Home Ontdek Hamburg Ik reisde de wereld over tijdens de Hamburger Lange Nacht der Konsulate

Ik reisde de wereld over tijdens de Hamburger Lange Nacht der Konsulate

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Juchu! Goed dat je er bent! Dit is een artikel op leeftijd waarin ik vertel over mijn belevenissen tijdens mijn eerste Lange Nacht der Konsulate. Nog steeds leuk natuurlijk, ondanks de beroerde foto’s. 😉 Maar ben je nou op zoek naar leuke festivals, bekijk dan gewoon even de pagina Festivals in Hamburg!

Het was me het avondje wel, die Lange Nacht der Konsulate … Een avond waarin ik me, niet helemaal vrijwillig, bij 35+ graden verkleedde als Koreaanse sjamaan, en bijna gedwongen werd tot Zorba-the-Greek-achtige muziek en dans in Griekenland. Geen wonder dat ik me in Portugal vervolgens op de hapjes stortte en in Bulgarije gewoon op een sofa neerplofte…

In vier uur de wereld over: de nacht van de consulaten

Hamburg is een stad van lange nachten. We hebben de Lange Nacht der Museen, Lange Nacht der Wissenschaft, Lange Nacht der Bildung, zelfs een Lange Nacht des Yoga, en, de Lange Nacht der Konsulate. En hoewel de datum voor deze Lange Nacht der Konsulate voor komend jaar nog niet concreter is dan ‘ergens in mei’, wil ik de nacht toch vast bij je op de agenda zetten.

Tijdens deze lange nacht openen de consulaten van Hamburg namelijk tussen 18 en 22 u hun deuren en is er een gratis programma vol hapjes, drankjes, muziek, tentoonstellingen en voordrachten. En dat, lieve mensen, is echt leuk en interessant. Je moet alleen een beetje oppassen dat je niet in een travestietenpak belandt of gedwongen wordt met bejaarden te dansen.

Afgelopen jaar slaagde ik daar deels in en reisde ik naar:

Het conculaat van Zuid-Korea

Mijn verblijf in Zuid-Korea begon onschuldig met wat schrijflessen, een rijstdrankje en wat foto’s:

Lange Nacht der Konsulate Korea 3 - Standort Hamburg

Ik at bakseolgi, dat je normaal gesproken alleen tijdens feestdagen, alleen met familie eet. Het was dusdanig zoet dat het glazuur van mijn tanden wilde springen, en dus spoelde ik het weg met een – helaas nĂłg zoeter-  rijstdrankje.

Er waren foto’s en schilderijen, wat antieke muziekinstrumenten, en ik speelde met buurvrouw V. een spelletje stokjes werpen, waarbij gelukkig niemand gewond raakte. Ik vond het allemaal best wel gemĂŒtlich zo.

Toen we op het punt stonden om weg te gaan kwam er een dame in traditioneel Koreaans gewaad op ons af gesneld. Of wij geen zin hadden om ons ook in een traditioneel gewaad te hijsen.

Lange Nacht der Konsulate Korea 2- Standort Hamburg

In mijn hoofd hoorde ik heel duidelijk: “F*ck no! Het is 35 graden, ben je betoeterd?!”

Maar vreemd genoeg kwam dat naar buiten als “Ja, OK.” Ik zag V. me vanuit mijn ooghoeken the look geven, maar voor ik in steen kon veranderen kwam de Koreaanse mevrouw al aan met een bruidsjurk voor V. en een sjamanenpak voor mij.

Een sjamanenpak, ja.

Omdat ik nu eenmaal niet het postuur van een frĂȘle Aziatische heb, leek het de Koreaanse mevrouwen (het waren er inmiddels twee) het beste als ik het sjamanenpak aantrok, dat overigens geheel bestond uit verschillende soorten plastic.

Nou, en kijk V. en mij onze bruidsjurk resp. travestiepak-in-plastic eens rocken met 35 graden en onze normale kloffie eronder:

Lange Nacht der Konsulate Korea - Standort Hamburg

Het Griekse consulaat

Nauwelijks bekomen van de 50 lagen plastic togen we naar het Griekse consulaat, waar zich zo’n 150 mensen bevonden in een ruimte waar eigenlijk niet meer dan 20 mensen in passen.

Ik dacht slim te zijn door me meteen naar het open raam te bewegen. Daar had ik de witte wijn zien staan en ik hoopte ook op een paar teugen frisse lucht. Het bleek echter een heel ongelukkige zet te zijn, want juist op dat moment ging de muziek aan en begon een massa zwetende oudere jongeren in een kringetje wilder in het rond te hopsen dan me lief was. We konden geen kant meer op en participatiedwang dreigde.

Lange Nacht der Konsulate participatiedreiging in Griekenland - Standort Hamburg
Het ging vorig jaar duidelijk ook al niet zo goed met Griekenland, want de wijn was al op. Snel wendden wij dus een flauwte voor – die overigens niet eens geheel voorgewend was – en verlieten met gezwinde spoed zo elegant mogelijk de zaal.

Door naar Portugal

Tegen de tijd dat we in het consulaat Portugal aankwamen was ik wel toe aan een versnapering en stortte me dan ook dankbaar op de rode wijn en bijzonder smakelijke hapjes (waarvan ik nooit helemaal achterhaald heb wat het waren, maar egal):

Lange Nacht der Konsulate Hapjes in Portugal - Standort Hamburg

Gratis hapjes en drankjes zijn natuurlijk een goede reden voor een bezoek, maar eigenlijk kwamen we naar het Portugese consulaat voor de fto’s van fotografe Susana Alexandre. We kregen daar nog muziek bovenop, dit keer gelukkig zonder ongemakkelijk gehops.

De foto die je hier naast de muziekmeneren ziet draagt de titel Lisboa. Het was de eerste foto van Susana Alexandre die ik zag, en mijn favoriet in deze tentoonstelling.

De meeste mensen bleven in de buurt van de muziek en de wijn, dus ik had volop ruimte om de foto’s te bestuderen.

Als je de kans krijgt om werk van Susana Alexandre te bekijken: meteen doen. Verplichte kost voor liefhebbers van zwart/wit fotografie. Alexandres werk is romantisch, nostalgisch, melancholisch en soms ronduit somber.

Lange Nacht der Konsulate Susana Alexandre in Portugal - Standort Hamburg

Op het consulaat van Bulgarije

De laatste stop op deze kleine wereldreis was het consulaat van de honorair consul van Bulgarije en dat was eigenlijk nog de leukste bestemming van de reis, vooral vanwege de consul zelf. Gerd-Winand Imeyer had zijn consulaat namelijk ingericht als een gezellige huiskamer waarin iedereen met elkaar in gesprek was en de hapjes van zijn vrouw oppeuzelde.

De consul vertelde verhalen over handelsbetrekkingen tussen Duitsland en Bulgarije over onderwijs, zijn recente trip naar Iran. Via de zijderoute nam hij ons mee naar de tijd dat Bulgarije deel uitmaakte van het Thracische rijk. Hoewel ik nooit iets met Bulgarije gehad heb en ook beschamend weinig over het land weet, heb ik geboeid zitten luisteren. En Bulgaarse baksels gegeten, dat ook.

Volgend jaar gern wieder naar de Lange Nacht der Konsulate!

De stad houdt het nog een beetje spannend met haar ‘ergens in mei’, maar ik ben er ook de komende editie zeker weer bij.

Bij welk consulaat zou jij wel eens een kijkje willen nemen?

Op naar Hamburg!

Hamburg wemelt van de geweldige festivals. Zin om ze mee te maken? Plan je reis dan met deze pagina en sla ook de festivalpagina niet over.

Met de trein ben je zo in Hamburg. Bekijk voor nog meer inspiratie ook deze artikelen:

Meer inspiratie? Heb ik voor je:

 

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Esther 24 maart 2015 - 23:39

Bulgarije rocks, staat al jaren op het lijsje. Mss dit jaar voor Hongarije gaan, dan zit je qua inwendige mensch altijd goed!

Antwoorden
Fem 25 maart 2015 - 08:43

Jaaa! Ik wacht met smart op de datum en op het programma (bedenk me nu dat het heel goed zou kunnen overlappen met Bremen, wat we natuurlijk niet moeten hebben).

Antwoorden
Kim 26 maart 2015 - 08:18

Wat een ontzettend geestige post. Jammer dat Hamburg net iets te ver weg is, anders was ik zeker langsgekomen in mei.

Antwoorden
Fem 26 maart 2015 - 10:32

Haha, wat, je vindt de mogelijkheid je als Koreaanse sjamaan/bruid te verkleden geen reden om onmiddellijk naar Hamburg te snellen? 😉

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. DĂ© plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid