Home Ontdek Hamburg Shoppen en kunst in het Levantehaus

Shoppen en kunst in het Levantehaus

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ik maak er geen geheim van dat ik niet echt fan ben van de (drukte in de) binnenstad van Hamburg. Maar voor het Levantehaus maak ik graag een uitzondering!

Winkelcentra zijn namelijk vaak bepaald niet om over naar huis te schrijven, maar het traditionele Levantehaus in de Altstadt is dat zeker wel. In deze blog lees je waarom het Levantehaus een bezienswaardigheid op zich is, ook als je niet komt om te winkelen.

Bezienswaardigheid in de Altstadt: Levantehaus

Het Levantehaus in de Altstadt van Hamburg – in een notendop

Het Levantehaus werd in 1912 in opdracht van Franz Bach gebouwd in de toen nog splinternieuwe Mönckebergstraße. Het was een van de meest vooruitstrevende Kontorhäuser van die tijd. Zijn naam dankt het gebouw aan de “Deutsche Levante-Linie” en aan de andere rederijen die hun schepen “naar de zon” voeren, maar kantoor in Hamburg hielden.

Het gebouw raakte in de oorlog zwaarbeschadigd en werd naderhand weer in Originalzustand herbouwd. De gevel en architectonische details staan onder Denkmalschutz. Sinds de late jaren ’90 zijn er winkels en een 5-sterren hotel in het Levantehaus gevestigd, omdat het als kantoorgebouw geen functie meer had.

De huidige eigenaar van het pand, GbR Levantehaus, organiseert elk jaar events en tentoonstellingen die zich vooral richten op kunst.

Paarden en kamelen op de roltrap

Zegt deze trompe-l’oeil eigenlijk niet al genoeg? Op de roltrap vind je paarden en kamelen, geschilderd door de Franse schilderes Marion Pochy. Het kunstwerk maakt een tijdreis langs de ontwikkeling van de mens en gaat door tot de 7e verdieping.

Glazen koepels: altijd even omhoog kijken

Filigrane staalconstructies ondersteunen het glazen dak boven de voormalige binnenplaatsen van het kantoorgebouw. Kunstenares Ada Isensee ontwierp een glas-in-lood kunstwerk voor het dak van de 7e verdieping. (Met voorstellingen uit de Griekse mythologie, hoewel ik dat er persoonlijk niet uit haal.) (#kunstbanause 😉 – een uitleg vind je echter bij no. 37 in 111 Orte die man in Hamburg gesehen haben muss)

Kort en krachtig: Levantehaus| foto met dank aan Rita

Bijzondere liftschachten

Het vroegere kantoorgebouw had paternosterliften. Die zijn in onbruik geraakt (en tegenwoordig nogal griezelig belicht), maar dat maakt de huidige liften niet minder avontuurlijk of kunstzinnig:

Fries van Barry Baldwin

Barry Baldwin ontwierp voor de verbinding tussen de begane grond en de eerste verdieping een nogal wild fries dat met uitsterven bedreigde diersoorten afbeeldt:

En natuurlijk kun je in het Levantehaus goed shoppen en koffie drinken!

Het Levantehaus is meer dan alleen een bezienswaardigheid. Al is het wel zo bijzonder dat er zelfs een boek over geschreven is.

Anyhow, het is een winkelcentrum, en je vindt er prachtige Traditionsläden, bijvoorbeeld Erzgebirge Hamburg. Er is ook een galerie, een Creuset-winkel, je kunt er prachtige kaarten krijgen, en ook chocola.

Goed toeven bij de koffie is het bij Bar Levante, of Grand Café Roncalli (ja, van het circus!), of je gaat dineren bij Tschebull.

Levantehaus, Hamburg-Altstadt
Mönckebergstraße 7
U Mönckebergstraße of U/S Hauptbahnhof

Levantehaus in Hamburg

Meer lezen over de Altstadt?

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Over #kortenkrachtig: omdat je vast niet altijd tijd hebt om lange artikelen te lezen, deel ik nu en dan een tip van het type kort maar krachtig. Geen lang verhaal, wel erg de moeite waard om te ontdekken. Dit is de eerste aflevering in de serie. Volgende week bekijken we het Afrikahaus!

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid