Home Ontdek Hamburg Naar het noorden: Niendorf

Naar het noorden: Niendorf

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Moin! In dit blogje vertel ik over mijn eerste bezoek aan Niendorf. Ben je op zoek naar tips over deze wijk, lees dan deze blog: Wijken in Hamburg – Niendorf.

Elke stad heeft ze wel, van die wijken waarvan je denkt ‘moet ik daar nou per se naartoe?’ (Leiden Merenwijk, ik denk aan jou.) Met 104 Stadtteile heeft Hamburg er daar ook een paar van. Eén van die Stadteile is Niendorf, in het noorden van Hamburg.

In het kader van mijn plan om alle Stadtteile van Hamburg persoonlijk te leren kennen, en omdat er een niet nader te noemen naaste van mij in Niendorf woont, trok ik naar het noorden… Ik trof er dingen die me haast in een winterdepressie deden schieten, maar was door andere dingen ook weer aangenaam verrast. Wat al die ‘dingen’ wel niet waren, daar kom je nu achter:

Niendorfer Gehege

Het Niendorfer Gehege kwam je al tegen bij mijn herfstfavorieten en verdient het zeker om nog een keer genoemd te worden, want zeg nou zelf, een wildpark midden in de stad, waar vind je dat nou verder nog zo snel? Oké, helemaal midden in de stad ligt het niet, maar wel in de stad, en het is groot genoeg om urenlang doorheen te banjeren (zo’n 142 hectare).

Paardrijden kan er ook! (Hoej!) Of oude Waldvilla’s bekijken. Of wandelen met de kinders van het kinderdagverblijf:

Herfst in het Niendorfer Gehege - Standort Hamburg

Zo’n rare dag met raar en surrealistisch licht was het, waarbij door veel grijs en regen soms een zonnestraal door de bladeren kwam. En vaak ook niet. Maar mooi herfstrood was er wel…

Herfst in het Niendorfer Gehege 2- Standort Hamburg

Station Niendorf-Nord

Ik vind toch van mezelf dat ik best oog heb voor mooie dingen om me heen. Bijzondere stations en mooie gebouwen vallen mij toch meestal wel op. Zo niet met het eindstation van de U2, Niendorf-Nord, dat ik toch al meerdere keren gezien had en waarvan me nu pas opviel hoe fraai het is. Een kunstwerkje uit 1991:

Niendorf-Nord U-Bahn - Standort Hamburg

De mozaieken aan de muren moeten Niendorfs binding met de natuur verduidelijken… Whatever. Maar apart is het wel!

Niendorf-Nord - Standort Hamburg

In de categorie je weet maar nooit en altijd handig: station Niendorf-Nord werd als multifunctioneel gebouw ontworpen en kan in geval van nood dienst doen als schuilkelder voor 3.588 mensen. (Waar al die mensen zo gauw vandaan moeten komen is me een raadsel, maar het kan.) Alle ingangen kunnen daartoe met speciale deuren vergrendeld worden.

Herfstverrassing NiendorfNord - Standort Hamburg

Street art

Niendorf is vooral een woonwijk. Er is sinds halverwege de steentijd bewoning in het gebied en een aantal bewoners wekt de indruk deze steentijd nog persoonlijk te hebben meegemaakt.

Poolse delicatessen in Niendorf - Standort Hamburg

Als gevolg daarvan zijn er relatief veel winkels waarvan ik nog niet tot de doelgroep behoor. En er is dus een nostalgische Poolse delicatessenwinkel (waar ik niet in durfde, surry.) Ik kreeg van het centrum van Niendorf, de Tibarg (voetgangerszone/winkelgebied) een beetje een Heiloo-midden-jaren-’80-gevoel (of Zeewolde-midden-jaren-’80, zelfde idee) en dat maakt altijd dat ik ergens snel weer weg wil.

Net op het moment dat ik naar vluchtwegen begon te zoeken viel het me op dat een van de street artists die ik vanuit het centrum ken (d.w.z., zijn werk…), Vincent Schulz, uitgerekend hier rondom station Niendorf-Markt een aantal kunstwerken gemaakt heeft:

Niendorf Street Art Schulz 2 - Standort Hamburg

Niendorf Street Art Schulz - Standort Hamburg

Ik heb in totaal vijf werken van Schulz gespot, allemaal rondom de Tibarg, het dorpsplein, allemaal met een historisch tintje.

Street Art Schulz in Niendorf - Standort Hamburg

Ze herinneren namelijk allemaal aan hoe het er hier vroeger uit zag. Lange tijd was Niendorf (das ‘neue Dorf’) daadwerkelijk een deurp, en lagen aan de Tibarg boerderijen. Nog tot 1963 was er een hoefsmid aan het plein te vinden. Het trammetje reed vanaf 1907 tussen Hamburg en Niendorf en was nog tot 1978 in bedrijf. Begin 20e eeuw werden in en om het Niendorfer Gehege villa’s gebouwd door rijke Hamburgers die in Niendorf – I kid you not – hun zomerverblijf hadden.

Herfst in Niendorf - Standort Hamburg

Doppeleiche op de Tibarg

Typisch weer, want ik wist dat die eik met dubbele, samengegroeide stam hier stond en ook dat het een Boom met Betekenis is, maar ik ben er dus straal aan voorbij gelopen. (Omdat ik dat hele Tibarg zo deprimerend vond…) Anyhow, er staat hier dus een Doppeleiche, die herinnert aan de opstand van de Schleswig-Holsteiners tegen de overheersing door de Denen. De gedenksteen draagt het opschrift „1848–1898 Up ewig ungedeelt“ – voor eeuwig onverdeeld. De opstand was overigens zonder al teveel succes.

Niendorfer Marktkirche

Dit niet kerkje aan de rand van het Niendorfer Gehege (1777) is naast de Michaeliskirche in het centrum van Hamburg (de Michel, is zijn Kurzname) Hamburgs belangrijkste barokke bouwwerk. Ernaast ligt het oude kerkhof, waar je doorheen kunt wandelen voor je het Gehege in loopt. Een aantal grafstenen/bouwwerken is de moeite van het bekijken waard.

Niendorfer Marktkirche - Standort Hamburg

Mein Fazit, ofwel, moet jij ook naar Niendorf?

Hm… Als Stadtteil an sich kun je Niendorf ook best missen. Maar… het Niendorfer Gehege moet je eigenlijk wel bezoeken als je wat langer in Hamburg bent. Het is uitermate geschikt voor lange herfstwandelingen.

En als je er dan toch bent, dan is het een kleine moeite om het U-Bahn station in N-N te bekijken. Verspreid over de wijk vind je bovendien een aantal sculpturen, die interessant zijn om te bekijken als je in de buurt bent. Zie ook de Niendorf-Blog (jazeker, iemand heeft een blog geheel gewijd aan dit Stadtteil).

Tibarg is een plein waar je het best gauw overheen rent, behalve met kerst, dan drink je eerst een Glühwein op de ‘Nordischer Weihnachtsmarkt‘ voor je verder rent.

Praktisch

Niendorf ligt in het Noord-westen van Hamburg en is bereikbaar met de U2 en bus M5. Met de U2 ben je vanaf het Hauptbahnhof in ongeveer 20-30 minuten in het hoge noorden, afhankelijk van de halte waar je uitstapt. Voor het Niendorfer Gehege stap je uit bij N-Markt. Voor het station N-Nord rijd je helemaal door tot het eindpunt van U2.

Een beetje historie op de Tibarg - Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Marcel 4 november 2015 - 08:53

Grappig, dat je als laatste foto het billboard van het Forum Kollau toont, dat zich bezighoudt met de geschiedenis van de wijken Lokstedt, Niendorf en Schnelsen. Als je nou helemaal hoteldebotel bent geworden van Hamburgs forenzenwijk, kun je bij hen de DVD “Es war einmal in Niendorf” bestellen. De documentaire gaat teruggaat naar Niendorfs dorpse geschiedenis en is toevallig volgende week ook ‘live’ te zien in de geschiedkundig eveneens interessante school in de Frohmestraße (11.11., 19 uur).

Leesvoer is er ook: een boekwerkje namens ‘Lokstedt-Niendorf-Schnelsen: Drei preußische Landgemeinden werden Hamburger Stadtteile’, dat via het Forum besteld, maar natuurlijk ook bij onder meer Thalia in het Tibarg Center kan worden gekocht.

Duik in de geschiedenis van Hamburgs noordwestelijke stadswijken via http://www.forum-kollau.de/publikationen/.

:-)

Schnelsener groet,
Marcel

PS Je hebt geen kiekjes gemaakt van het ‘heißdiskutiert’ hek rondom de villa van Til Schweiger in het Niendorfer Gehege…? ;-)

Antwoorden
Fem 7 november 2015 - 10:04

Ha, dat klinkt eigenlijk helemaal zo gek nog niet, toch eens kijken! (Altona heeft dat dan weer niet, zo’n film…) Nu eerst het hekwerk opsnorren, want dat heb ik even helemaal gemist…

Antwoorden
Ester 4 november 2015 - 21:48

Ha, ik moest je eerste zin twee keer lezen voordat ik echt zag wat er stond. Mijn eerste studentenkamer lag aan de rand van de merenwijk ;-)

Mooie herfstfoto’s, ik weet niet of ik dit deel van Hamburg zou bezoeken als ik er slechts een aantal dagen zou zijn, maar parken / bossen staan zelf voor een korte citytrip op mijn to do-lijstje.

Antwoorden
Fem 7 november 2015 - 10:04

hehe, ik mag dat zeggen, ik heb in de Pelikaanhof gewoond ;)

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid