Home Ontdek Hamburg Zonder de QE II, wel met gepast nautische outfit

Zonder de QE II, wel met gepast nautische outfit

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als een waanzinnige á la Hyacinth over de QE II kakelen heeft in een Duits gezelschap dus geen enkele zin. De grap gaat geheel verloren in verbijsterde blikken. Maar hier kan het natuurlijk wel, en gelukkig maar, want het onderwerp leent zich er zo voor.

De Hamburg Cruise Days zijn erop gericht om mensen aan land te laten beleven wat je op een cruiseschip zoal kunt meemaken, maar het echte werk, dat vindt uiteindelijk natuurlijk toch op zo’n boot plaats.

Nadat mij beloofd was dat het schip niet zou varen was ik dus een dagje te gast op de Mein Schiff 4, dat bij het Altona Cruise Center voor anker lag en aan het einde van de dag naar Engeland zou varen.

De sporen van een miljoenurige werkweek zijn op mijn gezicht te zien, evenals toch enige huivering bij het idee weer een schip op te moeten, maar net als Hyacinth was ik qua nautische outfit natuurlijk goed voorbereid. Let’s go cruisin’!

Gepaste nautische look - Standort Hamburg

(Het is op de foto niet goed te zien, maar ik had dus ook sokken aan met een nautisch motiefje. Dus.)

Op naar de nieuwste aanwinst in de TUI-vloot! Voor het geval je je overigens afvraagt of ‘Mein Schiff 4’ niet een beetje een saaie naam is voor een cruiseschip, á la ‘Bertha 4’: ja, de naam spreekt (bij mij althans) niet enorm tot de verbeelding, maar is gekozen door passagiers.

Toen het eerste schip (juist, Mein Schiff 1) gedoopt werd, werd passagiers gevraagd hoe zij het schip zouden noemen. ‘Mein Schiff’ was het meest ingezonden antwoord. Het is misschien geen heel spannende naam, maar gehoor geven aan de inzendingen van passagiers is altijd nog beter dan mensen vragen een naam te bedenken en dan alsnog te doen wat je zelf al bedacht had.

Wohlfühlschiff: Mein Schiff 4

De Mein Schiff 4 werd nog geen vier maanden geleden in gebruik genomen (juni 2015) en meet in de lengte 295 meter, in de breedte 35 meter en telt 1253 hutten. Belangrijker lijkt me dat er 11 bars en 13 restaurants aan boord zijn, een uitgebreid Wellness Bereich, een theater en een concertzaal, want de Mein Schiff 4 is opgezet als Wohlfühlschiff waar het je aan niets mag ontbreken.

In dat kader begon mijn reis ook met een maaltijd in het Atlantik Restaurant.

Atlantik Restaurant Mein Schiff 4 Standort Hamburg

Scheepstour

Daarna volgde een uitgebreide verkenningstocht over het schip.

Lounge aan boord Standort Hamburg

Ik geef toe dat ik een klein beetje teleurgesteld was toen bleek dat de boeken hier op de achtergrond uit behang bestaan…

Mein Schiff 4 Blau - Standort Hamburg

Champagner Treff

Om die teleurstelling te verwerken ging ik fluks het dek op, naar de Champagner Treff…

MeinSchiff 4 Champoepel Standort Hamburg

Champoepel, want dat hoort er wel een beetje bij op een cruiseschip. Het ging al snel beter met dat hele Wohlfühlgebeuren.

Omdat ik de beroerdste niet ben heb ik ook de ligbedden aan het zwembad even getest:

Nailed it, met dat cruisereizen:

MeinSchiff Standort Hamburg

Totally nailed it, dat cruisen…

Zwembad aan boord Standort Hamburg

Ik bevond me op het enige schip in de vloot met een volledig 25m bad, zodat je er echt je baantjes kunt trekken ’s morgens (of wanneer dan ook). Bij slecht weer moet er water uit gepompt worden om te voorkomen dat het over het dek klotst. Het bad kan ook nog in tweeën gedeeld worden, mocht er behoefte ontstaan aan een kleiner bad.

Blauw terras Standort Hamburg

Het valt op zo’n cruiseschip niet mee om niet de hele dag aan eten en drinken te denken…

Laten we weer wat eten Standort Hamburg

Avontuur op dek 14

Ik werd al gewaarschuwd dat het ‘nu spannend ging worden’ en dat de activiteit die volgde niet geschikt was voor mensen met hoogtevrees. Ik wilde me dus al terugtrekken in de ballenbak, maar het Blauer Balkon viel me eigenlijk nog best mee, al heb ik er alleen mijn tenen op gezet.

Blauer Balkon Mein Schiff 4 Standort Hamburg

Ik word doorgaans een beetje recalcitrant als mij gezegd wordt dat ik niet mag huppelen, maar in dit geval vond ik het wel okidoos om niet te hüpfen.

Blauer Balkon From where I stand Standort Hamburg

Ik heb mijn voeten even met een pijl gemarkeerd, voor het geval je eraan twijfelde of ik wel echt op het blauwe balkon gestaan heb. Doch, doch! Live, vanaf dek 14 (!).

Mein Schiff 4 Chocoladeproeverij Standort Hamburg

Verder met een chocoladeproeverij…

Ah, ja, de chocoladeproeverij. Het valt ook niet mee, het leven aan boord van een cruiseschip.

Chocoladeproeverij Mein Schiff 4 Standort Hamburg

Ik had bijna een opmerking gemaakt over ‘eten met het personeel’, maar aangezien niemand Onslow en Hyacinth kende, hield ik mijn mond maar. Bovendien had ik het ook te druk, want ik was bezig chocolade naar binnen te proppen. (Maar ik zeg nu wel dat de aflevering Sea Fever het herkijken waard is…)

Overigens was er in deze lounge wel een bescheiden bibliotheekje aanwezig, bonus!

Bibliotheek Mein Schiff 4 - Standort Hamburg

Mein Schiff 4 - Standort Hamburg

Ik kan het niet laten, hoewel niet van toepassing op mijn dag op het schip ;) Een gelegenheid Onslow te citeren moet je nooit voorbij laten gaan, merk’ dir det!

Onslow: So then, this purser chap came up to the cabin and said we’re on the captain’s table. And I thought “Blimey!” I mean, you win a competition, you get a luxury cruise, and then they expect you to eat with the crew!

Getting the hang of it - Standort Hamburg auf Mein Schiff 4
En een kans om Hyacinth te citeren ook niet:

Hyacinth: Ahoy there, Lock-keeper. I must warn you that we’ve sailed on the QE II. As an experienced mariner…

Hanami Restaurant Mein Schiff 4 Standort Hamburg
Misschien moeten we weer even iets eten…

Kunst aan boord

Kunst aan boord - Standort Hamburg

De boordkunstenares in actie: aan boord kun je niet alleen kunstzinnige workshops volgen en naar het theater gaan, maar ook dansles nemen, of lezingen bijwonen over bijvoorbeeld interculturele communicatie (om maar een onderwerp te noemen). Om al bij al het lekkere eten toch fit te blijven is er natuurlijk een sportcentrum aan boord en een spa. (Ik had geen tijd meer om de spa uit te proberen, helaas…)

Sushi Standort Hamburg

Gaat het nog een beetje, meneer Dröge?

Also, het beviel me eigenlijk ganz prima aan boord van dit bootje. Ik moest er wel even van bijkomen.

Binnenkort dus op cruisevakantie?

Hm, toch niet. Daar kunnen we kort over zijn. De Mein Schiff 4 is een prachtig drijvend hotel, of zo je wilt mini-stad, en het hele idee van ’s morgens heel ergens anders wakker worden dan waar je ’s avonds bent gaan slapen is heus leuk.

Maar het is een schip en schepen hebben de akelige gewoonte om te varen. En daar word ik zeeziek van. (Dat weet ik omdat ik de Hurtigruten in Noorwegen gevaren heb en twee weken kotsmisselijk over het schip gezwalkt heb.)

Oceaanzichten zijn ook heus mooi, maar je raakt er snel op uitgekeken, en ook al is er aan boord van alles te doen, zou ik me op zeedagen toch wat opgesloten voelen.

Los daarvan zijn cruisereizen tegenwoordig best betaalbaar, als je met z’n tweeën gaat. Wil je in je eentje op reis, dan betaal je een meerprijs of moet je mee op – oh horror – singlesreis, waarbij je niet alleen een meerprijs moet betalen maar ook nog eens met singles opgescheept zit.

Maar zo tijdens de Hamburg Cruise Days was het toch een mooie belevenis. :)

Ahoi!

Diamant op Mein Schiff 4 Standort Hamburg

Op naar Hamburg!

Kom je zelf cruisen? Neem dan deze pagina om je reis te plannen.

Hoewel je inner-Hyacinth het er misschien niet mee eens is: met de trein ben je in een paar uur in Hamburg. Wel zo makkelijk. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Esther 22 september 2015 - 14:30

LOL!! Ik neurie altijd ‘The Love Boat’ en ‘When my baby smiles at me I go to Rio… de Janeiro…’ etc. De boot (sorry, het schip) ziet er een beetje uit als een varend boutique hotel. I like. Hm, 13 bars…

Antwoorden
Fem 22 september 2015 - 14:36

Haha, ja! Ik moet toegeven dat er wel iemand een verwijzing naar de Love Boat maakte en dat de Duitsers die wel oppikten. Maar toch…

Antwoorden
Niels 23 september 2015 - 09:55

Leuk verslag. Ik hou er ook net iets meer van als ze gewoon voor anker liggen. Ik heb eenmaal een cruise meegemaakt naar noorwegen. Prachtig land maar gelukkig had ik genoeg reispillen bij me. En dat je er niks van voelt als het windstil is, is een mythe. We hadden prachtig weer en een spiegelgladde zee maar toch voelde je de boot bewegen. Dit ziet er uit als een mooie boot. Leuk ingericht ook.

Antwoorden
Fem 24 september 2015 - 18:25

Blij dat je het zegt, Niels, met die mythe word ik voortdurend om de oren geslagen, maar mijn maag denkt er echt anders over aan boord van een bewegende boot…

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid