Home Ontdek Hamburg 20+ Murals in Hamburg

20+ Murals in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De murals in Hamburg verdienen wat mij betreft zéker een plekje in de top-10 van street art hotspots in de wereld Europa Duitsland, al geef ik toe dat ik enigszins bevooroordeeld ben. Vandaag bekijken we een paar van 20 vrolijkste murals in Hamburg, dan zie je vast waarom.

Murals in Hamburg

Misschien handig om het eerst even te hebben over de vraag ‘wat is een mural eigenlijk?’ Ik hanteer de volgende definitie van het concept ‘mural’: het is een groot kunstwerk en het zit op een muur. Dus misschien kom je hier murals tegen die je zelf niet zo zou noemen… Maar zeg zelf, maakt dat ze minder mooi of boeiend? Afijn, laten we naar Altona-Nord gaan om te beginnen.

Mural in Altona-Nord

19e-eeuwse reclame | Margaretenstraße

In de 19e eeuw waren reclames toch echt mooier dan tegenwoordig… Zie hier in de Margaretenstraße. Bonus aan de wijk: lekker veel mooie Altbau om naar te kijken. En dit op een Katzensprung van de Schanze en de Weidenstraße, waar je volop keus hebt aan tentjes om lekker te eten of te borrelen. 

Street art Hamburg: Altona Nord

Farbenspiel | Stresemannstraße

Deze bonte verschijning is was een project van Atelier Farbenspiel. Het beeldt Hamburg in het klein (en heel kleurrijk) uit. Deze ‘Villa Kunterbunt’, zoals het huis ook wel genoemd wordt, staat aan de Stresemannstraße, naast een al even bont rood kunstwerk. Het pand rechts laat nog wat te wensen over, qua kleur…

De Stresemannstraße is sowieso een lange, drukke en (in elk geval op dit stuk) bepaald niet inspirerende weg. Maar als ik er langs rijd, moet ik altijd even grijnzen bij deze bonte aanblik.

Murals in Hamburg: Stresemann Straße

Murals Hamburg: Altona-Nord | Standort Hamburg

Mural in Ottensen

Die große Welle von Kanagawa | Barnerstraße

De golven zijn gemaakt door wandgestalten.de, die zich voor deze mural liet inspireren door de golven van Hokusai (1760-1849). Je ziet hem vanzelf als je in de S-Bahn tussen Altona en de Holstenstraße rijdt.

Ottensen hoort zeker op je lijstje trouwens, want naast murals vind je er ook leuke winkels, fijne restaurants, een bijzondere bioscoop, fraaie architectuur en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Murals in Bahrenfeld

Superbude Bahrenfeld | Paul-Dessau-Straße 2

Bahrenfeld is misschien niet de wijk waar je als eerste komt als je een stedentrip Hamburg maakt, maar als je van architectuur houdt, dan doe je er toch goed aan om even langs te waaien. Bovendien ontdek je in Bahrenfeld ook steeds meer gave murals! Zoals hier op de muur bij Superbude Altona-Bahrenfeld.

Kijk vanaf hier zeker ook even naar rechts, want op het buurgebouw vind je deze beauty, van de Stuttgarter street artist Jeroo:

Murals in Hamburg: mural in Bahrenfeld | Standort Hamburg

Rookie the Weird | Bahrenfelder Straße

Nu je toch in Bahrenfeld bent, neem ook even een kijkje op de kruising Bahrenfelder Straße / Guaßstraße, waar je deze mural van Rookie the Weird en Tobias Wüstefeld vindt, gemaakt in het kader van het STAMP-festival editie 2022.

Stay ook vooral tuned, want Bahrenfeld krijgt steeds meer murals en andere straatkunst. Gaan we het vast nog over hebben. (En wel hier!)

Ondertussen kun je hier kijken wat er in Bahrenfeld nog meer op je wacht.

Street Art Bahrenfeld - Bahrenfelder Straße | Standort Hamburg

Freedom starts here | Bosschstraße, kruising Bornkampsweg

Goed, misschien niet de plek waar je heel snel komt, maar als je toevallig in de buurt bent, gauw even een blik werpen op de muur van stoere interieurdesigner Vartan.Rocks.

Murals in Hamburg: Bahrenfeld, Vartan Rocks

Murals in St. Pauli

St. Pauli is natuurlijk bij uitstek de wijk die uitpuilt van de street art. Veel van Hamburgs murals vind je dan ook hier. Een bescheiden voorproefje:

The Abyss | Bleicherstraße

Kijk je vanaf de Thadenstraße de Bleicherstraße in, dan valt je blik meteen op een mural uit de Abyss-serie van kunstenaar 1010. Met deze serie had hij in 2014 een tentoonstelling in de Affenfaust Galerie.

Affenfaust zegt erover:

In his art he deals with language, symbols and signs, with automatisms of perception and the structures of society. 1010 is a conceptualist. His art doesn´t explain itself. An elaborate system underlies it, which evolved over the last years. It´s up to the viewer to perhaps detect it on his own.”

Ik kan niet zoveel met dit soort beschrijvingen, helaas. Beter bekijk je gewoon 1010’s FB-pagina om te zien wat hij nog meer maakt.

Een paar huizen verderop (Thadenstraße 6) kun je trouwens lekker ontbijten bij Café Rolo (FB-pagina). Of je gaat op de hoek Thadenstraße/Beim Grünen Jäger lunchen bij Mr. Kebab. (De muren van Mr. Kebab zijn overigens ook versierd!)

Daarna ben je klaar om St. Pauli in te duiken (en o.a. nog veel meer street art tegen te komen).

Universe of every day objects | Bernstorffstraße

De Oostenrijkse kunstenaar HNRX heeft in binnen- en buitenland bijzonder veel op de muren gekwast. Zo ook in Hamburg. Deze uit de serie Universe of every day objects vind je in de Bernstorffstraße. Een ander werk uit de serie staat in het Gängeviertel op de muur.

Murals in Hamburg: St. Pauli

Am Brunnenstraße/Paul-Roosen-Straße

Music, Maestro | Hein-Köllitz-Platz

Op het eerste gezicht is dit misschien niet zo’n heel spannende flat aan de Hein-Köllisch-Platz (waar je ook Café Geyer én een El Bocho vindt). Maar als je wat beter kijkt, zie je dat er muziek in dit huis zit:

Mural Heinz Köllitz platz St Pauli | Standort Hamburg

Murals in Hamburg: St. Pauli | Standort Hamburg

Murals in het Schanzenviertel

Ook in de Schanze kun je om de street art niet heen, ook al telt de wijk maar een paar straten. Ga in elk geval deze murals bekijken:

Drie Gratiën | Bartelsstraße

De drie Gratiën uit Botticelli’s ‘Primavera’, gewoon op een gevel in de Schanze. In 2001 begon de eigenaresse van het huis aan een grondige renovatie. Omdat ze dat niet genoeg vond, wilde ze het ook een persoonlijk tintje geven, en vroeg Eckart Keller de opdracht de drie dames op de muur te zetten.

Street art in Hamburg: Schanzenviertel | Standort Hamburg

Fischernetz | Lippmannstraße 59

Loop door het Florapark de in Lippmanstraße en duik het binnenhof bij nr. 59 in. Daar loop je tegen een van Hamburgs bekendste en meest geliefde murals aan: ‘Fischernetz’. Hij werd in opdracht van mediabureau Beebop gemaakt door kunstenaarstrio Innerfields, met als thema ‘gebruik van nieuwe media’. De visser en zijn net zijn natuurlijk voor alle Hamburgers herkenbaar, maar staat tegelijkertijd voor, je raadt het al, phishing…

Diwan | Bartelsstraße

Op de hoek van de Bartelsstraße/Susannenstraße zit deze vrolijke schildering op de muur van Café Diwan:

Druck | Susannenstraße

Druck is geheid niet de naam van deze mural in de Susannenstraße. Maar toch. Hij zit er sinds een paar jaar, de muur leent zich er natuurlijk ook uitstekend voor (is te merken dat ik hem niet mooi vind… tsja):

Murals Hamburg: Schanzenviertel

Murals in het Karoviertel

Nou, vooruit, nog zo’n piepkleine wijk waar je toch op het ene kunstwerk na het andere stuit: het Karolinenviertel!

Koolski | Laeiszstraße

Net als de kunstenaar van de Abyss-serie had ook street artist Koolski een tentoonstelling in de Affenfaust Galerie. 

Deze mural vind je aan het begin van de Laeiszstraße. Als je op de hoek Leiszstraße/Marktstraße bij Karo Ecke neerploft voor een koffie, kun je hier checken wat je in het Karoviertel nog meer kunt gaan doen: Schanzenviertel en Karolinenviertel.

Koolski mural 2023 Karoviertel Hamburg street art

Pirates of the Karoviertel? | Marktweg

Dit zeemonster van  Sarek und Pokar doet mij erg Pirates of the Caribbean aan. Het is de eerste mural die je ziet als je het Karoviertel binnenwandelt, een van de mooiste in Hamburg. Hij gaat om de hoek overigens gewoon verder. Hij zit er sinds 2014.

Hotspots voor fotografen: Street art in het Karoviertel

Cranio Artes | Marktstraße

Deze schildering aan de Marktstraße is in het kader van de Millerntor Gallery op de muur gezet.

De kunstenaar is Cranio Artes, in wiens werk de blauwe indianen overal opduiken (zie ook zijn Instagram, ze zijn heel vrolijk).

De Millerntor Gallery is een kunst-, muziek- en cultuurfestival dat elk jaar georganiseerd wordt door Viva con Agua St. Pauli (een organisatie die zich inzet voor schoon drinkwater voor de hele wereld) en FC Sankt Pauli.

Murals in Hamburg: Karoviertel | Standort Hamburg

Street art Hamburg: mural in het Karoviertel | Standort Hamburg

Murals in Altona-Altstadt

Beestenboel | Wohlers Allee

Deze beestenboel ontdekte ik toen ik nog in Altona woonde na een rondje sjokken door het Wohlerspark. Een week later was hij al besmeurd met tags, maar de beestenboel is er gewoon opnieuw op geschilderd. De aanhouder wint. 😉

Grande Dame die eigenlijk Amanda heet | Große Bergstraße

Misschien wel mijn favoriet onder de favoriete murals in Hamburg is deze Grande Dame van Ata Bozaci (Toast) in de Grote Bergstraße nr 223. Ze is gebaseerd op de verschijning van Amanda Beck.

Ze is in 2014 (gek, ik heb het gevoel dat ik haar al veel langer ken) geschilderd en hoort in Toasts serie ’15 Seconds of Fame’.

Mural in Eimsbüttel

Supasupa | Doormannsweg/Tornquistweg

Dit is een van Hamburgs beroemdste en populairste murals, maar ik vind het er een uit de categorie Lelijk Kunstwerk Op Prachtig Pand… Als je het mij vraagt kun je beter een wandeling door Eimsbüttel maken, dan zie je mooiere street art. Maar goed. Als je wilt weten hoe Supasupa tot stand gekomen is, lees dan dit artikel bij Zeit Online.

Meer murals in Hamburg bekijken? Geht doch!

Ja, dat je niet denkt dat we er waren met de street art en murals in Hamburg, nay, nay! Er is nog veel meer, bijvoorbeeld hier:

Op naar Hamburg!

Zin gekregen om zelf de murals van Hamburg te komen bewonderen? Dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Sabine 7 mei 2017 - 17:27

Wat mooi! Vooral die blauwe indianen en de Farbenspiel. Zo kunstig wat ze kunnen maken, fleurt de stad ook echt op.

Antwoorden
Fem 12 mei 2017 - 13:16

Ja he? 🙂 Van die echt grote kunstwerken worden ook niet zo snel overgeschilderd of stuk gemaakt, gelukkig.

Antwoorden
Judith 11 juni 2017 - 06:01

Murals zijn überhip en Hamburg natuurlijk ook. En van 2x hip krijg je mooie blogposts. 🙂

Antwoorden
Fem 16 juni 2017 - 14:10

Zo is het maar net 🙂

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid