Moderne architectuur in Hamburg, daar moeten we het even over hebben. Sinds ik in het openluchtmuseum woon dat Hamburg is heb ik namelijk in al heel snel een grote liefde ontwikkeld voor architectuur. In Hamburg heben we van alles wat, of eigenlijk zelfs heel veel: van statige jugendstilpanden tot de typische Hamburgse baksteenhuizen en van hypermoderne kantoortorens tot stoere industrie en oude fabrieken. We hebben zelfs een Fernsehturm. Maar goed, over die moderne architectuur in Hamburg moeten we nu dus even praten.
Hoewel Altbauhuizen uit de late 19e eeuw mijn grote liefde blijven, zie ik van veel moderne architectuur in Hamburg (en daarbuiten) toch meer en meer de charme. Nuja, kijk zelf maar wat je van Hamburgs moderne architectuur vindt!
11x moderne architectuur in Hamburg bekijken
1. Elbphilharmonie
Ach, Elphi, Elphi, onze eigen Noord-Zuidlijn die toch nog iets geworden is! In januari 2017 heeft de nieuwe concerthal aan de Elbe eindelijk haar deuren geopend. De eerste concerten waren meteen al uitverkocht. Ik heb haar vaak genoeg belachelijk gemaakt toen ik net in Hamburg was, want ze heeft schrikbarende hoeveelheden geld opgeslokt. Maar eigenlijk vind ik de Elbphilharmonie toch wel een heel bijzonder gebouw. En daar blijf ik ook bij: de Elbphilharmonie is een schoonheid die er vanuit elke hoek weer totaal anders uitziet.
Ik heb haar inderdaad zelfs in mijn logo laten opnemen. Dus niks narigs meer over Elphi.
Elphi huisvest overigens niet alleen een concertgebouw, maar ook een hotel, restaurants, een uitkijkplatform, een openbaar plaza en een set appartementen. Meer daarover, over het geld dat ze kostte en over haar bijnaam lees je hier: Een Selfie op de Elphi, bezoek de Elbphilharmonie.
Alle ins en outs over Elphi en haar roerige geschiedenis ontdek je op een Elphi-Tour.
Platz der Deutschen Einheit 1, U-Bahn Baumwall.
2. Dockland
Dockland is een kantoorgebouw aan de Elbe, in de vorm van een schip, ontworpen door het Hamburgse architectenburo BRT Architekten Bothe Richter Teherani. Het is gebouwd tussen 2002 en 2005 en is inmiddels meerdere keren in de prijzen gevallen. Je kunt het gebouw beklimmen: het schuin lopende dak is een trap (een beetje als NEMO Amsterdam). Vanaf het dak heb je een gaaf uitzicht over de haven – en het is ook te doen voor hoogtevrezigen (echt!).
Van der Smissenstraße 9, ferryhalte Dockland/Fischereihafen.
Meer over Dockland: Must see, must climb – Dockland
Voor andere uitkijkpunten in Hamburg: Hamburg van bovenaf – 7x uitkijken over de stad.
3. Köhlbrandbrücke
Van Hamburgs 2.500 bruggen is de Köhlbrandbrücke misschien wel de meest iconische. Door zijn hoogte (53 m doorvaarthoogte bij gemiddelde waterstand), lengte (3,6 km) en ligging aan/over de Elbe is het zeker een fraaie blikvanger. Hij heeft het zelfs tot postzegel geschopt. De brug is opgeleverd in 1974. (Is dit moderne architecuur in Hamburg? Jawelzeker! We gaan hier terug tot de middeleeuwen, qua architectuur. Dus 1974 is hartstikke modern!)
Hoe lang je er nog overheen kunt rijden is onbekend, want de Köhlbrandbrücke staat al jaren op de nominatielijst om afgebroken te worden. (Het lijkt er in 2036 van te komen, maar ik negeer dit graag.)
➤ Om meer te weten te komen over Hamburgs bruggen lees je hier verder: Meer bruggen dan Venetië: historische bruggen in Hamburg
4. Landmark 7, Bahrenfeld
De wijk Bahrenfeld was ooit een zelfstandig industriestadje en staat dus bekend om zijn baksteenjuwelen. Dat wil echter niet zeggen dat er geen spannende morderne architectuur te vinden is! Neem bijvoorbeeld Landmark 7, in het Phoenixhof. De Phoenixhof bestaat grotendeels uit gerenoveerde oude fabriekspanden. Pal ernaast staat deze verstope schoonheid – absoluut een ‘Landmark’ dat je vanuit de straten eromheen altijd kunt zien, maar waar je desondanks naar moet zoeken, want waar vind je het juiste straatje precies? (Ik en selfies, tsja…)
Landmark 7, Phoenixhof, S Bahrenfeld
5. Behörde Stadtentwicklung und Umwelt
Deze 200 meter lange ‘snoeptrommel’ is gebouwd tijdens de Internationale Bau-Ausstellung Hamburg (IBA) tusen 2007 en 2013. Het golft door de Wilhelmsburg en moet duurzaamheid, transparantie en openheid uitstralen. Ik vind dat nogal wat bagage voor zo’n gebouw, maar vrolijk is het wel. Het is in gebruik als kantorencomplex voor de ambtenaren van duurzame stadsontwikkeling.
Neuenfelder Straße 19, S-Bahn Wilhelmsburg
Lees meer over Wilhelmsburg:
- Wijken van Hamburg: Wilhelmsburg en HarburgÂ
- Flakbunker with a view: de energiebunker in WilhelmsburgÂ
6. Marco Polo Tower en Unilever-Haus
Ik mag dan wel steeds meer vallen voor de charmes van moderne architectuur, in de Marco Polo Tower en het naast geleden Unilever-Haus kan ik nog steeds geen charme ontdekken. Het Unilever-Haus heeft een ‘luchtkussenfaçade’ (waarvoor je bijzonder veel fantasie nodig hebt, vind ik) en is geheel volgens een ecologisch energieconcept gebouwd (dat dan weer wel). Om die reden heeft het al verschillende prijzen gewonnen. Restaurant Elbkantine geeft je wel een gaaf uitzicht op de haven.
De Marco Polo Tower is een woontoren met hele dure appartementen. (Het voordeel van zo’n appartement is natuurlijk dat als je erin zit, je het gedrochtelijke gebouw zelf niet hoeft te zien en je je kunt concentreren op het uitzicht…)
Marco Polo Tower, Hübenerstraße 1
Unilever-Haus, Strandkai 1, U-Bahn Ãœberseequartier
7. Columbia Twins²
De Columbia Twins zijn twee kantoorgebouwen van Carsten Roth, uit 2009. Ik had ze al tig keer gezien zonder er ooit bij stil te staan, maar toen ik op een gegeven moment ’s morgens vroeg op pad was om Dockland opnieuw te fotograferen, zag ik pas hoe bijzonder deze tweeling verkleurt in het zonlicht. De gebouwen vormen samen met omliggende panden de ‘Perlenkette am Hamburger Hafen‘ (parelketting aan de haven).
Große Elbstraße 275, ferryhalte Dockland/Fischereihafen
8. Sumatrakontor
Het Sumatrakontor is geen kantorencomplex, maar een wooncomplex, ontworpen door architectenburo Erick van Egeraat. De gevel bestaat uit glas, aluminium en zandsteen en ergens in het midden van het gebouw is een groot gemeenschappelijk dakterras verstopt waar ik graag eens een kijkje zou nemen. Ook bij de bouw van het Sumatrakontor stond duurzaamheid voorop. De hoek doet mij altijd een beetje aan een ritssluiting denken. Of een openvallend gordijn, als ik er zo eens langer naar kijk…
Ãœberseeboulevard 4, U-Bahn Ãœberseequartier
9. HafenCity Universität U4 halte
Deze schoonheid bevindt zich onder de grond, in de hypermoderne U-Bahn halte HafenCity Universität. In het weekend wordt in dit station tussen 11 en 18 u elk heel uur klassieke muziek gespeeld die begeleid wordt door een lichtshow. Twaalf grote lichtbakken veranderen steeds van kleur. Fotografen kunnen zich hier leuk uitleven 🙂
U-Bahn HafenCity Universität
10. Station Elbbrücken
Station Elbbrücken is het nieuwste (2018) station van HafenCity, Elbbrücken, aan de U4. De beste tijd om dit station te bezoeken als je foto’s wilt maken is aan het einde van de middag, als het licht mooi is, of ’s avonds. Overdag ziet het er, met grijs weer toch heel wat minder indrukwekkend uit, ondanks de impostante Elbbrücken ernaast.
➤ Hamburg heeft trouwens nog meer van dit soort instagrammable stations!
11. Tänzende Türme
De dansende torens aan het begin van de Reeperbahn zijn net als Dockland een kunstwerkje van architectenburo BRT Architekten Bothe Richter Teherani. De in 2012 in gebruik genomen torens stellen een paartje voor dat de tango danst… De façade bestaat geheel uit staal en glas. Onder de gebouwen bevindt zich een club, verder houdt Radio Reeperbahn hier kantoor en zijn er een restaurant en kantoren. Helemaal bovenaan vind je het mooiste aan het dansende paar: rooftop bar Clouds, met dakterras. (Lees voor meer over rooftop bars in Hamburg Je kunt me het dak op!)
Buurtbewoners en ondernemers vinden de torens met hun luxekantoren en moderne look niet passen op hun Kiez…
Tanzende Türme, Reeperbahn 1, U-Bahn St. Pauli
De dansende torens op de spannendste kerstmarkt van Hamburg, Santa Pauli:
En voilà , dat waren ze alweer, 11x moderne architectuur in Hamburg, ware pronkstukjes (op één na…), al zeg ik het zelf – eigenlijk zou ik nog wel even door kunnen gaan, want met name in HafenCity wordt aan de lopende band gebouwd.
Wat vind je, ben je ook wel te porren voor moderne architectuur, of houd je het liever bij de Altbau en de baksteenarchitectuur?
Op naar Hamburg!
Kun je niet wachten om zelf in Hamburg op architectuurstrooptocht te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein sta je in een paar uur in HafenCity! Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan eens hier. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:
7 reacties
Ik meen me te herinneren dat er tegenover de st michels kirche zo’n spiegelachtig kantoorpand staat (ja, da’s de correctie architectonische term…) en daarin kun je heel mooie foto’s van de kerk nemen 😉
Oh, jaaa, reflectie! Ook zo’n thema, je brengt me op ideeen 🙂
En de terminologie lijkt me inderdaad correct 😉 Beestje bij de naam noemen enzo.
Hoi Fem, zelden in een stad geweest met zoveel afwisselende architectuur. Ik vond denk ik het Kontorhausviertel – Brahms Kontor
het grappigste. Ik wil nog een keer naar Hamburg met de Open Monumenten dagen.
Ja, dat vind ik ook mooi. Je hebt ook de olifant aan de zijkant gezien, toch? Ik vind het contrast met de Laeizshalle ook mooi. 🙂 Monumentendagen zijn in september weer…. 🙂
Erg interessant, ik kan me zo mooi voorbereiden op mijn bezoek aan Hamburg volgend jaar, na dit jaar in Schwerin en Wismar te zijn geweest
Dank! En leuk dat Hamburg voor volgend jaar op je program staat! Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen!