Home Ontdek Hamburg Ontbijten in Hamburg: dit zijn mijn insider tips

Ontbijten in Hamburg: dit zijn mijn insider tips

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind buiten de deur ontbijten echt een van de leukste manieren om de dag te starten. En ontbijten in Hamburg is gelukkig een feestje, want er komen steeds meer goede ontbijtplekken bij.

Sla je hotelontbijt dus gewoon over en kies een gezellig tentje in de stad om je voor te bereiden op een dag sight seeing. In deze post deel ik mijn favorieten met je.

Ontbijten in Hamburg: mijn favoriete plekken voor een goed ontbijt

Avi: kaasontbijt, need I say more?!

Het ontbijt bij Avi is meer een brunch – het begint pas om 11.30. Maar dat mag de pret niet drukken, want er is een Käsefrühstück (!!!)

En nog veel meer, waaronder veganistische opties, alle mogelijke zoete en hartige combinaties en een ontbijt waar Sekt aan te pas komt. Maar ik ben al verkocht bij het kaasontbijt. (En ik ben een gewoontedier als het aankomt op ontbijten, dus ondanks de Sekt-optie, kies ik toch weer voor de kaas.)

Avi, Kaffee & Proviant, Zimmerstraße 52, Uhlenhorst


 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Avi-Hamburg (@cafe_avi) on

De hele dag door: RAIN Cafeatery

Kaas is voor mij, bekanntlich, een thema. Pancakes blijken dat ook te zijn, stel ik vast als ik mijn lijstje met fijne ontbijtlocaties in Hamburg nader onder de loep neem.

RAIN Cafeatery is een klein zaakje in Ottensen en je kunt hier de hele dag ontbijten en dus pancakes eten. Naast pancakes kun je er uiteraard ook allerhande hartig spul eten, geen zorgen.

RAIN Cafeatery, Große Rainstraße 15, Ottensen


Instant geluk: Osterdeich

Osterdeich zegt alles naar je tafel te brengen dat je gelukkig maakt. Nu hebben ze wafels, dus dan kom je al een heel eind. Op zonnig weer is men ook voorbereid: dan eet je gewoon op het terras.

Osterdeich, Müggenkampstraße 34, Eimsbüttel


De naam zegt het al: Hüftgold

“Verzadigd en verkwikt, en aanzienlijk aangedikt”, zei mijn oma altijd. Dat is op Hüftgold zeker van toepassing. Ik kende Hüftgold vooral van de Kaffee & Kuchen, maar heb pas ontdekt dat je er ook heerlijk kunt ontbijten. Na het ontbijt kun je voor de zekerheid een rondje om de Alster lopen. ;)

Hüftgold, Winterhuderweg 142, Winterhude

Simpelweg Sein in Altona

Café Sein zit in het voormalige ziekenhuis aan de Hospitalstraße, en nu ik er niet meer woon, kan ik zeggen dat ik er jarenlang vaak was omdat ik er praktisch naast woonde. Het gebouw met de prachtige hoge ramen is perfect voor je ontbijt, bij goed weer op de veranda of in de tuin. De kaart wisselt, maar het zelfgemaakte brood is altijd verrukkelijk.

Let op: de openingstijden van Sein wisselen per seizoen. In de winter is het bijvoorbeeld minder lang open en kun je er alleen op zondag ontbijten. In de lente en zomer kun je er elke dag ontbijten, behalve op zaterdag. Check voor de zekerheid altijd even de website:

Sein in Altona, Hospitalstraße 107, Altona-Altstadt


Café Rolo

Rolo is een piepklein en niet zo opvallend tentje aan de Thadenstraße. Toch moet je het even opzoeken om een avocadotosti op te peuzelen. En daarna pasteis de nata. :)

Café Rolo, Thadenstraße 4, St. Pauli

Niet alleen voor zoete ontbijtjes: Liebes Bisschen

Liebes Bisschen in Ottensen is een begrip als het om zoetigheden gaat, maar wat veel mensen niet weten, is dat je er ook zéker op je plek bent voor een hartig ontbijt. OK, en ook voor wafels. (Ik blijf toch ook een zwak voor wafels hebben.)

Na het ontbijt zit je hier midden in Ottensen, dus perfect als je de vele leuke winkeltjes wilt bekijken.

Liebes Bisschen, Spritzenplatz 5, Ottensen


Brunchen bij Café Brooks

Eilbek is niet onmiddellijk een Stadtteil waarvan ik zeg ‘daar moet je unbedingt naartoe’. Toch is de brunch bij Café Brooks zeker een reden om je op zondag die kant op te bewegen. Al was het alleen al voor de Käsekuchen. (Je zou me haast voor zoetekauw houden, al ben ik eigenlijk meer van de hartigheden… gelooft nu natuurlijk niemand meer.)

De inrichting is wat ze zelf noemen ‘shabby-chic’, de sfeer ontspannen en het eten goed. Op zaterdag kun je er ontbijten, op zondag uitgebreid brunchen. Naast vleesch&vis heeft Brooks ook veel vegetarische en vegan opties.

Let op: Brooks is klein, dus voor de brunch kun je het beste reserveren. Het is goed bereikbaar via U-halte Wartenau.

Café Brooks, Hasselbrookstraße 37, Eilbek


Kan niet missen: Moraba

Moraba heb je inderdaad al tig keer voorbij zien komen op Standort Hamburg. Maar het is nu eenmaal het eerste restaurant waar ik in Hamburg belandde en het is nog steeds een van mijn favorietste favorieten.

Bovendien is tot nu toe iedereen (!) die op mijn aanraden naar Moraba gegaan is enthousiast, dus ik stuur ook jou er graag naartoe.

Het is een niet al te groot tentje in de Schanze en je kunt er de hele dag terecht, van ontbijt tot en met de borrel.

Moraba, Susannenstraße 6, Schanzenviertel

Gemütlich en zoet: Café Neo

Klein, gemütlich en een tikje zoet, dat is Café Neo in Winterhude. Het weekend begint hier met een wat je noemtbodenständig en vooral ook lekker brunchbuffet, al dan niet met een glaasje Sekt.

Daarna kun je lekker langs de Alster wandelen, of het Stadtpark in gaan en het Planetarium bezoeken.

Café Neo, Barmbeker Straße 177, Winterhude


Ontijten aan het Fischers Park: Jools

Jools is het bewijs dat je in Ottensen vooral ook verder moet kijken dan de Ottenser Hauptstraße. In de zijstraatjes en als je even wat verder loopt, kom je de leukste dingen tegen. Jools ligt aan het Fischers Park en je kunt er lekker buiten op het terras eten. 

De keuken gaat graag los op creatieve taarten. Het ontbijt- en brunchbuffet geeft je waarschijnlijk keuzestress – de beste oplossing is gewoon van alles wat te proberen. :)

Jools, Bernadottestraße 20, Ottensen


Op je gemak op gang komen: Klippkroog

Bij Klippkroog kun je de hele dag komen smullen, maar tijdens de lunch en ’s avonds kan het er super druk worden. ’s Morgens heb je nog alle ruimte om goed op gang te komen. Als de zon schijnt, kun je op het terras ontbijten.

Klippkroog, Große Bergstraße 255, Altona-Altstadt


Meer pancakes, en ook bacon: Von der Motte

Ottensen is misschien een klein beetje oververtegenwoordigd in dit lijstje, maar hey, Ottensen is echt een leuke wijk (en het is voor mij aangenaam dichtbij, dus je probeert nog eens wat). En er zitten nu eenmaal veel leuke ontbijtstekjes.

Waaronder dus ook Von der Motte. De profielfoto die al geruime tijd al mijn sociale profielen siert is hier gemaakt – nadat ik net een full English breakfast naar binnen gewerkt heb. Je begrijpt nu waarom ik zo blij kijk. ;)

Naast fijne dingen met bacon zijn ook hier pancakes te vinden. En wentelteefjes!

Von der Motte, Mottenburger Twiete 14, Ottensen

Ja, daar zijn ze weer: scones bij Lühmanns Teestube

Begin ik nou alwéér over de scones bij Lühmanns Teestube?! Aber sicher doch! Scones zijn namelijk lekker en kunnen ook prima bij het ontbijt. Bovendien is het gezellig bij Lühmanns en kun je daarna Blankenese verkennen. Ga bijvoorbeeld uitwaaien aan het strand, of wandel door het Hirschpark.

Lühmanns Teestube, Blankeneser Landstraße 29B, Blankenese


Meer ontbijttips in Hamburg

Dit waren mijn favoriete Geheimtipps voor een fijn ontbijt in Hamburg. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties. Deze wil ik toch ook niet onvermeld laten:

  • Bij Katers Köök kun je veganistisch ontbijten en als bonus katten aaien. De (veganistische) pancakes van Mamalicious aan de rand van het Schanzenviertel zijn ook een aanrader.
  • Een andere vegan optie voor je Frühstück is Froindlichst in Bahrenfeld.
  • Tijdens Marktzeit in der Fabrik kun je producten uit de regio shoppen en lekker lang ontbijten bij live muziek.
  • Pasteis de nata eten op de Isemarkt is iets wat je een keer moet komen doen in Hamburg.
  • En ook: vroeg uit de veren en dan inkopen en ontbijten op de Hamburger Fischmarkt.
  • Niet veel tijd, toch even goed ontbijten? In de Rindermarkthalle heb je een paar prima opties. Écht heel weinig tijd, bijvoorbeeld omdat je stedentrip erop zit en je een lange reis voor de boeg hebt? Haal dan een Franzbrötchen bij de bakker.
  • Ontbijten in sjieke Parijse jugendstilsferen, midden in Hamburg? Waarom niet. Café Paris is waar je naartoe moet.
  • Heb je voor je ontbeten hebt nog helemaal geen puf om ergens naartoe te gaan en wil je gewoon in je hotel ontbijten? Het Frühstück van The George is erg goed.
  • Check ook het Kaffee & Kuchen overzicht, want wie zegt dat je geen taart bij je ontbijt mag nemen?

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Mocht je je trouwens afvragen waarom ik bij restaurantblogs zo goed als geen eigen foto’s meer gebruik: ik houd niet van fotograferen in restaurants en ben er daarom mee opgehouden. En eerlijk gezegd heb ik in restaurants ook echt wel wat beters te doen dan foto’s maken ;)

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid