Home Emigratie Erstbezug: de geneugten van een nieuwbouwwoning

Erstbezug: de geneugten van een nieuwbouwwoning

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een nieuwbouwwoning, moi? Jawohl!

Toeggeven, dit is een blog die ik niet verwacht had te schrijven.

Mijn hart gaat toch altijd sneller kloppen van Altbau. Ik houd van mijn oude huis, van de wijk, van de geschiedenis die er voor het oprapen ligt.

Maar ja. Op een gegeven moment gaan dingen als de energierekening, deugdelijke isolatie, een wijk waar niet de godganse dag wat loos is en meer van zulks toch een rol spelen.

Misschien ben ik een bejaarde aan het worden, maar zo langzaamaan begon ik toch de voordelen te zien van het concept ‘nieuwbouw’. De extreme energierekening van afgelopen jaar gaf de doorslag: het was tijd om te verhuizen.

Nieuwbouw in Hamburg

Vive le Vinex!

En daarom verhuis ik binnenkort naar een fijn nieuwbouwhuis. In een wijk die ik vroeger als VINEX-wijk had omgeschreven maar waarvan ik nu denk ‘godzijdank, rust, ruimte, groen en opkomende cafeetjes en terrassen op een schappelijke afstand van mijn huis’.

Verhuizen wordt een hele klus, zeker met de steile trappen in mijn oude huis. Gelukkig hoef ik dat niet zelf te doen en wordt het nieuwe huis ook echt woonklaar opgeleverd (geverfd, met vloer en, niet geheel onbelangrijk en in Duitsland niet vanzelfsprekend, met keuken) en hoef ik mijn bedrijf niet te verhuizen.

Ik ben de eerste bewoner van het huis, dat is toch ook erg bijzonder, als je erover nadenkt. Die geschiedenis, die schrijven we zelf wel!

Nieuwbouw in aanbouw: verhuizen naar een nieuwbouwwoning in Hamburg

Waar ik naar uitkijk in de nieuwbouwcasa

  • O, waar te beginnen… misschien bij de isolatie!

Ik denk hier aan een korte dialoog tussen Mycroft en Mary in Sherlock:

Mycroft: “What do you think of the security?”
Mary: “I think it’d be a good idea…”

Je krijgt een idee.

  • Niet meer overal in huis vochtvreters hebben staan en nog steeds met de Schimmelvernichter in de weer moeten. Niet meer elke morgen alle ramen moeten droogdeppen. Niet meer in de winter met twee paar sokken aan wegkruipen onder vier dekens en dan nog blauwe nagels hebben en in de zomer wegsmelten omdat het binnen zeker 5°C warmer is dan buiten!
  • Gaan we meteen door met de vloerverwarming. De vaatwasser. Het bad én de douche, de Abstellkammer én de eigen berging, en het royale balkon (ook al moet ik daarvoor nog behoorlijk oefenen op mijn groene vingers ;)).
  • Ook een groot voordeel is ver uit de buurt ga wonen van alle lawaaierige en ongezellige demonstraties. Ik zit op goede fietsafstand van alles dat leuk is, maar ik hoef er niet meer midden in te wonen. Waar is dat feestje? Niet meer bij mij voor de deur! Hoej!
  • En, last but not least: ik kijk ook enorm uit naar een huis waarin het water niet door een Durchlauferhitzer (elektrisch) wordt verwarmd en dus naar een normale energierekening.

Wat ik zal missen aan mijn Altbau…

Hoezeer ik ook uitkijk naar het nieuwe huis, ik zal mijn Altbau en Altona zeker ook missen… Ook al is het huis in de winter een iglo en in de zomer een sauna, kan er niet langer dan maximaal 5 minuten per persoon gedoucht worden omdat je anders een hypotheek kunt afsluiten voor de rekeningen die de Durchlauferhitzer veroorzaakt, ik houd wel van op dit huis. Op de charmante details, op de Kolonialwarenhändler van wie het ooit was en over wie ik nog steeds te weinig weet (en over wie ik dus woest-romantische gedachten heb, dat begrijp je) en op het geruststellende gepruttel van het huis.

Ik zette daarom de de geneugten van een Altbauwoning nog even op een rij.

Ook dit straatje laat zien waarom ik toch zo’n zwak heb voor Gründerzeithäuser – ik hoef er alleen niet meer per se in te wonen: Bei der Friedenseiche.

Altbau is prachtig, er moet alleen wel goed voor gezorgd worden…

Heimwee naar Altbau? Verhuizen naar een nieuwbouwwoning in Hamburg

Ook op zoek naar een nieuwbouwwoning?

Om te zeggen dat nieuwbouw in Hamburg als paddestoelen uit de grond schiet is overdreven, maar er wordt flink gebouwd. De grotere bouwprojecten vind je met name buiten het centrum (voor zover Hamburg een ‘centrum’ heeft).

Nieuwe koopwoningen gaan als zoete broodjes over de toonbank. Met een beetje pech moet je je al inschrijven op het moment dat de architect net een vaag idee voor een project heeft gehad onder de douche.

Ook met huurwoningen gaat het vaak snel. Mijn tip is daarom om niet te wachten als je iets voorbij ziet komen dat je interessant lijkt, maar gewoon meteen contact met de verhuurder/makelaar op te nemen. Ook als het huis nog gebouwd wordt en voorlopig nog niet klaar is.

Sterker nog, juist dan moet je je slag slaan, want op dat moment heb je waarschijnlijk nog niet veel concurrentie. Wij waren er voor mijn woning als een van de eersten bij. In plaats van een sollicitatiegesprek waarbij we moesten aantonen echt de allerleukste huurders te zijn, werd de woning aan ons gepresenteerd en was er zelfs keuze, wat zeer ongebruikelijk is op de Hamburgse woningmarkt. (“Op welke verdieping wilt u wonen, en wilt u een balkon op het zuiden?” Luxe!)

Dit was puur omdat de verhuur echt net begonnen was en er nog geen concurrentie was. Een tijdje verder schiet het al behoorlijk op met het aantal verhuurde woningen.

Een overzicht van gestarte en geplande nieuwbouw in Hamburg vind je op hamburg.de. Check ook het Neubaukompass.

Hoe je de woning van je dromen vervolgens kunt bemachtigen lees je hier: Verhuizen naar Hamburg, zo doe je dat.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te verhuizen, dan vind je hier al mijn emigratietips.

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie om je nieuwe stek te leren kennen:

Heb je deze artikelen al gelezen?

3 reacties

Pedro 14 juni 2018 - 18:29

Proficiat!
Een leuke vooruitzicht, maar ook een tijd van extra stress.
Je moet alle contracten en abonnementen om (laten) zetten, een heleboel inpakken en weggooien en het oude huis leeg achterlaten en…
Maar dat weegt niet op tegen de voordelen van de nieuwe woning.

By the way: wanneer verwacht je de uitnodigingen voor de Einweihungsfeier te sturen?
Kan ik er al rekening mee houden 😉

Antwoorden
Fem 15 juni 2018 - 13:50

Dankeschön! Met uitnodigingen wacht ik nog even tot er iets meer dak op zit 😉

Antwoorden
Anne-Marie 9 juli 2018 - 20:18

Gefeliciteerd met je nieuwe woning! Ik ben benieuwd waar in HH je dan bent gaan wonen 🙂

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid