Home Emigratie Nou, heel kort dan over die G20-top

Nou, heel kort dan over die G20-top

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Terwijl Trump en co. lekker aan de scrambled eggs en vers geperste sinaasappelsap zaten vanmorgen, stond Hamburg in brand, nog voor de G20-top überhaupt begonnen was. Nog geen woord over internationale samenwerking gesproken, waren vele auto’s en prullenbakken reeds gesneuveld.

Vreedzame demonstraties als ‘lieber tanze ich als G20’ en ‘Yoga gegen G20’ verliepen de afgelopen dagen nagenoeg zonder problemen, maar donderdagavond liep het al snel uit de hand bij de grote demonstratie ‘Welcome to Hell’, waar een groot deel van de demonstranten zich tot geweld bereid had verklaard.

Voor de antikapitalistische demo goed en wel op gang was, werd hij geblokkkeerd door de politie omdat het ‘zwarte blok’ zijn vermommingen niet wilde afleggen – en demonstreren in vermomming is niet toegestaan. Het kwam tot rellen, brandstichting en meer van zulke narigheid, de hele nacht door. Krawallos (en dat is dan toch wel een mooi woord, maar dat terzijde) liepen St. Pauli en Altona in en zorgden voor enorme chaos.

(Deze foto is van de allereerste 1-mei-demo die ik een paar jaar geleden aan mijn wijk voorbij zag trekken…)

Waarom ik verder niet ga bloggen over de G20

Het gebied rond de Messe is afgesloten, de Transferkorridor evenzo. Demonstraties verspreiden zich daarom in wijken daaromheen, waaronder mijn wijk, Altona.

Op nog geen 5 minuten van mijn huis hebben vandalen/volslagen randdebielen vannacht en vanmorgen auto’s en prullenbakken in de fik gestoken en ruiten aan gort geslagen. Alles wat ze tegenkwamen hebben ze vernield. Hetzelfde gebeurde in veel andere wijken in Hamburg. Dat heeft niets met demonstreren te maken, dat is gewoon rellen om het rellen. Ik heb daar geen woorden voor en al helemaal geen begrip. Standort Hamburg is ook geen blog met een politiek tintje, en dat vind ik wel best zo.

Ik zeg er alleen het volgende nog over, meer passend bij de toon van mijn blog:

Hier vind je actuele info over de G20 en de demonstraties

Ben je in Hamburg, of wil je gewoon weten hoe het eraan toe gaat momenteel? (De berichtgeving in Nederland is nogal minimaal, heb ik al gemerkt, en geeft niet echt weer wat er gebeurt…) Deze livetickers houden je op de hoogte:

Liveticker van Mopo
Liveticker van Spiegel
Liveticker van Bild

De Verkehrsticker van Mopo geeft aan welke straten afgesloten zijn, waar files zijn en welke buslijnen en U/S-lijnen onderbroken worden. Over het algemeen is de U/S-Bahn je beste optie om door de stad te verplaatsen, omdat veel straten afgesloten zijn of geblokkeerd worden door relschoppers.

Duitslandnieuws interviewde me over de demonstraties en voorbereidingen op de G20:
G20 draait om stabiliteit en daarom verandert Hamburg vandaag in een vesting. Ook RTL Nieuws stelde me een aantal vragen.

Mijn belangrijkste tip: blijf uit de buurt van demonstraties, ook als je zelf zou willen demonstreren. (En serieus: als je daarvoor naar Hamburg komt… mijn begrip heb je niet.) Deze demo’s hebben niets meer met zinvol protest te maken.

De fotoserie van het Hamburger Abendblatt laat zien hoe Altona er vanmorgen uitzag. Dan begrijp je meteen waarom ik nul begrip heb voor dit soort ‘gedemonstreer’.

En dit ook:

Om sommige dingen kunnen we dan toch nog lachen:

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Lind 13 juli 2017 - 07:32

He gets! Is alles nu weer rustig daar? Dat lijkt me echt heel naar!!

Antwoorden
Fem 16 juli 2017 - 14:13

Ja, alles is nu weer rustig – ramen worden gerepareerd, uitgebrande auto’s afgevoerd, winkeliers proberen de draad weer op te pakken. Het zal voor hen nog wel even duren voor alles weer helemaal normaal is, maar de stad draait weer gewoon.

Antwoorden
Judith 24 juli 2017 - 02:34

Nou, dan woon jij vlakbij mijn Hamburgse vriendin, want daar cirkelden de helicopters hoorbaar boven haar huis, toen ik haar de dag na de rellen belde. Misschien (nog helemaal niet zeker hoor) ga ik haar begin november opzoeken in Hamburg. Dan zouden we eventueel (onder voorbehoud dus…) in het Nederlands bij kunnen kletsen in die tot koffiezaak omgebouwde slagerij!

Antwoorden
Fem 25 juli 2017 - 06:15

Ha! Ja, dat zou leuk zijn! Geef een gil als de plannen concreter worden! :)

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid