Home Ontdek Hamburg Hamburgs mooiste murals

Hamburgs mooiste murals

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De murals in Hamburg verdienen wat mij betreft zéker een plekje in de top-10 van street art hotspots, al geef ik toe dat ik enigszins bevooroordeeld ben. Vandaag bekijken we een paar van de vrolijkste murals alhier, dan zie je waarom.

De mooiste murals in Hamburg

Mijn favoriete murals in Hamburg

Huis met de golven | Barnerstraße, Ottensen

Ik had altijd wat gemengde gevoelens bij deze… Het huis met de golven is namelijk het huis rechts op deze foto – een prachtig Gründerzeithaus:

Daar hoort eigenlijk geen mural op, vind ik. Maar, het is wel een mooie, en het ziet er vele malen beter uit dan de lelijke kindertekening die een of ander onverlaat op míjn Gründerzeithaus heeft geklodderd. Ik ben dus tot de slotsom gekomen dat ik de golven tóch mooi vind.

De golven zijn gemaakt door wandgestalten.de, die zich voor deze mural liet inspireren door de golven van Hokusai (1760-1849). Je ziet hem vanzelf als je in de S-Bahn tussen Altona en de Holstenstraße rijdt.

Ottensen hoort zeker op je lijstje trouwens, want naast murals vind je er ook leuke winkels, fijne restaurants, een bijzondere bioscoop, fraaie architectuur en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Superbude | Bahrenfeld

Aztekenhuis | Thadestraße, St. Pauli

Zo noem ik het, want als ik er langs reed, deden de schilderingen me altijd aan aztekensymbolen denken. Bij nadere bestudering lijken ze daar natuurlijk helemaal niet op, maar toch.

Een paar huizen verderop (Thadenstraße 6) kun je lekker ontbijten bij Café Rolo (FB-pagina). Of je gaat op de hoek Thadenstraße/Beim Grünen Jäger lunchen bij Mr. Kebab. (De muren van Mr. Kebab zijn overigens ook versierd!)

Daarna ben je klaar om St. Pauli in te duiken (en o.a. nog veel meer street art tegen te komen).

Doen in Hamburg: bekijk de verschillende wijken | Standort Hamburg

The Abyss | Bleicherstraße, St. Pauli

Als je je bij het Aztekenhuis omdraait, kijk je de Bleicherstraße in en zie je een mural uit de Abyss-serie van kunstenaar 1010. Met deze serie had hij in 2014 een tentoonstelling in de Affenfaust Galerie.

Affenfaust zegt erover:

In his art he deals with language, symbols and signs, with automatisms of perception and the structures of society. 1010 is a conceptualist. His art doesn´t explain itself. An elaborate system underlies it, which evolved over the last years. It´s up to the viewer to perhaps detect it on his own.”

Ik kan niet zoveel met dit soort beschrijvingen, helaas. Beter bekijk je gewoon 1010’s FB-pagina om te zien wat hij nog meer maakt.

Koolski | Laeiszstraße, Karolinenviertel

Ook street artist Koolski had een tentoonstelling in de Affenfaust Galerie.

Deze mural vind je aan het begin van de Laeiszstraße. Als je op de hoek Leiszstraße/Marktstraße bij Karo Ecke neerploft voor een koffie, kun je hier checken wat je in het Karoviertel nog meer kunt gaan doen: Schanzenviertel en Karolinenviertel.

Pirates of the Karoviertel? | Marktweg, Karolinenviertel

Geen idee hoe hij heet, maar ik vind hem erg Pirates of the Caribbean. Het is de eerste mural die je ziet als je het Karoviertel binnenwandelt, een van de mooiste in Hamburg. Hij gaat om de hoek overigens gewoon verder.

Hotspots voor fotografen: Street art in het Karoviertel

Cranio Artes | Marktstraße, Karolinenviertel

Deze schildering aan de Marktstraße is in het kader van de Millerntor Gallery op de muur gezet.

De kunstenaar is Cranio Artes, in wiens werk de blauwe indianen overal opduiken (zie ook zijn Instagram, ze zijn heel vrolijk).

De Millerntor Gallery is een kunst-, muziek- en cultuurfestival dat elk jaar georganiseerd wordt door Viva con Agua St. Pauli (een organisatie die zich inzet voor schoon drinkwater voor de hele wereld) en FC Sankt Pauli.

Music, Maestro | Hein-Köllitz-Platz, Altona

Op het eerste gezicht is dit misschien niet zo’n heel spannende flat aan de Hein-Köllisch-Platz (waar je ook Café Geyer én een El Bocho vindt). Maar als je wat beter kijkt, zie je dat er muziek in dit huis zit:

Murals kijken in St. Pauli: Maestro

Muzikale mural in St. Pauli

Farbenspiel | Stresemannstraße, Altona

Deze bonte verschijning is was een project van Atelier Farbenspiel. Het beeldt Hamburg in het klein (en heel kleurrijk) uit. Deze ‘Villa Kunterbunt’, zoals het huis ook wel genoemd wordt, staat aan de Stresemannstraße, naast een buitengewoon deprimerend grijs gebouw (links, niet op de foto).

De Stresemannstraße is sowieso een lange, drukke en (in elk geval op dit stuk) bepaald niet inspirerende weg. Ik rijd er met enige regelmaat, als ik een klant van mij opzoek, en moet altijd even grijnzen als ik dit plaatje zie.

Beestenboel | Wohlers Allee, Altona

Deze beestenboel ontdekte ik vorig jaar na een rondje sjokken door het Wohlerspark. Een week later was hij al besmeurd met tags, maar de beestenboel is er gewoon opnieuw op geschilderd, en sindsdien vrij van bekladding.

Grande Dame | Große Bergstraße, Altona

Misschien wel mijn favoriet onder de favoriete murals in Hamburg is deze Grande Dame van Ata Bozaci (Toast) in de Grote Bergstraße nr 223. Ze is gebaseerd op de verschijning van Amanda Beck.

Ze is in 2014 (gek, ik heb het gevoel dat ik haar al veel langer ken) geschilderd en hoort in Toasts serie ’15 Seconds of Fame’.

BurgerBoy | Altonaer Straße, Schanzenviertel

Ik kan niet vinden wie deze mural gemaakt heeft, maar hij bevindt zich op de gevel van Burger Lab, dus ik noem hem BurgerBoy. [2022: inmiddels bruut beklad met tags…]

Supasupa | Doormannsweg/Tornquistweg, Eimsbüttel

Dit is een van Hamburgs beroemdste en populairste murals, maar ik vind het er een uit de categorie Lelijk Kunstwerk Op Prachtig Pand… Als je het mij vraagt kun je beter een wandeling door Eimsbüttel maken, dan zie je mooiere street art. Als je wilt weten hoe Supasupa tot stand gekomen is, lees dan dit artikel bij Zeit Online.

Meer street art in Hamburg bekijken? Lees ook:

Er zijn natuurlijk nog oneindig veel meer murals in Hamburg, maar vele daarvan vind ik niet zo heel mooi. Ik houd nu eenmaal niet van enge spinnen, ingewanden en enge fantasiebeesten. ;)

Als dat wel jouw ding is, check dan het buurtje rond het Gängeviertel, daar vind je een paar grote exemplaren. (Overigens vind je in het Gängeviertel ook veel wat vriendelijkere street art!) Of lees dit artikel over de enge spin in het Gängeviertel: Mural Art – Nychos in Hamburg.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Noot: Overigens hanteer ik de volgende definitie van het concept ‘mural’: het is een groot kunstwerk en het zit op een muur. Dus misschien kom je hier murals tegen die je zelf niet zo zou noemen… Maar zeg zelf, maakt dat ze minder mooi of boeiend?

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Sabine 7 mei 2017 - 17:27

Wat mooi! Vooral die blauwe indianen en de Farbenspiel. Zo kunstig wat ze kunnen maken, fleurt de stad ook echt op.

Antwoorden
Fem 12 mei 2017 - 13:16

Ja he? :) Van die echt grote kunstwerken worden ook niet zo snel overgeschilderd of stuk gemaakt, gelukkig.

Antwoorden
Judith 11 juni 2017 - 06:01

Murals zijn überhip en Hamburg natuurlijk ook. En van 2x hip krijg je mooie blogposts. :-)

Antwoorden
Fem 16 juni 2017 - 14:10

Zo is het maar net :)

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid