Home Ontdek Hamburg OPEN: Festival der offenen Räume in Hamburger Museen

OPEN: Festival der offenen Räume in Hamburger Museen

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Naar het museum ga je voor de tentoonstelling, niet voor de hal. Toch? Ja. Tenzij je van 25-29 augustus naar het OPEN Festival gaat, want dan is er juist in de openbare ruimtes van vier Hamburgse musea een boel te beleven.

Festival der offenen Raüme: OPEN

Van 25 tot 29 augustus 2022 organiseren vier Hamburgse musea het OPEN-festival. In hun hal, om precies te zijn. De Freiraum in het Museum für Kunst und Gewerbe, het Torhaus in het Museum der Arbeit, de Säulenhalle in het Altonaer Museum en de Zwischenraum in het MARKK nodigen je vijf dagen lang uit voor een serie workshops, lezingen, activiteiten voor kinderen, wandelingen, installaties en discussiegroepen.

Een festival in de hal? Ja!

Een festival in de hal, je moet er maar op komen. Aan de andere kant: het is een hoop ruimte waar je eigenlijk best leuke dingen mee kunt doen, dus waarom niet? De deelnemende musea vragen zich af: wat zijn de taken van musea buiten het opzetten van bijzondere tentoonstellingen? Kunnen musea impulsen geven voor sociale vraagstukken? En wat is de rol van een museum in de 21e eeuw?

MK&G_Veranstaltung_Freiraum_Open_Festival_Aperitivo_Kollektives_Einkochen_Paula_ErstmannFoto: MKG

Met het OPEN festival komen de open ruimtes van de Hamburgse musea voor het eerst bij elkaar om samen ‘de centrale taak van participatie en uitwisseling in een niet-commerciële ruimte te ontwikkelen’. Het festival presenteert verschillende vernieuwende concepten en laat zien hoe de open ruimten gebruikt, verlevendigd, bespeeld en gedeeld kunnen worden.

OPEN: programma

Nou, ik geef toe, ik vind het ook nog een beetje vaag klinken tot nu toe. Dit kan nog alle kanten op, we hebben meer details nodig! Gelukkig zijn die er! Op donderdag 25 augustus 2022 wordt het festival om 18 u geopend in de Freiraum van het MKG.

Daarna hebben de vier musea elk een eigen, gratis programma. Zo leidt voedseldichteres (ik had hier ook nog nooit van gehoord, geef ik toe, maar hierboven zie je een van haar gedichten op de foto) Paula Erstmann samen met kunstenaars Jil Lahr en Valerie von Könemann een culinaire workshop in het MKG. In het Altonaer Museum leest Dayan Kodua een spannend reisverhaal voor kinderen, en in het MARKK gaan de voetjes van de vloer met dansworkshop Moving Imaginative Bodies in gebarentaal.

Zelf meepraten? kohero – het tijdschrift voor interculturele samenwerking leidt een discussie over migratie en werk, en Goliathwatch organiseert een stadswandeling door Hafencity.

Heb je dus zin om een keer iets anders en experimenteels te doen, dan is OPEN je festival. Het hele programma van alle deelnemende musea vind je op de website.

Foto: MKG

OPEN festival praktisch

OPEN: Festival der offenen Räume in Hamburger Museen
25-29 augustus 2022
Het festival is gratis, het volledige programma vind je op de website.

Deelnemende musea zijn het Museum für Kunst und Gewerbe, het MARKK, het Altonaer Museum en het Museum der Arbeit. Het festival is gratis, maar als je de tentoonstellingen in de musea ook wilt bezoeken, heb je een kaartje nodig.

Tip: in augustus geldt je 9-euro-ticket nog, dus om naar de deelnemende musea af te reizen heb je geen aparte treinkaartjes nodig.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo!

In mijn museumoverzicht vind je de mooiste musea van Hamburg, en hier lees je alles over de Hamburger Kunstmeile.

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid