Home Duits Op reis met de beste Duitse Krimis

Op reis met de beste Duitse Krimis

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het weer in Hamburg is opeens niet echt om over naar huis te schrijven, dus dit is het perfecte moment om met een boek op de bank te kruipen. Nog beter met een serie boeken. Nog beter met Duitse Krimis!

Dus vandaag gaan we het hebben over mijn favoriete Duitse Krimi-series die je ook nog wel eens tot een reisje zouden kunnen inspireren. Ondanks de moorden enzo. Ook als dat reisje bestaat uit een glas wijn, een comfortabele stoel en het volgende deel in de serie.

Want binge-lezen, dat is iets wat je niet vaak genoeg kunt doen, als je het mij vraagt. Und von Binge-lesen verstehe ich was, merk’ dir des.

De beste Duitse Krimis, als je het mij vraagt

1. Naar Sylt met Mamma Carlotta

In een notendop: Italiaanse mamma reist na het overlijden van haar dochter elk jaar naar Sylt om daar een paar weken voor haar schoonzoon en twee kleinkinderen te zorgen. En om zich te bemoeien met het werk van haar schoonzoon, die Hauptkommissar is.

Ik houd van Mamma Carlotta – het contrast tussen de immer babbelende Italiaanse en de Nord-Friesische Hauptkommissar die maar weinig woorden nodig heeft (het Duits heeft hier een prachtig woord voor: wortkarg) is heerlijk. Bovendien is het leuk om het eiland Sylt door zowel Italiaanse als Friese ogen te leren kennen, nog leuker is het als je zelf op Sylt loopt en bijvoorbeeld in Wenningstedt (de thuisbasis van Hauptkommissar Erik Wolf en zijn familie) op Feinkost Meyer stuit. Sylt is bijvoorbeeld een prima bestemming voor een mooie zomervakantie.

Voor de luisterboeken zijn de meeste delen ingesproken door Christiane Blumhoff. Aanrader! (Ook vanwege Mamma Carlotta’s accent – Dio mio!)

Auteur: Gisa Pauly
Aantal delen tot nu toe: 14 (stand voorjaar 2020)
Deel 1: Die Tote am Watt | 9783492247689 

Duitse Krimi-series om in een keer uit te lezen: Mamma Carlotta's Sylt-Krimis

2. Door de Algarve met Leander Lost

Leander Lost is Kriminalkommissar in Hamburg en werkt in het kader van een uitwisselingsprogramma een jaar voor de Polícia Judiciária in de Algarve. Zijn collega’s in Hamburg vinden hem een rare snuiter en zijn maar wat blij hem kwijt te zijn, voor zijn nieuwe collega’s in Portugal blijkt hij uiteindelijk een aanwinst.

Lost is een ‘Aspi’, zoals hij het zelf noemt (jaja, Duitsers en hun Kurzwörter…), ofwel: hij heeft het syndroom van Asperger. De serie Lost in Fuseta is clever, ontwapenend, ontroerend en spannend en gaat over anderszijn, vriendschap, en hoe logica niet altijd logisch is. De beschrijvingen van de Algarve en de lokale keuken zorgen ervoor dat Portugal hier in elk geval ernstig in aanmerking komt voor de kerstvakantie!

Gil Ribeiro is het pseudonym van Holger Karsten Schmidt, een van Duitslands bekendste schenarioschrijvers. Onder zijn eigen naam schreef hij ook een aantal Krimis – die ik allemaal nog moet ontdekken, wat een vreugdevol feit is. (Zeg niet dat ik de enige ben die niet zo goed weet wat ze moet doen nadat de laatste pagina van een goed boek omgeslagen is!)

Auteur: Gil Ribeiro (pseudonym van Holger Karsten Schmidt)
Aantal delen tot nu toe: 3 (het laatste deel, Weiße Fracht, is begin zomer 2019 verschenen)
Deel 1: Lost in Fuseta | 9783462051629

Luisterboeken te vinden bij bol.com

Favoriete Duitse Krimis: naar Fuseta met Leander Lost

3. Naar Bretagne met Kommissar Dupin

De Bretonse serie van Jean-Luc Bannalec is een beetje Midsomer Murders, maar dan in Bretagne, met veel aandacht voor de Bretonse geschiedenis. De naam van de auteur doet Frans aan, maar is een pseudoniem van Jörg Bong.

Zijn eigengereide Commissaire Georges Dupin was Commissaire in Parijs, maar is na een incident ‘verbannen’ naar Bretagne. Samen met de goeiige Riwal en de onuitstaanbare Kadek lost hij moordzaken op.

(Want zoals dat ook in Midsomer County gaat is moord een van de belangrijkste doodsoorzaken in deze Franse streek ;) ) Secretaresse Nolwenn staat altijd voor de heren klaar en is en passant verantwoordelijk voor de ‘bretonisering’ van Dupin. Alles wat Dupin over de Bretonse ziel weet heeft hij van Nolwenn geleerd.

Auteur: Jean-Luc Bannalec (pseudonym van Jörg Bong)
Aantal delen tot nu toe: 8 (het nieuwste deel, Bretonisches Vermächtnis, is juni 2019 verschenen)
Deel 1: Bretonische Verhältnisse | 9783462044065

Duitse Krimi-series om in een keer uit te lezen: Bretonische Krimis over Kommisar Dupin

4. Ab ins Ahrtal met de kulinarische Detektiv

Waarschuwing vooraf: van deze serie krijg je honger. En dorst, ook.

Sterrenkok Julius Eichendorff slaagt er op de een of andere manier altijd weer in betrokken te raken bij moordzaken. Hoewel de politie hem elke keer dringend verzoekt zich er dit keer in godsnaam buiten te houden, kan hij het niet laten zich er elke keer weer mee te bemoeien.

Toegegeven, soms heeft hij geen keus, bijvoorbeeld omdat de moordenaar hem direct chanteert… Mooi is ook hoe hij daders uit hun tent probeert te lokken met speciale menu’s waarvan de gerechten de moordseries weerspiegelen.

De serie speelt zich af in het Ahrtal en beschrijft de regio uitvoerig. Deze omgeving kende ik tot noch toe dus niet, maar nu moet ik er unbedingt naartoe. Bij voorkeur in het wijnseizoen, versteht sich. (Ik wil best toegeven dat ik aanvankelijk dacht dat het ging om het Aa-tal – dat is dan weer een nadeel van het luisterboek ;) )

Auteur: Carsten Sebastian Henn
Aantal delen: 7
Naast de Julius Eichendorf-serie heeft Henn nog andere Krimi-series geschreven, waaronder de zevendelige serie over Professor Bietigheim (ook culinaire Krimis, aanraders ondanks dat Bietigheim best een pompeuze kwast is) en vakliteratuur over wijn.
Deel 1: In Vino Veritas vind je hier als luisterboek.

Andere boeken uit de serie vind je hier

Krimi-series om in een keer uit te lezen: der kulinarische Detectiv

5. Op naar Nordfriesland met POM Thies Detlefsen

Kort samengevat is ook deze serie Midsomer Murders, dit keer aan de Noordzee. In het (fictieve) Nordfriese Fredenbüll, niet ver van (het bestaande) Husum, gebeurt zo weinig dat de regionale politie het bureau van Dorfspolizist Thies Detlefsen het liefst zou opheffen. Steeds als sluiting dreigt, raakt Thies echter verwikkeld in allerlei moordzaken. Hij wordt bijgestaan door Hauptkommissarin Nicole Stappenbeck uit Kiel, en zijn vrienden van de Steh-Imbiss de Hidde Kist.

Het is heerlijk om de stamgasten van de Hidde Kist te leren kennen, en te zien hoe Thies zich elke keer weer laat meeslepen door zijn zaken en in de praktijk wil brengen wat hij bij een zoveelste avondcursus heeft geleerd. Ooit wordt Thies een internationale held. Je gunt het hem, auf jeden Fall. :) Ook erg leuk, als detail, zijn alle Nordfriese woorden en accenten die voorbij komen. Dit is natuurlijk vooral goed te horen in de luisterboeken, die zijn ingesproken door Bjarne Mädel (ken je misschien van de serie Tatortreiniger) en de auteur zelf.

Auteur: Krischan Koch
Aantal delen tot nu toe: 7 (het nieuwste deel, Mörder mögen keine Matjes, is juni 2019 verschenen)
Deel 1: Rote Grütze mit Schuss | 9783423214339

Duitse Krimis om in een ruk uit te lezen: Nordsee Krimis van Krischan Koch

6. Naar Katenbüll, of Husum, met Sörensen

Hoej, een nog vrij jonge serie, die ik ontdekte omdat ik van mezelf mocht boekshoppen voor mijn verjarie!

De Hamburgse Kommissar Sörensen wordt geplaagd door een gebroken hart en een angststoornis. Daarom laat hij zich overplaatsen van Hamburg naar het (helaas fictieve, maar immerhin…) Nordfriese Katenbüll, in de hoop wat meer rust te vinden. Dat lukt helaas voor geen meter: Katenbüll blijkt een gat in de grond waar het altijd regent, bovendien wordt kort na Sörensens aankomst de burgemeester dood in een paardenstal gevonden. Vermoord, natuurlijk. Daar heb je het al…

Spannend én geestig én nuja, best herkenbaar: ik hoop dat er meer boeken in deze serie volgen!

Auteur: Sven Stricker
Aantal delen tot nu toe: 2
Deel 1: Sörensen hat Angst |9783499271182 

De beste Duitse Krimis: naar Katenbüll met Sörensen

Jawohl, eens een echt papieren boek, i.p.v. een luisterboek ;) Het kaartje van mijn pachira gebruik ik als boekenlegger… 

7. Door de Aquitaine met Luc Verlain

Luc Verlain houdt van zijn leven in Parijs en heeft geen enkele ambitie om naar zijn Heimat, de Aquitaine*, terug te keren. Die regio was hij juist ontvlucht. Als zijn vader ernstig ziek wordt, besluit hij toch om zich over te laten plaatsen, zodat hij meer tijd met hem kan doorbrengen. En zijn oude, vertrouwde omgeving met een nieuwe blik kan bekijken. O, en om moorden op te lossen, natuurlijk! (Want eigenlijk is hij voor iemand die voor zijn vader ergens naartoe verhuisd is verrassend weinig bij zijn vader…)

Luc Verlain is een van de weinige romanpersonages die ik ken die een eigen website/blog heeft. (Eigenlijk is hij het enige personage dat ik ken met een eigen site…) Op ‘zijn’ website vind je tips voor de Aquitaine en plekken die een rol spelen in de boeken.

Er zijn momenteel maar 2 delen in deze serie, maar het derde deel is aangekondigd voor november 2019. De eerste delen vragen in elk geval weer eens om een reisje naar het zuiden van Frankrijk. (Ook als Verlain zelf het daar niet per se naar z’n zin heeft…)

Auteur: Alexander Oetker
Aantal delen tot nu toe: 2
Deel 1: Retour | 9783455000153 

* heet die streek in het Nederlands echt Aquitanië? Ik ken het alleen maar als ‘de Aquitaine’, maar Frankrijk is niet echt mijn ‘core business’, so zu sagen…

Duitse Krimis om in een keer uit te lezen: Luc Verlain

8. Naar Sicilië met Tante Poldi

Sie war mir auf Anhieb sympathisch, die 60-jährige Donna Poldina.

Haar levensdoel: sich zum Tode saufen mit Meerblick. Maar ja, dan komt Sicilië ertussendoor fietsen. Met die bekende Sicilianita, du weißt schon. En moordzaken, dat ook. Tot nu toe zijn er nog maar vier delen, maar echt, hammer. Und davon versteht die Tante Poldi was.

Tante Poldi aus Bayern, thans woonachtig op Sicilië, ik geloof dat zij mijn spirit animal is.

Ook hier: een hoog midsomermurdersgehalte, veel aandacht voor de geschiedenis en omgeving van Sicilië. En voor de, ehm, nogal bijzondere persoonlijkheid van Isolde Oberreiter, ook bekend als Tante Poldi of Donna Poldina.

Auteur: Mario Giordano
Aantal delen tot nu toe: 4, deel 5 verwacht maart 2020
Deel 1: Tante Poldi und die sizilianische Löwen | 9783404174140

Wat zijn jouw favoriete Duitse Krimis?

Je ziet, ik heb een voorkeur ontwikkeld voor Krimis uit de categorie ‘Midsomer Murders, maar dan in het Duits’. Regionalkrimis die de nadruk leggen op de omgeving en relaties van personages en vaak ook een vleugje geschiedenis in de mix gooien. Krimis die wel een interessante zaak behandelen, maar die niet heel diep in allerlei gruwelijke details duiken.

Ik ben zéker ook fan van series, want het is gewoon fijn om vertrouwde vrienden te blijven zien. Vind ik in elk geval: alle bovengenoemde series heb ik in het afgelopen jaar gebinged en sindsdien kijk ik uit naar elk nieuw deel.

Meer regio’s, meer Krimis? Büchertreff maakte een overzicht van de beste regio’s om te moorden en te rechercheren: Regionalkrimis in Deutschland

Wat zijn jouw favoriete Duitse Krimis waarmee ik mijn lijst kan aanvullen?

Meer Duits lees- en luistervoer

En tot slot een waarschuwing en tegelijkertijd bonustip: dit is wat er gebeurt als je te veel Duitse Krimis leest…

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

3 reacties

Joachim Wetterling 15 november 2019 - 14:55

Ostfriesenkrimis’met Ann-Kathrin Klaassen (door Klaus-Peter Wolf)
Taunuskrimi’s van Nele Neuhaus

Antwoorden
r.weda 3 mei 2020 - 13:07

Lees vooral ook de Eifelkrimis van Jacques Berndorf en Ralf Kramp.
Als je wilt binge-lezen zijn deze perfect.Humor,mooie beschrijvingen van de Eifel en de bewoners.En ook spannend genoeg om je te verheugen op het volgende deel.
En als je dan ook.nog het Krimicafe in Hillesheim bezoekt…met oa de grootste krimiverzameling van Duitsland

Antwoorden
Fem 3 mei 2020 - 14:46

Dank voor de tip! Een goed aantal delen om te bingen zie ik inderdaad, fijn! Meteen even opslaan! :)

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid