Bezienswaardigheden in Hamburg

Hamburg wordt wel het ‘Venetië van het Noorden’ en ‘Elbparel’ genoemd. En dat is natuurlijk ontzéttend cliché, maar het is wél een feit dat je naar bezienswaardigheden in Hamburg nooit lang hoeft te zoeken.

De stad is groen, staat vol prachtige gebouwen en bijzondere historische locaties én heeft een berg mooie musea waar je u tegen zegt.

Dus, wat moet je unbedingt gaan zien tijdens je stedentrip? Wat zijn de grote highlights, en wat de onbekendere bezienswaardigheden die bijna niemand kent? Op deze pagina deel ik mijn persoonlijke tips voor de interessantste bezienswaardigheden in Hamburg met je.

Bezienswaardigheden in Hamburg, de leukste tips van Standort Hamburg

Top-10 bezienswaardigheden in Hamburg

We beginnen natuurlijk met de highlights waar je vast al een keer van gehoord hebt. Je kunt er niet omheen tijdens je stedentrip, dus dan kun je ze het beste meteen op je lijstje zetten:

1. Reeperbahn

Hamburgs ‘sündige Meile’, ofwel de rosse buurt. Een lange en drukke straat vol seksclubs, karaokebars, en restaurants van, laten we zeggen, wisselende kwaliteit.

Een mooie straat is het zeker niet, maar er is wel degelijk iets te zien, bijvoorbeeld de Davidwache of de Beatles-Platz. Naar het toneel ga je in het  Schmidt-Tivoli Theater, het St. Pauli Theater of het Operettenhaus. Voor een inkijkje in Hamburgs cult scene ga je naar Udo Lindenbergs eigen museum, Panik City.

Als je gezellig wilt eten, duik je het best een van de zijstraten in. In december is de Spielbudenplatz het toneel voor de ‘geilste Weihnachtsmarkt Hamburgs’: Santa Pauli.

Lees meer over St. Pauli

2. Landungsbrücken/haven

Ook de Landungsbrücken zijn een belangrijke toeristische trekpleister. Het is er dus vaak druk en ook hier vind je best wat dubieuze tentjes uit de categorie ‘tourist trap’. Als je neerploft op het terras bij Watergate of Block-Bräu, heb je echter wel geweldig uitzicht op de haven.

Loop ook de alte Elbtunnel even in! Een wandeling langs de Elbe verveelt bovendien nooit, hoeveel toeristen er ook zijn. De terrassen aan de haven spreken niet voor niets van ‘Hafenkino’!

Lees meer over de haven van Hamburg.

Speicherstadt, een van de must-see bezienswaardigheden in Hamburg

3. Speicherstadt

Sinds 2015 staan de Speicherstadt, met zijn typische bakstenen pakhuizen, en het Kontorhausviertel, met zijn imposante kantoorgebouwen, op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Heel terecht, als je het mij vraagt.

De wijk ernaast, het hypermoderne HafenCity, zorgt voor een spannend contrast. In de Speicherstadt vindt je een aantal interessante musea en restaurants, in HafenCity schieten steeds meer galeries en restaurants uit de grond.

Lees meer over de Speicherstadt en HafenCity

4. Binnenalster

De Alster is een rivier, maar mondt in de Altstadt van Hamburg uit in twee meren, de Binnenalster en de Außenalster. Aan de Binnenalster is het goed flaneren of een ijsje eten. Je kunt hier ook op een bootje stappen voor een boottochtje. Scones met uitzicht op de Alster staan voor je klaar bij een high tea in Hotel Vier Jahreszeiten.

Op de Außenalster kun je ook zelf varen, of SUP-en. Of je gaat op een van de terrasjes eens een goed gesprek aan met de Alsterzwanen.

Lees meer over de Bezienswaardigheden aan de Alster.

5. Rathaus

Het reusachtige Rathaus is de plek waar het Hamburger parlement gevestigd is. (Het heeft 30 kamers meer dan Buckingham Palace… Hamburg is daar trots op 😉 ) De hal en binnenplaats kun je zo binnenwandelen. Dat zou ik zeker even doen om de wisselende tentoonstellingen over Hamburg te bekijken, en de fontein op de binnenplaats.
De rondleiding (€ 4) is erg de moeite waard.

6. Michaeliskirche

Waarschijnlijk Hamburgs vaakst afgebeelde bezienswaardigheid (misschien tot de Elphi kwam zie volgende punt): de Michaeliskirche, door de Hamburgers ook wel ‘Michel’ genoemd.

Vanaf de toren (132 meter) heb je een geweldig uitzicht over de stad. In december is er een kerstmarkt en worden er bijzondere kerstconcerten gegeven.

7. Elbphilharmonie

Het duurde even, maar nu hebben we ook wat: het nieuwe concertgebouw van Hamburg, pal aan de Elbe. Het heeft jaren geduurd en de kosten zijn keer op keer over de kop gegaan, maar ik vind de Elphi een schitterend gebouw, dat er bovendien van alle kanten en op alle tijdstippen weer anders uitziet.

Concerten zijn in no-time uitverkocht, maar het Plaza kun je altijd bezoeken, je kunt er lekker bier drinken bij Störtebeker, en als je wilt zelfs heel luxe logeren in het Westin hotel. Wil je precies weten waarom de Elbphilharmonie zo’n bijzonder project voor Hamburg is, ga dan mee met een Elphi-Tour.

De Elphi is misschien wel een van de bekendste bezienswaardigheden in Hamburg geworden. Een must-see!

8. Rote Flora

Ooit was de Rote Flora een variététheater. Je herkent het oude theater in de Schanze tegenwoordig aan de zwervers die op de trap wonen en deel zijn van het meubilair, en aan de graffiti.

De Rote Flora is een veelbesproken plek met een heel roerige geschiedenis. En ook een zeer roerig heden. Regelmatig worden er demonstraties gehouden (vaste prik op 1 mei). Naast de Flora zit HausIII&70, met maar liefst vier bars en ruime keuze uit een uitgebreid kunst&theater&muziekprogramma.

Lees meer over het Schanzenviertel en het Karolinenviertel

9. Fischmarkt

Voor de Fischmarkt moet je vroeg opstaan, op zondag nog wel. Of misschien ga je beter gewoon helemaal niet naar bed. De Fischmarkt is ’s morgens tussen 6 en 7 u het leukst. Je loopt er van alles tegen het lijf: feestgangers uit St. Pauli die de hele nacht doorgegaan zijn, mensen die hun boodschappen komen doen, toeristen, meeuwen. Als de Fischmarkt sluit ga je ontbijten (al dan niet met een biertje) en murals bekijken aan de Große Elbstraße.

Ga mee naar de Fischmarkt.

De leukste bezienswaardigheden van Hamburg

10. Miniatur Wunderland

Al jaren de meest bezochte attractie van Hamburg: Miniatur Wunderland. Een soort Madurodam, maar dan gebaseerd op modeltreintjes en Hamburg. Naast Hamburg kun je er (o.a.) ook Oostenrijk en Italië in het klein zien, en ontmoet je er E.T. op de fiets.

Lees meer over Miniatur Wunderland

Kennismaken doe je het best gratis!

De meeste bezienswaardigheden die je bij je eerste stedentrip naar Hamburg moet bekijken zijn gratis.

Ik zette ze in dit artikel voor je bij elkaar: 9x gratis bezienswaardigheden voor je eerste bezoek aan Hamburg

Bezienswaardigheid in Hamburg: Altbau

Bijzondere bezienswaardigheden in Hamburg – mijn favorieten

Naast de grote highlights heeft Hamburg natuurlijk nog veel meer te bieden. Heel veel meer zelfs. Het is een stad met een rijke geschiedenis. Een stad die in de oorlog van alle Duitse steden het zwaarst gebombardeerd is en waar je tóch nog verrassend veel prachtige oude gebouwen tegenkomt. Om nog te zwijgen van de moderne architectuur! Dit zijn mijn favoriete bijzondere bezienswaardigheden:

Bruggen

Als een stad het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd wordt, mag je verwachten dat water en bruggen royaal voorhanden zijn. Dat is ook zo. Hamburg telt zo’n 2.500 bruggen en veel daarvan zijn bijzondere bouwwerken met boeiende verhalen.

Ik verzamelde er inmiddels al aardig wat:

En gelukkig zijn er ook nog een hoop bruggen te gaan, zodat ik nog veel meer kunstwerken op de kiek kan zetten 😉

Architectuur

Ik ben altijd al dol geweest op Jugendstil-huizen en in Hamburg val ik met mijn neus in de boter. In bijvoorbeeld St. Pauli, Altona, Ottensen, Eppendorf, Eimsbüttel, Blankenese staat nog veel Altbau uit de Gründerzeit fier overeind. En duik in de Altstadt écht even de Mellin-Passage in.

Mijn liefde voor baksteenarchitectuur is daarentegen relatief nieuw. Hoe beroemd de baksteengebouwen uit Hamburg ook zijn, ik heb pas het afgelopen jaar ontdekt wat voor bijzondere dingen je kunt bouwen met baksteen.

Bekijk meer over historische architectuur in Hamburg.

Hetzelfde geldt trouwens voor moderne architectuur. Ik kon er nooit veel mee, maar tegenwoordig vind ik het heel spannend om te zien wat er allemaal gebouwd wordt. De beste wijk om moderne hoogstandjes te bekijken is natuurlijk HafenCity. En het gebouw dat nooit verveelt: de Elphi.

Bekijk ook al mijn artikelen over #architectuur bij elkaar.

Bezienswaardigheden in Hamburg: maritiem Hamburg | Standort Hamburg

Maritiem Hamburg

Als havenstad biedt Hamburg je ruim baan om je inner-Hyacinth de vrije teugel te geven. Flaneren langs de Elbe, genieten van de Hafenkino, eten bij de beste visrestaurants… heb je een beeld? En dan heb ik de Hamburg Cruise Days, het Harbor Front Literaturfestival en de mooie musea nog niet eens genoemd!

Bekijk de Highlights van de haven van Hamburg

Bekijk Hamburg vanuit de U3

Jazeker, een rondje met de gele metrolijn, de U3, is een bezienswaardigheid. Hij rijdt namelijk een rondje om de Alster, en van de 26 stations liggen er 18 boven de grond. Onderweg zie je dus een boel verschillende wijken voorbij komen. Mooie tip voor slecht weer!

Spring in de U3

Bijzondere stations

Gesproken over de U3, niet alleen de wijken waar je langs rijdt zijn de moeite waard, sommige stations zijn dat ook. Niet alleen aan de U3, trouwens. Mijn lievelingsbahnhof is de Sierichstraße (U3).

Andere fotogenieke stations vind je in deze post: Hamburgs mooiste stations.

Street art

Ik noem Hamburg regelmatig een openluchtmuseum. Een van de redenen daarvoor is de vele street art in bijvoorbeeld St. Pauli en Altona. Street art verveelt me nooit, omdat er steeds nieuwe dingen bij komen. Bekende Hamburgse artiesten zijn Rebelzer en Ray de da Cruz, maar ook de Berlijnse street artist El Bocho komt regelmatig naar Hamburg. Openluchtmuseum Hamburg:

Herfstfotografie en bloesemplaatjes

Kan een seizoen een bezienswaardigheid zijn? Ik vind eigenlijk van wel. De herfst is in Hamburg zo mooi dat je je camera wel tevoorschijn móet halen. Dit zijn mijn favoriete plekken om in de herfst foto’s te maken.

Vergeet ook de bloesem in de lente niet, en vergeet vooral ook niet ook de wat minder voor de hand liggende plekken te bezoeken. Ga dus niet alleen naar het Altes Land, maar bewonder ook de kersenbloesem in het Hauptfriedhof Altona.

Bekijk hier de beste plekken voor Hamburgs mooiste lentebloesem.

Bekijk mijn insider tips voor Hamburg

Wil je Hamburg nog beter leren kennen? Bekijk dan ook dit artikel:

Hamburg voor gevorderden: insider tips die je niet in je reisgids vindt.

Bezienswaardigheden in Hamburg: Citizen van El Bocho in de Schanzenstraße

Nog niet uitgekeken? (Vast niet)

Dit waren natuurlijk nog lang niet alle bezienswaardigheden in Hamburg (om nog te zwijgen van de omgeving van Hamburg!) – misschien is het verstandig om vast een extra dag aan je stedentrip te plakken. 😉 Browse door mijn artikelen en laat je verrassen:

11 gedachten over “Bezienswaardigheden in Hamburg

 1. Hallo, wij zijn met Kerst in Hamburg, ma 23 tot en met vrij 27.
  Logeren in Fritz im Pyama, Schanzenstrasse,. Waar kunnen wij op Heilge abend eten? En op 1ste ‘Kerstdag ontbijten, lunchen, dineren, is er iets open? Op 2 de kerstdag is alles wel weer open? openbaarvervoerskaarten waar kopen wij die? Wij vinden uw informatie erg leuk. Hopen antwoord te krijgen op onze vragen van u. Fijne feestdagen . Groeten Cees Broeksma cabroeksma@kpnmail.nl of asti broeksma @gamil.com

  Beantwoorden
 2. Hey Fem,
  We zijn net terug van een week Hamburg. Verbleven in het Ameron Hotel in Speicherstadt.
  Toen we geboekt hadden kwam ik terecht bij jouw weblog. Verder zoeken was niet nodig. Jouw verhalen waren voor ons de rode draad de afgelopen week.
  Echt heel veel aan gehad. Dit wilden we even kwijt, want mede dankzij jou was Hamburg één groot feest.
  Heb me lekker uitgeleefd met mooie foto’s maken. Wat heeft die stad veel te bieden.
  Hartelijke groet,
  Joop en Marion Smorenburg.
  Alkmaar.

  Beantwoorden
 3. Dag Fem

  Ik ken Hamburg alleen van de Beatles. Ik weet niet of ik het volgende
  aan je durf tevreden, maar hier kom’tie:
  volgend voorjaar, 26 – 28/29 mei wil ik graag met een groep volwassenen naar
  Hamburg. De groep bestaat uit vooral getrouwde mensen ( 4 alleen staanden )
  en in totaal ongeveer 30 personen. We willen graag n het centrum (
  dichtbij ) in een hotel en genieten van de stad en ‘s- avonds samen uit
  eten. Heb je tips voor mij?? Ik hoop dat het lukt en ben je nu alvast
  zeer dankbaar. Mochten er kosten zijn dan hoor ik dat graag!

  Beantwoorden
  • Moin Dolf! Mooie plannen! 🙂 Ik zou een hotel nemen in de buurt van de Michaeliskirche, bijv. Lindner Hotel am Michel, Motel One Hamburg am Michel of Citadine Michel Hamburg; dan ben je zo in de Altstadt, de haven, St. Pauli en de Schanze, en heb je goede ov-verbinding naar andere wijken. Je zit bovendien centraal, maar niet direct bovenop het feestgedruis in bijv. St. Pauli. (Maar als jullie dat juist wel willen, het Onyx heeft hotelkamers met eigen paaldanspaal, just sayin’ 😉 ) Zie hier mijn andere hoteltips.
   Restaurants heb je in de buurt ook volop. Altes Mädchen in de Schanze is bijv ook met een grotere groep heel leuk. (Plus ruime keus aan craft biertjes daar, ze zitten naast een brouwerij.) Mocht je verder nog vragen hebben over activiteiten, stuur me dan even een mail met wat meer info over je reisgenoten!

   Beantwoorden
 4. Hee Fem,
  We bezoeken met een groep van 45 personen Hamburg van 16 tot 19 september, vanuit Brabant.
  Deze/jouw website geeft ons heel wat tips en achtergrondinformatie. Heel veel dank daarvoor.
  Persoonlijk heb ik nogal wat moeite met het Elphi, en dan met name met het verkrijgen van tickets.
  Ik overweeg zelfs een libretto te schrijven “das Elphi und Ich” , met als ondertitel: amateurisme, elite en corruptie. Kaum zu fassen wat ik hier tegenkom.
  Veel succes met wat je doet in Hamburg, wij gaan er in ieder geval genieten.
  O ja, heb je eventueel tips over een goeie rondvaart?? We staan op het punt om de combi rondvaart/elphi (van buiten helaas) te boeken, maar lijkt ons weer retecommercieel en daardoor tricky.

  Beantwoorden
 5. Moin,

  Ik kom net terug van een paar dagen Hamburg en we hebben vooral dankzij de tips uit dit blog echt een toptijd gehad, dus bedankt 🙂

  Gr,
  Leen

  Beantwoorden

Plaats een reactie