Home Ontdek Hamburg Kleinood in de Altstadt: de Mellin-Passage

Kleinood in de Altstadt: de Mellin-Passage

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het woord kleinood wordt tegenwoordig veel te weinig gebruikt als je het mij vraagt. Daar gaan we even verandering in brengen, want kleinood is precies het juiste woord voor de Hamburger Mellin-Passage: een sieraad. Weliswaar geen sieraad dat je kunt dragen, maar toch. Je kunt er doorheen lopen en boeken kopen, en dat is nog veel leuker.

Je vindt de Mellin-Passage in de Altstadt, vlak bij het Rathaus, waar hij de sjieke winkelstraat Neuer Wall met de Alsterarkaden verbindt. Vanaf de Alsterarkaden zie je hem gemakkelijk over het hoofd, maar als je op de Neuer Wall in de richting van de Binnenalster loopt, vind je hem aan je rechterkant:

Jugendstil in de Hamburger Altstadt: Mellin-Passage

De kleinste en oudste passage van Hamburg

De Mellin-Passage werd in 1864 geopend en draagt de naam van banketbakker Mellin, die hier zijn winkel had. (De Duitser spreekt dit overigens uit als ‘Mellien’, dit terzijde.) Het is niet alleen de oudste passage van Hamburg, maar ook de kleinste.

De jugendstil versieringen aan de wanden en plafonds werden rond 1900 aangebracht.

In de loop van de 20e eeuw verdwenen de meeste van deze versieringen achter nieuwere plafondbedekkingen (nog net geen systeemplafonds…). Eeuwig zonde! Pas na een hevige brand in 1989 werd de passage gerestaureerd en kwamen de kunstwerken weer te voorschijn.

Jugendstil architectuur Hamburg: Mellin-Passage bij de Alsterarkaden

Winkelen in de Mellin-Passage, Hamburg-Altstadt

Winkelen in de Mellin-Passage

Felix Jud Buchhandlung – Antiquariat – Kunsthandel
Gebak en koekjes kun je in de passage niet meer kopen, maar er is genoeg ander moois. Karl Lagerfeld noemde Felix Jud ooit een ‘intellectuele delicatessenwinkel’. Nu ben ik meestal geneigd uitspraken van Karl Lagerfeld te wantrouwen, maar hierin heeft hij wel gelijk: Felix Jud is een prachtige boekwinkel die al meer dan 90 jaar in de Mellin-Passage zit.

Königliche Porzellan Manufaktur Berlin
Ben je op zoek naar fraai porselein en goede thee, dan ga je, als je je weet los te rukken uit de boekwinkel, verderop in de passage naar de Hamburgse vestiging van de KPM.

Saliba
Heb je vervolgens honger gekregen, dan kun je heerlijk Syrisch eten bij Saliba – met een Mazza-schaal kun je van verschillende gerechtjes proeven (in Hamburg bekend als ‘karavaan van kostelijkheden’).

Het terras aan de Alsterarkaden heeft uitzicht op het Rathaus. De kok heeft een eigen kookboek geschreven, Salibas Welt, dat inmiddels alleen nog als collector’s item verkrijgbaar is.

Andere bezienswaardigheden in de buurt van de Mellin-Passage

Wil je in stijl blijven, ga dan op sjiek high-teaen bij Fairmont Hotel Vier Jahreszeiten aan de Binnenalster.

Wil je nog verder shoppen, kijk dan zeker ook even bij Mutterland voor Duitse delicatessen.

Nog wat extra cultuur snuiven doe je in de Kunsthalle, het Museum für Kunst und Gewerbe of het Bucerius Kunstforum. Zie hiervoor ook mijn blog over de Hamburger Kunstmeile.

Meer tips voor de buurt rond de Mellin-Passage vind je hier:
Wijken van Hamburg: Altstadt en Neustadt
en ook hier: 9x gratis bezienswaardigheden voor een eerste kennismaking met Hamburg

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid