Wijken in Hamburg

Welke wijken in Hamburg moet je een keer bezoeken? En in welke wijken is het goed wonen? Daar duiken we op deze pagina in! Hamburg heeft zeven Bezirke, die weer zijn opgedeeld in maar liefst 104 Stadtteile. Soms liggen wijken dicht bij elkaar en zijn ze toch compleet verschillend. We hebben sjieke buurten, zoals Blankenese, Rotherbaum en Eppendorf, maar ook buurten waar het ‘Szeneleben’ zich afspeelt, zoals St. Pauli, St. Georg, Altona en Ottensen. En we hebben ook buurten waarvan je waarschijnlijk denkt ‘laat maar’. Ga mee op ontdekkingstocht door de wijken van Hamburg!

Wijken in Hamburg | Standort Hamburg

Het verschil tussen Bezirk en Stadtteil

Hamburg heeft zeven Bezirke die elk een eigen gemeentehuis hebben, een beetje vergelijkbaar met de stadsdeelkantoren in Amsterdam. De Bezirke zijn weer onderverdeeld in Stadtteile, wijken. Alle gemeentezaken zoals de aanmelding van je verhuizing, aanvragen voor kinderbijslag, etc. regel je bij het Bezirk waar je Stadtteil onder valt. Woon je bijvoorbeeld in Ottensen, dan regel je je gemeentezaken bij het Bezirksamt Altona.

Proef de sfeer in Hamburg: Szeneleben

Levendige/’Szene’ wijken in Hamburg zijn bijvoorbeeld St. Georg, Schanzenviertel en Karolinenviertel, St. Pauli, Ottensen en Altona. Uitgaan kun je hier als de beste, in hippe bars en in Szenekneipen waar alleen Hamburgers komen. Houd je van street art, alternatieve cultuur en urban gardening? Dan zijn dit wijken om te bekijken.

Hippe wijken in Hamburg: hot & happening

De wijken waar ‘de Szene’ zich afspeelt zijn natuurlijk ook de hippe wijken van Hamburg. Daarnaast hebben we ook nog een wijk waar alles nieuw en modern is: HafenCity. Pal naast de haven wordt hier van alles gebouwd. Houd je van moderne architectuur, dan moet je hier echt even gaan kijken. Gaandeweg wordt de wijk ook steeds levendiger, met restaurants, winkels en galeries. Bevalt HafenCity je zo goed dat je er wilt blijven wonen, dan heb je een stevige portemonnee nodig, want het is een van de duurdere Stadtteile van de stad.

Sjieke wijken in Hamburg

Hamburg is een van de rijkste steden van Duitsland. Dat kun je goed zien aan de prachtige huizen in wijken als Blankenese, Pöseldorf, Rotherbaum, Eppendorf, Othmarschen, Niendstedten, Klein-Flottbek, delen van Uhlenhorst en Winterhude.

Wijken van Hamburg | Standort Hamburg

Leuke wijken om te wonen

Een wijk die leuk is voor een bezoek is dat niet per se ook om te wonen. In St. Pauli lijkt iedereen slapen bijvoorbeeld ‘overrated’ te vinden. Dat is enig, tot je na een lange werkdag gewoon vroeg je bed in wil. Waar je wilt wonen is natuurlijk ook heel persoonlijk. Ik heb bijna zes jaar in Altona-Altstadt gewoond en vond het lange tijd heerlijk. Alles was dichtbij, van restaurants en bioscopen tot de Elbe, een sauna en verschillende mooie parken. Tegelijkertijd was er ook altijd wat loos. Als er in Altona gedemonstreerd werd (en dat was best vaak), dan marcheerde men door mijn straat. De kruising waar ik woonde was voor buurtbewoners de perfecte plek om na het uitgaan nog te kletsebetsen of ruziemaken… Je begrijpt, op een gegeven moment was ik erg blij om naar een Hamburgse vinexwijk te verhuizen. 🙂 Onderstaand lijstje van leuke woonwijken is dan ook heel persoonlijk…

Leuke wijken in Hamburg voor gezinnen

Eimsbüttel, Schnelsen, Bahrenfeld, Eppendorf, Altona(-Nord), Lokstedt en Ohlsdorf zijn bijvoorbeeld wijken waar scholen en Kita’s (kinderdagverblijven) in de buurt zijn, maar ook winkels, openbaar vervoer en leuke cafeetjes, zónder chaotisch feestgedruis.

Groene wijken in Hamburg

Dit lijstje is wat globaal, want Hamburg is een heel groene stad en heeft overal parken. Maar Niendorf, Eimsbüttel, Bergedorf en Volksdorf zijn voorbeelden van wijken met veel groen.

Wijken in Hamburg | Standort Hamburg

Handige wijken als je buiten Hamburg werkt

Werk je buiten Hamburg, of wil je sowieso goed verbonden zijn met de A7, dan ben je daar vanuit (o.a.) Niendorf, Bahrenfeld, Schnelsen en Othmarschen in no-time. (Dat gezegd hebbende wordt er aan de A7 wel voortdurend gebouwd, dus óp de A7 kom je waarschijnlijk altijd wel ergens in de file ;))

Wijken waar de huren lager liggen

Wonen in Hamburg kan best een dure aangelegenheid zijn, zeker in de populaire, centraal gelegen wijken. In wijken als (o.a.) Wandsbek, Barmbek en Billstedt liggen de huren (nog) wat lager. Met het ov ben je zo in andere delen van de stad. h<3 id=”historisch”>Zijn er gevaarlijke wijken in Hamburg? Hm, nee, gevaarlijke wijken zoals bepaalde wijken in, ik noem maar wat, Johannesburg, vind je in Hamburg niet. Maar er zijn wel wijken waar ik bijvoorbeeld zelf niet zou willen wonen. Mümmelmansberg, Osdorf, Lurup, delen van Eidelstedt, delen van Wilhelmsburg en Harburg zijn bijvoorbeeld vrij arme wijken waar verschillende groepen bij elkaar wonen die het eigenlijk niet met elkaar kunnen vinden en die ik als troosteloos zou omschrijven.

2 gedachten over “Wijken in Hamburg

 1. Moin Fem!

  Gisteren zijn wij teruggekomen van een stedentrip Hamburg die maar liefst 1 week!! heeft geduurd en mede dankzij jouw tips onvergetelijk is geworden.

  Als locals hebben wij ons gedragen op het terras aan de Schulterblatt, in de weinbar van St. Georg, op de stoeprand voor Aurel, maar ook tijdens het meelopen met de stoet vanaf Stellingen richting het Volksstadion voor de wedstrijd HSV-FC Bayern…

  Een week was eigenlijk nog te kort en nu zijn we nog steeds aan het bijkomen van alle indrukken, de tegenstellingen en verschillende gezichten van de stad die we gezien hebben.

  Thx en de groetjes!

  Beantwoorden

Plaats een reactie