Home Ontdek Hamburg Winkelen op de Isemarkt in Eppendorf

Winkelen op de Isemarkt in Eppendorf

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Markten hebben vaak de eigenschap buiten plaats te vinden en met subideale weersomstandigheden – lees Hamburger Schietwetter – toch net wat minder leuk te zijn.

Van regen en andere weersongemakken heb je bij het winkelen op de Isemarkt echter geen last, deze markt vind je namelijk onder de spoorbrug tussen U3 haltes Hoheluftbrücke en Eppendorfer Baum. Hij is ook meer dan een kilometer lang, dus zelfs als het uren achtereen regent kun je je hier prima vermaken terwijl je een natte jas vermijdt.

Ik verkende de Isemarkt met mijn matties C. en O., tevens Isemarktkenners van het eerste uur.

Op naar de Isemarkt

De Isemarkt is een Wochenmarkt, wat betekent dat je je er natuurlijk je wekelijkse boodschappen – vers van het land – kunt halen. Er zijn echter ook boeken, hebbedingen voor in huis en zelfs een stand met artikelen voor linkshandigen, waarover later meer, hoewel ik er glorieus in slaagde deze stand te missen.

Isemarkt onder de spoorbrug bij Eppendorfer Baum

Frank de Buchretter

We beginnen met de boekenredder, want wie zegt dat boeken niet tot de wekelijkse boodschappen behoren?? De Buchretter, dat is Frank Claude Niehaus, die zijn zaak erfde en met liefde de traditie in ere houdt. Welke traditie? Die van boeken en tijdschriften ruilen.

De beste Arztromane, Heimatglocken en wat al dies meer zij kun je hier mee naar huis nemen om in rust te verslinden. Vervolgens zet je een eigen symbooltje in of op het boekje, zodat je de volgende keer dat je naar nieuw leesvoer gaat grazen weet dat je dit exemplaar al uit hebt.

Er worden niet alleen boeken en tijdschriften gered, je kunt er natuurlijk ook wat nieuws kopen. Check vooral ook de hoek met Hamburg-items; kaarten, kaartspelen en onderzetters van Hamburgse kunstenaars – niet goedkoop, maar wel erg leuk. Ik heb mijn eethoek met deze kaarten gedecoreerd.

Tijdschriften ruilen bij de boekenredder

Boekenredder Frank op de Isemarkt

Koffie en pasteis de nata bij Café Pazzo

Van al dat boeken redden krijg je honger. Gelukkig is daar Café Pazzo. En pasteis de nata. Goede bak koffie bij de Stehtisch, niks meer aan doen.

Nata's eten bij Café Pazzo

Kräuterhexe

De kruidenheks is tegenwoordig Gerrit Sommer, die samen met zijn twee broers de winkel van zijn helaas overleden moeder overnam. In de stand brandt nog een kaarsje voor haar. Naast vers groen en reusachtige citroenen (ik bedoel, schaut doch mal bovenaan dit artikel!) koop je hier zowel verse als gedroogde kruiden. De kruidenheks is beroemd om zijn eigen, unieke kruidensamenstellingen en kan je advies geven over elk denkbaar obscuur kruid.

C. en ik kregen van O. allebei een zonnebloem (want hij is een heer). Ik ben dol op zonnebloemen, maar ben helaas niet gezegend met groene vingers en sta in mijn omgeving bekend als de Plantendoder. Zeer in mijn nopjes was ik dan ook dat mijn zonnebloem een heus record vestigde door ruim 3 weken fier in mijn woonkamer te blijven staan.

Jajaja, ik werd er al fijntjes op gewezen dat de zonnebloem geen zonnebloem is, maar een gerbera. Ik zei toch dat ik geen groene vingers heb… hij is geel, dus een zonnebloem!

Bonbon Pingel

Zoetekauwen opgelet: het snoepgoed van Bonbon Pingel is een begrip op deze markt. Hans-Jürgen Pingel staat samen met zijn Christa al bijna 60 jaar op de markt, de familie verkoopt echter al meer dan 100 jaar suikergoed.

Nu ben ik, hoewel ik tegen chocola geen nee zeg, geen groot snoepgoedeter. Toch word ook ik hebberig van de enorme selectie aan truffels bij Pingel.

Pingel heeft een webshop, maar veel leuker is het natuurlijk gewoon live over de markt te struinen en daar ten prooi te vallen aan zoete verleiding. Het allerleukst aan Bonbon Pingel vind ik echter dat je elke maandag tussen 15.00 en 18.30 welkom bent in de fabriek in Bendorf en kunt zien hoe al die truffels gemaakt worden. (Insert Sjakie-en-de-Chocoladefabriek-tune!)

Bürsten-Litzki

Op zoek naar een ouderwetse borstel om de boel eens stevig onder handen te nemen of gewoon verlegen om een kletspraatje? Op naar Gerhard Litzki, die al 38 jaar hier op de markt staat – ook hij nam de zaak over van zijn ouders. (Dat is ook een van de dingen die zo leuk zijn aan de Isemarkt: traditie en bedrijven die al jarenlang elke week van de partij zijn.)

Philip Daniel

Van vilten kruiken tot magische stenen en van poppen tot gewoon een lekker stuk kaas, het is er allemaal op de Isemarkt. Bij Philip Daniel ga je je bijvoorbeeld te buiten aan kruiden, noten en thee:

Tarik Baltaci

Paddestoelen, in alle soorten en maten, zover het oog reikt. Tarik Baltaci kan je ook precies vertellen hoe je de paddestoelen tot de heerlijkste gerechten verwerkt. In deze video kun je hem (en een recept) in actie zien.

Niet alleen onder de brug blijven hangen trouwens, ook goed om je heen kijken: Eppendorf is sjiek en mooi en niet alleen vol met designmoeders met bijpassende designbaby’s, maar ook met prachtig onderhouden Altbau.

LiebLinks

De stand Lieb-Links heb ik tot mijn schrik gemist, ondanks de prachtige naam en ondanks het feit dat deze winkel artikelen verkoopt speciaal voor linkshandigen – denk aan keukengerei, scharen, vulpennen, etc. (Ik herinner me nu trouwens dat ik als kind een speciale linkshandige schaar had en vervolgens alsnog de schaar van mijn rechtshandige zusje achterover drukte omdat ik daar beter mee uit de voeten kon… maar toch.)

En verder vind je op de markt… honing, kaas, nog meer kaas, Italiaanse specialiteiten, bloemen…

Wie, wat, waar en van die dingen: de Isemarkt praktisch

De Isemarkt vindt elke dinsdag en vrijdag plaats van 08.30 – 14.30, onder de spoorbrug tussen Harvestehude en Eppendorfer Baum (haltes aan de U3). Ook als het regent kun je dus gewoon naar de markt.

Wil je nog verder winkelen? Lees dan hier verder: Winkelen in Hamburg.

Wat ik gekocht heb op de markt?

Kaas natuurlijk.

Het bleef nog lang onrustig in Eppendorf…

Op naar Hamburg!

Heb je nou zin gekregen in een stedentrip Hamburg, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er in een paar uur! Bekijk ook deze artikelen voor meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

7 reacties

Carol 24 juli 2015 - 08:29

Tof!!!We moeten gewoon nog een keer, dat lijkt me duidelijk! Ook naar de chocoladefabriek, yeah!! Oh en de zonnebloem is trouwens een gerbera… En die doen het idd een week of 3.. 😉

Antwoorden
Fem 24 juli 2015 - 08:45

Hij is geel. Dus een zonnebloem to me. 🙂
Maar nog een keer, hoej!

Antwoorden
Fem 24 juli 2015 - 08:45

Hoewel zonnebloemen inderdaad doorgaans geen gele binnenkant hebben. Egal. Ik zei toch dat ik geen groene vingers heb…

Antwoorden
Carol 24 juli 2015 - 09:06

Nou ja, dat zou ik niet beweren. Je heb die sucker toch maar nooi 3 weken in leven weten te houden…

Antwoorden
Fem 24 juli 2015 - 09:24

indeed! Dat is met mijn track record best een unieke gebeurtenis 😉

Antwoorden
Esther 24 juli 2015 - 08:59

Zonnenbloemen passen ook NOOIT in je tas. Those suckers are HUGE!

Antwoorden
Fem 24 juli 2015 - 09:03

Carols tas was ook heel groot.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid