Home Emigreren Netwerken in Duitsland – Linkedin vs. XING

Netwerken in Duitsland – Linkedin vs. XING

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Picture this, Hamburg, 30 C° en terwijl iedereen aan het pootje baden is, ben ik mensen op Xing aan het uitleggen dat ik niet met ze wil trouwen, noch hun schedel wens te doorklieven met een botte bijl en ook niet wil weten waar ze wonen.

Misschien moet ik dat wat nader toelichten…

Duitserfluisteraar - Standort Hamburg

Linkedin

Linkedin is een netwerkplatform, dat hoef ik jou niet te vertellen. Een plek waar je interessante zakelijke contacten op kunt doen en in contact kunt blijven met oud-collega’s.

Dat is leuk en handig, vooral voor een Selbstständige, want er lopen veel mensen rond die interessante dingen doen en je op goede ideeen kunnen brengen (ook veel enge zweefkezen en andere vago’s, maar dat is nu even niet het punt).

Je weet bovendien maar nooit wanneer je een advocaat, Unternehmungsberater, goeroe of weet ik wat nodig hebt, dus het is naast interessant ook gewoon handig om mensen die in andere branches dan jijzelf werkzaam zijn in je netwerk te hebben.
Had ik contacten in de Steuerberaterei gehad, bijvoorbeeld, dan had ik voor mijn nieuwe Steuerberaterin niet eerst alle andere Steuerberaterinnen in Hamburg hoeven bellen, die allemaal geen tijd hadden, maar was gewoon in eigen netwerk te rade gegaan. Bijvoorbeeld.

(Ja, ik weet dat je wel weet hoe het werkt, duh, maar ik moet het toch even inleiden.)

Op Linkedin is dit heel normaal. Heel af en toe krijg ik wel eens een wazig verzoek van een autodidacte IT’er in de binnenlanden van India waar ik zo mijn twijfels bij heb, heel soms vraagt iemand wel eens, goh hoe ben je op mij gestuit, maar meestal gaat het toch zo goed als vanzelf op Linkedin en doe ik er relevante contacten op.

Mensen die niet open staan voor dit soort contacten kunnen bovendien hun profiel zo instellen dat het schier onmogelijk is ze te benaderen als je niet weet wanneer hun schoonmoeder jarig is.

Duitserfluisteraar 3 Standort Hamburg

XING

Linkedin is in Duitsland echter niet heel bekend. En het wordt uitgesproken als ‘linke-din’, waarna het beschreven wordt als ‘inte-résting’. Na gut. Het zakelijke netwerkplatform is hier Xing, dat in Nederland en voor zover ik weet ook in Engelstalige landen toch wat minder voet aan de grond heeft. (Er zijn ook velen die überhaupt niet aan zo’n platform doen, maar als, dan eerder XING dan Linki – want een woord bestaat niet als er geen Kurzwort voor is…)

Maar ik woon en werk in Duitsland, dus ik heb naast mijn Linkedin-profiel ook een Xing-profiel.

Ik deed er niet veel mee, maar dacht in een vlaag van goede moed en verstandsverbijstering dat het misschien een idee was om mijn nog bescheiden Xing-netwerkje wat uit te breiden. Ik spitte mijn huidige contacten door, bladerde door de suggesties van Xing en benaderde een aantal mogelijk interessante mensen.

Daar kwam een aantal berichtjes op van het type ‘wat leuk, welkom in mijn netwerk’, zeg maar wat je zou verwachten.

Er kwamen ook erg veel geschokte berichtjes van het type “Hallo, Frau Eggers, kennen wij mekaar? Wat wilt u van mij? Waarom benadert u mij? Is er ergens een link tussen ons die ik over het hoofd zie?” Van mensen in een vergelijkbare branche, vertalers, bijvoorbeeld – ik vertaal ook. Niet uitsluitend, maar ik verdien een groot deel van mijn geld met vertaalwerk. Heel onlogisch vind ik de Vernetzung dus niet. (Bovendien kun je ook klikken op de knop ‘verzoek afwijzen’, lijkt mij.)

Oh ja, duzen en het gebruik van de voornaam, dat is op Linkedin de normaalste zaak van de wereld, maar in Duitsland wordt 90% van de tijd gesiezt, want je hebt misschien wel samengewerkt, maar weet niet wanneer de schoonmoeder van de ander jarig is. Ik heb ook al geleerd dat een beleefd geformuleerd “Is er ergens een link tussen ons die ik over het hoofd zie?” eigenlijk betekent “Wat de fuk, waar háál je het vandaan, wat moet je van me, enge stalker?!” en/of “Wat de fuk, ik zal jou eens even opvoeden en laten zien dat sowas ja gar nicht geht.”

Duitserfluisteraar 2- Standort Hamburg

Oefening baart kunst?

En dan moet ik altijd een beetje huilen en vraag me dan af waar deze arme zielen dan in hemelsnaam zo’n platform voor gebruiken en hoe ze aan klandizie komen. Mij lijkt dat lastig, als je eerst bij elkaar op school gezeten moet hebben en/of 10 jaar samengewerkt moet hebben of Joost mag weten wat de criteria zijn voor Vernetzung….

Een beetje huilen moet ik ook door het aantal Duitse vrouwen (altijd vrouwen, bij mannen gebeurt dit me niet) dat om mij godsonduidelijke redenen denkt dat ik met ze wil huwen en dat ik dan degene ben die moet uitleggen hoe ik het concept ‘netwerken’ zie en mij voor mijn ‘rare gedrag’ moet verantwoorden.*

Over het algemeen heb ik ‘de Duitser’, voor zover die als generieke soort bestaat, toch redelijk in de smiezen. Ik kan niet alles nachvollziehen, maar ik kan veel toch redelijk inschatten. (Dat neemt overigens niet weg dat het soms lastig bepalen is wat dan je eigen volgende zet moet zijn, maar immerhin.)

Zou dat een kwestie van Oefening Baart Kunst zijn?

* Overigens ben ik ook wel eens op een bloggerlunch geweest met Duitse Hamburgbloggers en marketeers. Er was welgeteld één iemand die met me wilde praten. De rest haakte af nadat ze hoorden dat ik doorgaans Nederlands en Engels schrijf. Het was een eenzame bloggerlunch en er was géén wijn die middag…

Heb je deze artikelen al gelezen?

3 reacties

Esther 6 augustus 2015 - 17:50

Ik haat netwerken. Mss is Xing (klinkt als de Chinese Adidas…) wel een platform voor closet netwerkhaters?? Zal ik eens polsen bij vriendin A. in Keulen (oorspronkelijk Engels) wat zij aan Xing doet?

Antwoorden
Fem 6 augustus 2015 - 18:44

Je hebt mij anders niet gevraagd of ik voornemens was je van je mannie weg te schaken toen wij op Linki vernetzt raakten, en toen kenden we elkaar ook nog niet in het eggie… hmz…

Antwoorden
CARol 30 maart 2018 - 16:24

Ik heb Xing verlaten, precies om deze redenen. Whatdafuck? Ik wil niets van jou (ik bleef uiteraard knetterhard Dutzen, gewoon uit pure hufterigheid, en zij maar terugsietzen. That‘s where I got my Germany-kicks). Sowieso heb ik de indruk dat vele Duitsers deze vorm van netwerken gewoon niet snappen. Linke-din vind ik echt zoveel fijner. En de Duitsers die op Linki zitten zijn net iets minder wereldvreemd.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid