Het begint met één voorzichtig bloempje. Dan knipper je één keer met je ogen en *poef* de volgende dag is heel de stad roze. Dat kan maar één ding betekenen: het is lente en we moeten NU naar buiten om de bloesem in Hamburg te zien en vooral ook op te snuiven!
In de lente staat heel Hamburg vol met bloesem, maar uiteraard zijn er plekken die extra bijzonder zijn. En die plekken ken ik natuurlijk inmiddels als mijn broekzak, dus ik neem je vandaag mee naar de beste plekken om de mooiste bloesem van Hamburg te zien.
Bloesem aan de Alster
Ja, na gut, om te zeggen dat heel de Alster omcirkeld wordt door bloesem is wat overdreven. Maar de bloesem die er bloeit levert meteen de mooiste ’typisch Hamburg’-plaatjes op. Hieronder kijk je door de bloempjes op de Binnenalster, maar check ook zeker even de mooiste bezienswaardigheden aan de Alster en vergeet niet waarom je de Alster-zwanen beter niet kunt beledigen…
Vrolijkheid in het Altonaer Volkspark
Het Altonaer Volkspark is met 205 hectare tóch een gigantische Geheimtipp die veel mensen onterecht overslaan. Doodzonde, want het is een van de fijnste parken van Hamburg. Dus hop, op naar de kersenbloesem, magnolia’s, rhodondendrons en nog veel meer! In het Volkspark bloeit niet alleen van alles, je kunt er ook ontdekken hoe je zelf je eigen (moes)tuin in leven houdt, lekker uitrazen met de hond (of kinderen/vrienden/jezelf), je vergapen aan de dahliatuin en vooral eindeloos door het heuvelachtige bos banjeren.
Het Hauptfriedhof Altona in bloei
Pal naast het Altonaer Volkspark ligt het Hauptfriedhof Altona. En geloof me als ik zeg dat het Altonaer Hauptfriedhof de mooiste begraafplaats van Hamburg is. Zelfs als je alleen maar de kersenbloesemallee die je vanaf de hoofdingang naar het Ehrenfriedhof brengt bekijkt. Maar als je alleen dat doet, mis je wel Unmengen aan andere uitbundig bloeiende bomen en struiken, niet te vergeten de allermooiste treurwilgen ooit en nog meer, dus wandel vooral verder.
Blik op het Rathaus. Door de bloesem
Gaan we verder met meer iconisch Hamburg: het Rathaus. Dat moet je natuurlijk sowieso even bekijken, het is niet voor niks een van de 9 gratis bezienswaardigheden voor je eerste bezoek aan Hamburg.
Net als aan de Alster geldt: de lentebloesem is misschien niet je hoofdreden om even bij het Rathaus langs te wippen, maar leuke motiefjes levert het toch zeker op, als je een beetje door de omgeving wandelt en je ogen goed open houdt.
Othmarschen in het roze
Othmarschen is zo’n wijk die misschien waarschijnlijk niet aan bod komt als je voor het eerst in Hamburg komt. Maar heb je nou wat meer tijd, of kom je nog eens terug (en ik neem eigenlijk wel aan dat je terugkomt, oder?!), dan zou ik deze wijk zeker even onthouden. Bij Röperhof kun je in stijl eten, en in de omgeving kun je niet alleen Hamburgs bloesem bewonderen, maar ook wat Peter R. ‘kapitale villa’s’ noemt, en niet te vergeten het Jenisch-Park, de duivel en de Elbe.
Wil je de wijk beter leren kennen, check dan deze doe-het-zelf rondleiding door Othmarschen: Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen
Altbau & bloesem… breek me de bek niet open!
Het kan zijn dat je iemand hebt horen beweren dat Hamburg geen historische architectuur (meer) heeft. Deze persoon is nooit in Hamburg geweest, dat kan haast niet anders. Ja, Hamburg is zwaar gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. (Wil je daar meer over weten, dan kan ik je Inferno van Keith Lowe trouwens echt aanraden.) Maarrr… hoewel best aanzienlijke delen van Hamburg in de oorlog van de kaart geveegd zijn, staat er tóch nog echt héél veel historische architectuur overeind. En je hoeft er dus echt niet veel moeite voor te doen om dat te zien. In tegendeel!!
Daar is Hamburg best trots op, en ik ben dol op Altbau. Nou, en 1+1 is volgens mij toch 2. Daarom kan ik je vertellen dat de aanwezigheid van Altbau vaak ook de kans op mooie bloesempjes vergroot. Denk bijvoorbeeld aan Altona-Altstadt, Winterhude, Eimsbüttel, Eppendorf, Bahrenfeld, Uhlenhorst, Blankenese, hey, ik kan nog wel even doorgaan, hoor… (Check ook: wijken van Hamburg.)
Platz der Republik
Altona-Altstadt is de tweede wijk waar ik in Hamburg neerstreek en waar ik ruim vijf jaar bleef. Ken ik dus als mijn broekzak en blijft ook altijd bijzonder voor mij. Lenteachtige vrolijkheid én Altbau vind je er door de hele wijk, maar de Platz der Republik leent zich, als je het mij vraagt, bij uitstek voor mooie lenteplaatjes.
Aan de ene kant heb je bijvoorbeeld het Altonaer Rathaus, aan het andere uiteinde van het park de Stuhlmannbrunnen. En in het midden én het Altonaer Museum én een veldje waar je altijd een groepje oudere jongeren vindt die aan het jeu-de-boulen zijn…
De klassieker: de bloesem in Planten und Blomen
Stel, je hebt echt weinig tijd in Hamburg. Kan gebeuren. Maar je wilt wel iets zien, en het liefst zie je ook Hamburg in bloesemtijd. Dan heb ik goed nieuws voor je, want Planten und Blomen ligt echt mídden in de stad, tussen de Altstadt, Neustadt en St. Pauli in. En met 47 hectare is er behoorlijk wat te zien, waaronder, natuurlijk, heel veel bloesem, een Japans theehuis, een rozentuin en een exotische kas.
Loki-Schmidt-Garten
Heb je zin in een exotische vakantie én in een stedentrip Hamburg, dan beland je vanzelf in de Loki-Schmidt-Garten.
Hier bloeit dan ook van alles, van allerhande magnolia’s tot blommekes waarvan je de naam niet eens kunt uitspreken. Er is ook een museum, een vijver vol nieuwsgierige karpers en meer dan genoeg ruimte om op een bankje of in het gras de zin van het leven te overdenken. Of een goed boek te lezen.
Tussen de fruitbomen op het Altes Land
Is het tijd voor een Tapetenwechsel? Dan hoef je eigenlijk de Elbe maar over te steken en de deurpjes op het Altes Land liggen aan je voeten. Kan ook prima met de auto allemaal, maar als Hollander-geboren-op-een-fiets vind ik toch dat een fietstocht de allerbeste manier is om het Altes Land te ontdekken.
Hier vind je eindeloze boomgaarden vol wunderschön bloeiende fruitbomen, en kun je gewoon lekker fietsen en nieuwe dingen ontdekken – ver van de drukte van de stad, maar zonder dat je Hamburg al te ver achter je hoeft te laten.
Bloesem in Hamburg: wat bloeit wanneer?
Maart – mei: tulpen
Jawel, tulpen! Je zou ze hier niet verwachten, maar in de Loki-Schmidt-Garten wachten ze al bij de ingang op je. In volle glorie en in vele verschillende variëteiten!
Maart – augustus: magnolia’s
O, zucht, magnolia’s… prachtig zijn ze, niet? De bloeitijd van maart tot en met augustus lijkt wat ruim genomen als je je bedenkt dat de gemiddelde bloeitijd van één boom tussen de twee en vier weken ligt. Maar er blijken dus heel erg veel verschillende ‘merken’ magnolia’s te zijn. (Wist ik veel.) In Hamburg zie je magnolia’s steeds vaker in tuinen, zelfs in volkstuintjes. In zowel Planten und Blomen als in de Loki-Schmidt-Garten vind je ze in verschillende soorten, maten en kleuren, dus treur nog niet als je de bloei van zeg, eind april/begin mei gemist hebt.
April – mei: appel- en kersenbloesem
De fruitbomen bloeien maar kort, maar o, wat zijn ze daarvoor wunderschön. De appels en (sier)kersen bloeien in april/mei – vorig jaar waren ze aan de vroege kant, dit jaar door kouder en natter weer vrij laat pas met medio mei.
Het Altes Land heeft gelukkig een fruitbarometer die precies aangeeft wie wanneer in bloei staat. (Los daarvan vind ik persoonlijk dat je best twee weken kunt uittrekken voor een stedentrip Hamburg, hoor😉)
Mei – juni: Rhododendrons
De rhodondendron bloeit wat langer. En niet alle rhodondendronsoorten bloeien gelijktijdig. Goede kans dus dat je tussen eind april en eind juni tegen een rhodondendron in vol ornaat aanloopt. Bijvoorbeeld in het Stadtpark, het Ohlsdorfer Friedhof of het Hauptfriedhof Altona. Of gewoon bij mensen in de tuin, bijvoorbeeld als je door Winterhude, Othmarschen, Klein-Flottbek of Uhlenhorst stiefelt.
Eind mei – september: rozen
In de rozentuin van Planten und Blomen ontdek je maar liefst 300 (!) verschillende soorten rozen, van wild tot Engels. 😉 Ook in het Inselpark in Wilhelmsburg kun je om de rozen niet heen, er is zelfs een ‘rozenboulevard’. Als bonus bloeien ze gewoon de hele zomer. (Behalve op mijn balkon, dat wil ik toch even vermelden… bij mij willen ze niet.)
Juli – oktober: dahlia’s
Ook de nazomer zorgt in Hamburg nog voor een kleurenspektakel, en wel in de Dahliengarten in het Altonaer Volkspark. Met meer dan 10.000 dahlia’s en ruim 600 soorten is er genoeg te zien. (Als je niet te vroeg bent, zoals ik zo vaak was. Veilige tip: augustus.)
Bonustip: exotische planten die het hele jaar door bloeien
Ik mag graag beweren dat een stedentrip Hamburg elk seizoen kan. Omdat dat ook gewoon waar is. Zelfs voor bloeiende planten kun je in Hamburg het hele jaar terecht. Bezoek gewoon de Loki-Schmidt-Garten, of de exotische kassen van Planten und Blomen. Of, als je wel zin hebt in nóg een avontuur, de Botanischer Sondergarten in Wandsbek.
Ik heb meer groene Hamburg-tips voor je!
- Nog meer tips voor de lente in Hamburg? Ja, geht doch: hier.
- Ben je meer een herfsttype? Jo, macht doch nix – ook in de herfst hoef je camera niet in je tas te blijven zitten. Kijk maar eens hier: de beste plekken voor de mooiste herfstfoto’s.
- Over je camera gesproken, ken je deze Hamburgse fotospots en deze fotogenieke stations al?
- Nog niet uitgewaaid? Bekijk ook deze parken en tuinen in Hamburg.
- En wil je een duurzame reis naar Hamburg maken, lees dan hier mijn duurzame Hamburg-tips.
Tot bloesems!
Op naar Hamburg!
Zin gekregen in een stedentrip Hamburg? Dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan eens hier. Nog meer inspiratie nodig? Heb ik voor je! Bekijk bijvoorbeeld deze artikelen:
1 reactie
mooi, al die parken in hamburg. Ff een hele specifieke vraag: is er een park in hamburg waar men regelmatig samen tai chi beoefent? in veel grote europese steden is dit zo en ik doe dan altijd graag mee…..
Ik heb wat gezocht op internet, maar erg veel zekerheid gaven de diverse links niet…..
Ik hoor het graag van je, groetjes, alex