Home Duitse steden Mijn eerste solotrip: naar Berlijn (2007)

Mijn eerste solotrip: naar Berlijn (2007)

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het was voorjaar 2007, ik had een moeilijke partner en vrienden zonder geld.

Maar ik wilde wel even weg. En vakantie in mijn uppie, dat vond ik toen nog heel eng.

Taalcursussen in het buitenland waren wel al een tijdje opgenomen in mijn dagelijkse rondje Google. Het leek me heel gaaf, maar toch durfde ik niet goed. Meestal was wonen in een gastgezin de enige optie, of was er een studentenflat als alternatief. Dat zag ik niet zo zitten, ik was juist blij niet meer in een studentenflat te wonen. En alleen op pad, nou…

Op Duitse les in Berlijn

Maar goed, ik wilde er nog steeds even uit, en voor mijn werk zou het goed zijn als ik mijn Duits zou verbeteren, dus ik bleef toch uitkijken naar taalcursussen. Ik kwam uiteindelijk terecht bij GLS Sprachenzentrum in Berlijn, een groot taleninstituut, midden in de wijk Prenzlauerberg. Er was een geschikte cursus Duits, en ik kon er een eigen studio op de campus betrekken.

Dus ik hakte de knoop door, en hop daar ging ik.

Dat klinkt wat simpeler dan het was, want ik vond het doodeng. Ver-schrik-ke-lijk. Na boeking wilde ik eigenlijk annuleren, en die 7 uur in de trein was ik ontzettend misselijk. Ik vroeg me ernstig af waar ik aan begonnen was.

Eenmaal aangekomen echter, hoej! Mijn studio was klein maar fijn en schoon, en ik had een eigen LAN-verbinding (jaja, wifi gab es noch nicht, mensen…). Ik zat op 1 minuut van de leslokalen, een biowinkel, en een goed restaurant, en Prenzlauerberg bleek een prachtige wijk.

Het Sony Centre bleek door zijn hoogte en griezelige trappenhuizen het engste deel van mijn reis…

Eerste solotrip naar Berlijn

Berlijn op de fiets

De beste zet die ik deed was het huren van een fiets. Elke morgen had ik Duitse les en dronk ik koffie met klasgenoten, elke middag sjeesde ik heel Berlijn door op mijn fiets. Een beetje eng was het wel, omdat Duitsers fietsen voor arme studenten of voor in de vakantie vinden, en daarom fietspaden tamelijk overbodig. Maar het Berlijnse verkeer wende snel, en ik had een beetje een King-of-the-World-gevoel, maar dan op de fiets (en met een goede afloop).

Hoogtepunten waren de fietstocht van Prenzlauerberg naar Dahlem en de Dahlem Museen; de Neue Synagoge; het mooie weer; en het leren van een taal. (Mind you Google maps bestond nog niet, want zo oud ben ik, en ik karde op een toeristenkaartje waar Dahlem en Schöneberg niet eens op stonden vrolijk van Prenzlauerberg in het noord-oosten naar Dahlem en het graf van Marlene Dietrich in het zuid-westen – ik wilde het maar even vermeld hebben ;))

Berlijn in je uppie, prima te doen!

Maar het allerfijnste aan deze trip naar Berlijn was het besef dat ik 1. wel degelijk in mijn eentje op reis kon gaan en 2. het bovendien echt heel leuk, en dit best vaker kon doen.

En dat heb ik dan ook gedaan, natuurlijk. 🙂

Mijn zeer bescheiden verzameling aan Berlijn-verhalen vind je hier: Duitse steden – Berlijn

Twijfel je nog tussen een bezoek aan Berlijn of een bezoek aan Hamburg? Dan zeg ik natuurlijk: bezoek allebei! Maar voor de zekerheid geef ik je ook wat goede redenen om eens voor Hamburg te kiezen in plaats van voor Berlijn. 🙂

Inspiratie nodig voor andere leuke stedentrips in Duitsland? Check hier alle Duitse steden op Standort Hamburg.

Is alleen reizen echt iets voor jou, dan heb ik hier ook tips voor je solostedentrip Hamburg.

 

Liever naar Hamburg?

Ga je liever naar Hamburg dan naar Berlijn, dan heb ik daar ook nog wel een paar ideetjes over! 😉 Deze pagina helpt je je stedentrip Hamburg te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Riekie 18 januari 2012 - 20:25

Gaaf zeg! Berlijn is ook zo leuk! En is die cursus om aan te raden?

Antwoorden
Fem 18 januari 2012 - 21:37

ohja, de cursus…;) Ja, was een prima cursus!

Antwoorden
Geraldine Hoppenbrouwer 9 juli 2015 - 19:40

Dank je wel voor jouw ervaring.

Antwoorden
Fem 10 juli 2015 - 07:51

Sehr gerne Geraldine! Was je ook al eens alleen op reis?

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid