Home Ontdek Hamburg Magdeburger Brücke en Busanbrücke

Magdeburger Brücke en Busanbrücke

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Naast het fantastische 25Hours Hotel Hafen City in de Speicherstadt ligt een stoere stalen brug: de Magdeburger Brücke. Hij loopt over de Magdeburger Hafen en is al sinds 1930 in gebruik, al heette de brug toen nog Baakenbrücken, en zijn het er eigenlijk ook twee: eentje voor voetgangers/fietsers en eentje voor auto’s. De oorspronkelijke Magdeburger Brücke ligt iets verderop en is de zeer fotogenieke brug die tegenwoordig Busanbrücke heet.

Om de verwarring compleet te maken ligt nog een stukje verderop een enorm moderne unit met de naam Baakenhafenbrücke.

Het Engelse kinderrijm “London Bridge is falling down” is in Duitsland bekend als “Die Magdeburger Brück”. Nu heet de Magdeburger Brück pas sinds 2010 zo, maar ik wil het toch even genoemd hebben:

Ich wollte gern über die Magdeburger Brück.
Die ist zerbrochen.
“Wer hat sie zerbrochen?”
Der Goldschmied, der Goldschmied
Mit seiner jüngsten Tochter.
“Laßt sie doch wieder bauen.”
Mit was denn? Mit was denn?
“Mit Ketten und mit Stangen.”
Kriecht alle durch, kriecht alle durch,
Den letzten wollen wir fangen.

Uit: Karl Simrock, Das deutsche Kinderbuch: Altherkömmliche Reime, Lieder, Erzählungen, Uebungen, Räthsel und Scherze für Kinder (Frankfurt am Main: H. L. Brönner, 1848), no. 462, pp. 168-69.
Dit versje doet me overigens denken aan de streek van de duivel bij Teufelsbrück (waar, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden tegenwoordig geen brug meer te vinden is, maar wel een fraai beeld van de duivel).

Magdeburger Brücke HafenCity | foto Jan Peuser

Hier vind je de Magdeburger Brücke

Magdeburger Hafen (Google Maps)
Busanbrücke (Google Maps)
Baakenhafenbrücke (Google Maps)

➤ Doen in de buurt: eten bij Heimat Kitchen (het restaurant van 25Hours), moderne architectuur in HafenCity bekijken, flaneren (en ijs eten) aan de Magellan-Terrassen en klassieke muziek luisteren op U-Bahn station HafenCity Universität. En als je hier in de buurt bent, kun je eigenlijk gewoon niet anders dan ook naar het Internationales Maritimes Museum te gaan. Krijg je zeker geen spijt van!

Busanbrücke HafenCity | foto Dima Oleynyk

Over de Hamburger bruggenserie op Standort Hamburg

Hamburg heeft meer bruggen dan Venetië, naar het schijnt. In elk geval zijn het er zo’n 2.500 en zijn veel bruggen ware kunstwerken. Volg hier de hele serie op Standort Hamburg!
Kun je niet wachten tot mijn serie compleet is, lees dan vast het boek Brücken von Hamburg, van Eigel Wiese.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid