Home Ontdek Hamburg Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wat bekijk je in Miniatur Wunderland in Hamburg? Treinen, absoluut, het is niet voor niets de grootste modelspoorbaan ter wereld.

Maar in Hamburgs #1 attractie is nog veel meer dan treintjes te vinden. Ik ontmoette er bijvoorbeeld E.T., zag een derby tussen HSV en FC St. Pauli vóórdat HSV gedegradeerd was en wandelde gewoon Area 51 binnen, mét mijn camera.

Heb je ook zin gekregen in een bezoek aan Miniatur Wunderland? Snap ik best, daarom gaan we gauw verder met mijn tips.

Ontdek wat er te zien is in het Miniatur Wunderland | Standort Hamburg

Wat is het Miniatur Wunderland precies en wie woont er?

Dit lijkt een voor de hand liggende vraag: een modeltreintjestentoonstelling, toch? Dat is in elk geval wat ik dacht toen ik net in Hamburg woonde. Dat was ook de reden dat ik er niet per se naartoe wilde, want als ik eerlijk ben, zijn modeltreinen niet echt mijn ding.

Maar daar vergiste ik me toch flink in!

Miniatur Wunderland is weliswaar de grootste modelspoorbaan ter wereld, maar het is meer dan dat. Om te beginnen zie je er dus veel meer dan treintjes. Je ziet niet alleen Hamburg in het klein, maar ook de rest van Duitsland. Je kunt ook naar Italië, Scandinavië, Zwitserland, Zuid-Amerika of Oostenrijk afreizen en een gokje wagen in Las Vegas.

Aan het bouwen van deze miniwereld is zo’n 760.000 uren gewerkt. Hele steden en landen zijn aan de hand van originele bouwtekeningen minitieus in miniatuur nagebouwd.

En die bewoners?
Er liggen kilometers spoor (alleen al in ‘Italië’ ruim 2,4 km), waarop meer dan 1.000 treinen rijden, en er wonen 263.000 figuurtjes. Die figuurtjes wonen in meer dan 4.300 huizen en rijden in 9.250 auto’s rond. Ontspannen doen ze met 130.000 boompjes.

Het aantal inwoners groeit overigens gestaag door – in 2017 woonden er nog ‘slechts’ 260.000 poppetjes.

Wat is er te zien?

Er is dus nogal wat te zien op een relatief klein oppervlak. Zoveel zelfs dat je gemakkelijk dingen over het hoofd ziet. Dit zijn, wat mij betreft, een paar van de highlights:

Porta-potti’s op de weg, ET in de bergen en andere details

Zoals gezegd, de treinen trokken mij niet echt enorm aan. Maar ook voor mensen zoals ik heeft het Miniatur Wunderland iets bedacht: de miniatuurbouwers hebben namelijk allerlei malle details in de tentoonstelling verstopt.

Er ligt dus ergens een lijk in het water, er gaat iemand naar de wc, er is zelfs een drugslab en Pipi Langkous loopt hier ook rond. Area 51 kun je hier verder in zonder gearresteerd te worden, zelfs als je je camera meeneemt. Er is ook een rosse buurt, en niet te vergeten een kerstmarkt die gewoon 365 dagen per jaar doorgaat.

Als je erop gaat letten, ontdek je steeds meer en wordt je bezoek steeds leuker. Het mijne in elk geval wel.

In Italië reed ik met mijn bolide grinnikend achter een Porta-potti-wagen (je kunt er gevoeglijk van uitgaan dat ik óveral de plee weet te vinden!), en in Oostenrijk zag ik ET door de lucht fietsen. O, en in Zweden kwam ik een kameel tegen die een slee door de sneeuw trekt!

Highlights van een mini-Hamburg

Elbphilharmonie
Op schaal kun je de Elphi van alle kanten goed bekijken, en kun je ook goed zien hoe bijzonder het dak van het concertgebouw is. ”s Avonds’ gaat het gebouw open, zodat je er binnen kunt kijken terwijl een concert gespeeld wordt.

Derby tussen HSV en FC St. Pauli
Sinds 2018 speelt HSV voor het eerst in zijn geschiedenis in de 2. Liga. En dat betekent dat er weer heiße derby’s plaatsvinden tussen HSV en FC St. Pauli.  In het HSV-stadion in het Wunderland galmt het HSV-clublied ‘Hamburg, meine Perle’ en lijkt HSV aan de winnende hand… En dat al vóórdat HSV gedegradeerd was!

Köhlbrandbrücke
Hij wordt ook wel de Golden Gate Bridge van Hamburg genoemd: de Köhlbrandbrücke is de langste kabelbrug van Duitsland. Hij is ook heel hoog – ik durf er niet op. Gelukkig is de miniatuurversie een stuk minder angstaanjagend. 😉 Hoewel het een van de bekendste bruggen en zeker een van de meest gefotogrageerde bruggen van Hamburg is, wil de stad hem eigenlijk afbreken. Mocht het daarvan komen, dan kun je in elk geval de miniatuur nog komen bekijken.

Schlagermove
Ben je best benieuwd hoe een Schlager-optocht eruitziet, maar is het je wat te gortig om meteen je plateauzolen uit te kast te trekken en mee te lopen in de Schlagermove? Kan ik je niet echt kwalijk nemen. 😉 Gelukkig kun je hier de light-versie meemaken.

Dag en nacht

De dagen duren in het miniatuurlandschap aanzienlijk korter dan je gewend bent: 15 minuten. Dat maakt het makkelijk om op één dag een romantische avondwandeling in Venetië te maken, een gokje te wagen in Las Vegas of de haven van Hamburg bij nacht te zien. En dan ben je nog op tijd om de trein naar Zwitserland of Zweden te pakken!

Miniatur Wunderland achter de schermen

Naast de verschillende miniwerelden zijn er kleinere tentoonstellingen, o.a. over Hamburg in de Tweede Wereldoorlog. Ook kun je zien hoe de modellen gemaakt worden, en krijg je op speciale avonden uitleg over alle ins en outs van de modelbouw.

Er zijn ook nachtelijke rondleidingen, culinaire avonden. Alle bijzondere tentoonstellingen en rondleidingen worden in de kalender aangekondigd.

Miniatur Wunderland vindt er wat van

Dit vind ik een van de coolste dingen aan het MiWuLa (ja, zo wordt het echt genoemd, Duitsers en hun Kurzwörter…). Het museum steekt zijn mening niet onder stoelen of banken en reageert op het wereldnieuws.

In 2017 zette het bijvoorbeeld een muur om ‘Amerika’ heen in reactie op Donalds Trumps geblaat over een grensmuur met Mexico. In juni van dit jaar protesteerde het tegen massamelkproductie met een serie die heftige reacties opriep, en ook in het Wunderland wordt geprotesteert voor het klimaat:

Foto met dank aan Miniatur Wunderland

Plan je bezoek

Prijzen Miniatur Wunderland

Kinderen tot 1 meter hoogte: gratis (alleen onder begeleiding van volwassene)
Kinderen tot 15 jaar: € 12,50
Volwassenen: vanaf € 20
Rolstoelgebruikers: € 5
Kortingstarief*: € 17

*Het kortingstarief geldt voor: scholieren vanaf 16, studenten, senioren 65+, mensen met ernstige beperkingen (Schwerbehindertenbewijs), mensen die rolstoelgebruikers begeleiden, werklozen.

Tickets Miniatur Wunderland

Tip: koop je kaartje vooraf
Wil je Miniatur Wunderland in Hamburg bezoeken, dan is een goede planning handig. Omdat er maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen mag, kan het behoorlijk druk worden.

Je kunt de rijen omzeilen door online je kaartje vast te kopen. Je krijgt dan voorrang als je naar binnen gaat. Op de website kun je ook zien op welke tijdstippen Wunderland verwacht dat het druk wordt.

Openingstijden Miniatur Wunderland

Het Wunderland is 365 dagen per jaar geopend. De standaardopeningstijden zijn ma 9.30-18.00, di 09.30-21.00, wo 09.30-18.00, do 09.30-18.00, vr 09.30-19.00, za 08.00-22.00, zo 08.30-20.00.

Op de meeste dagen is het Wunderland echter aanzienlijk langer open (bijvoorbeeld van 07.30 tot 02.00). De actuele openingstijden vind je op de website. Ook de verwachte wachttijden voor de huidige week worden aangegeven.

Dus heb je ’s nachts opeens de dringende behoefte om modeltreinen te bekijken, dan weet je waar je naartoe moet!

Rolstoelavonden in Miniatur Wunderland

Als het druk is, kan het vanuit een rolstoel verdomd lastig zijn om alles goed te bekijken. Daarom organiseert het museum regelmatig (gemiddeld alle 6-8 weken) rolstoelavonden. Deze avonden zijn speciaal ingericht zodat je ook vanuit je rolstoel ongestoord alle details goed kunt zien. Er is uiteraard een lift, en beneden bij de ingang is een medewerker aanwezig om te helpen bij de rolstoeltraplift. (Voor de eerste treden bij de ingang. Verder kom je met een normale lift boven.)

Uiteraard ben je ook buiten deze avonden met rolstoel welkom!

Meer informatie: Rollstuhlabend im Wunderland

Wat is de beste tijd om naar Miniatur Wunderland te gaan?

De rustigste tijden zijn ’s morgens vroeg en laat op de middag. Ik sprong zelf om zeven uur ’s morgens op de fiets en was er om half acht. Al om kwart over acht begon het drukker te worden. Zeker als je met kinderen gaat is het fijn om een rustig tijdstip te gaan, zodat ze alles goed kunnen zien.

Hoe kom je er?

Miniatur Wunderland
Kehrwieder 2-4/Block D
U: Baumwall (Elbphilharmonie)

Een plattegrond van het museum vind je hier (pdf, NL)

Dit is er te zien in de buurt van het Miniatur Wunderland

Nu je Hamburg in het klein gezien hebt, raad ik je aan snel Hamburg in het groot te gaan bekijken. Dat blijft toch het allerleukst, vind ik. Ik help je vast op weg met wat tips: wandel bijvoorbeeld door de Speicherstadt en HafenCity en bekijk hier 9x Moderne architectuur in Hamburg. Vergeet ook niet langs te gaan bij de Elbphilharmonie en het koffiemuseum!

Zoek je een fijn hotel in de buurt, dan zijn het 25hours Hotel Altes Hafenamt in HafenCity of het AMERON Hotel midden in de Speicherstadt goede opties.

Kom je met de hele familie naar Hamburg? Check dan ook deze tips: Stedentrip Hamburg met kinderen

Miniatur Wunderland, Hamburg

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid