De Michaelisbrücke wordt in Hamburg gezien als een van de meest romantische bruggen in de stad, vandaar alle slotjes. Afgezien van de slotjes wil ik wel toegeven dat het Fleetinsel (met name met kerst) en het uitzicht op de Ellerntorsbrücke zeker sprookjesachtig en romantisch kan zijn.
Herinner je je nog die tijd dat we slotjes aan een brug aandoenlijk vonden? Nou, ik ook bijna niet meer. Geen brug in Hamburg lijkt nog veilig voor deze lariekoek: overal vind je slotjes. (Dieptepunt wat dat betreft was het meisje dat ik samen met nota bene met haar moeder bij de Landungsbrücken een slotje aan zag brengen voor een, naar ik begreep, onbeantwoorde, liefde…)
Maar goed, ik dwaal af. We hadden het over de Michaelisbrücke… eens kijken…
Hoe het zit met de Michaelisbrücke
De Michaelisbrücke is een voetgangersbrug over de Herrengrabenfleet. Hij werd oorspronkelijk in de 19e eeuw gebouwd als verkeersbrug, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. Het duurde tot 1987 voor er een nieuwe Michaelisbrücke werd gebouwd, nu als voetgangersbrug. Als je over het Fleetinsel door de boog van het Steigenberger Hotel loopt, kom je bij de Heiligengeistbrücke. Als je op de Michaelisbrücke staat, kijk je uit op de Ellerntorsbrücke.
Fun facts over al dat water in Hamburg
Hamburg is een bijzonder groene stad, en ook een stad met veel water. Zeker in de Speicherstadt en Altstadt kom je veel grachten (Fleeten) tegen. De Hamburgse grachten zijn voornamelijk vanuit de mondingen van de Alster en de Bille in de Elbe ontstaan en dienden zowel voor de afwatering van Hamburg als voor de verdediging van de stad. Later, toen de Alster werd afgedamd, dienden de grachten als overloopgrachten en, toen de hoogtijdagen van de Hanze en de handel aanbraken, als handelsroutes voor goederen.
Afijn, nu komt het fun fact: het beroep van Fleetenkieker. Ja, tegenwoordig is dat een Ierse pub in de Altstadt, maar in vroeger tijden was het een bijzonder beroep. Dat zat zo: omdat het waterpeil van de Hamburgse wateren oorspronkelijk niet werd geregeld door sluizen, maar afhankelijk was van het getij, werd er veel slib afgezet. Om ervoor te zorgen dat de grachten bevaarbaar bleven, had Hamburg sinds de 16e eeuw “Fleetenkiekers” in dienst. Jawel, iemand die de Fleeten in de gaten hield. Zij ploeterden op stelten door het slib en verwijderden afval en andere smurrie.
Afval inderdaad, want de grachten werden niet alleen als waterweg voor het vervoer van goederen gebruikt maar ook als open riool. Dat zorgde natuurlijk voor enorm onhygiënische toestanden en akelige cholerauitbraken. Kleinere en weinig gebruikte grachten werden daarom in de 19e eeuw gedempt. En met de riolering kwam het ook nog goed: tegen het begin van de 20e eeuw had Hamburg het modernste rioleringsnetwerk van Europa. Dat was zo’n spektakel dat zelfs de keizer werd uitgenodigd om het te bewonderen… maar dat is weer een heel ander verhaal…
Hier vind je de Michaelisbrücke
Michaelisbrücke, tegenover de Ellerntorbrücke, Fleetinsel (Google Maps)
➤ Doen in de buurt: de liefde vieren en bezegelen in de Erste Liebe Bar! (Gewoon met een taartje, niet met een slotje!)
Bekijk ook mijn tips voor de Altstadt en Neustadt.
Over de Hamburger bruggenserie op Standort Hamburg
Hamburg heeft meer bruggen dan Venetië, naar het schijnt. In elk geval zijn het er zo’n 2.500 en zijn veel bruggen ware kunstwerken. Volg hier de hele serie op Standort Hamburg!
Kun je niet wachten tot mijn serie compleet is, lees dan vast het boek Brücken von Hamburg, van Eigel Wiese.
Op naar Hamburg!
Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:
- 100 dingen die je in Hamburg gedaan moet hebben
- Insider tips: Hamburg voor gevorderden
- Veel Hamburg voor weinig geld: de beste budgettips voor een stedentrip Hamburg
- 11x fijne reisgidsen over Hamburg
Uitgelichte afbeelding: Bernhard Diener – Eigenes Werk, CC BY-SA 4.0