Home Ontdek Hamburg Naar de sauna in Hamburg

Naar de sauna in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Stel, je voeten zijn een beetje moe van het door Hamburg stiefelen, het weer werkt misschien ook niet helemaal mee en je bent er eigenlijk ook wel aan toe om je Seele een beetje baumeln zu lassen om alle indrukken op hun plek te laten vallen.

Waar is het dan tijd voor? Poedelen en wellnessbehandelingen! Vandaag gaan we dus naar de sauna in Hamburg!

sauna in Hamburg | foto door Jens Hoffmann

De mooiste sauna in Hamburg: Holthusenbad

We beginnen maar meteen bij het mooiste zwembad/saunagebeuren van Hamburg, het Holthusenbad. In dit meer dan 100 jaar oude jugendstilpand waan je je in andere tijden. Het gebouw is helemaal in oude stijl gerenoveerd en naast het fijne zwembad is er een niet heel groot maar wel heel fijn saunagedeelte. Voor architectuurfans begint het genieten overigens al in de hal bij de entree!

Wil je toch nog wat actie voor je op je handdoekje onderuit zakt: er is ook een golfslagbad. Poedelen zonder meneren erbij? Op maandag en woensdag is de sauna alleen voor dames open. Heb je echter zin in een romantische avond met partner (m/v), check dan de website voor de data voor de ‘candle light Therme’ (vermijden als je geen zin hebt in koppels die elkaar zwoel in de ogen staren).

Holthusenbad, Goernestraße 21

sauna in Hamburg | foto door Jens Fliege

Saunawelt KaiFu Bad

Het KaiFu Bad heeft een heel spannende naam, vond ik altijd. Doet een beetje Japans aan, toch? De naam blijkt echter een Kurzwort voor de locatie van het complex, namelijk aan de Kaiser-Friedrich-Ufer. Macht aber nix, het is toch een fijn, en groot saunalandschap waar je goed kunt relaxen.

Het ligt tussen Eimsbüttel en Eppendorf in (dus je kunt, hop, vanaf de Isemarkt de sauna in duiken), langs het Isebekkanal. Dat is een populaire route om te joggen, dus mocht je je hardloopschoenen bij je hebben kun je je eerst nog even afmatten en dan overgaan tot Tiefentspannung

De dinsdag is uitsluitend voor dames gereserveerd. Houd je niet van ‘Freikörperkultur’ en heb je liever een badpak aan, ga dan naar KaiFu Sole. Behalve een zoutbad is er ook een Turks stoombad en een sauna. Ook daar houd je je badpak aan. Bonus: het gebouw zelf! (Jugendstil….) In de zomer kun je buiten zwemmen.

KaiFu Bad, Hohe Weide 15

sauna in Hamburg | foto door Gabi Vogt

sauna in Hamburg | foto door Gabi Vogt

Hamam Hafen Hamburg

Als je toevallig de hele dag in een ander deel van Hamburg doorgebracht hebt, bijvoorbeeld aan de andere kant van St. Pauli of in de haven, dan hoef je niet naar de Feldstraße te reizen om je te laten verwennen in de hamam: aan de Seewartenstraße zit er namelijk ook een. Hier heb je naast de bekende fijne buiksteen en behandelingen ook een fijn Turks restaurant, mét eigen patisserie. Nomnom!

Damesdagen op dinsdag en woensdag.
Hamam Hafen Hamburg, Seewartenstraße 10

Das Hamam

En mocht je in Wilhelmsburg zijn om de Flakbunker te bekijken en taart te eten op het dak van de bunker bij Café Vju, dan hoef je ook niet terug te keren naar de stadkant van de Elbe, dan kun je bij de bunker om de hoek terecht bij Das Hamam. Na de hamamsessie kun je bijkomen en nagenieten in het café dat bij de hamam hoort.

Das Hamam, Veringweg 4

Naar de sauna in Hamburg - Hamam Palace Therme

Bartholomäus Therme

Net als het Holthusenbad is het Bartholomäus saunacomplex een juweel voor saunaliefhebbers en architectuurfans: het bevindt zich in een jugendstilpand uit 1909. (Het staat bekend als ‘speels’, maar is jugendstil dat niet eigenlijk per definitie?) Je vindt het bad in Uhlenhorst, ook wel ‘rechts van de Alster, tegen Barmbek aan’, ook wel ‘niet echt op de route’, maar het is toch erg de moeite waard. Je kunt hier niet alleen in het saunagedeelte maar ook in het zwembad in alle rust ontspannen: dit zwembad is niet toegankelijk voor kinderen.

Damesdag is hier op donderdag. Romantici kunnen ook in dit bad terecht voor candle light therme avonden.
Bartholomäus Therme, Bartholomäusstraße 95

Naar de sauna in Hamburg - Gebouw Bartholomaeus Therme

Direct na de sauna op je hotelkamer neerploffen?

Deze hotels hebben een fijne spa waar je na de poedelsessie in de zachte kussens wegzakt: fijne hotels met day spa in Hamburg.

Dit waren mijn favorieten voor een dagje of avondje sauna in Hamburg!

Hamburg heeft ook twee centra waar je kunt ‘floaten’, dobberen in heel zout water, in een volledig prikkelarme omgeving. Ik heb dat nog nooit geprobeerd – jij wel, en zo ja, moet ik ook? – en weet nog niet of het ervan gaat komen. Voorlopig kun je me eerder vinden in het Holthusenbad, denk ik…

Poedel-ze!

Naar de sauna in Hamburg - Bartholomaeus Therme

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er in een paar uur. Zoek je fijne hotels en goede deals voor je stedentrip, kijk dan eens hier.  Meer inspiratie nodig? Bekijk deze artikelen:

Heb je deze artikelen al gelezen?

11 reacties

Sabine 30 maart 2016 - 16:12

Wauw wat mooi allemaal! Ik heb dit zelfs nooit in NL gedaan, maar zou het zeker graag een keertje doen. Volgens mij zijn hier niet van die mooie saunas te vinden helaas.

Antwoorden
Fem 30 maart 2016 - 18:48

In NL is er ook een aantal echt mooie, niet zozeer in de steden, maar meer aan de rand van bossen enzo. De hamam in de Schilderswijk is echt nog zo’n badhuis-hamam, waar de halve Turkse gemeenschap wekelijks bijeenkomt om bij te praten tijdens het badderen. Sereen wil ik het niet noemen, maar een ervaring is het toch 🙂 Is er niet een Colombiaanse variant? (Niet zozeer een hamam, maar een plek waar mensen bij elkaar komen om bij te beppen en te ontspannen en misschien iets badderigs te doen.) Anyhow, ik heb in Hamburg ook nog een paar hotels ondekt met luxe day spas, dus ik heb nog wat te doen…

Antwoorden
Sabine 30 maart 2016 - 20:00

Haha jij bent wel even bezig 😉 Ik ken geen saunas of hammams die zo zijn, maar wie weet zijn ze er wel. Er zijn wel thermaalbaden hier, meestal natuurlijk. Maar niet in Bogotá, dan moet je wel de stad uit zoals in Nederland eigenlijk. Wellicht zijn er wel van dit soort sauna’s maar ik heb er nooit iemand over gehoord of over gelezen…

Antwoorden
Fem 2 april 2016 - 17:57

Oja… thermaalbaden! ’t is dat het weer hier nu echt lenteachtig is, anders zou ik morgen onmiddellijk weer ergens gaan poedelen

Antwoorden
Esther 31 maart 2016 - 08:58

Oh, het Holthusenbad doet me gewoon aan Boedapest denken. En dat gewoon in Hamburg, toe maar!! Ik ben in Marrakech naar een hammam geweest, een hele ervaring (ik dacht vooral ‘hadden we niet eerst uit eten en naar de film gemoeten’ toen ik totall werd afgeschrobd), maar hé… when in Rome.

Antwoorden
Fem 2 april 2016 - 17:56

Haha, nu zie ik het gepijnigde gezicht van Michael Palin voor me tijdens z’n eerste hamambezoek in Turkije, inclusief scheerbeurt 😉

Antwoorden
Anne-Marie 31 maart 2016 - 11:36

Midden in Amsterdam, aan de Herengracht 115, zit sauna deco. Prachtige sauna volledig in art decostijl

Antwoorden
Fem 2 april 2016 - 17:55

Ja, dat klopt! Ben er nog nooit in geweest, wel langs gereden. Prachtig vind ik dat soort gebouwen!

Antwoorden
Anne-Marie 2 april 2016 - 22:47

Ja ik ook! Echt een bezoekje waard!

Antwoorden
Anneloes en Janet 1 april 2016 - 11:32

Oh no… nog een paar weekjes en dan zijn de Stuffies in Hamburg. Nu denk ik al aan hamans en sauna’s terwijl we al zoveel willen. Zo’n zin. We gaan koffie doen, hè? :-))

Antwoorden
Fem 2 april 2016 - 17:58

definitiv gaan wij koffie doen :))

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid