Home Ontdek Hamburg Naar het museum met kinderen in Hamburg? Doen!

Naar het museum met kinderen in Hamburg? Doen!

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ahoi, avonturiers, welkom in Hamburg! Deze vraag bereikte onlangs mijn inbox: “Zijn er ook leuke musea voor kinderen in Hamburg?” Nou en of! Er zijn in Hamburg musea speciaal voor kinderen, waar je met de hele familie zelf van alles kunt ontdekken en uitproberen, van zelf chocolade maken tot experimenteren met 3D-kunst. Ook veel grotemensenmusea in Hamburg hebben leuke programma’s en rondleidingen voor kinderen. Op avontuur met het hele gezin: naar het museum in Hamburg

Zet je avonturiershoed dus maar op (ik moet toch altijd aan oom Roel denken…), dan gaan we met de kinderen naar het museum in Hamburg.

Zoologisches Museum Hamburg

We beginnen in het Zoologisches Museum Hamburg, want je kunt je inner-David Attenborough niet vroeg genoeg ruim baan geven. Van skeletten tot opgezette dieren en interactieve exposities, dit museum laat zien hoe divers de natuur om ons heen, en ver weg, is. Ook leuk: het Zoologisches Museum Hamburg bezoek je gratis.

Meer info: Zoologisches Museum Hamburg

KL!CK Kindermuseum

KL!CK is een museum dat zich richt op kinderen van 3 tot 12 jaar oud. In deze interactieve speeltuin kun je experimenteren, spelen en ontdekken. Ontdek bijvoorbeeld hoe je betovergrootmoeder leefde zonder wasmachine, hoe je zelf een huis bouwt, en hoe je skelet eruit zit in de vaste tentoonstellingen van het museum. 

Meer info: KL!CK Kindermuseum

Met kinderen naar het museum in Hamburg: Zoologisches Museum Hamburg

Musea in Hamburg die leuk voor kinderen zijn: Freilichtmuseum Kiekeberg

3D TrickArt

Dit museum is een visueel spektakel dat je letterlijk de tentoonstelling in trekt. Met behulp van optische illusies en je eigen smartphone komen schilderijen tot leven en worden kinderen deel van het kunstwerk. Je bekijkt kunst eens van een heel andere kant, én gaat naar huis met een paar leuke foto’s voor je Hamburg-vakantiealbum.

Meer info: 3D TrickArt

Science Center Wälderhaus

Het Science Center bevindt zich in het Raphael hotel Wälderhaus in Wilhelmsburg. Zet je inner-Sir David maar weer aan, want hier duik je diep in de mysterieuze wereld van bossen, ecosystemen en niet te vergeten stadsnatuur. Nog energie over na deze interactieve tentoonstelling? Het Science Center ligt pal aan het Inselpark, waar je kunt skaten, klimmen en varen.

Meer info: Science Center Wälderhaus

Interactief museum voor kinderen in Hamburg: Science Center Wälderhaus

Freilichtmuseum Kiekeberg

Voor een stap terug in de tijd moet je het Freilichtmuseum Kiekeberg bezoeken. Dit openluchtmuseum biedt een kijkje in het landelijke leven van damals. Kinderen kunnen historische boerderijen en molens ontdekken en meedoen aan ambachtelijke workshops. Check ook de kalender van het museum voor speciale events. Er worden bijvoorbeeld ook speelmiddagen georganiseerd, waar je spelletjes van vroeger kunt spelen.

Meer info: Freilichtmuseum Kiekeberg

TropenAquarium Hagenbeck

Haal je inner-Sir David of Steve Irwin maar weer tevoorschijn, want voor een tropische vakantie in Hamburg ga je gewoon naar het TropenAquarium Hagenbeck. Op meer dan 8.000 vierkante meter gaan je op een heuse expeditie en ontmoet je maar liefst 14.000 dieren. Je kunt een combiticket kopen voor het TropenAquarium én de dierentuin, of een van beide bezoeken. Als je tijd hebt, zou ik ze apart bezoeken, want alleen in het TropenAquarium is al zo veel te zien dat je er echt even de tijd voor moet nemen.

Meer info TropenAquarium Hagenbeck

Kindermusea in Hamburg: TropenAquarium Hagenbeck

Chocoversum

Wat dacht je van een museum gewijd aan chocolade? En wat dacht je ervan om je eigen reep chocolade te fabrieken, en natuurlijk proeven? Op naar het Chocoversum! Na dit museum heeft de cacaoboon geen geheimen meer voor je. (Ook leuk voor volwassenen trouwens, zie hier mijn eigen chococreatie…) 

Meer info: Chocoversum Hamburg

Miniatur Wunderland

Last but not least, mag je een bezoek aan Miniatur Wunderland natuurlijk ook niet overslaan. Dit is ’s werelds grootste miniatuurmuseum, waar je niet alleen Hamburg, de hele wereld in het klein kunt verkennen. Wist je dat de makers van Miniatur Wunderland overal kleine verrassingen hebben verstopt, en dat je daar een heel leuke speurtocht van kunt maken? Ga maar eens op zoek naar E.T. of naar een porta-potti!

Meer info: Minatur Wunderland

Met kinderen naar het museum in Hamburg: Miniatur Wunderland

Grotemensenmusea in Hamburg met een leuk aanbod voor kinderen

Ook veel musea die niet specifiek op kinderen gericht zijn hebben een apart programma voor kinderen, van rondleidingen tot knutselmiddagen. Kijk bijvoorbeeld maar eens hier:

  • Het Museum für Kunst und Gewerbe – het MKG heeft speciale workshops en rondleidingen voor kinderen. Tot en met 7 januari 2024 is er bovendien een tentoonstelling over 50 jaar Sesamstraat. (Maar let op 1) deze tentoonstelling is in het Duits en alle bewoners van Sesamstraat spreken dus ook Duits – mijn ouders vonden dat geen succes, en 2) de tentoonstelling is enorm populair, dus boek je tickets online op de site van het museum.)
  • Internationales Maritimes Museum – het maritiem museum heeft een apart kinderprogramma met o.a. speurtochten voor echte piraten.
  • Museum der Arbeit – zelf een lampion maken? Of liever je eigen stempels? Of werk je liever met metaal? Doe mee met een van de kinderworkshops in het Museum der Arbeit.
  • MARKK – ook het museum voor wereldculturen heeft workshops, concerten en tentoonstellingen voor kinderen en jongeren.
  • Prototyp Museum – houden je kinderen van snelle auto’s? Dan is automuseum Prototyp in de Speicherstadt misschien iets voor jullie!

Je ziet, in de musea in Hamburg valt ook voor kinderen meer dan genoeg te ontdekken. Bekijk voor meer museuminspiratie mijn artikel met de mooiste musea van Hamburg.

Met de hele familie naar Hamburg

Zin om met de hele familie een stedentrip Hamburg te maken? Deze pagina helpt je om je reis te plannen. Met een paar uur treinen kan het avontuur beginnen! Bekijk ook dit artikel voor nog meer inspiratie:  Stedentrip Hamburg met kinderen.

Gezinsvriendelijke hotels in HamburgLeuke musea voor kinderen in Hamburg

  • Het Junges Hotel in St. Georg is een aanrader als je met kinderen reist. Er zijn (o.a.) speciale aanbiedingen voor families, de ‘Family-Fun-Pakete’, een speelruimte en een kindermenu in het restaurant en een knuffelbeestenuitleenservice (!). Kinderen tot 10 jaar slapen gratis op de kamer van hun ouders, en er zijn familiekamers.
  • Het hippe JUFA Hotel Hamburg HafenCity is zelfs nog meer op kinderen gericht. Aan alles is gedacht. Er zijn speeltuinen (binnen en buiten), je kunt er kinderwagens, buggy’s en fietsen huren. Ben je het nachtlampje van je kind vergeten? Geen probleem je kunt er een van het hotel lenen. In het restaurant is er een kaart voor de kinderen, en er zijn kindertoiletten.
  • Ook het Raphael hotel Wälderhaus is een goede optie voor gezinnen. Het ligt direct aan het Inselpark, waar veel te beleven is voor jong en oud. De kamers zijn fris en licht, en met de S-Bahn ben je in 10 minuten in de binnenstad.

Viel Spaß op jullie ontdekkingsreis!

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid