Hamburg is één groot openluchtmuseum, waar elke straathoek een eigen verhaal vertelt. Hoog tijd dus om de geschiedenis van Hamburg in te duiken.
En die geschiedenis is rijk en fascinerend, en gaat terug tot meer dan 1.000 jaar. Als belangrijke havenstad en handelscentrum heeft Hamburg zich ontwikkeld van een kleine nederzetting tot een metropool met 2 miljoen inwoners.
➤ TL;DR: je kunt ook gewoon door al mijn artikelen over de geschiedenis van Hamburg bladeren.
De geschiedenis van Hamburg in een notendop
Prehistorie & co.
De vroegste sporen van menselijke bewoning in het gebied rond Hamburg dateren uit de prehistorie. Het was echter pas in de 9e eeuw dat Hamburg door de Sasken werd gesticht als permanente nederzetting me de naam Hammaburg.
De gunstige ligging aan de Elbe zorgde ervoor dat Hammaburg al snel een belangrijk handelsknooppunt werd.
Middeleeuwen
In de middeleeuwen groeide Hamburg gestaag en werd het een vrije en onafhankelijke stad, de Freie Hansestadt Hamburg. Het werd lid van de Hanze, een handelsorganisatie van Noord-Europese steden, en floreerde als een belangrijk centrum voor handel en scheepvaart. De stad breidde zich uit met nieuwe wijken, grachten en verdedigingswerken. Wil je hier meer over weten, dan moet je trouwens echt naar het Hamburg Museum. Maar dat moet je sowieso. Wist je trouwens dat we ook een heuse piraat hadden?
19e eeuw en begin 20e eeuw
In de 19e eeuw maakte Hamburg een periode van snelle industrialisatie door, wat leidde tot een aanzienlijke groei en welvaart. Overblijfselen daarvan zie je nog in wijken als Ottensen en Bahrenfeld, die vroeger zelfstandige industriestadjes aan de rand van Hamburg waren. De haven van Hamburg werd een van de drukste havens van Europa en trok handelaren en investeerders van over de hele wereld aan. Om plaats te bieden aan al deze handel en de administratieve rompslomp die daarmee gemoeid ging, werden Speicherstadt en het Kontorhausviertel gebouwd. Tegenwoordig staan ze op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Hamburg werd een belangrijk financieel centrum en een culturele hotspot. Kunst, literatuur en wetenschap bloeiden in Hamburg. En niet te vergeten de architectuur: mijn geliefde Gründerzeithäuser en al die prachtige baksteengebouwen stammen uit deze periode.
Tweede Wereldoorlog
Helaas werd Hamburg zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Britse bombardement in 1943, Operation Gomorra, resulteerde in een enorme verwoesting van de stad, waarbij grote delen van Hamburg in as werden gelegd. Lees hierover vooral het boek Inferno van Keith Lowe: deprimerend, maar absoluut een aanrader. Lees ook mijn artikel over de Trümmermorde, die kort na de oorlog gepleegd werden en tot de dag van vandaag niet zijn opgelost.
Tweede helft van de 20e eeuw
In de tweede helft van de 20e eeuw en daarna is Hamburg uitgegroeid tot een moderne en welvarende metropool. (Er wonen bijzonder veel miljonairs in Hamburg, naar het schijnt…) De haven blijft een belangrijk economisch knooppunt, met een uitgebreide scheepvaart- en logistieke sector. Hamburg staat ook bekend om zijn media- en entertainmentindustrie, met veel televisie- en filmproductiebedrijven gevestigd in de stad, en niet te vergeten de musicals van onze eigen Joop van den Ende: Stage Entertainment.
Historisch Hamburg op Standort Hamburg
Afijn, dat was het historisch notendopje. Bekijk meer historische verhalen hieronder – van Stolperstein tot de kleedkamer van de keizer, en alles ertussenin. De geschiedenis van Hamburg ligt niet alleen voor het oprapen, maar is ook absoluut een duik waard.
➤ Blader hier door al mijn artikelen over de geschiedenis van Hamburg:
2 reacties
Beste Fem
Donderdag vertrek ik richting noord duitsland. Ook doe ik Hamburg aan op de heenreis en de terugreis. Door jou tips heb ik er veel zin in en heb al een goed beeld wat ik ga doen en bezichtigen. Als ik terug ben krijg je de foto’s van me. Ik ben fotograaf.
Moin Ad, top, ik ben erg benieuwd naar de Hamburg-ervaringen die je met de lens vastlegt!