Home Ontdek Hamburg Fietstocht over de Moorwerder Hauptdeich: een beetje als de bollenstreek. Maar dan anders

Fietstocht over de Moorwerder Hauptdeich: een beetje als de bollenstreek. Maar dan anders

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ik heb vakantie! Nauwelijks te bevatten, maar het is toch heus waar.

En waar en hoe start je de vakantie beter dan met een fietstocht naar de Bunthäuser Spitze via de Moorwerder Hauptdeich? In theorie natuurlijk nergens. In de praktijk eigenlijk ook niet, hoewel discussie mogelijk is over de vraag of het handig is om met 37 C° een fietstochtje van Kirchdorf naar Moorwerder te maken.

Maar kniesoor die daarop let. Los geht’s:

Fietstocht over de Moorwerder Hauptdeich

Het fietstochtje begon in Kirchdorf en voerde ons naar de Leuchtturm van Moorwerder. Al na 5 minuten bleek dat een lengteverschil van zo’n 15 centimeter en het verschil tussen korte pootjes en lange pootjes een hoop gevolgen heeft voor de fietssnelheid. En dat bijgevolg mijn reisgenote al snel een halve kilometer achter me reed…

Ook bleek alras dat er langs de dijk nul komma nul schaduw was, 37 C° echt heel heet is en dat we om de een of andere reden geen water bij ons hadden. Een van ons, namelijk ik, had bovendien geen idee op welke afstand die vuurtoren lag – wat dat betreft leek het dan weer erg op Texel (daar komt namelijk ook geen einde aan de dijk).

Fietstocht langs de Moorwerder dijk

Het viel me ook op dat het kennelijk universeel is dat mensen die het goed doen in de bollen- en gewassenteelt van hun geld graag gedrochtelijke huizen tussen de velden neerzetten, zie ook de omgeving tussen Katwijk en Haarlem.

Daar heb ik uiteraard geen foto’s van genomen. Ik vond gelukkig al snel ook huizen van telers met meer smaak, waaronder de boerderijen hieronder een voorbeeld zijn. Schapen ben ik overigens alleen op het bordje tegengekomen.

Ik moest ondanks de toch behoorlijk vakantieachtige omgeving van Moorwerder nog steeds wennen aan het idee dat ik alle tijd van de wereld had en naderhand nergens meer naartoe hoefde.

Vakantie! Hoe lang was dat wel niet geleden! Ik vond het ook een bizarre gedachte dat deze vakantie-omgeving op 22 minuten met de S-Bahn en 5 km fietsen (opzettelijk gebruik ik hierbij geen tijdsaanduiding) van mijn huis ligt. We waren nog steeds in Hamburg!

Leuchtfeuer Bunthaus op de Bunthäuser Spitze

Doel van de onderneming was de kleine vuurtoren op de Bunthäuser Spitze, het oostelijke puntje van het Elbinsel dat de Elbe splitst. Op de Spitze staat een houten vuurtoren (1914) die nog tot 1977 in gebruik was. Bonte huizen waren overigens nergens te bekennen.

De vuurtoren hadden we voor onszelf. Met een hoogte van maar 7 m is het een recht niedlich vuurtorentje:

Vuurtoren Moorwerder
Ergens doet dit plaatje me ook aan de Leidse Vlietlanden denken, of aan het Joppe bij Oegstgeest, hoewel daar geen vuurtoren is.

Elbe vanaf de vuurtoren Bunthäuser Spitze

Blik op de Elbe

Ik maakte ook een feetie:

Feetie bij de vuurtoren

En een selfie, met doorgezweet hoofd, maar wel al megabruin (voor mijn doen, dus houd maar weer op met lachen):

Fietstochtje Moorwerder bij 37 graden - Standort Hamburg

Een verfrissend Alsterwasser bij Gasthaus Moorwerder Hof

Omdat uitdroging toch wel op de loer lag, snelden we ons naar het bezoekerscentrum op zo’n 10 minuten van de vuurtoren. De poort van de Erlebnisgarten was echter mooi dicht en ook het terras ging mooi niet meer voor ons open. We waren er drie minuten na sluitingstijd (18 u) en moesten bijgevolg nog een eind fietsen voor we – godzijdank – bij Gasthaus Moorwerder Hof aan de Moorwerder Norderdeich 78 op het terras konden neerstorten.

Het Alsterwasser smaakte nog nooit zo goed (en goot ik ook nog niet eerder zo snel naar binnen).

Gesterkt door het Alsterwasser karden we weer terug naar Kirchdorf en waren we net voor het onweer thuis. In totaal hebben we vermoedelijk (maar) zo’n 10 km gefietst (gevoeld 150), waarover we, inclusief pauze, 3 uur (!) hebben gedaan, zo goed als zonder iemand tegen te komen langs de dijk. (Dat had waarschijnlijk ook veel met de temperatuur te maken, maar het versterkte mijn vakantiegevoel.)

Zelf naar de Bunthäuser Spitze fietsen?

Goed plan, misschien wel het best bij een wat lagere temperatuur en met voldoende water en proviand op zak.

De vuurtoren bevindt zich op het puntje van het Elbinsel: Google Maps

Vanaf S-Bahn halte Wilhelmsburg fiets je via de Kirchdorferstraße en de (ik verzin dit niet) Jenerseitedeich heel makkelijk naar de Moorwerder Hauptdeich. Op het station is ook een StadtRAD-station.

Bekijk hier alles over fietsen in Hamburg

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om in Hamburg op de fiets te springen, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er al in een paar uur! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Esther 6 juli 2015 - 09:03

Met zo veel water en groen hoef je ook eigenlijk nergens anders naartoe!! Zijn de Deutsche wadden ook niet bij jou in de buurt?

Antwoorden
Fem 6 juli 2015 - 09:12

Voor Duitse begrippen wel (2 á 3,5 uur rijden) 🙂 Sylt staat nog op de planning, vlak bij de Deensche grens!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid