Home Emigratie Mondkapjesplicht Duitsland: alles dat je moet weten over de Maskenpflicht

Mondkapjesplicht Duitsland: alles dat je moet weten over de Maskenpflicht

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Update april 2023: op dit moment zijn er geen beperkingen i.v.m. corona in Hamburg/Duitsland meer. Er is geen isolatieplicht of testplicht meer, mondkapjes zijn niet meer verplicht en winkels, theaters, sportscholen, scholen etc. zijn open, Veranstaltungen kunnen doorgaan. Deze pagina wordt daarom niet meer bijgewerkt, tenzij er iets verandert in de regelgeving.

In dit artikel lees je waar mondkapjes in Hamburg verplicht zijn, voor wie deze regels gelden, hoe je een mondkapje goed draagt en waar je ze kunt krijgen.

Zoals je weet ben ik geen arts en bepaal ik ook het beleid niet. Check voor de actuele regels altijd hamburg.de en de site van het RKI.

Alles dat je moet weten over de mondkapjesplicht in Duitsland

Waar in Hamburg moet je een mondkapje dragen?

Mondkapjes zijn verplicht op deze plekken:

 • Bij artsen, fysio, therapeuten, enz.
 • Ziekenhuizen, verzorgingshuizen.

Verder geldt het advies om op drukkere plekken een mondkapje te dragen en kunnen winkeliers/ondernemers zelf bepalen of ze mondkapjes verplicht stellen.

Wie moet in Hamburg een mondkapje dragen?

Volwassenen. Vanaf welke leeftijd kinderen een kapje moeten dragen verschilt per Bundesland. In Hamburg moeten kinderen die met hun ouders meegenomen worden vanaf 7 jaar een mondkapje dragen.

Geldt deze regel ook voor mensen die niet in Duitsland/Hamburg wonen?

Ja, uiteraard.

Tenzij je in een van de uitzonderingsgroepen hieronder valt:

Wie hoeft er hier géén mondkapje te dragen?

Er zijn uitzonderingen op de Duitse Maskenpflicht. De volgende mensen hoeven geen Mund- und Nasenschutz te dragen op plekken waar het wel verplicht is:

 • Kinderen jonger dan 7 jaar (dit geldt in Hamburg, er zijn Bundesländer waar de grens lager is, sommige Bundesländer verplichten mondneuskapjes vanaf 3 jaar);
 • Mensen die op grond van een lichamelijke of geestelijke beperking geen mondkapje kunnen dragen (hiervoor heb je een attest van een arts nodig);
 • Mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, bijvoorbeeld astmapatiënten (idem, alleen met attest);
 • Doven en slechthorenden en hun eventuele begeleiders (idem, alleen met attest).

Let op: Kun je om medische redenen/beperkingen geen mondkapje dragen, dan heb je een attest van je arts nodig. Een eigenverklaring is géén geldige reden en wordt nergens geaccepteerd. Op het attest moet bovendien niet alleen staan dát je geen mondkapje kunt dragen, maar ook waarom dat zo is.

In de Bußgeldkatalog kun je zien welke uitzonderingen er op de Maskenpflicht in Duitsland zijn. Je vindt er ook terug hoe hoog de boetes zijn (per Bundesland) als je zonder reden geen mond- en neusbescherming draagt.

Welke mondkapjes zijn verplicht in Duitsland?

Op plekken waar mondkapjes verplicht zijn, geldt in Duitsland dat je een FFP2-masker of chirurgisch mondkapje moet dragen. Katoenen mondkapjes zijn niet toegestaan. Spatschermen zijn dat alleen als je er een goedgekeurd mondkapje onder draagt.

Let op: Bundesländer mogen zelf bepalen of een chirurgisch mondkapje voldoende is, of dat een FFP2-masker verplicht is. In Hamburg zijn op plekken waar mondkapjes verplicht zijn alleen FFP2-maskers toegestaan.

De verschillen tussen mondkapjes

Hieronder zie je in welke mate mondkapjes beschermen tegen druppeltjes. Alleen de eerste drie voldoen in Duitsland als geschikte mondkapjes. Sjaals en katoenen mondkapjes zijn niet toegestaan.

Chirurgische wegwerpmaskers

Einwegmasken zijn vergelijkbaar met de mondkapjes die de tandarts draagt. Je kunt ze bij drogisten en apotheken, en inmiddels ook bij supermarkten makkelijk kopen. Na gebruik gooi je ze weg.

 • Voordeel: deze mondkapjes zijn heel licht en voel je dus minder zitten. Zeker als je met warm weer langer in de trein moet is dit wel prettig.
 • Nadeel: ik vind ze meestal minder goed aansluiten en wat losjes zitten, ook zie ik veel mensen die het ding onder hun neus dragen (?!). Bovendien beschermen ze ook alleen de omgeving en niet de drager zelf. Voor mij is dit een reden om nooit chirurgische mondkapjes te dragen.

FFP2-mondkapjes

Dit zijn de professionele, medische mondkapjes. Ze zijn hoogbeschermend en beschermen zowel de drager als de omgeving van de drager.

Ook deze mondkapjes zijn wegwerpmondkapjes en kun je niet wassen. Check op de verpakking hoe lang je ze kunt dragen en of evt. hergebruik mogelijk is. Check sowieso de verpakking goed, want het is belangrijk dat je deze mondkapjes goed op je gezicht zet.

 • Voordeel: ze sluiten goed aan en beschermen zowel de drager als de omgeving goed.
 • Nadeel: het (langdurig) dragen van deze mondkapjes is even wennen. Maar ja, liever dat dan corona…

Let op: je hebt ook FFP2-maskers met een ventiel erin. Deze maskers beschermen alléén de drager en niet de omgeving. Persoonlijk vind ik die dus ook niet geschikt.

Hoe draag je een mondkapje?

Heel simpel: over je neus en mond!

Het beste is dit stappenplan voor het dragen van een mondkapje:

 • Stap 1: thuis handen wassen
 • Stap 2: mondkapje opzetten, daarbij het kapje zo veel mogelijk alleen aan de bandjes vastpakken en zorgen dat het goed aansluit op je gezicht
 • Stap 3: huis verlaten en niet meer aan het mondkapje zitten, ook al jeukt je gezicht als de hel (en dat gaat het geheid doen…)
 • Stap 4: met het ov reizen of boodschappen doen, met je vingers van dat ding af blijven: gezicht = no-go area!
 • Stap 5: weer thuis, handen wassen
 • Stap 6: mondkapje af doen, alleen aan de bandjes aanraken
 • Stap 7: mondkapje wegmikken of aan waslijn hangen, liefst nog een keer handen wassen
 • Stap 8: fles Jip-en-Janneke Bubbelsap opentrekken

Meteen vanuit huis een mondkapje opzetten is natuurlijk meestal niet echt realistisch. Snap ik.

Veel mensen zetten het kapje op als ze het ov of de winkel binnenstappen en zetten het meteen daarna weer af. Dat is oké, als je er wel op let dat je handen schoon zijn en je het masker alleen aan de bandjes vastpakt.

Net zo belangrijk blijft natuurlijk: handen wassen en afstand houden. Het mondkapje is geen vervanger van de anderhalve meter afstand.

Don’ts zijn in elk geval:

 • Aan je gezicht en de voorkant van het mondkapje zitten terwijl je het draagt.
 • Het mondkapje ónder je neus dragen. Het heet Mund- und Nasenschutz, hè, mond- én neusbescherming…
 • Het mondkapje voor en na het boodschappen doen (aan de voorkant, ook nog!) naar beneden trekken en onder je kin laten hangen. Of aan één oor. Nay, nay!

Waar koop je een mondkapje?

 • Chirurgische wegwerpmaskers koop je bij de apotheek, of bij een drogist, bijv. dm, Budni of Rossmann. Veel supermarkten verkopen ze inmiddels ook.
 • FFP2-maskers koop je ook bij de drogist of bij de (online) apotheek, bijvoorbeeld Aponeo of DocMorris. Ook op Amazon vind je FFP2-maskers. Ook veel supermarkten verkopen FFP2-mondkapjes. Er zijn best wat wilde varianten op de markt, dus ik zou altijd navragen bij een apotheek. Ik bestel ze zelf bij de online apotheek Aponeo of DocMorris.

Hoe vaak moet je een mondkapje vervangen?

Wegwerpmaskers van het chirurgische type gooi je na gebruik in de prullenbak.

FFP2-maskers zijn ook wegwerpmaskers, helaas. Kijk op de verpakking voor instructies over hoe lang je ze achter elkaar kunt dragen en of je evt. kunt hergebruiken.

Mond- en neusbescherming: zo draag je je mondkapje correct

Lees alles over het coronavirus in Hamburg

Over de zin/onzin van mondkapjes…

Draag je geen masker op een plek waar dat wel moet, dan heb je zomaar een boete aan je broek. Er wordt hier ook op gecontroleerd. Duidelijk dus, lijkt me.

O, en ook belangrijk…

Heb je vragen? Stel ze! Maar hou het wel gezellig. Ik ben géén arts, en ik ga niet over het Mund- und Nasenschutz-beleid van de overheid en kan daar niets aan veranderen. Ik geef alleen aan wat hier de regels zijn en welke opties er zijn als je mondkapjes gaat kopen en ga niet in discussie over het nut/onnut van maatregelen. Verder ben ik allergisch voor wappies.

Even toe aan iets anders?

Snap ik, we zijn corona toch allemaal kotsbeu. Ontsnap bijvoorbeeld even aan de werkelijkheid met deze Duitse Krimis, of deze Duitse true crime podcasts. Of doe vast wat inspiratie op voor je volgende trip naar Hamburg, of vergaap je even aan deze schitterende trappenhuizen. Voor de ultieme ontspanning maak je hier een virtuele herfstwandeling door Hamburg.

Heb je deze artikelen al gelezen?

21 reacties

Yvonne Helsloot 4 mei 2020 - 19:28

Beste Fem,
Dank je wel voor je duidelijke info over mondkapjes.
Tot nu toe had ik veel vragen. Ook over de kindragers. Opgelost.
Het zijn bizarre tijden.
Met vriendelijke groet,
Yvonne Helsloot, Amsterdam.

Antwoorden
Fem 4 mei 2020 - 19:41

Moin Yvonne, gern geschehen! Het zijn zeker bizarre tijden! Mocht je nog andere vragen hebben, stel ze gerust. De mondkapjes zijn hier nu sinds een week verplicht, maar werden al eerder ‘met klem aangeraden’, dus de meeste mensen, waaronder ikzelf, dragen ze al wat langer. (Wat me natuurlijk geen super-expert maakt, maar ik heb wel al het een en ander uitgeprobeerd aan wat makkelijk blijft zitten en waar je beter door kunt ademen enzo.)

Antwoorden
Elias 8 mei 2020 - 23:09

Bedankt voor je info!
Is een sjaal nog steeds toegestaan als neus/mondbedekking?
Heb maandagochtend nl een uitvaart in duitsland en bij alle winkels hier in de buurt (straal van 50 km) zijn de mondkapjes uitverkocht…
Groet Elias

Antwoorden
Fem 9 mei 2020 - 07:10

Moin Elias, ja dat is nog steeds toegestaan. Sterkte!

Antwoorden
Monkey 13 juni 2020 - 10:01

Is in natuurgebieden het dragen van mondkapjes ook verplicht. Tijdens wandel en fietstochten

Antwoorden
Fem 13 juni 2020 - 10:37

Nee, alleen in het openbaar vervoer, en in winkels, en bij bijv. de kapper, huisarts, enz. (zie boven in het artikel). Als je gewoon op straat loopt of in de natuur bent, hoef je geen mondkapje op.

Antwoorden
Marleen 27 juni 2020 - 09:28

Hoi Fem, nuttige info, dankjewel.

Mogen wegwerpmaskers ook, dus die voor eenmalig gebruik?

We gaan op mini vakantie naar Duitsland en hebben geen wasmachine, vandaar mijn vraag.
Groetjes, Marleen

Antwoorden
Fem 27 juni 2020 - 09:34

Hoi Marleen, ja, die mogen ook. Die kun je op steeds meer plekken ook bij de drogist kopen!
Goede reis!

Antwoorden
Marleen 27 juni 2020 - 12:34

Dankjewel voor de info en je snelle reactie! Hier in Nederland zijn ze inderdaad ook overal te koop. Dan haal ik hier alvast een aantal wegwerpmaskers voor gebruik bij jullie! 🙂 En bij tekort, is het goed te weten dat ze ook overal te koop zijn daar. Hartelijke groet, Marleen

Antwoorden
Dorothy Agnes 5 juli 2020 - 19:32

Hoe bewijs ik dat ik asthma heb en dus vrijgesteld ben van mondkapjes?

Antwoorden
Fem 5 juli 2020 - 19:38

Met een attest van je huisarts 🙂

Antwoorden
Ingrid 11 juli 2020 - 16:30

Hallo.

Mag een spatscherm ook.
En dan bedoel ik zo eentje die van plastic is die voor je gezicht zit

Antwoorden
Fem 11 juli 2020 - 18:20

Ja, dat mag volgens mij wel, maar je hebt er niks aan, want ze sluiten niet aan :/

Antwoorden
Ingrid 11 juli 2020 - 18:46

Bedankt voor je snelle antwoord

Antwoorden
Wim 18 september 2020 - 09:49

Wel raar dat ik in Duitse supermarkten het personeel óf een mondkapje, óf een plastic vizier, óf geen van beide zie dragen.

Antwoorden
Fem 18 september 2020 - 19:50

Personeel in supermarkten hoeft ook geen mondkapje op als ze achter een kassa zitten, want daar zit altijd een scherm voor. Als ze aan het vakkenvullen zijn of anderszins door de winkel lopen, moeten ze hun mond en neus bedekken, en dan zie je inderdaad vrij vaak van die vizierdingen. Het is toegestaan, maar die dingen helpen helaas geen fuck. (Wat mij echter geen reden lijkt om me zelf niet aan de regels te houden, eerder in tegendeel.)

Antwoorden
Christa 28 september 2020 - 20:32

Zeer geestig geschreven!

Antwoorden
Peter 24 oktober 2020 - 10:36

Hi Fem,

Weet jij misschien waar ik voor een collega, redelijk goedkoop, aan mondmaskers van St. Pauli kan komen. Ik bedoel dan die zwarte met het doodskopje en St. Pauli eronder?

Peter

Antwoorden
Fem 24 oktober 2020 - 11:01

Hi Peter, de club zelf heeft ze in de webshop voor € 13,99 per stuk, voor die prijs heb ik ze ook op Amazon gezien. (Tamelijk prijzig helaas :/) Die zijn zwart met de doodskop en de tekst aan de zijkant. Op Ebay heb ik ze voor € 8 per stuk gezien, zwart met doodskop en tekst groter in het midden (St. Pauli Behelfsmaske). Ik zou gokken dat de St. Pauli Tourist Office ze ook heeft, maar dat weet ik niet zeker.

Antwoorden
Fem 24 oktober 2020 - 11:02

Maar goed idee, trouwens, ik ga St. Pauli ook even in het artikel opnemen 🙂

Antwoorden
Peter 24 oktober 2020 - 11:57

Hi Fem,

Bedankt. Ik ga eens een kijkje nemen. Hopelijk zijn de verzendkosten naar Nederland niet te hoog. Blijf toch een Nederlander, hè! 🙂

P.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid