Een frisse noordzeewind door je haar, het geroep van meeuwen op de achtergrond, het liefst zou ik nu naar Schleswig-Holstein rennen (treinen). Maar ja, dat zit er nu nog niet in. Maar geen nood, dat alles kunnen we ook gewoon thuis beleven! Goed, de geur van de noordzeewind moet je er even bij denken, maar verder kan ik Schleswig-Holstein een flink stuk jouw kant op brengen.
We duiken de musea in, genieten van een muziekfestival en we gaan zelfs wadlopen en doen alsof we zelf vogels zijn. Nordsee-Feeling pur dus. Zet gauw een pot thee en maak het jezelf gemütlich op de bank, dan gaan we op pad!
Schleswig-Holstein voor thuis: digitale UNESCO Werelderfgoeddag
Op 7 juni 2020 is het voor de 15e keer UNESCO Werelderfgoeddag. En dit jaar vindt hij digitaal plaats, zodat je (bijna) niet hoeft te kiezen welke UNESCO-locaties je op je lijstje zet, omdat je ze gewoon allemaal kunt bekijken! Ook Schleswig-Holstein heeft een aantal interessante UNESCO-plaatsen.
Archeologisch grenslandschap Danevirke en Hedeby
We beginnen bij de Vikingen en bezoeken een van de belangrijkste handelshotspots tussen Noord- en West-Europa van de 8e tot 11e eeuw, Hedeby (in het Duits ‘Haithabu’ en de verdedigingswerken Danevirke (of Danewerk in het Duits). Dit grenslandschap tussen Denemarken en Schleswig-Holstein staat sinds juli 2018 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In deze video’s kun je het complex vanuit je favoriete stoel bekijken.
Vrij als een vogel bij het Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer. Digitaal dan.
Met meer dan 4.300 vierkante kilometer kun je de Waddenzee met recht een uitgestrekte wildernis noemen. Sinds 2009 staat het waddengebied en de grote veelheid aan verschillende diersoorten die er wonen op de Werelderfgoedlijst.
Deze indrukwekkende wildernis kun je nu ook bezoeken zonder natte voeten te krijgen. Maak bijvoorbeeld een virtuele wadwandeling of doe hier alsof je een vogel bent en over de Waddenzee vliegt met de luchtpanorama’s op de site van het Nationalpark Wattenmeer.
Heb je nog geen genoeg van de Wadden? Maak dan een 360°-rondleiding door het Multimar Wattforum in Tönning.
Wandel virtueel door de Altstadt van Lübeck
Het oude centrum van Lübeck werd in 1987 werelderfgoed. Het was voor het eerst in Noord-Europa dat en heel stadscentrum op de UNESCO-Werelderfgoedlijst gezet werd. Als je door Lübeck wandelt, begrijp je meteen waarom. Het middeleeuwse centrum is goed bewaard gebleven en heeft een unieke aanblik. Voor archeologisch onderzoek is het bovendien een walhalla.
In het kader van de Werelderfgoeddag kun je het centrum van Lübeck virtueel ontdekken. Zin in een Perspktivwechsel? Reis door naar luebeck.zoom360.de en bekijk de stad van bovenaf.
Een klein beetje valsspelen: wip ook even digitaal aan bij het werelderfgoed van Hamburg
Dat kan dus gewoon als je virtueel vakantieviert, dus waarom niet? Het Kontorhausviertel en de historische Speicherstadt staan sinds 2015 op de werelderfgoedlijst en zijn een feestje voor architectuurfans.
Digitaal Dithmarschen
Ben je al eens in Kreis Dithmarschen geweest? Echte Küste, echtes Land: met deze 360° videoserie van Echt Dithmarschen komt het met dat Nordsee-Feeling echt wel goed.
Check ook even de ‘Histour‘, een digitale tour langs de natuur- en cultuurmonumenten van de streek. Hier kun je meer dan 160 monumenten virtueel verkennen.
Tour over Helgoland
Midden in het Wadden-erfgoed ligt het piepkleine eilandje Helgoland. Het meet maar 1,7 vierkante kilometer, maar er is van alles te zien. Denk aan een ruig klif, heel veel vogels, en zeehondjes. De Helgolandtour geeft je alvast een indruk van wat je te wachten staat.
Schleswig-Holstein Musik Festival
Het Schleswig-Holstein Musik Festival is hét highlight van de Schleswigse zomer. Afzeggen is dus eigenlijk gewoon geen optie, hoewel het er een tijdje naar uitzag dat het echt niet anders kon. Het SHMF stampte gelukkig de ‘Sommer der Möglichkeiten’ uit de grond, een geheel coronaproof programma zodat het festival toch kan plaatsvinden.
Aan alles is gedacht. Zo zijn er live concerten waar je, met een paar aanpassingen, gewoon naartoe kan, maar er zijn ook concerten die zonder publiek worden opgevoerd. Die kun je via internet of de radio meeluisteren. Mocht er iets gebeuren, dan kan de organisatie de planning heel snel aanpassen. Het actuele programma vind je op de website van het Schleswig-Holstein Musik Festival. Het vindt van 4 juli tot en met 30 augustus 2020 plaats.
Een digitale duik in de musea van Schleswig-Holstein
De musea van Schleswig-Holstein openen inmiddels hun deuren weer in het echt. Maar ook digitaal kun je gelukkig nog steeds (een deel van) de collecties bewonderen! Stöber bijvoorbeeld maar eens door een aantal Objekte – kun je zonder te lezen raden waar ze vandaan komen?
Meer Schleswig-Holstein voor thuis: podcast, leesvoer en webcams
- Waar de wildernis van de Waddenzee begint, beginnen ook de verhalen van Deichmomente, de Podcast uit St. Peter-Ording. Verhalen over… schapen, verhalen van locals, geschiedenis, je krijgt een aardig inkijkje in St. Peter-Ording en schiereiland Eiderstedt.
- Nordseekrimis zijn het ultieme vakantieleesvoer als je het mij vraagt. Ik ben groot fan van de series van Gisa Pauly (bemoeizuchtige Mamma Carlotta rechercheert op Sylt) en Sandra Dünnschede. Nog veel meer van mijn favoriete Krimis vind je hier.
- Duitsers houden van webcams. Je vindt ze eigenlijk overal wel. (Ik blijf me er altijd over verbazen…) Je vindt hier een overzicht van de webcams in Schleswig-Holstein, en hier de Ostsee webcams van Schleswig-Holstein.
- Deze Sylt-inspiratie houdt je en fit en geeft je een goed vakantiegevoel. Naast fitnessvideo’s is er muziek van Sylter DJ’s, podcasts, recepten, boeken, docu’s en nog veel meer.
- Heb je nog tijd over? Maak dan ook eens een virtuele reis naar Hamburg!