, waar op 1,5 km acht grote kunstwerken langs de weg staan.

De Nanas van de Franse kunstenares Niki de Saint Phalle waren in 1974 de eerste beelden langs de weg. Toen de vrolijke volle dames onthuld werden vond men het eigenlijk een ‘kunstschandaal’, vandaag de dag zijn ze een van Hannovers grootste trekpleisters.

In de jaren ’80 werden nieuwe beelden aan de rij toegevoegd en ontstond de Skulpturenmeile.

Kunst op straat: stedentrip Hannover

Hannover voor kunstliefhebbers, Skulpturenmeile, foto door Jens Luedicke | Standort Hamburg

1x Kunst in de Herrenhäuser Gärten: Grotte van Niki de Saint Phalle

Barokke pracht en praal is waar het in de Großer Garten van de Herrenhäuser Gärten om draait. Maar er is één plek waar je een heel ander soort kunst vindt: de grot. Deze grot werd al in 1676 gebouwd en was bedoeld als plek waar je op hete dagen koelte kon opzoeken.

In de 18e eeuw werd de grot ontmanteld en gebruikt als opslagruimte. Het duurde vervolgens tot 2001 tot de ruimte werd opgeknapt en werd ingericht met kunst van Niki de Saint Phalle.

De drie ruimtes in de grot zijn versierd met gekleurd glas en dito beelden. Thema is ‘het leven van de mens’. In de blauwe ruimte (‘nacht & kosmos’) dansen vrouwen aan de sterrenhemel. (Ik weet ook niet helemaal hoe ik het leven van de mens moet verbinden met dansen aan de sterrenhemel, want dat doe ik zelf nooit, maar ik vond de grot eigenlijk het mooiste onderdeel van de tuinen.)

Toegang tot de grot zit bij je ticket voor de Herrenhäuser Gärten inbegrepen.

Herrenhäuser Gärten: Niki de Saint Phalle | Standort Hamburg

Herrenhäuser Gärten: Niki de Saint Phalle | Standort Hamburg

4x Kunstmusea in Hannover

De kunst in Hannover bevindt zich natuurlijk niet niet alleen op straat. Hannover heeft ook over een paar boeiende musea. En niet te vergeten een MuseumsCard waarmee je de 10 deelnemende musea een jaar lang gratis kunt bezoeken. Ga je op vrijdagmiddag naar het museum, dan kun je bovendien sowieso gratis naar binnen.

Kom je kunst kijken in Hannover, dan zijn dit musea die je moet onthouden:

Sprengel Museum

Zo wacht bijvoorbeeld het Sprengel Museum (moderne kunst, met veel aandacht voor Duitse expressionisten) op je. Het kunstwerk vóór de deur van het Sprengel noem ik overigens ‘Tagliatelle’. Hieronder zie je waarom. 😉 De kunstenares zelf, Alice Aycock, noemt hem ‘Another Twist‘, ofwel Kunst-Tornado.

Museum August Kestner

Boeit oudere kunst je meer, dan is een bezoek aan het Museum August Kestner (kunst vanaf de oudheid) een must.

Museum für Textile Kunst

De ’textiele schatten’ in het Museum für Textile Kunst bestaan uit de stoffencollectie van verzamelaar Erika Knoop. Van heel oud (een Venetiaans wandkleed uit 1670) tot modern: Knoops nam de bijzonderste stoffen mee terug van haar reizen.

Kunstvereine

Ik zei toch dat Hannover voor kunstliefhebbers een paradijs is? Naast alle kunst op straat en de musea zijn er ook nog zo’n slordige 10 (!) Kunstvereine. Interessant is bijvoorbeeld de Galerie für Fotografie. Sla ook het Kestner Gesellschaft niet over.

Bonustip:

Galeries
Overweeg je misschien ook wat kunst uit Hannover mee naar huis te nemen, dan heeft hannover.de een klein overzichtje met galeries voor je.

Sprengel Museum Hannover | Standort Hamburg

Maak een kunstzinnige stedentrip Hannover

  • Bekijk om meer ideeën op te doen voor je trip naar Hannover Tips voor een originele stedentrip naar Hannover.
  • De trein brengt je vanaf Utrecht in een uurtje of 4 in Hannover.
  • Binnen Hannover verplaats je je het makkelijkst met de Hannover Card – of met de fiets, natuurlijk. Wil je niet zelf fietsen, dan is een fietstaxi een aanrader.
  • Om bij het kunstthema te blijven wil ik het Grand Hotel Mussmann niet onvermeld laten: op het eerste gezicht een heel strak en zakelijk hotel, niet verschrikkelijk spannend, maar wel heel comfortabel. Kunstzinnig wordt het pas als je gaat douchen…

15x Kunst in Hannover | Standort Hamburg

Bekijk alle artikelen over Hannover

Street art Hannover: Linden | Standort Hamburg

Powered by GetYourGuide

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Esther 30 september 2016 - 09:41

Jaaaaa, ik vond de kunst in Hannover ook top. Die bushokjes was ik alweer bijna vergeten, maar inderdaad: sehr niedlich.

Antwoorden
Fem 1 oktober 2016 - 21:16

Tof hè? Ik moet zeggen dat ik ook pas later door had er een verband was tussen de bushokjes… 🙂 Ik vind ze cool, wil ook zulke bushokken in Hamburg.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid