Home Emigratie Ook andere dingen dan de Hema

Ook andere dingen dan de Hema

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ik mis alleen de Hema – dat is een boek waarin emigranten vertellen over hun grote stap naar het buitenland. Vanuit een leeg huis in Leiden, aan de vooravond van mijn vertrek naar Hamburg: de voor mij typische dingen die me aan mijn stad / huis / land herinneren, en die ik ga missen. Waaronder, natuurlijk, de Hema.

Hema

Als je iets nodig hebt, denk je eerst aan de Hema.

… zei een vriendin van mij laatst. En inderdaad. Vol vreugd waren wij toen een paar jaar geleden een heuse Hema geopend werd op Leiden Centraal. Ik zou er erg voor zijn als Hamburg een Hema zou openen, compleet met rookworsten, gewoon voor het idee. Vooralsnog is de dichtstbijzijnde Hema voor mij vanaf nu in … Oldenburg … (Check hier mijn hysterische shoplog naar aanleiding van mijn bezoek aan HEMA Oldenburg! 😉 )

Koffie (en broodjes) van Lebkov

Na Nieuw-Zeeland, waar een echte koffiecultuur heerst, had ik moeite met de koffie in Nederland. Veel restaurants en cafés schenken toch echt een combinatie van drab en slootwater (en ja, ik vind Starbuckskoffie ook niet te hachelen!). Maar gelukkig was er Lebkov, en daar is de koffie lekker! (En de muffins ook, en de BLT-sandwiches, en de tonijnsandwiches, trouwens.)

Lebkov
Bargelaan 8, Leiden

De Bruine Boon

Soms zei mijn moeder als ze langs kwam om bijvoorbeeld te lunchen “… maar we gaan niet wéér naar de Bruine Boon, hoor.” Maar ik vind de Boon leuk: lekker simpel, praktisch gelegen, heel primadebima voor een snelle / makkelijke lunch, hapje of borrel, of als je weinig tijd hebt en snel door moet naar het station. Of naar een museum. En saté. Er is daar saté. En in Duitsland heb je dat niet, hoor. Die drab die men daar ‘Erdnuss-soße’ noemt… nah.

De Bruine Boon
Stationsweg 1, Leiden

Mouse

Mouse was de buurpoes, en altijd in voor een gezellig bezoekje. Mijn balkon was haar favoriete hangout, en ze kwam ook graag binnen op de koffie (en op expeditie). Ze heeft me nooit helemaal vergeven dat ik een half jaar weggeweest ben.

Ze woont inmiddels ergens anders, tot mijn verdriet, maar tot grote vreugde van de vogels in de buurt, die nu rond mijn balkon hangabouten. Op de foto zit Mouse in wat ooit mijn groentetuin was (en met ‘ooit’ bedoel ik ‘gedurende 1,5 dag’, want zo lang hadden voornoemde lokale hangvogels nodig alle zaadjes eruit te vissen).

Missen Mouse

(Helaas is dit de enige foto die ik nog van Mouse heb…)

Pettersson / de Waterlijn

’t Is dat het weer het een beetje laat afweten wat de lente betreft, anders zou ik daar graag nog even een wijntje lurken en bootjes kijken… Voor mij heet dit tentje overigens nog altijd de Waterlijn, ook al is het inmiddels geloof ik drie keer van eigenaar en naam veranderd…

Update 2019: ik geloof dat het inmiddels Vlot heet.

Vlot
Prinsessekade 5L, Leiden

Tulipe

Gesproken over wijntjes lurken, de Rosé Tulipe mag natuurlijk niet ontbreken. Mijn (Braziliaanse en Japanse) klasgenoten dachten dat Ilja Gort zijn wijn maakte uit, jawel, tulpen, en het leek ze niet eens te verbazen (Hollanders hè, die doen altijd van die malle dingen). Ik wijt het aan mijn nog niet volmaakte Duits. Anyhow, de Rosé Tulipe blijft mijn onbetwiste favoriet.

Gorts boeken zijn overigens ook een aanrader en wel gewoon verkrijgbaar, bijvoorbeeld Slurpen zonder grenzen en natuurlijk het Wijnsurvivalboek. Een beetje een schrale troost, maar het is iets. 😉

Wat zou jij missen uit Nederland?

Daar ben ik natuurlijk wel benieuwd naar!

Ik mis alleen de Hema (Marnon Sikkel en Marion Witter) is overigens best een vermakelijk en herkenbaar boek als je naar het buitenland verhuisd bent. Nog leuker is Emigreren voor beginners, van Henrico Prins, die naar Nieuw-Zeeland verhuisde (ook al woont hij inmiddels weer in Nederland – maar dat maakt voor het boek niets uit).

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

GoYvon 27 mei 2013 - 14:21

Och ja, de Hema. Ooit was er sprake van dat de Hema naar China zou komen, maar of dat nog gaat gebeuren…

Antwoorden
Fem 29 mei 2013 - 10:53

Zou best benieuwd zijn naar een Chinese Hema… Zonder rookworst waarschijnlijk…

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid